A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Fájdalom nélkül támad a csontritkulás

Fájdalom nélkül támad a csontritkulás

Az osteoporózis, azaz a csontritkulás Magyarországon ma a lakosság közel 10 százalékát, majd' 1 millió embert érint.

A csontritkulás néma járvány, alattomos megbetegedés. Nem fáj, de a következményei, a csontrepedés, a törés, annál inkább. Az osteoporózis az eredendően ép és egészséges csontozatot fokozatosan, mennyiségében és minőségében is károsítja, a csontok emiatt idővel sokkal könnyebben törnek, magyarázta dr. Palotás Kinga szekszárdi reumatológus szakorvos. Legtöbbször már csak akkor vesszük észre, hogy baj van, amikor elveszítettük a csonttömegünk 20-30 százalékát
Ajánlásunk > Hogyan tűnt az arthritis természetes gyógymódja? (Belső kör)

csontsűrűség, csontritkulásAz elváltozás vissza nem fordítható folyamat, legfeljebb lassítani lehet, ezért nagyon fontos az időbeni felismerés, a megelőzés. Hiba lenne kizárólag női betegségnek tartani, hiszen a betegek egyharmada férfi, és közöttük sokan nem is sejtik, hogy ők is érintettek lehetnek. A nők viszont valóban fogékonyabbak a betegségre, az ő csontjaik ugyanis könnyebbek és vékonyabbak, valamint testük nagy hormonális változáson megy keresztül a menopauza alatt. A betegség az összes csontot veszélyezteti, leginkább viszont a csigolyatesteken, a csípő- és a csuklótájékon jelentkeznek a típusos törések. Ezek a törések sajnos sokszor komoly szövődménnyel, súlyos következményekkel is járhatnak.

Idősebb korban, amikor már nagy tömegű a csontvesztés, aminek következtében már kisebb mozgásoknál is törések jöhetnek létre, egy rossz mozdulatra combnyak-, bordatörés következik be, vagy összeroppan a csigolyatest.
Ajánlásunk > Egy fogorvostól kaptam a levelet, miért hullanak a fogak?

Dr. Palotás Kinga felhívta a figyelmet arra, hogy csontritkulás esetén a megelőzésen van a hangsúly: mozgás, torna, gyógytorna. Az oszteoporózis megelőzhető, és ezt lehetőleg már fiatal korban el kell kezdeni. Az ember csontrendszere körülbelül 25-30 éves korra éri el végleges fejlettségét, a fiatalkori évek meghatározóak lehetnek abban, hogy mind mennyiségében (csonttömegében), mind minőségében jó és ellenálló csontozat alakuljon ki. Számos dologgal segíthetjük ezt a folyamatot, például kalciumban és D-vitaminban gazdag, egészséges ételek, köztük sajtok, vagy más tejtermékek rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a csontritkulás megelőzésének érdekében.

A dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás mellőzésével, a foszfortartalmú élelmiszerek elhagyásával jó szolgálatot teszünk csontjainknak. Fontos megjegyezni, hogy a csontok az izmokhoz hasonlóan "edzhetők", vagyis rendszeres testmozgással is sokat tehetünk azért, hogy megerősítsük őket. Fiatal korban bármiféle sport, mozgás megfelel, teniszezés, úszás, kerékpározás, stb., de idősebb korban épp így megteszi a napi 30-40 perces séta, mert az is megfelelő ingert biztosít a csontnak.

A cikk forrása: teol.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés