A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Koleszterin mítosz 2. rész

Schramm Tamás
2016. 01. 03. 13:03:00
Koleszterin mítosz 2. rész

Amikor a táplálkozában magas a szénhidrát tartalom, 40 napon keresztül napi 1 óra futás szükséges fél kg zsirt elégetéséhez! (Orvosi fiziológia szövegkönyv) A szervezet nem képes 100-120 grammnál többet energiává alakitani, ami 2 bagel. A többletből gyorsan új testzsir képződik.

Magas szénhidrát tartalmú táplálkozás

Hacsak nem végez azonnal olyan feladatot, ami a szénhidrátból energiát képez, szinte az összes taplálék zsirként tárolódik. Bizonyára nem tud róla, hogy az erőteljes fizikai terhelés (munka, sport) is teljesen gátolja a túlzott mennyiségű zsir elégetését. Szervezete a szénhidrátból képződő glukózt választja, mielőtt a saját testzsirjából égetne el energia céljára. Ha csökkenteni szeretné testzsir százalékát, fogyasszon kevesebb szénhidrát tartalmú ételt. A magas cukorszint hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához azzal, hogy pusztitja a hasnyálmirigyet. Ezek a hirek orvosi lapokban megjelentek, de a népszerű sajtó nem foglalkozik velük. Egyik oka, amiért a a szénhidrátok felhalmozása helyett a szervezet mindig a vérben levő glukózt égeti el, a saját zsirtartalékok felhasználásának különlegessége – pontosan vágyaink ellentéte!

A módositatlan, telitetett olajok természetes módon segitik a vérben levő egészséges koleszterin értékeket. Működésükkel biztositják a sejtek egészséges felépitését és hatásos működését. Nélkülük felsorolhatatlanul sok egészségügyi tünet keletkezne. A koleszterin struktúra sérülése az egyik tünet, melyet nem lehet megfelelően kezelni. A képzett emberek a tünetek kezelését ajánlják, az okok kezelése helyett, ami egyáltalán nem működik.

A koleszterin szintjének nincs értelme, mert a szervezetben nincs koleszterinszint érzékelés. Ha a koleszterin összetevők jók, minden beállitásra került.Nem létezik semmilyen, egyértelmű összefüggés a vér szérum koleszterin szintje és az érszűkület között. A koleszterin szintje önmagában vagy másként értelmezhetetlen.

1.700 beteg szivbetegségét analizálva tisztán kimutatták, hogy jóval magasabb a szivbetegségek aránya 1 és 6 között, mint 8-10 és magasabb értékek esetén. Az visszamutat mindenre, amiről azt mondták, hogy higyjük el.

Egyek több zsirt és proteint, hogy csökkenjen a koleszterinem?

Igen. Hiszi vagy nem, amikor a szervezet jó minőségű természetes zsirokat kap, kiegyensúlyozza saját magát és a koleszterin szintek normalizálódnak. Már 1956-ban tudták! A szervezet számára telitett és kezeletlen, többszörösen telitetlen esszenciális zsirsav, illetve protein szükségesek. Az infarktusos személyek legalább 60%-nál a koleszterin szintje nem emelkedett értékű. Az inkonzisztencia óriási és azt gyakran a szönyeg alá söprik. A koleszterin értéke másként és önmagában sem a szivbetegségek oka, mert a legtöbb szivbeteg ember (túlnyomó többség) koleszterin szintje normális. Mennyire tudománytalan lenne egy ilyen publikáció?

Minél több természetes, valódi, koleszterinben gazdag élelmiszert fogyasztunk, annál alacsonyabb lesz koleszterin szintünk. Minél alacsonyabb a táplálkozási koleszterin, annál magasabb lesz a szérum koleszterin szintje. Miért? Mert a szervezet nem kapta meg a helyes ételt és túlkompenzálja a hiányt, ezért termel több koleszterint.

Magas szénhidrát tartalmú táplálkozáson élő, de normális vagy alacsony koleszterinnel rendelkező személy abnormálisan sokat és állandóan sportol. Ők annak tulajdonitják az alacsony koleszterin értéket, hogy nem fogyasztanak zsirt és proteint, de nem mondják ki hangosan.

Ha valaki szénhidrátokban gazdagon táplálkozik, és nem sportol folyamatosan, vérének kémiája és testsúlya is borzalmasan átalakul! A “kisérletet” 2001-ben végezték, de olyan borzasztó eredményeket hozott, hogy az orvosok néhány napon belül leállitották!

20 évvel ezelőtt irták “Condensed Chemi­cal Dictionary” (a tudományos kémiai bibliája) folyóiratban, "Még mindig nem látható, hogy a vér koleszterinszint csökkentése az értékkel (20%) bármilyen védő hatással bir a szivre és erekre az érelzáródás és más komoly komplikációk kialakulásában." Azt is állitják, hogy "Nincs kizárólagos bizonyiték arra, hogy a szervezetben a magas állati eredetű telitett zsirokból vagy zsirsavakból bejutó koleszterin összefüggésben vannak az elzáródott erekkel."

1973-ban, az amerikai Nemzeti Kutató Tanács Élelmezési és Táplálkozási Hivatala által finanszirozott kutatás visszaigazolta, hogy nincs jelentős kapcsolat a táplálkozásban levő koleszterin és a vér koleszterin értéke között. Odaáig elmentek, hogy nem javasolták a koleszterin bevitelének korlátozását. Teljesen ellentétes azzal, amit a “szakértők” a mai napig állithatnak.
Az igazságot és tényeket kicserélték a véleménnyel.

A világ vezető egészségügyi folyóirata, a Lancet, már 1994-ben azt állitotta, hogy nem találtak telitett zsirokat az aorta plakkban! Azt jelenti, hogy a telitett zsirok fogyasztása nem okoz szivbetegséget. A sokkoló eredményt ritkán publikálják.

A világ vezető szivgyógyászati orvosi folyóirata, a “Journal of Cardiovascular Risk” egyértelműen állitja, hogy azt „HDL/LDL arány nem javul, amikor szénhidrát váltja fel a telitett zsirok fogyasztását. Az alacsony zsirtartalmú táplálkozás jelentősen kevésbé volt hatásos a koleszterin vagy LDL koleszterin csökkentésében, mint várható volt.”

A hir soha nem része a táplálkozási tanácsoknak. A Framingham (30 éven keresztül folytatott és ellenőrzött) tanulmány úgy találta, hogy: “Minél több telitett zsirt fogyasztott a személy, minél több koleszterint fogyasztott a személy, annál alacsonyabb volt a személy szérum koleszterinszintje.” Ismét, éppen ellentéte annak, amit nekünk mondanak.

A szénhidrát-koleszterin kapcsolat különösen érdekes annak fényében, hogy a gyógyszergyártók folyamatosan riogatnak a szivinfarktus egyre terjedő arányával a hús, tojás, sajt és más állati zsirok fogyasztása miatt. Naponta arra próbálnak rávenni, hogy csökkentsük ezen ételek fogyasztását és cseréljük ki szénhidrátokkal. Az igazság, hogy a szénhidrát semmivel sem másabb, mint a cukor, melynek fogyasztása hozzájárul a szivbetegségek kialakulásához. A esszenciális zsirsavak hiánya a szivbetegségek elsődleges oka, miatta a koleszterin és foszfolipid formájának hibája a félreértelmezett LDL valós oka. Micsoda tragédia!

Számos orvosi szövegkönyv állitja, hogy a táplálkozási szénhidrát növeli a triglycerid (vérben levő zsirok) értékét és az LDL szintet, ami valóban „rossz” dolognak tartanak. Ugyanakkor a szénhidrátok a HDL szintet csökkentik. Megemelkedett koleszterin értékeknél akkor találták a lehető legrosszabb kombinációt, ha a táplálkozásban magas, a koleszterinnel együtt kémiailag módositott zsirok jutnak a szervezetbe. Nem csoda, hogy az édességfüggő személyek kövérek és szivproblémákkal küszködnek. A túlzott mennyiségű cukor és a módositott (finomitott növényi olajok) rendszeres fogyasztása általánossá vált.
Régebben a tojás „tökéletes” étel volt. Nagy mennyiségben tartalmaz proteint és természetes zsirokat, amire a szervezetnek szüksége van. Semmi rossz nincs benne. Valahogyan bűnös lett, a veszélyes, magas koleszterin tartalma miatt. Tanulmányokat végeztek az oxidált (száritott) tojással és a tojás koleszterin oxidációja a valós probléma, nem a tojás természetes koleszterine.

A félreértés oka egy tanulmány, melyben a táplálkozási koleszterin emberi szervezetre való hatását vizsgálták. A teszthez száritott tojásport (friss tojás helyett) használtak. Várható volt, az eredmény elég lehangoló lett. A tojás rossz pontot kapott. A szénhidrát alapú élelmiszergyártók fellélegeztek. A tojás feldolgozása során a por kémiailag megváltoztatta a tojás tulajdonságait (ugyanez történik a jó, természetes zsirokkal, amikor tranzs-zsirokká válnak). Jól ismert tény, hogy a vérben levő oxidált koleszterin apró sebeket okoz az erek falán, hatására plakkok jönnek létre, melyek artériás elzárodáshoz vezethetnek.

Hogyan oxidálódik a koleszterin? Egyik módja a feldolgozás. A másik szintén veszélyes, a vérkeringésben levő glukóz miatti auto-oxidáció. A magas szénhidrát bevitel olyan állapotot hoz létre, hogy a vérben levő koleszterin automatikusan oxidálódik.

1. Az auto-oxidáció leghatátosabb csökkentésének módja a kevesebb szénhidrát bevitele.

2. Megfelelő típusú és mennyiségű ásványi anyagok bevitel, melyekből létrehozza a saját superoxid diszmutázait. (SOD).

A VLDL triglyceridek (az LDL egyik formája) gyakorta „rossz” cimkét kap, mert főleg étkezési szénhidrátokból áll (nem táplálkozási zsirok!).

A HDL/LDL arány nem javul, ha a telitett zsirokat szénhidrátra cseréljük.

Nők és koleszterin

A televizió reklámok folyamatosan arról tájékoztatnak, hogy a nők veszélyben vannak. Holott a magas koleszterinszint nem jelent kockázatot a nőkre (bárki másra), amennyiben a koleszterin összetevői megfelelőek. Francia kutatók fedezték fel és publikálták 1994-ben, hogy a nagyon magas koleszterinszintű nők sokáig élnek. Alacsony koleszterin értéknél ötször magasabb a korai elhalálozás kockázata. A francia orvosok a koleszterin csökkentése ellen figyelmeztetik az idősebb hölgyeket.
A tanács bárkinek, nem csak az idősebb hölgyek részére ajánlott.

1992-ben az amerikai Nemzeti Sziv, Tüdő és Vér Intézet egy műhely programot szervezett, ahol a kutatók áttekintették az addig kiadott összes magas és alacsony koleszterin kockázatot tartalmazó tanulmányt. Az alábbi következtetésre jutottak:

A nők elhalálozása alacsony koleszterinszint esetén magasabb, mint magas szintnél. Megdöbbent? Soha nem publikálták a következtetést.

Félrevezető téves elképzelések

(kereskedelmi és gyógyszergyártói propaganda)

Naponta látható a televizióban, hallható a rádiókban és olvasható a népszerű kiadványokban, hogy a magvak és bizonyos élelmiszerek (rendszerint szénhidrát alapúak) csökkenthetik a koleszterinszintet. Folyamatosan új gyógyszerek kerülnek piacra, melyekről azt állitják, hogy csökkentik a koleszterint. A reklámok olyan érzékiek és hihetők, hogy elmegyünk és megvásároljuk a terméket, mert úgy gondoljuk, segitjük egészségügyi állapotunkat. De az alacsony koleszterin nem jelenti a csökkenő szivinfarktusuk számát.

Ebből adódik a koleszterincsökkentő gyógyszerek hatástalansága, egyszerűen nem képesek a rossz minőségű esszenciális zsirsavak miatt megfelelően eltávolitani. Orvosi szaklap cimében jelent meg: "LDL koleszterin: rossz koleszterin vagy rossz tudomány”, amerikai orvosok és sebészek kiadványa, Vol 10, No. 3, Fall 2005, Anthony Colpo, irta:

“Idős belgák között a magasabb, oxidált LDL szint a jóval magasabb szivinfarktus kockázatával jár együtt, függetlenül a teljes LDL szinttől." " Ugyanakkor nem volt kapcsolat az oxidált LDL koncentráció és a teljes LDL szintek között [japán betegeknél, akiknél műtéttel távolitották el a plakkokat]. “Soha nem végeztek szorosan ellenőrzött klinikai teszteket, melyek egyértelműen bizonyitották, hogy az LDL koleszterin csökkentése képes megakadályozni a keringési betegségeket vagy növeli az élettartamot.”

Megalapozott tudományos és valós élet eredményei mutatják, hogy az egyetlen táplálkozási összetevő, mely koleszterinszint emelő, pontosabban kárositja a koleszterin struktúrát, a szénhidrát tartalmú ételek, és az ember által módositott zsirok és olajok! Az is látható, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszerek jelentéktelen mértékben hatnak.

Ha a tudomány ezt állitja, a gyógyszergyártók és szénhidrát alapú élelmiszergyártók miért állitják az ellenkezőjét?

Az egész a pénzről szól.  A gyógyszergyártók újságok szerkesztőségeit vásárolják meg, hogy befolyásolják az orvosi ellátást. Az egészségügyi kiadványok és női újságok tele vannak „kiváló” tanácsokkal. A legkisebb részletig elmondják, hogyan kell táplálkoznunk és törödnünk testünkkel. De egyetlen szóval nem emlitik a hogyanokat és miérteket szervezetünkről és soha nem adják meg az ajánlott információk forrását.
Az olvasott tanácsok követése miatt egyre betegebbé válunk. Nagyon ritka, ha egyáltalán megtörténik, hogy bármilyen orvosi tankönyv referenciával támogatnák az irásokat. Az átlagos embernek alig van elképzelése arról, hogyan működik a szervezete. Ezért biztunk meg az egészségügyi cikkek iróiban. Sajnos az egészségügyi témákról irók ritkán tudnak többet az ember fiziológia részleteről, mint egy átlagos ember.

Az élelmiszer és gyógyszergyártók minden szükséges segitséget megkapnak a pszeudo tanulmányokból, amelyet az egészségügyi irók biztositanak. Orvosaink is felugrottak a vonatra. Kevés idejük van az olvasottak ellenőrzésére, ezért a „szakértő” információit igaznak és tudományosan korrektnek fogadják el. Külön tragikus a tény, hogy a legtöbb orvos ugyanabból a hamis irásból nyeri a táplálkozással kapcsolat információkat, mint mi.

Meglepő, hogy a legtöbb orvosi egyetem orvosi és tudományos szakképzése alig kinál táplálkozási kurzusokat. A táplálkozás szakértők a tanulmányaik alatt nem tudományos intézményekből nyerik ismereteiket. Emiatt óriási inkonzisztencia van a tudomány és vélemény között. Fontos orvosi könyveket, mint a biokémia lényege, biokémiai gyakorlat és oktatás, molekuláris sejtbiológia, alap orvosi biokémia, és az orvos pszichológia nem szerepel a táplálkozás szakértők képzésében. Legyen óvatos, mielőtt túl komolyan venné a táplálkozás szakértők tanácsait! Szinte bizonyos, hogy teljesen inkorrekt.

Koleszterin, figyelmeztető jelek

Legyen óvatos, hogy kiben bizik meg.  Az Associated Press hirügynökség figyelmeztetést tett közzé, hogy az ipar által fizetett orvosok és befolyásos orvosi csoportok azok, akik, ugyanazoktól a cégektől kapják borsos fizetésüket, amelyek koleszterincsökkentő gyógyszerein élnek több százmillióan.

A Texasi Egyetem Orvosii Központjának kardiológusa, a koleszterin csoport vezetője, azt mondja, hogy „a kormányzat nem készit gyógyszert. Az összes nagy sztatin kutatást a gyógyszergyártók finanszirozták.”

A Financial Times európai hirszerzői a gyógyszergyártókat vádolják, hogy kockáztatják a páciensek életét: „ nagyon sok új gyógyszerről szóló hiradást a gyógyszercégek által fizetett „szellem” irók tesznek közzé. A gyógyszercégek ajándékok tömegével bombázzák az orvosokat. A gyógyszercégek napi gyakorlatáról sem a gyógyszergyártók, sem az orvosok nem számolnak be.

Egy orvos kifakadt, hogy két éves fizetésének megfelelő kenőpénzt ajánlott fel a gyógyszercég, hogy ne publikálja egy új szivgyógyszer mellékhatásait, amely ellenérdekelt volt a gyártó cég érdekeivel.

A gyógyszergyártók általában elhallgatják vagy elnagyolják a mellékhatásokat. A Walesi Egyetem professzora, David Healy, elmondta, hogy az öngyilkossági tendenciát hányingernek cimkézte a gyártó. A professzor azt is elmondta, hogy a gyógyszergyártó elküldött neki egy levelet, de ő megtagadta, hogy neve szerepeljen rajta, így egy bécsi specialista neve alatt jelent meg az irás.

Egy tanulmány eredménye. A gyógyszer 6 hetes használatát követően “...a képfeldolgozó rendszerek azt mutatták, hogy a szintetikus proteint kapó betegeknél 4%-ban csökkent a felépült plakk a koszorú ereikben. ”Az életmentő rendszer tudományos analizise azt mondja, hogy négy százalék jelentéktelen csökkenés a plakkok felépülésében!
Ugyanakkor, ha az eredmény 30-50% csökkenést mutat, az bámulatra méltó, és valószinüleg a főcimek között szerepelt volna.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés