A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Kemoterápia, hasnyálmirigy daganat

Kemoterápia, hasnyálmirigy daganat

A daganatot általában előrehaladott állapotban fedezik fel, ezért a sebészeti eltávolítás gyakran lehetetlen. Túlélési aránya a felismeréstől számított 5 évben csupán 3%.

Egy nemrégi tanulmány szerint, mely a Science magazinban jelent meg, Nagy-Britanniában a rákkutatók talán megfejtették a választ. A kutatók tanulmányozták a mesterségesen előidézett tumort, amely prosztata daganatot okozott élő egerekben. A daganatok a vérerek csak keskeny hálózatát hozták létre, ellentétben a legtöbb tumorral, ahol sűrű vérerek kialakulása szükséges a növekedésükhöz és túlélésükhöz.

A kutatók azt a hipotézist állították fel, hogy baj lehet a kemoterápiás gyógyszerek hasnyálmirigy tumorok elérésével, és azokra kifejtett hatásával.
Évente 230.000 új hasnyálmirigy daganatos betegség alakul ki, ebből 37.000 az USÁ-ban, és 7.600 Nagy-Britanniában. A tumorok közül a leghalálosabb, mivel nagyon gyorsan szétterjed. Mivel gyakran nagyon előrehaladott állapotban ismerik fel, sebészeti eltávolítása szinte lehetetlen. A hasnyálmirigy daganatos betegek túlélési aránya a felismeréstől számított 5 évben csupán 3%.

A kutatók úgy találták, hogy a hasnyálmirigydaganat jobban reagált a kemoterápiára, amikor a Gemzar nevű gyógyszert kombinálták a kisérleti IPI-926 gyógyszerrel, melyet az Infinity Pharmaceuticals gyár készít. Nagy izgalommal figyelték az eredményeket. Segítenek megmagyarázni, a kemoterápiás gyógyszerek betegek számára nem kielégítő hatását a hasnyálmirigy tumor gyógyításában. A korai fázisban még bizonyítani kell, hogy ez az eljárás biztonságosan használható embereknél, mielőtt új összetevőket vezetnek be a daganat terápiás kezelésekben.

www.reuters.com cikke alapján
Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés