A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Koleszterin mítosz 1. rész

Schramm Tamás
2015. 12. 18. 20:26:04
Koleszterin mítosz 1. rész

A telített zsirok és az étkezés során bevitt koleszterin nem okoz szívkoszorúér betegséget, nem hízlal. A gyógyszergyártók által terjesztett mítosz az évszázad legnagyobb tudományos becsapása. Az olvasmány hosszú, de érthető. Egy pohár tea mellett kezdje....

Feleségemet harmadik éve próbálja meggyőzni körzeti orvosa, hogy 6 feletti koleszterin értéke miatt el kell kezdenie gyógyszert szedni. Párom, tanácsomra eddig minden orvosi próbálkozást visszavert. Vajon helyesen tette, vagy miattam veszélybe került-e egészsége?

A koleszterin mítosz eredete

Honnan származik a koleszterin mítosz?

Hiszi vagy sem, az 1954-55-ös években egy “tudós” tanulmánya során nyulakat etetett magas zsír/koleszterin tartalmú táplálékkal. A táplálkozás során a nyúl artériái elzáródtak. Annak eredményeként kezdték ajánlani az alacsony zsírtartalmú táplálkozást.
A képben valami hamis.  A nyúl növényevő, csak növényekkel táplálkozik. Mi emberek, mindenevők vagyunk, vagyis növényi és állati táplálkozásra terveztek bennünket! A nyúl fiziológiája teljesen eltérő az emberétől, természetes táplálkozásuk során soha nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot. Koleszterin csak állati eredetű táplálékből származik. Nincs olyan növény, amely koleszterint tartalmaz.

Megdöbbentő, hogy a tanulmánynak annak ellenére jelentőséget tulajdonítottak, hogy közben nem vették figyelembe a nyúl fiziológiai eltérését az embertől. Az olyan ételek, melyek fogyasztása “nem volt betervezve”, megölheti a nyulat. Az eredmény várható volt. Az ember ugyanúgy megbetegszik, ha nem olyan étellel táplálkozik, melyek szükségesek, és olyanokat fogyaszt, melyekre alkalmatlan az emésztése.

Általános félreértésre ad okot, hogy szervezetünk pontosan úgy kezeli a táplálkozási zsírt, mint a ház vízvezeték rendszere; vagyis a zsír, fogyasztásukat követően automatikusan felhalmazódik a csöveinkben (artériák). Ennek a koncepciónak semmilyen valós alapja nincs!

A szervezet összetett rendszer, egymással kapcsolatban levő folyamatok ezreivel. Amikor zsírt fogyasztunk, az nem kezdi eltömíteni artériánkat, mint a lefolyóba kerülő zsír. Ha igy történne, néhány napon belül mindenki meghalna. Szervezetünk átveszi a zsírt és számos emésztési folyamat során, gyakran protein közreműködésével (a kombináció neve lipoprotein) dolgozza fel. Azonnali energia termeléséhez használja, a maradékot elküldi, hogy segitsenek a szervezet strukturájának - mint az agy (60%-ban zsir), bőr, idegek, hormonok teljes membrán szerkezet és a 100 milliárd sejt közül minden egyes darab - felépítésében,

A koleszterin probléma nem az általánosan fogyasztott zsír miatt jön létre, hanem bizonyos zsírok miatt. A "rossz" zsírok hidrogénezett olajok, szinte minden margarin, illetve élelmiszer bolti termékek összetevői, melyekről azt mondták, és azt hitették el velünk, hogy számunkra jók. A gyártók a jó és egészséges összetevőket, a vajat, a húsból származó természetes zsírt és a feldolgozatlan, teljes értékű tejtermékeket eltávolítják.

Vessünk egy pillantást sejtjeink felépítésére. A kritikus bi-lipid membránú sejtfalak félig zsírból és félig proteinból állnak. Egyetlen sejtünkben sincs szénhidrát összetevő. A zsir 25-33%-ról úgy vélik, hogy természetes, többszörösen telítetlen és telített zsírból áll. A telített zsírokról helytelenül állították 5 évtizeden keresztül, hogy “rossz” zsírok!

A telített zsírok támogatják a sejtfelépítést, távol tartják a mérgező anyagokat, védik az értékes, többszörösen telítetlen zsírokat és sejtszintű segítséget biztosítanak. A többszörösen telítetlen zsírok teszik lehetővé az esszenciális táplálékok, hormonok, számos biokémiai folyamat és életfontosságú oxigén eljutását a sejtekbe. A zsírok egyedi molekuláris összetevőkből állnak. A "jó", természetes zsírok helyett transz-zsírrá módosított, ember által általakított, természetellenes, biokémiailag megváltoztatott összetevőket kapunk, melyek a népszerű alacsony zsírtartalmú és magasan feldolgozott élelmiszerekben vannak jelen, molekuláris biokémiai felépítésük megváltozott.  
Ettől válnak veszélyessé. Szervezetünk a "jó", természetes zsírok helyett használja, de felépítésük hibás, nagyon veszélyes és rossz működést eredményeznek!

Képzelje el, hogy a hibás transz-zsírok mit okoznak a sejtek felépítésében. A károsodott zsírokban sérült sejtek jönnek létre. A transz-zsírok nem működnek, mert nem olyan felépitésük van, mint, ami szervezetünk működéséhez tervezett. Azért károsak, mert bár hibásak, de mégis illeszkednek a sejtekhez.

A hidrogénezett olajokról és más, ember által módosított olajokról ismert, hogy leállítják az esszenciális zsírsavakhoz történő oxigén szállítást, és az daganatok kialakulásához vezet. Ha a margarin és más hidrogénezett termékek relatív kis mennyiségben tartalmaznak transz-zsírt, csupán 1-2% is iszonyatos mennyiségű transz-zsír molekulát jelent.  Abszolút számokban 100 millió-billió egyetlen evőkanálban. A károkozás a sejtösszetevőkben vagy biokémiai reakciókban igen jelentős, mert egyetlen kanál hibás olaj legalább 100.000 hibás olaj molekulát hoz létre testünk minden sejtjében, ami önmagában is borzasztó nagy szám. Ha ehhez kozzáadja az évtizedeken keresztül fogyasztott, más forrásból származó hibás zsír molekulákat, valószínűleg elborzad, hogy Ön és családja mit fogyasztott!

A károsodott zsírok és olajok számos módon károsítják szervezetünket. Ahelyett, hogy a “magas” vagy “alacsony” koleszterin okozná a problémát, a valós kérdés nem a koleszterin vagy HDL vagy LDL értékek, hanem az, hogy a koleszterin struktúra károsodott.

Használna vizet autója benzintankjának feltöltéséhez? Természetesen nem. Bár olcsóbb, nem a megfelelő üzemanyag. A motor meghibásodna. Az élelmiszergyártók nincsenek tekintettel a táplálékunkban létfontosságú olajok megváltoztatására. Egyetlen dolgot akarnak létrehozni, olyan terméket, amely sokáig polcon tartható. Maguknak előnyös dolgot hoznak létre, a mi egészségünket lerombolják.

A természetet nem lehet megbolondítani. Szervezetünk számára rengeteg feldolgozatlan, természetes zsír és olaj szükséges. Nélkülük megszámlálhatatlan negatív folyamat indul el. Sejtjeink egészsége meghatározza teljes szervezetünk egészségét.

Mi a koleszterin?

A koleszterin valójában egy szteroid. "Chol" = epe és "Sterol" = szte­roid. A szteroidok a szervezet által természetes módon létrehozott, kémiai összetevők nagy és változatos csoportjához tartoznak. A koleszterin a legbőségesebb szteroid, a sejtmembránok építőeleme, fenntartja az egészséges sejteket, segítséget nyújt az emésztésben, és a szexhormonok létrehozásában.

A koleszterin kemény, viaszos anyag, melyet minden állat normális metabolizmus során, természetes módon termel. A koleszterint az állatokból származó zsírral hozzák kapcsolatba, de nem zsír.
A koleszterint a lipidek családjába sorolják: zsírhoz hasonló anyagok, oldhatatlanok vízben, de oldódnak zsíroldókban.

13 nagyon fontos tény az emberi koleszterinről, melyről valószínűleg még soha nem hallott

• A koleszterint az emberi szervezet állítja elő, a többi anyaghoz képest nagy mennyiségben
• A koleszterint minden sejt tartalmazza és minden szövet termeli.
• A koleszterin olyan fontos, hogy minden egyes sejt saját maga szabályozza belsőleg a saját szintjét
• A koleszterin biztosítja a sejtmembránok integritását és erejét. Koleszterin nélkül puha, gilisztaszerű lények lennénk.
• A koleszterin javítja a kettős rétegű lipid áthatoló képességét. Ez azt jelenti, hogy a táplálék bejut, a káros anyagok nem jutnak be. Kritikus a sejtek megfelelő táplálása miatt.
• Csontunk merev és törékeny lenne, ha szervezetünkben nem volna elég koleszterin és protein.
• A koleszterinnek kiemelt strukturális szerepe van az agyban, ahol nagyon magas koncentrációban található.
• A koleszterin teszi lehetővé az idegi impulzusokat.
• A D-vitamin a koleszterin és a bőrt érő napfény hatására jön létre, hatására képes a kálcium felszivódni A tényleges D-vitamint a máj közreműködésével a vese állítja elő. (Ha jól működik a máj és epe funkció). A koleszterin struktúra defektes állapota okozza a napfény-bőrtumor állapotot. Érdemes megkérdezni a bőrgyógyászt, miért van egyre több bőrtumor ott, ahol a napfény nem éri a bőrt (talp, szájüreg, végbél). Nem fogja szeretni a kérdést.
• A máj által termelt epe a zsírokat emészti és koleszterinből áll. A testben levő koleszterin túlnyomó részét a máj használja fel epesók előállításához. Ezek a sók létfontosságúak az emésztéshez, biztosítják a zsírok lebontását, és az olajokban oldódó vitaminok (A,D,E,K) beépülését.
• A koleszterin létfontosságú a máj és bél megfelelő működéséhez
• A koleszterin védi bőrünket, a vízben oldódó mérgek felszívódása ellen.
• A koleszterin bent tartja a nedvességet, ezért nem vagyunk dehidráltak. A koleszterin hatására szép, természetesen nedves érzetű a bőr.

A koleszterin csak állati termékekből található, növényekben nem. A növényi olajok soha nem tartalmazhatnak koleszterint, de tartalmazhatnak más, sokkal veszélyesebb összetevőket, például károsodott esszenciális zsírsavakat, mely jóval jelentősebb probléma.

Nagyon régóta ismert, de az orvosi szaklapokon kívül, széleskörűen soha nem publikálták, hogy a táplálkozás során fogyasztott koleszterin nincs jelentős hatással a vérben levő koleszterinre. Az emberi szervezet minden egyes napon 3-4.000 mg koleszterint termel, ami jelentős mennyiség.

Nincs másik összetevő, melyet a szervezet ekkora mennyiségben állit elő. Szinte teljesen függetlenül a táplálkozás során fogyasztott koleszterin mennyiségétől. Az étkezésből bejutó koleszterin a vér koleszterin mennyiségének szinte jelentéktelen, 10%-át teszi ki.

"30%-ban zsirból álló étkezés 319 mg-ról 941 mg-ra (közel 300% növekedés) növekedett, a vér LDL értéke csak 6%-ot!" "Még inzulin rezisztens nőknél sem tapasztaltak jelentős koleszterin emelkedést!"

A probléma soha nem a koleszterin számmal volt. A gyógyszergyártók tudják, de mégsem szűnik meg az átverés. Megtalálták a módját, hogy a koleszterin “bűnös”, és a világon egyik legjövedelmezőbb dologgal biztositják a készpénz folyamatosan áramlását.
Emiatt soha nem fogják leállitani a koleszterin “tanulmányokat”.

Mi nem szoktuk tanulmányozni a gravitáció működését. Dr. George Mann, az orvoslás és biokémiai professzora 1991-ben mondta: “A koleszterin önmaga és a szervezetben NEM okoz keringési rendellenességeket.” Ez az oka, hogy a “tanulmányok” készitése soha nem fejeződik be – olyan dolgot probálnak bizonyitani, ami rossz, vagyis lehetetlen.

A koleszterin szerepe a szervezetben

A koleszterin létfontosságú az élethez. A rengeteg koleszterin nélkül meghalnánk. A koleszterin biztositja a szükséges keménységét és rugalmasságot minden egyes sejtünk számára. A sejtek falának fő összetevői koleszterin, zsir és protein A membránok porózusak (lyukak vannak rajta) azért, hogy a táplálékok és hormonok bejuthassanak. A mérgek és a természetes kémiai reakciók során elhasználódott anyagok bejutását megakadályozzák. A koleszterin több, mint 90%-ban a szövetekben található. Ha nincs elég koleszterin a sejtmemberánban, azok fala elvesziti keménységét és a belülről jövő nyomás miatt kifele tágul. Hatására a sejt károsodhat vagy megsemmisülhet.

A koleszterin nyers táplálék szerepet tölt be, melyből a szervezet létfontosságú hormonok széles körét; többek között a szexhormonokat hozza létre, melyek nélkül nem tudnánk élni: tesztoszteron, ösztrogén, progeszteron, kortizon, csak néhányat emlitve.
Hormonális problémák esetén a hibás koleszterin lehet a kiváltó ok.

Hol találunk koleszterint?

Agysejtjeink nagyon gazdagok koleszterinben; szervezetünk koleszterin mennyiségének 7%-át (súlyban) tartalmazzák. Nem lehet eléggé ismételni. A koleszterin nyersanyag, melyből a szervezet nagyon sok fontos hormont állit elő, igy mellékvese hormonokat (szerepük fontos a cukor metabolizmus, folyadék egyensúly, vérnyomás fenntartása, a szervezet stressz idején viselkedése) és a férfi és női szex hormonokat, tesztoszteront és ösztrogént.
A koleszterin lényeges a normális növekedéshez és testszövetek kijavitásához. A koleszterin nagy mennyiségben található a bőrben is.
A koleszterin formát ad, nélküle giliszta szerűek lennénk.

A csontritkulás definicióját a gyógyszergyártók megváltoztatták: a csontritkulás minden csontbetegség közül a leggyakoribb a felnőtteknél, különösen idősebb korban. A betegség eltér az osteo-malacia és angolkórtól, mert a lecsökkent organikus csontmátrix következében jön létre, nem a gyenge csont-kálcium felvételtől. A féktelenül félrevezető hirdetések mellett, sokkot kapna, ha meglátná, mit irnak az orvosegyetemi jegyzetek!

A koleszterin  négyszeres szerepe a bőrben

A bőr rugalmasságának megtartása és erős ellenállása a vizzel oldódó mérgek ellen.
Megakadályozza a bőr külső, nagy felületén történő vizvesztést.
Védi a bőrt a napsugárzás potenciálisan veszélyes sugarai ellen.
A napfénnyel együttműködve D-vitamint termel, mely lényeges a kálcium szervezetbe történő beépülése szempontjából.

Amikor a napfény kapcsolatba kerül a bőrrel, az a koleszterinnel együttműködve D-vitamint formál. A D-vitamin inkább nagyon erős hormonként működik, mint vitaminként. Elsőleges szerepe van a foszfor és kálcium metabolizmusában. A folyamat nélkül a szervezet nem lenne képes elegendő kálciumot metabolizálni a csontmátrix befedéséhez. Ezért szükséges a napfény csontjainkhoz!

A fenti orvosi jegyzetből idézve: a "kálcium takaró"-nak semnmilyen struktúrális kapcsolata nincs a csont belső felépitésével. Proteinből és olajokból áll, melyek számára esszenciális zsiros olajok szükségesek. A túl sok kálcium magasabb csontsűrűséggel, törékenyebbé változtatja a csontot, ami pontosan az ellenkezője annak, amit mondtak, hogy csontjaink erősek és törés ellenállók lesznek. Minél több kálciumot “öntünk” a hibás csontmátrixra, annál nagyobb kárt okozunk. Könnyebben fognak csontjaink törni.

30 éves életkor felett mindenki emlékezhet arra, amikor gyermek volt, és szülei azt mondták, hogy menjen ki játszani a szabadba. Ők tudták, hogy a napfény jó. Kevesbé érte depresszió az embert. Amióta az ózonveszély a köztudatba került, gondolkodásunk megváltozott. Az ózon megvéd bennünket, megpróbálja méregteleniteni a szennyeződéseket, ugyanúgy, mint a koleszterin, az artériákban próbálja gyógyitani a sérüléseket.

Létfontosságú koleszterin biológiai funkció

Máj

A máj az emésztéshez szükséges epesókat termel. Epesók, nélkül a zsirok és vitaminok nem tudnak megfelelően felhasználódni. Epesók nélkül komoly vitaminhiány alakul ki, mely halálhoz is vezethet.
Az epesók nagyon sók olyan mérget szivnak fel, melyek az elfogyasztott zsirokban gyűlnek fel (növényvédő, permetezőszerek mérgei, növekedési hormonok, szennyező anyagok, stb.) és a metabolikus folyamatok során melléktermékként, természetes módon fordulnak elő.

Ezek a méregben telitett epesók a széklettel távoznak a szervezetből. De hogyan állitja elő a máj az epesókat? Koleszterin segitségével! A koleszterin ilyen felhasználása lehet a legfontosabb funkció a szervezetben. A szervezet az összes koleszterin 70%-át alakitja át epesóvá. Ugye, nem mondta senki Önnek ezt a fontos tényt.

A máj állitja elő a szervezetben levő koleszterin 60-70%-át. Nagyon kis mennyiség érkezik az elfogyasztott ételből. Minden egyes gramm étkezési koleszterin fogyasztása a milligramm 10%-ával növeli a vér koleszterin szintjét. Ezért hamis az állitás, hogy az ételekben levő koleszterint okozza a magas koleszterin szintet. NEM IGAZ.

A tudással felfegyverkezve, kérdezze meg önmagát, hogy ha ilyen kis mértékben járul hozzá a táplálkozással bejutó koleszterin a vérben levő koleszterin értékéhez, akkor miért mondják állandóan,  hogy alacsony koleszterin tartalmú táplálékot fogyasszunk?

Az alacsony koleszterin tartalmú táplálkozás borzasztó következményei

A szervezet belsőleg a táplálkozás során bevitt cukor szintjét erőteljesen szabályozza, de nincs koleszterin szabályozó a vérkeringésben vagy bárhol máshol!  Mit gondol, miért nincs? A válasz egyszer. Nem szükséges.
A szervezet szigorú keretek között szabályozza a cukor, kálcium, nátrium, stb szintjét. Nem szabályozzá a koleszterin szintjét, mert a természet nem törődik vele, ha az összetétele helyes. Ha megfelelően táplálkozunk és természetes zsirokat fogyasztunk, koleszterin problémával nem találkozunk. Az ember által előállitott, kémiai módon megváltoztatott zsirok, a túlzott szénhidrát tartalmú táplálkozás okozza a problémákat.

Meg fog lepődni, ha megismeri, hogy az egészséges ételek bejövetelével és az alacsony koleszterin tartalmú táplálkozás ajánlásával milyen mértékben emelkedett a betegségek és beteg emberek száma. Az USÁ-ban 1900-ban 3% volt a stroke és infarktusban elhalálozottak aránya. 1997-re közel 50%-ra emelkedett, a megnövekedett magvak, kevesebb protein, kevesebb zsir és kevesebb koleszterin hatására!

Egyre általánososabbá vált fiatal férfiaknál, akár a 30-as évek időszakában, hogy koleszterin csökkentő gyógyszert irnak fel. Ebben az életkorban még azok a férfiak is, akik jól táplálkoznak, és rendszeresen szedik a receptre felirt gyógyszert, riasztó számban halnak meg szivinfarktus következtében.

Ahelyett, hogy javulást látnánk, az egészség drámaian romlik. Miért leszünk egyre betegebbek, ha az éveken, évtizedeken keresztül hallott egészségügyi tanácsok helyesek? Miért volt, hogy régebben, amikor magas volt a koleszterin szintünk, kevesebb sziv és keringési betegség volt, és egészségebbek voltunk, mint ma. Ha a követett táplálkozási tanácsok helyesek voltak, akkor az ellenkezőjének kellene igaznak lenni.

1956-ban, a modern élelmiszeripar kezdetén mondták, hogy a hidrogénezés (margarin) komoly szivbetegségeket fog okozni, Sajnos a feltételezésről kiderült, hogy igaz.

Egyre növekvő számú orvost vezettek félre a gyógyszergyártó cégek, azt állitva, hogy a koleszterin a szivbetegségek elsődleges oka.
A probléma az, hogy az emberek jelentős többsége nem hal meg magas koleszterin szint miatt, mig nagyon sokan meghalnak, akiknél alacsony az érték. Wil­liam P. Castelli, orvos, a Framingham Keringési Intézet orvosigazgatója irányitott 16 éven át egy tanulmányt. Azt irta, hogy az egész életükben 4,5-6 közötti koleszterin értékű emberek közel kétszer annyian haltak meg szivinfarktusban, mig azok, akiknél a koleszterin értéke 8 felett volt. Megdöbbentő. A tényt soha nem publikálták.

1995-ben komoly figyelmeztetést tett közzé két egyetemi orvos. Azt mondták, hogy huszonéves kor alatti a széleskörű koleszterinszint mérést el kell felejteni. Aggodalmuknak adtak hangot, amiért a népszerű koleszterin csökkentő gyógyszereket túl gyakran irják fel, és leggyakrabban szükségtelenül, olyan embereknek, akiknél nagyon kicsi a szivproblémák kockázata.

Fontos üzenet az időseknek: Dr. Harlan Krumholz és kollegái a Yale Egyetem keringési osztályán úgy találták, hogy az idős embereknél a magas koleszterin még védelmet is nyújt. 997 idős férfi és nő életét követték 4 éven keresztül. Kétszer annyi alacsony koleszterin szintű személynél fordult elő infarktus vagy halál, mint a magas koleszterin értékkel rendelkezőknél. A Framingham tanulmány tisztán bemutatta, hogy a 30 év során lecsökkent koleszterin nagyobb haláleset kockázattal járt, mint a növekedő koleszterinszint. Minden 0,25 mmol/liter koleszterin szint csökkenés 11%-kal növelte a koszorúér betegséget és elhalálozást. A népszerű szakirodalom az ellenkezőjét kürtölte világgá!

Az eddigi információk valószinüleg meglepetést okoztak. Teljesen ellentétesek azzal, amit naponta hallunk. Ha sikerül felfegyverkeznie a koleszterinnel kapcsolatos tudományos igazsággal, akkor képes lesz dönteni a jó és rossz tanácsok közül. Sajnos nem fog jó tanmácsot kapni a médiában megjelenő reklámokból és a népszerű egészségügyi publikációkban. Mélyebbre kell ásni az igazság megtalálásának reménye érdekében.

A jó, a rossz és bűnös LDL, HDL

Amikor orvosa a “rossz” koleszterin és “jó” koleszterin kifejezéseket emliti, Önt félrevezeti.
A koleszterint nem jó és nem rossz. Ugyanaz a koleszterin.

Pontosan mi az LDL és HDL koleszterint? Az LDL szállitja az esszenciális zsirsavakat (létfontosságú zsirokat, melyek letagadott és félreértelmezett az orvosi közösség hosszú időn keresztül) a sejtekbe. Mivel az LDL szállitja a zsirokat a sejtekbe, úgy nevezték el, hogy “rossz” egyszerűen azért, mert azok zsirok.  Az esszenciális zsirsavak megértése után, a “rossz” teljesen érthetetlen! Bár úgy cimkézték, hogy “rossz” az LDL természetes módon van a szervezetben és az élethez létfontosságú.

A HDL szállitja a mérgeket és koleszterint a sejtekből a májba, ahol az feldolgozza és a nem hasznositható részt a mérgekkel együtt kiválasztja. A HDL semmivel sem több, mint az a koleszterin, melyre a sejteknek nem volt szüksége, ezért visszakerültek a májba. Mi ebben a szükséges “jó” és “rossz”? A népszerű gondolkodástól eltérően a magasabb LDL nem ad védelmet.
A csodálatos kutatási eredményt nem publikálták. A struktúra dönt el mindent. Mikor fogják megtanulni?

A “Journal of Clinical Investigation” folyóiratban jelent meg 2001-ben: "A jelenlegi dogma azt támogatja, hogy a koleszterin szállitás és hibái a HDL folyamatban járulnak hozzá az érplakkok kialakulásához"
"A várakozásokkal ellentétben a kiválasztási arány nem romlott" "Az egérből hiányzó HDL nem mutatott romlást a máj irányába szállitásban, ami azt jelenti, hogy a HDL nagyon kicsi vagy semmilyen szerepet nem játszik a folyamatban."

"A legtöbb ember most azt gondolja, hogy az ABCA1 és HDL a koleszterin szállitó, azonban semmilyen bizonyiték nem támogatja ezt." [a koleszterin szállitó mechanizmust nem befolyásolja egyikük sem úgy, ahogy mondták, hogy hinnünk kell.]

A koleszterin több mint 90%-ban a sejtekben található, ahol biztositja a struktúra egységét, illetve a táplálék és elhasználódott anyagok kétirányú áramlását szabályozza.

Fontos megértenünk, hogy nem a koleszterin okozza az artériák károsodását.
Csak azért van ott, hogy kijavitsa és védje az ereket a további károsodásoktól. A "védő" hibásan “bűnös” megnevezést kapott.

Az igazi kérdés, hogy elsődlegesen mi okozza az artériák károsodását?

Miért nem tette fel az egyszerű kérdést az orvosi közösség: “Mi okozza az artériák szakadását, ami miatt a szervezet koleszterint küld a javitáshoz?" Ehelyett megtámadták a szervezet természetes javitó rendszerét.

Analóg módon megnézzük a vérben levő koleszterin és fibrin kapcsolatát. Ha megvágja magát, a fibrin (ragasztó) gyors alvadást hoz lére a sérülésnél. A vérben a fibrin nem aktivált formában van jelen. Képzeljük el mi lenne, ha a fibrin saját magától kezdené a vérkeringésben áramló vért összecsomósitani! Ilyen nem történhet. Csak bizonyos állapotok aktiválják a fibrint. Ugyanúgy a vérben van, mint a koleszterin, de nem okoz problémát. A koleszterin egyszerűen akkor lép működésbe, ha az érfal károsodik. A károsodás kiváltó okát kellene keresni, mint támadni a sérülést kijavitó anyagot.

Az érkárosodás legvalószínűbb okai

  • A vérben levő magas inzulin szintje kárositja az ereket és vérrögöket hoz létre.
  • A magas szénhidrát (cukor) tartalmú táplálkozás megemeli az inzulin szintet.
  • Az elégtelen mennyiségű esszenciális zsirsav legyengiti az erek ellenálló képességét.
  • Elegendő esszenciális zsirsav lenne szükség táplálkozásunkban, de az élelmiszergyártók eltávolitották vagy tönkretették azokat.
  • Az oxigén szállitásának legyengülése. A fenti zsirsavak hiánya és a magas cukortartalmú táplálkozás következtőben Oxygen következtében lelassul a véráramlás sebessége.
  • Xanthine Oxidase (XO) a homogénezett tej kárositja az ereket.
    XO szabadon van a homogenizálás folyamata közben, de az XO molekulák túl nagy méretűek ahhoz, hogy átjussanak az emésztő rendszeren. A homogenizálás lebontja őket, ezt követően már olyan kicsi a méretűek, hogy az emésztőrendszerből közvetlenül átjutnak a vérkeringésbe, ahol égetik az érfalat, ugyanúgy, mint az akkumulátorsav. Ismét, az ember által készitett élelmiszer okoz mélyreható károsodást.
  • Az élelmiszerekből levő mérgek és kémiai anyagok.
  • A rossz formában bevitt és túlzott mennyiség kálcium. A szivbetegségek utolsó stádiumát e a plakk elmeszesedése zárja le. A véráramból kiváló, túlzott mennyiségű kálcium rátapad az érfalra. Lehetséges, hogy a kálcium tabletták az egyik okozói a nők szivinfarktusnak, amely ma már gyakoribb, mint a férfi infarktus? A kérdést ritkán teszik fel.

A felsorolt okok közül egy vagy több is okozhatja az erek károsodását. Ezt követi a plakk felépülése, mely a gyógyitó folyamat természetes védelmi része. Miért? Ha a vágás miatt nyitva maradna az ér, a sérült részek a vékony falon átjutnának, és további komplikációkat hoznának létre. A megsérült térden kialakuló sebhez hasonló történik az ér belsejében. Egy “seb” keletkezik, hogy megvédje a szervezetet a károsodástól.

Az LDL olyan mechanizmus, ami az életet fenntartó esszenciális zsirsavat eljuttatja a sejthez. Amikor a táplálkozással helyreáll a zsirsav szervezetünkbe jutása, és a vérben levő zsirsav normális mennyiségűre emelkedik, logikus, hogy az LDL koleszterin mennyisége is emelkedjen a vérben. Elégséges esszenciális zsirsav esetén, új egyensúly pont jön létre. Ezután a koleszterin szintje csökkenhet, mert megszűnt a zsirsavak hiánya, igy kevesebb koleszterinre van szükség. Az esszenciális zsirsavak és ásványi anyagok hiánya olyan univerzális, hogy alig van orvos és táplálkozás szakértő, aki figyelembe veszi  fentieket, amikor a koleszterinről kutat.

Az LDL és HDL ugyanazt a koleszterint tartalmazza. Csak a csoportosulás, a csomagolás feszessége tér el. Az LDL és HDL funkciói teljes mértékben természetesek és szükségesek a testfunkciókhoz. Soha nem bizonyitották, hogy az LDL “védő” hatású. A helytelen információt a népszerű sajtótermékek támogatták, a legtöbb kardiológus sem is figyelembe vette.

Triglyceridek – erős figyelmeztető jelzés

A koleszterin “szám” nem jelentős kockázat a szívbetegségek kialakulásában, a trigyceridekkel összehasonlitva. A triglyceridek 70%-kal növelik a kockázatot, a koleszterintől függetlenül. Publikálták ezt valamikor? Valószinüleg soha. A triglyceridek főként a táplálkozás során bevitt szénhidrátokból jönnek létre, NEM a zsirokból!

A magas szénhidrát tartalmú táplálkozás megemeli a triglycerid szintet. A magas trigycerid szint erőteljes jelzése, hogy valami nincs egyensúlyban. Amig a koleszterin szintek általánosságban nem változnak, az LDL vagy HDL értékek nem adnak okot aggodalomra.

Szabályként a triglyceridek (vérben levő zsirok) csökkennek, amint zsirt veszitünk, csökkent testsúlyunk, és még határozottabban csökkennek, ha a szénhidrát bevitelt is csökkentjük. Magasabb esszenciális zsirsav bevitellel is csökkennek. Az alacsony zsirtartalmú táplálkozás nem csökkenti a triglycerid szintjét.

A megfelelő, jó minőségű, natúr zsirok, transz-zsir mentes táplálkozás, sok proteinnel, visszaállitja a szervezet egyensúlyát. A legfontosabb zsir tipus, melyet a táplálkozáshoz kell adni, az esszenciális zsirsavak, omega-3 és omega-6. Fontosak, a többszörösen telitetlen, módositatlan olajok, organikus magvak és NEM halakból kivonva.

Többszörösen telítetlen zsírok és egészséges koleszterin

Az esszenciális zsirsavak ugyanazzal a hatással birnak, mint a sztatinok.
"A sztatinok és többszörösen telitetlen zsirsavak hasonló hatásúak.”

Hogyan használja a szervezet a zsirt?

" A telitett zsirok és a táplálkozás során a szervezetbe kerülő koleszterin nem okoznak szivbetegséget. A mitosz az évszázad legnagyobb tudományos átverése.”

A táplálkozás során fogyasztott zsirok és olajok többsége a nyirokrendszerbe kerülnek, és nem közvetlenül a véráramba, ahogyan azt próbálják elhitetni velünk. (Honlapunkon olvasható, hogy a kurkuma, melyet 10-20 csomagjával vásároltak vásárlóink, csak olajban és zsirban oldódik, ezért ajánljuk a piacon kapható legjobb minőségű Barco vagy VCO bio kókuszolajunkat. A jövőben bio minőségben kináljuk a kurkumát is.) Az olajok, zsirok és viz nem keveredik, mert a vér főleg vizből áll. Az olajok és zsirok tipikusan nem képesek kiséret nélkül a véráramban közlekedni, hacsak nem “égnek el” azonnal, hogy energia képződjön belőlük.

Először, a nyirokrendszerben egy olaj vagy zsirmolekula kapcsolódik egy proteinhez. Zsirral körbevéve a protein képes vizzel keveredni, és lehetővé teszi, hogy a zsir a vérkeringésbe kerüljön. Ez a protein-zsir molekula a lipoprotein. Vajon képes az anyag elzáródásokat okozni? Nem. A zsir, proteinnel körbevéve az összetapadásnak ellenáll.

Emésztést követően nagyon sok étkezési zsir, igy a vaj és kókuszolaj azonnal elég és energia keletkezik belőlük. A telitett zsirok közepes láncú triglyceridek, azonnal elégnek. Bármely felesleges zsir továbbmegy az agy, bőr, idegek, stb felé “szerkezet” épitéséhez. Nincs olyan biokémiai mechanizmus a szervezetben, amely közvetlenül tárolja az étkezés során bevitt zsirt, mint zsirlerakódást. Az egyetlen mechanizmus a test zsirtömegének tárolására a cukor (szénhidrát) fogyasztás. A hasnyálmirigy 1%-nyi része, a béta sejtek teszik lehetővé a cukor triglyceriddé (testzsir) átalakulását.

Testzsir szövet szénhidrátok fogyasztásakor tárolódik. Az orvosi biokémiai egyértelműen kijelenti, hogy zsirsav (étkezés során bevitt zsir) nem képes szénhidrátokká alakulni. A szénhidrátok ellenben képesek átalakulni triglycerid formába (túlzott mennyiségű testzsir) és a szénhidrátokból származó túlzott mennyiségű energia triglycerid testzsirszövetként került eltárolásra. A zsirszöveteknek cukorra van szükségük a triaglycerolok szintéziséhez, mert nem tudnak több testzsirt tárolni cukor nélkül. Amint látható, a “zsir evése kövérré tesz” kijelentés tudományosan is HITELTELEN!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés