A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Fogszuvasodás természetes helyreállitása (1. rész)

Fogszuvasodás természetes helyreállitása (1. rész)

Természetes anyagokkal percek alatt csodát érünk el a gyulladásban levő foggal és foginnyel. Egyik vásárlónknak Salzburgba vittem. Több részes sorozatban megismerhetik, hogyan lehet meggátolni a fogszuvasodást vagy teljes mértékben helyreállitani a szuvas fogat.

Félelem a fogorvostól

Legtöbbünk fél a fogorvostól, és erre minden oka megvan. A szervezet erős üzenetet ad a félelem és távoltartás érzésén keresztül. “Ne fúrj egy másik lyukat a fogamba!"

Hogyan működik a hagyományos fogászat?

Amikor fogászati ellenőrzésre megyünk, a fogorvos fogászati eszközzel, röntgennel és vizuálisan is ellenőrzi, hogy jelen van-e szuvasodás. Ha talál, elmondja a rossz hirt. Az egyetemen megtanitották a hivatalos teendőt. A fogorvos a szuvasodás betegségének kezeléséhez műtétet ajánl, mely során eltávolitja fúrással a beteg részt, és kicseréli szintetikus anyaggal.

Fogfúrás

A fúrási művelet során a hagyományos fogorvos magas fordulatszámú fúróval dolgozik, mert azzal időt nyer. A fúrógép 350.000-szer fordul percenként. A nagy sebességű fúrás nagy súrlódással jár és megemeli a fogideg hőmérsékletét. Az esetek 60%-ban helyreállithatatlan idegkárosodás keletkezik.
A művelet során a nagy sebességű fúró miatt negativ vákuum nyomás alakul ki minden egyes fog, tápanyagot hordozó, törékeny, mikroszkópikus méretű tubulusaiban.

Az 1800-as években aranyat használtak a szuvas fog töméséhez. Az 1830-as években egy francia testvérpár érkezett Amerikába és elkezdték népszerűsiteni az arany alternativáját, az ezüsttel kevert higanyt. Két perc alatt elvégezhető volt a művelet, és nem kellett fúrni. Rövid távon hatásos volt, de a higany erősen mérgezett, elszinezte a fogat, amely elhalt. 1845-ben egészségügyi okokból betiltották a higanyos tömést.

1899-ben megalakult az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) és elkezdte hirdetni a higany tartalmú tömést. 1896-ban egy Black nevű fogorvos megváltoztatta a tömőanyag összetételét, és a higanyt egy kevésbé mérgező, hosszabb ideig tartó anyagra cserélte. Új fúrási protokollt is kifejlesztett, melynek elve “bővités a megelőzésért.” Más szavakkal egy nagyobb lyukat fúrni, hogy a legközelebbi kezeléshez is elég legyen a mérete. A technika némileg változott, de Black fogorvos “innovációja” megmaradt, amely magába foglalta az elszineződőtt fogstruktúra eltávolitását, majd ék alak készitését, a higanyos anyag biztonságos elhelyezéséhez.

Egyszerű szavakkal, a fogorvost megtanitják a fogban egy nagyobb lyuk fúrására, mert az a legjobb megoldás az amalgám tömés behelyezéséhez. A műveletet azóta is a trónon van, minden jövendő fogorvos lelkesen fúrja a páciens fogait ott is, ahol nincs szuvasodás, vagy ahol az elmúlt több száz évben egyszerű volt az újra ásványosodás. A “megelőző bővités” egyetlen problémája, hogy elveszitjük egészséges fogunk struktúráját.

“Fogorvos diákként minden héten rengeteg fogat fúrtam. Azért végeztem, hogy vizsgát tehessek.
Amikor láttam a fogorvosi székben ülő páciensek becsukódó szemeit, éreztem, amint azt gondolják, hogy örökre elveszitik a fogszerkezetüket."

Fogtömés

Ha a fogban van egy nagy nyilás, valamit be kell kell tenni a helyére. Alzheimer-kór, Lou Gehrig betegség (ALS), Sclerosis multiplex, Parkinson-kór, lupus és néhány arthritis forma között mindegyikben van egy közös dolog, a higany.  A higany már 22 milligramm esetén veszélyes hulladéknak minősül a fénycsövekben. Egy normális amalgám tömésben körülbelül 1.000 mg higany található. Amikor idegen anyag, főleg fém, kerül a szervezetbe, elindul az immunrendszer reakciója. A mérgező anyag okozhatja és hozzájárulhat a fent emlitett betegségekhez. Egy jól ismert fogorvosi könyv leirja a fogászati immunreakciókat gyermekek esetén. Egy gyermek olyan beteg lett, hogy az amalgám tömés és rozsdamentes acél korona miatt nem tudott járni. Egy másik gyermeknél ugyanezektől az anyagoktól leukémia alakult ki.

Nem csak a higanyos amalgám mérgező. A kompozit tömések, melyek őrölt üvegből és műanyagokból állnak, átlagosan 50%-ban okoznak immunreakciókat. Az egyik legnépszerűbb kompozit anyag 90% feletti immunreakciót vált ki azoknál, akik kérik a használatát. A fogorvos nem vizsgálja meg, hogy a beteg szervezete kompatibilis-e a tömőanyagra. A kompozit műanyagok és ragasztók igen mérgező anyagokat tartalmaznak, pld. BPA-t. A modern tömőanyagok átlagosan 5-12 évig tartanak, anyagtól függően, az amalgám tömések közül átlagosan 25% tart 8 évig vagy annál hosszabban.

Vessünk egy pillantást, fogaink felépülésére, hogy teljesen érthetővé váljon a fogszuvasodás gyógyulásának és kialakulásának folyamata. A dentin a fog középső része, kemény, csonthoz hasonló anyagból áll. A zománc kemény fehér felületével boritja be a fogat. A gyökér az állkapocsba van beágyazva. A pulpa a fog középső része. Vérereket, idegeket, sejtanyagokat, fogépitő sejteket tartalmaz. Minden egyes fognak külön vérellátása van.  A foggyökérben a mandibuláris ideg egy idegszála is átmegy az állkapocs csont felé. A mandibuláris ideg testünk legnagyobb, trigeminális idegközpontjának része. Ez az idegi kapcsolat okozza a fogfájás sokszor elviselhetetlen fájdalmát.

A fog gyökerét a perodontális szalag öleli körbe, amely millió, különböző irányba futó rost segitségével kapcsolja a fogat az állkapocshoz, A rostok felfogják a rágás okozta sokkot, és a fogat stabilan a helyén tartják. A perodontális szalag képes degenerálódni és regenerálódni.

A fogvesztés elsődleges oka az elhasználódott perodontális szalag.

Minden egyes fog kb. 5 km hosszú mikroszkópikus csövet tartalmaz, neve tubulus. A tubulus mérete 1,3-4,5 mikron, amely a tűhegy közel egy százada. A tubulusokban folyadék áramlik, azt becslik, hogy hasonló lehet a gerincvezetékben és agyban levőhöz. A fogzománc körülbelül a folyadék 2%-át tartalmazza. A tubulusok fognövekedést biztositó sejteket, idegeket és kötőszöveteket is tartalmaznak.

A dentin és fogzománc táplálékai a fogat épitő sejtek (odontoblasztok), a fog nyirokrendszerén keresztül odaszállitják és szétosztják a különféle tápanyagokat. Az odontoblasztok mikroszkópikus szerkezetek, és szivattyúként működnek. Az egészséges fogak saját magukat tisztán tartják. A tápanyagokban gazdag folyadék mikroszkópikus cseppecskéi a vérből kerülnek az apró tubulusokba.

Egy egészséges fogban, a folyadék áramlásának iránya a pulpából kifelé történik, amit a nyomás alatti rendszer tart fenn, és megvédi fogainkat a szájunkban levő, maró anyagok hatásától.

Ralph Steinman fedezte fel, hogy fogaink rendelkeznek az újraásványosodás képességével, a legnagyobb nyálmirigy, a fültőmirigy szabályozó hatásán keresztül. Az állkapocs belsejéhez közeli fültőmirigy irányitja a táplálékban gazdag folyadék aktivitását. A fültőmirigy az agy szabályozó központjából, a hypothalamusból kapja a jelzést. A hiányos vagy rossz táplálkozás eredményeként a fültőmirigy jelzésére megfordul az áramlás. Ételmaradék, nyál és más anyagok kerülnek a fogból a tubulusokba. Ha hosszabb időn keresztül fennáll az állapot, a pulpa begyullad és a szuvasodás szétáramlik a zománc felé. Dr. Steinman azonositotta, hogy bizonyos ásványi anyagok hiánya elinditja a fogszuvasodás folyamatát. A hiányzó ásványok aktiv szerepet töltenek be a sejt metabolizmusban. Szükségesek az energia termeléséhez, mely lehetővé teszi a tisztitó folyadék tubulusokon keresztüli áramlását. Érdemes megjegyezni, hogy a fitátsav, anti táplálék. Magvakban, diókban, hüvelyesekben és babokban található és potenciálisan gátolja a fog számára szükséges épitő ásványok felszivódását.

A fogszuvasodást újra kell definiálni.

A hagyományos meghatározás szerint a szuvasodást fertőző baktériumok okozzák. HIBÁS.
A fogszuvasodás valójában:
- a fog gyengyülése következtében a fog sűrűségének csökkenése és
- a fogzománc, dentin és szövetek felszivó hatása leépül.

Hormonok és fogszuvasodás

Melvin Page fogorvos fedezte fel hormonok, mirigyek és a fogszuvasodás közötti kapcsolatot. Dr. Page úgy találta, hogy amikor endokrin mirigyeink (hormon kibocsátó mirigyek) egyensúlya felborul, fogszuvasodás és foginybetegség alakul ki. Dr. Steinman kutatásaiból ismerjük, hogy a fogszuvasodás folyamatát a mirigy mechanizmusok irányitják. Ebből érhető, hogy amikor mirigyeink egészségesek, megelőzhetjük a fogszuvasodást.

Agyalapi mirigy

Dr. Page ismerte fel az agyalapi mirigy, mint fő irányitó, funkcióinak fontosságát, és annak két különálló részét. Az elülső és hátsó agyalapi mirigy két különböző mirigyet termel. A hátulsó mirigy egyik funkciója a hasnyálmiriggyel együttműködve a vércukorszint szabályozása. Amikor a vércukor értéke krónikusan eltér a normálistól, gyakran fogszuvasodás és foginygyulladás jön létre. Ha a hátsó agyalapi mirigy nem tudja megfelelően szabályozni a vércukor szintjét, a biokémiai egyensúly felborulása foszfort von ki a csontokból. A hátulsó mirigy hiány állapotának elsődleges oka a fehér cukor.

A foginygyulladást a túl aktiv elülső mirigy okozza. Egyik funkciója a növekedési hormonok termelése, amit a tesztoszteron vagy ösztrogén hormonokkal tart egyensúlyban. A növekedési hormon termelődésének hiánya szorosan kapcsolódik a foginy betegségeihez.
Az elől levő mirigy állapota lassan helyreállitható, egészséges táplálkozással, melyben a cukor, de természetesen cukrok sem szerepelnek.

Pajzsmirigy

A pajzsmirigy működését az elülső agyalapi mirigy szabályozza. Gyakori, hogy a kapcsolatot nem veszi figyelembe a kezelő orvos, ezért a pajzsmirigy kezelések hatástalanok. A nem jól működő pajzsmirigynek szerepe van a fogszuvasodás és foginygyulladások kialakulásában, mert a pajzsmirigy hatással van a vér kálcium szintjének fenntartásában. A pajzsmirigyre is ható gyógyszereket fogyasztó embereknél jelentős fokú fogszuvasodás és foginygyulladás szokott előfordulni. A pajzsmirigy funkció javitásánál az elülső agyalapi mirigy működése figyelmet érdemel.

Nemi mirigyek

A túlzott tesztoszteron szint gyulladt foginyhez vezet, és a vérben túlzott mennyiségben található foszforhoz kapcsolódik. A túlzott mennyiségű ösztrogén hatásától szintén gyulladásba jöhet a foginy.

Mirigyek egyensúlyi állapota

A mirigyek egyensúlyi állapotát nagy mértékben befolyásolják a receptre felirt gyógyszerek, fogamzásgátló taletták és egyéb mérgező anyagok vagy a stressz. Hatásukra egy vagy több mirigy állapota miatt nyitott az út a fogszuvasodáshoz. Az egészségesen működő mirigyek segitik a mielőbbi fogszuvasodásból gyógyulást.

Koleszterin

A koleszterin a hormontermelés létfontosságú épitő eleme. A megfelelő hormonműködés funkciókhoz koleszterinre van szükségünk. A koleszterin nem halálos méreg, hanem fontos a sejtek működéséhez, minden emlős számára. Semmilyen bizonyitéka nincs, hogy a táplálkozásban túl sok állati zsir és koleszterin szivbetegséget vagy érelzáródást, érkeményedést okoz. Közülünk nagyon sokan, hibásan, félnek a szükséges összetevőket tartalmazó, izletes ételek fogyasztásától. Ne higyjen a televizió, újságok hirdetéseinek vagy orvosának, akik azt állitják, hogy a koleszterin rossz. Ha az állati zsirokból származó koleszterin egészségtelen lenne, miért kivánjuk annyira? A félelemkeltő történet része az állitás, mely szerint a túl sok állati zsir emeli a vér koleszterin értékét, ezért növekszik a szivinfarktus aránya.
Szervezetünk 3-4-szer nagyobb mennyiségű koleszterint termel, mint amennyit étkezéssel beviszünk.
Amikor közelről megvizsgálja a részleteket, látja fogja, az egészséges zsirokból származó koleszterin nem veszélyes, és a koleszterin szintjének nincs köze a szivbetegség előfordulásához.

D-vitamin csodás szerepe

Az ásványi anyagokban és hormonjainkban közös, hogy mindegyik számára zsirban oldódó D-vitamin szükséges. A zsirban oldódó D-vitamin inkább hormonnak tekintendő, mint vitaminnak. Szervezetünk számára biológiai szükséglet a hormonok jelenléte. A zsirban oldódó D-vitamin létfontosságú a vér kálcium és foszfor egyensúlyának fenntartásában, hogy megelőzzük a fogszuvasodást.

Zsirban oldódó A- és D-vitamin szükséges sejtjeinknek az osteocalcin létrehozásához. Ez a protein felelős csontjainkban a kálcium és foszfor elhelyezéséért. A mai, modern ember azért szenved fogszuvasodástól, mert táplálkozásából erőteljesen hiányoznak a zsirban oldódó vitaminok. A fogszuvasodás gyógyitásához sok embernél egyszerűen elegendő lenne a vitaminok étkezéshez hozzáadása.

Zsirban oldódó A-vitamin

Vizben oldódó tápanyagokat karotén néven hivjuk, azok nem igazi A-vitaminok. Karotének találhatók a sárgarépában, sütőtökben és más zöldségekben. A zsirban oldódó A-vitamin a retinol és csak állati zsirokban található. Egészségesen szervezetünk képes átalakitani a karoténekből retinolt. Szervezetünkben levő, zsirban oldódó A-vitamin állapotától függően 10-20-szor nagyobb mennyiségű karotén kell, ugyanakkora mennyiségű, igazi A-vitamin előállitásához.

A zsirban oldódó A-vitamin összetevőknek fontos szerepe van a látás, csontnövekedés, reprodukció, sejtosztódás, megfelelő magzati fejlődés és sejtosztódás során. Az A-vitamin szükséges az egészséges csontokhoz, és a D-vitaminnal együtt serkenti és szabályozza a csontok növekedését. Az A-vitamin csökkenti a vérben levő kálcium mennyiségét. Ez a jelzés, hogy az A-vitamin segiti a szervezet kálcium felhasználását. Az A-vitamin növeli a növekedési faktort, amely stimulálja a csontok és fogak növekedését és kijavitását.

A nagymennyiségű A-vitamin mérgező lehet. Megfelelő D-vitamin adaggal megállitható a negativ hatás. 90 Ha az étrend sokszor tartalmaz májat, megfelelő mennyiségű napfény kitettség vagy D-vitamin bevitel szükséges az A-vitamin mérgező hatásának megakadályozásához.

Nyers tej és a fog egészsége

Nincs olyan szó, ami megmagyarázná a fűvel táplált tehén nyers tejének bármilyen formáját. A legmagasabb minőségű nyers tej közvetlenül hozzájárul az Ön és gyermeke egészségéhez és jólétéhez, A nyers tejben nagyon magas az ásványi magnézium és kálcium, melyekről tudjuk, hogy szükségesek az erős csontokhoz és fogakhoz. 4 csésze (1 liter) nyers tej napi egy gramm kálciumot és egy gramm foszfort biztosit. A tejzsir része a krém, kis mennyiségben értékes, zsirban oldódó A és D-vitamint, valamint C-vitamint tartalmaz. Amikor az eső után, gyorsan növő fűvet fogyaszt a tehén, kisebb mennyiségben csontot erősitő aktivátor is létrejön a tejben.

Dr. Heard évek alatt összegyűjtött megfigyelései alapján a naponta egy liter kiváló minőségű, nyers tejet fogyasztó emberek immunissá váltak a fogszuvasodásra. A telj fogyasztása más formákban is ajánlott, igy cottage, tejföl, kefir, joghurt és tejszin. Számos, 2.000 évnél régebbi Ayurvéda szövegben olvasható, hogy a fűvel táplálkozó tehenek nyers teje, több száz betegséget gyógyitott. A leggyógyitóbb tej az iró. Mivel abban az időben a tej minden formáját előállitották és a hűtőgépet még nem találták fel, az iró sem volt pasztőrizált. A tej gyógyitó ereje a tápanyagainak sűrűségében található, azokat szervezetünk könnyen megemészti.

A hűtőgép feltalálása előtt a tejet közvetlenül a fejést követően fogyasztották. Természetes módon savanyitották és alakitották sajt, valamint joghurt formákba. A probiotikumok létfontosságúak egészségünk és jó emésztésünk érdekében. A savanyitott tej számtalan formában kiváló méregtelenitéshez és a vitaminokat előállitó baktériumok számára. Az egészséges fogak többet jelentenek, mint jól és jót enni. Jelentésük az ételt jól feldolgozni.

Megtévesztő cimkézés

A tejről szóló törvényeket állami szinten szabályozzák. A tejtermékek nagy áruházi láncokban kaphatók, mint tej, kefir, iró, cottage sajt vagy krémsajt. Azok egytől egyig hamisitványok. A törvényi szabályozás miatt az igazi kefir, iró és krémsajt tiltott termékek. Helyettük meghatározott baktérium kultúrát adnak a tejhez vagy krémhez, hogy létrejöjjenek a termékek. A régi tipusú mód a természetes fermentálás, enzimek hozzáadása nélkül. A bolti termékekben egy szemernyi természetes, natúr kultúra nem található. Rendszerint az izük is teljesen eltérő az igazi ételekétől, melyek nem kaphatóak ilyen boltokban.

A bolti tejtermékek problémája nem csak a feldolgozási folyamat, hanem a felhasznált tej minősége. Az organikusnak cimkézett tejek olyan tehenektől származnak, melyeket nem természetes módon tartottak. A tejet adó tehenek, még ha feltételezhető is, hogy organikus tehenészetben élnek, táplálkozásukból hiányzik a természetes fű. Helyette magvakkal vagy olcsó takarmánnyal táplálják őket. Sokszor az italgyártó cégek magvainak szemetét kapják, mely nem része a tehén természetes táplálkozásának.

A nagyüzemi, profit orientált és magokon alapuló termelésből hiányoznak a fenntartható tápanyagok. Átalánosságban, az embereknek nem túl izletes a magvakkal etetett tehenek teje. Túl édes, és tápanyagokban szegény. Ha nincs másként cimkézve, feltételezhető, hogy a boltban vásárolt tejtermék forrása mag, akkor is ha organikus szó van a cimkén.

Az organikus tej szabadon tartott, fűvel táplálkozó tehénből származik. A pasztőrizálás elpusztitja a tejet

Nagyon sokan megtapasztalták, hogy a tejtermékektől betegek lesznek, ezért kerülik őket. A betegség a legritkább esetben az általánosan okolt laktóz intolerancia. Oka a pasztőrizálás és a magvakkal etetett tehén tejének intoleranciája. A pasztőrizálás legrosszabb eredménye, hogy a tejben levő kálcium túlnyomó része alkalmatlanná válik a felszivódásra.

A pasztőrizálás azért terjedt el az 1800-as évek közepén, hogy megtisztitsák a tejet a lepárló üzem szennyeződéseitől. De nem azt jelentette, hogy megvonják az állattól az egészséges táplálkozás lehetőségét.

A kálcium tejből történő felszivódásához szükség van a foszfatáz enzimre, amely természetes összetevőként van jelen a nyers tejben. A magas hőmérsékletű pasztőrizálás hatására megsemmisül a foszfatáz. Az A- és D-vitaminok túlnyomó része elveszik, nagyrészt a C-vitamin is.

A legtöbb ember által fogyasztott bolti tej tipikusan székletet, vért és gennyet (is) tartalmaz. A kereskedelmi tejet azért kell pasztőrizálni, hogy iható legyen. A pasztőrizálás megfőzi az anyagot. Ettől alakul ki a tejet fogyasztók jelentős részénél allergia a mérgező levesre.

A pasztőrizálás kárositja a nyers tej probiotikus tartalmát, ezért a pasztőrizált tejben könnyen növekedhetnek kórokozó organizmusok . Amikor elpusztul a probiotikus organizmus, a pasztőrizált tejből hiányzik a mérgező toxinok ellen a saját védelmi mechanizmus, melyek megbetegitik az embert.

Számtalanszor előfordult, hogy a tejtől megbetegedő ember miatt azt feltételezték, hogy a tej nem volt megfelelő módon pasztőrizálva. Ismét, mint a fogszuvasodás esetén, a baktériumot okolták. A mérgező ételek, beteg állatok, antibiotikum maradványok soha nem merültek fel, mint a pasztőrizált tej miatti betegségek okozója. Még rosszabb, a pasztőrizált tej miatt az orvosok automatikusan kizárják a tejet, mint betegség forrását.

Eredményeként a pasztőrizált tej okozta megbetegedéseket alulbecslik, mig a nyers tejtől származó megbetegedéseket jelentősen túlharsogják.

A homogénezés használhatlanná teszi a tejet, mert lebontja a tej sejtszintű összetevőit. A folyamat során nagy nyomással, extrém kis méretű nyilásokon préselik át a tejet, mig feltépi a tej sejtjeit. Ne igyon homogénezett tejet. Számos kereskedelmi jégkrém készül homogénezett tejből, mert krémesebb textúrát biztosit.

Kerülendő a tejpor, mert melegitett és protein struktúrája elpusztult. Az alacsony zsirtartalmú tej ize nem túl kellemes, sajtokhoz használják.

A pasztőrizált, kereskedelmi tej megemeli a nem felszivódó kálcium mennyiségét a táplálkozásban.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés