A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Hajápolás mítoszok

Hajápolás mítoszok

Milliárdokat költünk évente kémiai anyagokra, melyekről azt állítják, hogy "hajápoló" termékek. Legtöbbjük szükségtelen, sőt veszélyes. A kereskedelmi samponok SLS, SLES, ALS, SMS és TEA összetevői kiszárítják fejbőrét. Az okozott kár elfedése érdekében kitaláltak újabb kemikáliát, a hajkondicionálót.

A kereskedelmi samponok többsége ásványi olajat tartalmaz, mely a nyers kőolaj desztillálása során keletkező melléktermék. Összegyűjtése és megsemmisítése sokkal többe kerülne, mint csomagolni, értékesíteni és valahová elszállítani.

Hozzáadják a samponokhoz és kondicionálókhoz, hogy a hajat bevonva, az olaj mesterségesen selymes, fényes hajat mutasson. Az ásványi olaj nem képes a bőrbe felszívódni, ezért annak felszínén marad és lezárja azt. Megakadályozza, hogy a bőr életciklusa szerint rajta keresztül eltávozhassanak a kibocsátott mérgek. 

Ez az egyik oka, hogy egyre több sampon, és egyre gyakoribb hajmosás szükséges. Hosszabb távon az ásványi olajjal fedett haj egyre gyengébb és erősen károsodott lesz.

Az SLS és SLFS (sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate) bőr és szemirritáló, habosítóként alkalmazzák szappanokban, samponokban, fogkrémekben, folyékony mosogatószerekben, és minden másban, amely habzik.

Egészséges hajszál   kémiailag sérült hajszál
Egészséges hajszál Kémiailag sérült hajszál

1. mítosz: "gyógyíthatja" a haját.
A reklámok állítják: "X sampon erősíti a hajat, kiegyenesíti a hajvégeket, és kijavítja a hajszálak sérülését"
A haj nem élő anyag, nincs lehetőség javítására. Ha repedezett, akkor repedezett. Ha megsérült, nem javítható. Ez a mondás olyan, mint ha azt állítanánk, hogy egy öreg, kiszáradt fát úsztatva újrahidratálunk és ettől életre kel. Lehetetlen. Akkor hogyan állíthatják a gyártók, hogy termékük képes "kijavítani" a hajat?

A samponok és hajkondicionálók kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek bevonják a hajszálakat, azt az érzést és látványt keltve, hogy a hajat helyreállították. De valójában ugyanaz az öreg hajszál marad. A sérülést elrejtheti, de ettől semmi sem változott. Ha legközelebb nézi a TV reklámot, mely a haj kijavításáról beszél, cserélje ki a "javítás" szót "bevonja kémiai anyagokkal" kifejezéssel. Az a valós kép.

2. mítosz: "száraz" haj fogalma
Álljunk meg egy pillanatra. Mi a száraz ellentéte? A nedves. Mitől lesz valami nedves? Természetesen a víztől. Amikor "hidratálja" a haját, vizet ad hozzá? Nem.

Mi a helyzet az olajjal? Az olajjal hidratálunk? Egyáltalán nem. Az olajos haj egyáltalán nem erősebb vagy kezelhető jobban. Az olajos haj matt és puha. Így a "száraz" (víz nélküli és minimálisan olajos) haj valóban nagyon jó dolog. Mit teszünk, amikor hidratáljuk a hajunkat? Ugyanazt, mint amikor "javítjuk". Bevonjuk kemikáliákkal, hogy puhábbnak érezzük. A hajat nem szükséges "hidratálni", mint a bőrt. Egy kevés olaj növelheti a haj fényét, de nagyon kevés szükséges belőle. Tehát mi az valójában, amikor azt mondjuk, hogy "száraz" haj? Létezik sérült haj, drótszerű haj, göndör haj. Olyan, hogy "száraz" haj, nem létezik.

3. mítosz: a természetes hajszín nem látványos.
Mosogatólé szőke valaki? "Igen, az én természetes hajszínem ilyen. A vállalati kozmetikai konglomerátumok évtizedes marketing erőfeszítései hatására úgy érzem, hogy sokkot okozok természetes hajszínemmel az egész világ számára.
Valamilyen "dráma", "mélység" vagy "csillogás" szükséges az Ön hajának, hogy gyönyörűnek látszódjon. Ezt akarják elhitetni velem. Minden lányt észreveszek, aki divatosan szőke, hullámos hajú, vagy jó drágán színeztette a haját. És abban a pillanatban örülök, amiért nem színezem a hajam. Azonban emlékeztetnem kell magamat, hogy csak én érzek így, mert évente milliárdokat költenek arra, hogy így érezzek."

A természetes hajszín - igen, még ha ősz is - szép. Ami még szebb, hogy nem tesszük ki magunkat 6 hetente a mérgező kémiai anyagoknak. Az állandó hajszínezők rákkeltő acrylamint tartalmaznak, mely felszívódik a bőrön keresztül, a haj kezelése közben.

Néhányan genetikai okokból képesek nagyon hatásos enzimeket termelni, amely az acrylamint veszélytelenné teszi, és az rövid idő alatt eltávozik a vizelettel. Másoknál kevésbé hatásos enzimek termelődnek. Azoknál az embereknél fennáll a veserák kockázata. A hajszínezőkben más kémiai anyagok is találhatók, így fenil-amin, nehézfémek, higany, kátrány.

Az öregedés nem szégyen. Az ősz haj már-már a bölcsesség jele. Élete folyamán ideérkezett.
Miért ne viselné büszkén? Válasszon más hajstílust, kiegészítőket, amelyek kiemelik természetes szépségét. Ha mégsem tudja elfogadni, használjon hennát. A legbiztonságosabb lehetőség.

Hölgyolvasóinknak érdemes megnézniük. {http://goinggraylookinggreat.com/} (új oldalon nyílik, angol nyelvű) A képeket nézve bármelyik hölgyet szívesen választanám, nem csak a hajuk színe miatt. (A kijelentés elméleti, nős vagyok).

4. mítosz: az Ön hajának egyenesnek kell lennie
Látott már valamikor kereskedelmi sampon reklámot, ahol valakinek göndör volt a haja? Nem. Rendszerint gondosan kreáltak, és úgy vannak megvilágítva, ahogy a kameráknak szükséges. A kereskedelmi reklámok évek óta agymosást végeznek, hogy azt gondolják, a göndör haj nem egészséges és nem szexi.

Hajsütő vasakat, kémiai "hajkiegyenesítő" kezeléseket és kondicionálókat sóznak ránk. Sok hölgytől hallom, hogy kondicionálniuk kell göndör fürtjeiket, mivel nem érzik puhának. Úgy gondolják, hogy a hajuk "száraz", amikor valójában csak vastag szálú. Csak azért, mert a haja nem érződik vagy látszik selymesnek, attól még egészséges. Éppen ilyen a haja természetessége. Fonja be vagy használjon hajpántot. Ne vegye magára a marketing dumát, és kerülje a veszélyes kémiai anyagok literjeit, melyeket "kondicionálásra" és hajkiegyenesítésre ajánlanak.

5. mítosz: az Ön hajának vitaminok szükségesek
Emlékezzen, a haj nem él. A vitaminok semmit sem érnek a hajnak. A vitaminok csak a szervezet számára előnyösek. Az élő dolog. A szervezet vitaminokat használ a metabolizmus során energia létrehozásához, a szabadgyökök elleni harcban, a szövetek építésére és javítására. A Pro-V, B-12 és E vitaminok és minden tudományos komplex vitamin összetevő - csak a sampon címkéjén él. Megveszi, kiönti és a lefolyóba kerül a sok pénz.

Ráadás: 5 rejtett összetevő a hajápoló készítményekben:

1. P-Phenylenediamine (vagyis PPD)
Hajszínezők általános alkotórésze, a PPD, erős kontakt allergén. Néhány embernél heves allergiás reakciókat vált ki, haláleset is előfordult. Az EPA szerint "súlyos dermatitist, szemgyulladást, könnyezést, asztmát, gastritist, vertigot és több mást, esetenként kómát is okozhat". Igen, jól látja, kómát is.

A PPD kátrányból készül, gumi kémiai anyagok és textilfestékek gyártásánál használják. Néhány gyártó hennához is keveri, hogy sötétebb árnyalatot érjen el. Azt gondolja, hogy biztonságos terméket használ, mégis a henna ugyanolyan rossz is lehet, mint a szintetikus festékek. Léteznek természetes hajfestékek ammónia nélkül, de ettől még PPD-t tartalmaznak. Hajfesték kiválasztásánál, henna esetén is, bizonyosodjon meg, hogy valóban természetes összetevőkből áll.

2. Butylated Hydroxytolulene (BHT)
BHT feltételezett bőr-, immunrendszer- és idegméreg, károsítja az endokrin rendszert és biológiailag felhalmozódik. Samponokban, hajkondicionálókban található mint maszk, illatosító összetevő és tartósító. Megtalálható: sok hajápoló termékben és számos arckrémben is.

3. Methylchloroisothiazolinone
Tartósító, samponok, kondicionálók, hajszínezők, hajspray-k és fejbőrkezelő termékek összetevője. Bőrméreg, melyre az immunrendszer válasza viszketés, égés, kiütés. Először a 70-es években vezették be használatát, majd amikor kiderült, hogy kémiai égést okoz, használatát a lemosható termékekre korlátozták. Rengeteg termékben megtalálható. Revlon, Huggies, Avon Kids Bubble Bath.
Csodálatos? Az Avon, a mellrák elleni harc kiemelt támogatója, már a kisgyerekeknél megkezdi a mérgezést.

4. Isobutane
Ez a hajspray összetevő nem csak gyúlékony, de bőr, szem és tüdőirritációt is okoz.
Kanadában a belföldi összetevők listáján rákkeltőnek és genotoxikusnak feltételezik. Butadiennel is szennyezett lehet, amely ismert rákkeltő. A legveszélyesebb, amikor a levegőben száll, és ez pontosan akkor történik, amikor hajspray-ként használják. Néhány gyártó, aki használja: Elizabeth Arden, Herbal Essences, Dove.

5. Triethanolamine

TEA néven is ismert, az összetevőt styling gélként használják. Rákkeltő nitrosaminnal szennyezett lehet. Ezenkívül asztmát idézhet elő, bőrérzékenységet okozhat, melytől pattanások, hólyagok és égések keletkezhetnek. Immunrendszeri méregként is ismert. A hajformázó géleken kívül make-up és arcápoló termékekben is megtalálható. Néhány gyártó (a sok közül):  Neutrogena,  Vaseline, L'Oreal

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés