A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Holt-tengeri fürdősó, dermatitisz, pikkelysömör

Schramm Tamás
2015. 11. 08. 00:00:00
Holt-tengeri fürdősó, dermatitisz, pikkelysömör

Hallott-e már a Holt-tengeri fürdősó használatának előnyeiről a seborrheás dermatitisz és psoriasis kezelésénél?

A Holt-tengeri sófürdő terápiás hatásának megismeréhez és megerősítéséhez klinikai kisérletek sorozatát végezték el Izraelben és más országokban, ahol a só használata már hosszabb ideje mindennapos.
Dr. I. Machtey (1) tanulmányozta a Holt-tengeri sófürdő hatását olyan reumatikus betegeken, akik arthrosis és helyi tipusú tendonitis-ben szenvedtek.
103 beteget kezeltek Holt-tengeri sófürdőben 1 vagy 2 héten keresztül a tengerszint felett 400 méter magasan levő szanatóriumban. A betegeknél véletlenszerűen alkalmazták a 3 féle sófürdő egyikét:

• Fürdőkúra 7,5%-os koncentrációjú Holt-tengeri sóban
• Fürdőkúra 2%-os koncentrációval
• Fürdőkúra 0,5%-os koncentrációval

1 hetes megfelelő kezelés hatása lenyűgöző javulást eredményezett azoknál, akik 7,5 és 2%-os koncentrációban kapták a kezelést. Csak nagyon kevés változást vagy semmilyen javulást nem tapasztaltak azoknál, akiket 0,5%-os fürdőkúrával kezeltek. Minél nagyobb volt a fizikai korlát, annál látványosabb lett a javulás.

66 beteg kapott 2 hetes kezelést.
Csekély további javulást tapasztaltak a 7,5 és 2%-os fürdőkúrával kezelteknél.
0,5%-os oldat esetén relatív nagyobb változást tapasztaltak, főleg ha az első heti kezelés eredményét vették alapul. Mindazonáltal a 0,5%-os csoportnál az eredmény sokkal kevésbé volt látványos a másik két csoport eredményénél.

A betegek több, mint 80%-a jelezte, hogy kisebb fájdalma van, 70%-nál javult a mozgékonyság, és körülbelül 60% csökkenteni tudta a fájdalomcsillapító használatát. Dr. Machtey a tanulmányt így összegzi: "Nagyon csekély a kétségem afelől,. hogy akiknél előnyös volt a Holt-tengeri só kezelés, az otthoni további és megismételt 2%-os fürdőkúrák ne hoznának eredményt. A sókúra gazdaságos és készen elérhető."
Hasonló tanulmányt végzett Dr. P Engel (2) a Mayenbad szanatóriumi klinika orvosa. (Mayenbad város, Bad Waldsee, Németország).

A tanulmányhoz 60 olyan beteget választottak, akik olyan reumatikus fájdalmaktól szenvedtek, melyet a klinika szokásos balneoterápiás kezelése nem tudott csökkenteni. Holt-tengeri sófürdőt ezt követően irták elő kiegészítő orvosi terápia helyett.

Minden beteget 4 hétig, heti 3 fürdővel kezeltek. 2,5 %-os sókoncentrációt alkalmaztak, (2 kg só 80 liter vízhez), 20 perces fürdési időtartammal, 37 fokos vizhőmérsékleten. Az alábbi paramétereket vizsgálták: nyugalmi fájdalom, spontán fájdalom, kinesalgia (izommozgatási fájdalom), fájdalom nyomásra és csökkent mozgásnál.

Az eredmény összesítése az alábbi:
• 76.2% - nagyon jó terápiás eredmény
• 10.2% - mérsékelten jó reagálás
• 13.6% - semmilyen sikert nem tapasztaltak


Dr. J. Arndt, Németországban (3) tanulmányt készített a Holt-tengeri sófürdő hatásáról psoriasisban szenvedő betegeken. 50 beteget, 14 és 77 éves kor közöttiek, kezeltek a sóval, ellenőrzött módon. A kezelés részleges és teljes sófürdőből állt. A teljes fürdőhöz 2 kg sót oldottak fel 37 C-os vízben. A részleges fürdőhöz 10%-os sókoncentrációt használtak. A fürdés 20 percig tartott, és utána a bőrt folyóvíz alatt alaposan megmosták. A hatás javult, ha a betegek a fürdőt követő egy órán át melegen voltak betakarva.

A kezelés 3-4 hétig tartott, heti 3-4 fürdéssel. Az eredmények azt mutatták, hogy a pikkelysömör legtöbb tünete csökkent a kezelés első hetében, főleg a viszketés, hámláshoz kapcsolódó panaszok, és a zavart elalvás, illetve alvás alatti panaszok.
Más paraméterek, mint a kiterjedés, a vörösödés és beszűrődés lassabban csökkent.
A javulás egyenletes volt - 4 hetes kezelés után a betegek alapvetően panaszmentessé váltak.

Dr. Arndt rámutat, a betegek szempontjából különös fontosságú az a tény, hogy nagyon gyors megkönnyebülést okoz az irritáló viszketés megszűnése. A másik fontos könnyebbség az alvási zavarok megszűnése, amely a kezelés előtt igen széleskörűen fordult elő. Az orvosok és a betegek egy hetes kezelést követően tapasztalták a hámlás drasztikus csökkenését is, amely a fent leírt kezelés további bizonyítéka.

Teljes gyógyulásról számoltak be 27 betegnél (54%), ez 22 esetben egyértelműen kiemelkedő javulásnak tekinthető. 50 esetben a betegek állapota a kiváló tűrésig javult. A kezelés semmilyen dermatológiai vagy más mellékhatást nem eredményezett.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés