A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Habzó igazság a samponokban levő szulfátokról

Habzó igazság a samponokban levő szulfátokról

Egyre többször olvassuk a női újságokban és látjuk a média napi reklámjaiban, ahogyan a nők és időnként a férfiak is közel egyformán panaszkodnak: Fejbőr irritáció. jelentős hajhullás, száraz haj problémák, törékeny haj, repedező hajvégek.

A haj hetenkénti szinezése és a nem megfelelő szinezők használata kárositják a hajat. A szulfátok közvetve vagy közvetlenül veszélybe hozhatják a samponok használóit.

A hirek nem újak. A sampon és hajfesték használók leggyakoribb panaszai a szulfátokról ritkán érik el a médiát és az átlagos használókat.

Mik a szulfátok és mire használják?

A szulfáktok tisztitó anyagok (mosószerek), megtalálhatók a legtöbb ipari és otthoni tisztitószerben

  • Motor zsirtalanitó

  • Padló tisztitószerek

  • Autómosó samponok

  • Buborékos habfürdők

  • Az Ön samponjai (ha tőlünk vásárolja, akkor nem tartalmazza)

  • Általános egészségügyi tesztekhez használják a bőrgyógyászok a bőr irritációjához.

Hogyan tudhatom meg, hogy samponomban vannak-e szulfátok?

Ha a csomagolásoszulfát összetevők egy drága samponbann azt állitja a címke, hogy a sampon „szulfátmentes”, akkor nem tartalmaz szulfátot. A reklámozott samponokban 90% feletti arányban megtalálhatóak a szulfátok. Szinte minden, a fodrászatokban használt sampon is tartalmazza. A képen egy viszonylag drága, szulfát tartalmú sampon összetevőit tartalmazza.

Az Önöktől kapott pozitiv visszajelzések alapján mi 100%-ban natúr samponokat kinálunk. Egyetlen bánatunk, hogy a gyártó a hatalmas árharc miatt befejezte a sampon gyártását. Az utódot kiválasztottuk, vulkáni iszap alapú, több tucatnyi ásványai anyaggal.

A következő táblázat a legáltalánosabb szulfát fajtákat tartalmazza, zárójelben a röviditése. Önmagukban vagy egymással keverve is alkalmazzák.

Megnevezés Rövidités Bőr irritáció Bőrőn felszivódás
Sodium Lauryl Sulphate SLS 1 1
Sodim Laureth Sulphate SLES 2 2
Ammonia (Laureth) Sulphate ALS 1 4
TEA Lauryeth Sulfate   TEA 3 4
Sodium Myreth Suo SMS 4 4


*** 1 a legveszélyesebb, 5 a legkevésbé veszélyes***     

*** A listában levő szulfátok mind kiszáritják a hajat és bőrt ***    

Samponokban levő természetes szulfát származékok?

Igaz, a szulfátok természetes kókuszból származnak, de a későbbiekben más kémiai anyagokkal vegyitik, hatására nem kivánatos keverék jön létre. A samponok cimkéjén gyakorta olvasható, hogy az SLES, TEA és SMS természetes. Ne hagyja, hogy a gyártók megvezessék. Az összetevők NEM természetesek!

Szulfátok és haj, illetve fejbőr problémák

Az SLS és a kapcsolódó szulfátok nagyon erős tisztitószerek. Ahogyan az autómotorok zsirját oldja, ugyanolyan módon az SLS az Ön (fej)bőrén levő olajokat is feloldja és ebből a következő állapotok jöhetnek létre:

  • Kiszárad a haja és fejbőre.

  • Irritációt okoz a fejbőrőn, rosszabbodik az ekcéma, korpásodás állapota.

  • Elzárja a fejbőr pórusait.

Jelentős hatással vannak haja állapotára a szulfátok. Sérült felhám, kémiailag károsodott haj a kereskedelmi samponok használatának eredménye.

Szulfátok és kapcsolatos egészségügyi problémák

A kozmatikai gyártók szerint az SLS már 2%-os koncentrációban is változásokat okozhat és károsithatja azt a bőrterületet, ahol alkalmazzák, beleérte a szem irritációját, ha ahhoz közel használják. Egy átlagos flakon sampon összetevőiben 10-15% az SLS. Mit okozhat Önnek a szulfát tartalmú sampon folyamatos használhata?

Toxikológia tanulmányokban ismert, hogy az SLS 10% – 30% koncentrációban kimarja a fejbőrt és hajgyökereket, mellyel akár nyolcadára lassitja a hajnövekedést. Az SLS és SLES nem egyedüli ok, de jelentős arányban hozzájárul a haj elvesztéséhez.

Az orvosi lapok állitják, hogy az SLS és SLES felszivódhat a bőrbe és felgyűlemlik kisebb mennyiségekben, ezzel lehetővé teszi, hogy a bőr alatt levő más környezeti szennyező anyagokkal elzárja a pórusokat. A sampon bőrrel kapcsolatba kerülését pattanások és akne kialakulása jelzi. A látvány alapján úgy tűnik, mintha a szulfát kivonta volna a hajtüszőből és bőrből a természetes olajokat!

A szulfátoktól kialakulhat daganat?

Nem. Jelenleg semmilyen jele nincs, hogy daganatos állapot jöhet létre.
Néhány szulfát, mint az SLES, ALS és TEA ethyleneoxiddal történő egyesités után kevésbé irritáló a bőrre. A probléma az, hogy nyomokban nagyon veszélyes összetevő, 1,4-dioxane jön létre az ethoxyláció folyamatában, ami felhalmozódhat a bőrben. Az összetevőt kapcsolatba hozzák a daganatokkal. Bármely szulfát, amely “eth” végződésű, kockázatos. Egy példa a Sodium Laureth Sulfate.

Miért nem szabályozzák a hatóságok a szulfátok használatát?

Alapvetően a gyártók bármilyen nyers terméket használhatnak a samponjaikban, amíg azok önmagukban nem karcinogén anyagok. A samponhoz nagyon hasonló termék a gyermek habfürdő. A samponoktól eltérően a gyermek habfürdőre sokkal szigorúbb szabályozás vonatkozik, mégis, ugyanazt a habositó szulfátot tartalmazza. Habfürdők esetén a törvény előirja, hogy a csomagoláson figyelmeztetés jelenjen meg

“Vigyázat – Előirások szerint használandó. Túlzott mértékű, vagy hosszabb idejű használata irritálhatja a bőrt és a húgyutakat. Vörösödő bőr, pattanások megjelenése vagy viszketés esetén ne használja tovább. Tartós irritációk esetén keresse orvosát! Gyermek kezétől távol tartandó”.

Miért tartalmaznak szulfátot a samponok?

Minden a pénzről szól. A szulfátok rendkivül olcsó anyagok a gyártók számára.

Mit mondanak a gyártók a szulfátot tartalmazó termékeikről?

A szulfátok biztonságosak, mert rendkivül rövid ideig érintkeznek a bőrrel, és az öblités során eltávoznak.

Hogyan érint bennünket a szulfát?

Szulfát tartalmazó samponnal a hajmosás tényszerűen is rövid ideig tart, ezért a kockázat minimális. Nagyon sok ember naponta samponozza haját, de valójában senki nem tudja megmondani, hogy a folyamatosan, rövid ideig tartó SLS és más szulfát érintkezés eredményeként lehetséges-e veszélyes felhalmozódás.

A kapcsolódó kutatások hiánya és szubjektiv bizonyitékok alapján az egészségére kényes fogyasztó számára bölcsebb döntés a szulfátok nélküli samponok használata.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés