HOGYAN “ÉDESÍTHETI” MEG ÉLETEDET AZ L-GLICIN?
Az L-glicin a legegyszerűbb aminosav, amit a szervezetünk a szerinből és folsavból állít elő. Neve a görög “édes” szóból származik - nem véletlenül, de hogy ez konkrétan mit is jelent a gyakorlatban, azonnal megtudod.
Az L-glicin több szempontból is “megédesítheti” az életedet - a szó átvitt és valódi értelmében egyaránt. Lássuk, hogyan!
- megédesíti az álmod, mert támogathatja a normál, pihentető alvást,
- segítséget nyújthat az izomszövetek gyorsabb regenerálódásában - így egy-egy fizikailag megterhelő nap vagy edzés után könnyebben átlendülhetsz a holtponton, javíthatja az izomtónust és az izomerőt
- segíthet megőrizni a bőr rugalmasságát, feszességét
- rendben tarthatod vele az emésztőrendszer működését, a bélrendszer egyensúlyi állapotát
- nyugtató hatása lehet az agyra, a központi idegrendszer működésére
- pozitív hatással lehet a hormonális rendszerre
- elősegítheti a glikogén-glükóz átalakulását, elejét véve ezzel a vércukor szélsőséges ingadozásának
- javíthatja az állóképességet és a teljesítményt
- semlegesítheti a toxikus hatású fenolokat, segítve ezzel a máj működését
- kiváló édesítőszer
Hogyan fogyaszd?
Az L-glicin használata: napi 1 teáskanál (2 gr) L-glicin port keverj el gyümölcslében vagy turmixban.
Az élelmiszeriparban is felhasználják ízfokozóként, édesítőszerként szószokhoz, levesekhez és húskészítményekhez. Te is kihasználhatod az édesítőerejét - nagyon finom sütemények, desszertek készíthetőek vele. Nem emeli meg a vércukorszintet, nincs mellékíze, hőálló. Nem okoz bélrendszeri problémákat, szemben a polialkoholokkal (pl.: xilit/nyírfacukor, maltit, eritrit) melyek hasmenést válthatnak ki.
Recept: Banános palacsinta
Hozzávalók (4 személyre): 4 db zöldebb banán, 4 db tojás, 3 dl tej, 4 csapott evőkanál aprószemű zabpehely, 4 evőkanál rizsliszt, 4 kávéskanál L-glicin, kevés kókuszolaj a serpenyőbe, mirelit áfonya
A banánokat a tejjel összeturmixoljuk, majd a szokott módon palacsinta tésztát készítünk a többi összetevő hozzáadásával, majd megsütjük, áfonyával megszórjuk.