A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

HOGYAN SEGÍTSD A PAJZSMIRIGY ALULMŰKÖDÉSÉT JÓDDAL?

 

A jódhiány következményeivel mintegy 2 milliárd ember küzd a világban. Magyarország sem kivétel ez alól, hiszen a lakosság 80 %-ának elégtelen a jódellátottsága. Sajnálatos módon sem a víz, sem az élelmiszerek nem tartalmaznak elegendő jódot, ami kifejezett aggodalomra ad okot, mert a jód hiánya a szervezet anyagcseréjét károsan befolyásolja.

A jód elengedhetetlen az emberi egészség fenntartásához - olyan esszenciális nyomelem, melynek hiányában anyagcsere-zavarok, súlyos pajzsmirigy betegségek, fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. A jód szükséges az anyagcserét irányító két pajzsmirigyhormon - a tiroxin, és trijód-tironin bioszintéziséhez, a pajzsmirigy normál működéséhez, részt vesz az anyagcsere folyamatokban, a fehérjeszintézisben, hat az izomműködésre, és az immunrendszer működésére, befolyásolja a kalcium-anyagcserét, hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, és kiemelten fontos a csecsemők és a gyerekek szellemi fejlődéséhez, megfelelő növekedéséhez.

 

A jódhiánynak következményei lesznek, most az a kérdés, hogy miként segítheted a pajzsmirigy-alulműködés leküzdését jóddal? 

 

A jódpótlás lehetőségei:

 

- készítsd jódozott sóval az ételeidet

- jódozott víz ivásával

- fogyassz minél több jódban gazdag élelmiszert: áfonyát, aszalt szilvát, tojást, tengeri halakat, tejtermékeket 

- a jód felszívódását gátló ételek elkerülésével - ilyen a káposzta, a brokkoli, a karfiol, kelbimbó, fehérrépa, torma

- Lugol-oldat alkalmazásával

 

A Lugol-oldatot1829-ban fejlesztett ki belsőleges használatra dr. Jean Lugol francia orvos. Ez a kálium-jodid (KI) vizes oldatában oldott jód, amelyet jódhiányos területeken a jód pótlására kúraszerűen - az oldat jódtartalmától függően naponta meghatározott csepp számban alkalmaznak. 

 

 

A napi jódszükséglet életkoronként eltérő: 
 

- 1 éves korig napi 50 mikrogramm

- 2-6 éves kor között napi 90 mikrogramm

- 7-12 éves kor között napi 120 mikrogramm

- felnőtt korban napi 150 mikrogramm 

- terhesség és szoptatás idején napi 200 mikrogramm 

A jódpótlás megkezdése előtt ajánlott a szervezet jód szintjének meghatározása.

 

Segítsd te is a szervezetedet - használj jódpótlásra Lugol-oldatot!

 

Keresés