A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Holt-tengeri fürdősó készítése

Schramm Tamás
2015. 08. 02. 15:58:37
Holt-tengeri fürdősó készítése

A Holt-tengeri fürdősó és az illóolajok csodálatos szinergiában vannak egymással. A melegvíz relaxáló hatása összetalálkozik a sóval és illóolajokkal. Az aromaolajos fürdők megszabadítják a stressz és idegesség hatásától, csökkentik az izmok és izületek fájdalmát.

Holt-tengeri sófürdő készítése

A Holt-tengeri sófürdőt kiválóan használhatja komolyabb bőrproblémák esetén. Terápiás előnyeit mindenki nagyon jól ismeri. Gyakran az orvosok is ajánlják számos egészségügyi tünet kezelésére. Terápiás sófürdő aromaterápiás kezelésekhez készítése egyszerű. Illóolajakat, szárított fűszernövényeket és szinezőket keverhet a sóhoz. Kevés időt vesz igénybe, és nagyon megéri!

Nem szabad fürdővízben használni: bazsalikom, fahéj, feketebors, kakukkfű, oregano, szegfűszeg illóolajok. Ezeken kívül minden olyan olaj használatát kerülni kell, melyek bőrérzékenységet, bőrégést okozhatnak. Bármilyen kétség esetén keressen aromaterapiával foglalkozó szakembert, és kérje tanácsát. Magas vérnyomás, várandós állapot vagy más egészségügyi probléma esetén feltétlenül kérdezze szakorvosát!

Aromaterápia

Az illóolajok irányított használata, a fizikai, fiziológiai és spirituális jólét biztosítására, illetve fenntartására. Holisztikus gyógyszerként az aromaterápia megelőző gyakorlat és aktív kezelés is az akut és krónikus betegségek gyógyításának területén.

Illóolajok

100% tisztaságú illóolaj kivonatok, melyeket különböző technikákkal nyernek ki a levelekből, virágokból, tűlevelekből, gyümölcshéjakból, füvekből, fákból és gyökerekből. Ezeket az olajokat, a levendula és teafa kivételével, mindig higítani kell alapolajakban, mielőtt közvetlenül a bőrön használja.

Szárított gyógynövények

Nagyon sok szárított gyógynövény ugyanazt az illatot és gyógyitó hatást biztosítja, mint a neki megfelelő illóolaj. A gyógynövények népszerűek a sófürdőkben, a fürdőteákban, és nagyon jól mutatnak a végtermékben. Egyetlen hátrányuk, hogy nyomuk ottmarad a fürdőben. Ha kevés sót organza zsákocskában tart, felhasználhatja teához is - a só elolvad, a gyögynövény kiázik a melegvízben.  A kiszáradt zsákocskát kiürítheti és újra felhasználhatja.

Alapolajok

A nedvesítő növényi olajokat általánosságban, mint hordozóanyagot használják az illóolajokhoz. A legtöbb illóolaj túl erős közvetlenül a bőrön használathoz. Ezért 12-30 cseppet kb. 30ml hordozóolajban ajánlott higítani. A hordozóolajokat Himalája vagy Holt-tengeri sóval is vegyítik, bőrjavitó peeling készül belőlük.

Hidrogén-peroxid

Növeli a fürdővíz oxigéntartalmát. A hidrogén-peroxid fürdők a testet revitalizálják. Ugyanolyan, mint az esővíz utáni állapot. A nagyon finom fürdő antibakteriális, antivirális, megtisztítja a testet érzelmileg és energetikailag.  A melegvízhez 180 gramm étkezési minőségű hidrogén-peroxidot hozzáadva, 20-30 percig szokták áztatni a testet.

Bio, pasztőrizálatlan almaecet

A fürdővízben az almaecet visszaállítja a bőr és haj természetes pH értékét, felfrissíti és újra felépíti a test ellenállását. Segít helyreállítani a bőr külső rétegének savasságát, amely az úszás és szappanozás közben elveszik. Ilymódon harcol a barátságtalan baktériumok és a növekvő számú virusok ellen. Nagy segítség a hüvelyi és hólyagfertőzésekkel szemben. Az almaecet nyugtatja a bőrt, enyhíti a viszketést, a bőr különböző mérgezéseit, és a naptól leégés kellemetlen fájdalmait. Mint minden meleg fürdő, kinyitja a pórusokat, ezzel megindítja az általános és szisztematikus méregtelenítést. Tiszta, kezeletlen almaecetből  2-4 csészét szoktak a fürdővízhez önteni. A közönséges bolti almaecet mesterségesen (karamellel) színezett, ezért ilyen tipusú fürdéshez nem javasolt.

Szódabikarbóna

A meleg fürdővízben egyenlő arányú szódabikarbóna és Holt-tengeri só keveréke segíti a test nehézfémektől méregtelenítését. Nagyon fontos a viszkető bőrfájdalom csillapításában. Mindkét anyagból 45-90 dkg-ot szoktak külön-külön használni. Túlzott elsavasodás esetén a szódabikarbóna lehet segítség. Érdemes hetente legalább egy alkalommal bázikus fürdőt venni. A fürdővíz pH értékét szódabikarbóna segítségével 8,5-re kell beállítani.

Citromsav

A szódabikarbonáttal együtt a citromsav kulcsfontosságú összetevő a pezsgőfürdőhöz.
A két anyag bugyborékoló keveréket állít elő, amely segíti az aromaolajokból az aromák levegőbe kerülését, ezáltal igen kellemes "felemelő" aromafürdőt hoznak létre.

Szinezők

Az ételszinezők folyadékban vagy glicerinben feloldva nagyon népszerűek a sófürdők szinezéséhez. Gyógynövények is használhatóak. A porított csillámkő a sót gyönyörű gyöngyhatásúra alakítja.

Tengeri sók illatosítása

A Holt-tengeri fürdősó nagyon könnyen illatosítható.
Az illóolajok igen gyorsan keresztül jutnak a són. Az illatositott sót mindig légmentes üvegben tárolja! Lehetség szerint üvegedényt használjon. A PET palack anyaga az ismeretek alapján lebomolhat a benne levő folyadékban.

Tengeri só szinezése

Csak élelmiszerhez engedélyezett növényi szinező használható. Javasoljuk, hogy a Holt-tengeri sót először illatosítsa, és csak azután szinezze. Ha a szinezővel összekeverte a sót, hagyja lezárt tárolóban egy éjszakán keresztül.

Fürdősó keverékek

A jobb összetételű bolti fürdősók ára időnként ijesztő.  
Holt-tengeri, színezett fürdősót máshol is kap. Annak árából nálunk  közel a dupláját elkészítheti.

Az összetevőket megvásárolhatja nálunk is, egyben.
Otthon 15 perc alatt elkészítheti a finom, illatos fürdősóját olyan mennyiségben és összetételben, ahogyan szeretné.

Ha valóban kellemes hatásra vágyik, ne használjon asztali sót a keverékhez! A tapadásgátló aluminiumszármazék nagyon szárítja a bőrét.

Egyszerű fürdősó

Öntsön egy kádnyi vízbe 0,5kg Holt-tengeri sót és 1 kanál ét- vagy olivaolajat.

Illóolajos fürdősó

• 2 csésze Holt-tengeri só
• 1-2 teáskanál szódabikarbóna
• 10-12 csepp levendula (vanilia, eukaliptusz) illóolaj
• egy kevés ételszinező

Keverje kb. 2 percig folyamatosan keverőtálban vagy egy üvegben, amíg az illatot nem érzi erőteljesen. Öntse át abba az üvegbe, amelyikben tárolni fogja és csavarja rá a kupakot.

Az üveg felső részén, a kupak alatt kössön körbe színes szalagot, masnival és cimkézze fel az üveget. Így ajándéknak is kiváló.

Illóolajos és szinezett fürdősó

• egy kád vízhez 5 csésze (kb. 0,5 kg) Holt-tengeri fürdősót ajánlunk
• illóolaj(ok)
• üveg vagy rozsdamentes keverőtálak (melyekben összekeveri)
• néhány adagolókanál (melyekkel összekeveri)
• tárolóedény - kád mellett a törésveszély miatt jobb a műanyag
A műanyag elvetemedhet és elszineződhet az illóolajoktól.
Ha lehetséges kerülje a műanyag kancsó vagy tároló használatát, mert alkotóanyagai (pld. Bisphenol-A) kioldódhatnak a sóba.

Opcionális kiegészítő:
• manióka (tapióka) keményítő, beszívja és megtartja az illatokat
• szódabikarbóna, bőrpuhítő és vízlágyító szerepe van
Keverje a sóhoz az 1 csésze szódabikarbonát.

Az illóolaj keverés titkos fegyvere, a manióka (tapióka) keményitő. Egy csészényi alig néhány deka. Jobban és hosszabb ideig tartja az illatot, és a végtermék nem csomósodik. Igénye szerint lassan csepegtessen 15-25 ml illóolajat a keményitőre, közben folyamatosan keverje.

Ha nem tud hozzájutni a keményítőhöz, a Holt-tengeri sót is keverheti illóolajjal. Kellemes fürdősót kap, legfeljebb az illatok rövidebb ideig tartanak.

Ha a fürdősót színezni is szeretné, rakjon egy kis adagnyit Holt-tengeri sót keverőtálba és csepegtessen vagy nyomjon rá ételszinezőt. Adagolja apránként, keverje folyamatosan.

Ha elkészült, keverje össze a sót és az illóolajos keményítőt. A szinezett sót rétegesen, vagy elképzelése szerint vegyítse a keverékkel, majd öntse az egészet műanyag vagy üveg tárolóba. Zárja le fedéllel, hogy az illóolaj ne párologjon el.

Relaxáló fürdősó keverék

• 1 csésze keserűsó
• 1 csésze Holt-tengeri só
• 1 csésze szódabikarbona
• 1 csésze citromsav
• ételszinező: 4 csepp kék, 6 csepp zöld
• 8 csepp levendula illóolaj
• 15 csepp bergamot illóolaj
• 15 csepp édesnarancs illóolaj

Ha nagyobb mennyiséget kever (több alkalomra) javasoljuk, hogy a fenti leirás szerint tapióka keményítővel készítse az illóolajakat. Így illatuk tartósabb marad.

Egy nagy keverőtálba öntse először a sót, majd a szódabikarbonát, az ételszinezőt, majd az olajakat. A citromsavat a végén adja hozzá. Keverje el az egészet, és öntse a tárolóba, majd fedje le!

Fürdőbomba, azaz pezsgőfürdő golyó készítése

A formába az összekevert szódabikarbóna, citromsav, olaj és illóolaj keverékét beleöntjük, majd a párjával (mosdó, kád, mosogató vagy papír felett) összeillesztjük, és 1-2 percig hagyjuk összeállni. Ezt követően óvatosan szétnyitjuk a formát. VOILA. Kész. Minél többfajta formája van, annál érdekesebb alakú fürdőbombát készíthet.

Fürdőolaj keverékek

A keveréket tárolja hűvös helyen a minél hosszabb eltarthatóság miatt. 1-2 csepp rozmaring illóolaj hozzáadásával tartósíthatja.

20ml grapefruit - 5ml eukaliptusz Tisztító
15ml levendula - 15ml bergamot Nyugtató/relaxáló
5ml citromfű - 20ml lime Jókedv
5ml rozmaring - 20ml (fodor)menta Energizáló
20ml édesnarancs - 5ml kamilla Nyugtató
5ml eukaliptusz - 20ml levendula - 6 csepp teafa Meghülésre 
15ml geranium - 15 ml grapefruit  Izomfájdalomra
Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés