A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

FÁJ, PIROS, DUZZADT ÉS MOZGATNI SEM BÍROD?

Akkor jó eséllyel ízületi gyulladásod - arthritised - van. Mozgó “alkatrészeink” létezéséről nemigen veszünk tudomást mindaddig, amíg nem okoznak panaszt. Tesszük a dolgunkat: gyalogolunk, lépcsőzünk, futunk, cipekedünk - aztán mint derült égből a villámcsapás, egyszer csak megfájdul a térdünk, vállunk, bokánk - kinek mi okoz problémát - duzzadttá válik, pirosas árnyalatot ölt, és kegyetlenül fájdalmas minden mozdulat. Sem kinyújtani, sem behajlítani, sem terhelni nem lehet - van, aki még be is lázasodik miatta. 

 

Miért fáj, ha begyullad?

Azért, mert az ízületi tokot belülről határoló ízületi hártya gyulladásos folyamata során felszaporodik az ízületi folyadék, ez pedig duzzanatot, feszülést és fájdalmat okoz. De mitől gyullad be? 

 

Az arthritis kialakulásának többféle oka lehet:

 

- létrejöhet fertőzés következtében - ilyenkor a véráram útján az ízületbe jutó baktériumok okoznak gennyes gyulladást

- kiválthatja autoimmun folyamat, ami steril gyulladással jár (ilyen a rheumatoid arthritis)

- gyakori az anyagcserezavarhoz kapcsolódó eredet - köszvény esetén húgysavkristályok csapódnak ki az ízületben, ami erre egy nagyon erős, nagyon hirtelen jelentkező, rendkívül fájdalmas ízületi gyulladással reagál

- hormonális megbetegedés következtében is fellángolhat - ilyen a pajzsmirigy alulműködés

- az ízület sérülése és túlterhelése is generálhatja a megjelenését

- kiindulhat egy artrózisos - porckopásos károsodás talaján

- bármilyen hihetetlennek is tűnik, de ízületi gyulladást lelki okok is kiválthatnak. Ez jellemzően azokat az embereket érinti, akik képtelenek lazítani, mereven a szabályokhoz ragaszkodva, görcsösen élik az életüket.

 

Az ízületi gyulladás - arthritis - jelentkezhet heveny vagy krónikus formában, érinthet egy vagy akár több ízületet is. A klasszikus gyulladásos tünetek mellett jelentkezhet még rossz közérzet, étvágytalanság, fogyás, általános gyengeség. Bármely életkorban komoly fájdalommal és az életminőség romlásával jár.

Tartalomhoz tartozó címkék: arthritis hír ízületi gyulladás

Keresés