A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Koleszterinről - közérthetően

Schramm Tamás
2015. 08. 19. 13:57:02
Koleszterinről - közérthetően

Relatív KEVÉS ember szenved megemelkedett koleszterinszinttől úgy, hogy valóban csak orvosi megoldás (néha teljes életen át tartó) lehetséges. Hogyan csökkentsem koleszterin szintemet? Ezt a kifejezést keresi havonta 10.000 - 100.000 ember Magyarországon.

Úgy tűnik, hogy "járványos" a magas koleszterinszintről beszélni, kérdezni. Relatív KEVÉS ember szenved megemelkedett koleszterinszinttől úgy, hogy valóban csak orvosi megoldás (néha teljes életen át tartó) segít a problémában.

Rengeteg embert ragadott magával a reklámok rohama, hogy csak a drága margarin a megoldás, vagy vásárolja a túlárazott joghurt italokat. Mindent egy cél érdekében: csökkenteni a koleszterinszintet.

Az óriási gyógyszercégek 2004 óta több 10 milliárd dolláros profitot zsebeltek be a koleszterinszint csökkentő gyógyszerek eladásából. Ma már egy lépéssel beljebb vannak, és a nyugati államok kormányainak részvényeiből is élnek.

Igazságtalanul veszedelmes koleszterin?

Kevés ember van tudatában annak, hogy jó egészségünkhöz szükséges a koleszterin. Gyakran igazságtalanul veszélyesnek mondják, és sokszor félreinformált beszélgetés folyik a "jó" és "rossz" koleszterinről. Amikor arra gondol, hogyan tudja csökkenteni a koleszterint, jobb lenne, ha megértené, mit csinál és miért teszi.

A megemelkedett koleszterinszinttel élő emberek többségének csak néhány apró életmódváltásra lenne szükségük, mely rövid időn belül megoldaná a problémát. Nincs szükség a kérdéses gyógyszerre, melynek potenciálisan széleskörű mellékhatásai is vannak. A koleszterincsökkentő gyógyszerek, mint a sztatinok óriási sajtóvisszhangot kaptak.  A legtöbb orvos agymosáson ment keresztül, így bizonyították számukra a gyógyszer biztonságosságát.

A marketing szakemberek "tökfej-tudománya"  általában a tudományos dolgokban naív lakosságot arra próbálja rávenni, hogy cseréljen le bizonyos élelmiszereket olyanokra, melyek segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet. Természetesen az pénzbe kerül.  Akik képesek megfizetni, azok 4-5-ször magasabb költséggel számolhatnak annál, amennyibe a "tipikusan általános" termékek kerülnek. De azok valójában egészségesek-e?

Akinél a hivatalos diagnózis 'magas koleszterin' szintet állapít meg, orvosi kezelést kap. Ezáltal csatlakozik a hosszútávú tablettaszedők legiójához, akik azért állnak sorba, hogy megtömjék a nyereségorientált gyógyszerészeti óriások zsebét.

Álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk át néhány tényt és téves következtetést az oly sokszor veszedelmesnek tartott anyagról - a koleszterinről.

Mi az igazság a koleszterinről

A koleszterin természetes lipid.  A lipid a zsírnak vagy olajnak egy tipusa, fontos összetevő  az összes zsírszövet sejtmembránjának a létrehozásában és fenntartásában. Önmagában azt jelenti, hogy életben maradásunkhoz szükségünk van koleszterinre! A testünkben található koleszterin többségét saját sejtjeink állítják elő, természetes módon. Külső forrásból is kapunk, azokból az ételekből, melyeket elfogyasztunk.

A tipikus étkezés során kb. napi 400 mg koleszterint kap szervezetünk a bevitt élelmiszerekből, amelynek 1/2 - 2/3 részét képes az emésztés során feldolgozni. Naponta kb. 1 gramm koleszterint tud kiválasztani az epében, és ennek kb. kétötöd részét újra feldolgozni.

A szövetek és szervek a sejtek tömegének sűrű komplexusában helyezkednek el, melyeket szorosan zárnak a sejtmembránok. Ott természetes, hogy magas a koleszterinszint. A főbb szervek, melyeknek szüksége van, és magasabb szintű koleszterint tartalmaznak, a máj, az agy és gerincvelő - egyikük sem tudna jól müködni, ha nagyon lecsökkentenénk a koleszterin szintjét. A koleszterin alapvető szerepet játszik a fejlődésben és az egészséges sejtfalak fenntartásában.

Igen fontos tényező a "szteroid hormonok" szintetizálásában is, amelyek kulcsszereplők természetes fizikai fejlődésünkben.

A koleszterint használja a mellékvese és a szex mirigyek a szükséges hormonok előállítására. Nagyon sok irányító mechanizmusoknál a hormonok fontos szabályozók. Azok testünk minden részében jelen vannak, ahogy növekszünk, fejlődünk, és egyszerűen a mindennapi "működésünk" során.

Hogyan kezeli szervezetünk a koleszterint?

A koleszterin lipid, zsírban oldódik, de a vérben nem. Mindazonáltal a test minden olyan részébe el kell jutnia, ahol felhasználásra kerül.  Hogy mindenhova eljusson, "társulnia" kell bizonyos, úgynevezett lipoproteinekhez, amelyek vízben oldódó protein rétegek, így a vér szállítani tudja őket. Kétfajta lipoprotein van, melyek a testben szállítják a koleszterint: az alacsony és magas sűrűségű változatok. A koleszterinből megfelelő mennyiség szükséges fontos sejtfunkcióihoz, azt specializált alrendszerek, az endoplasma hálózat állítja elő a test sejtjein belül.

A szükséges koleszterin az étkezésünkből is származhat. Az ételek "emésztése és feldolgozása" folyamán az alacsony sűrűségű lipoprotein  (LDL) szállítja el az étkezési koleszterint a májból a test különböző részeibe. Ha a koleszterin szintje elégséges a sejtek számára, a csodálatos "logisztikai rendszer" egy másik fő szállító mechanizmusa - a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) - szállítja vissza a májhoz, amelyből a már nem szükséges többlet kiválasztódik.

Az ételgyártók "tudománya" hiteti el velünk a "rossz koleszterin"  és "jó koleszterin" kifejezéseket, melyek  teljesen hamisak. A koleszterin, attól függetlenül, hogy LDL vagy HDL szállítja, teljesen ugyanaz. Egyszerűen egy szükséges alkotórész, melynek szabályosan el kell jutnia testünkbe,  sejtjeink megfelelő fejlődéséhez, karbantartásához és működéséhez.

A különbség a "szállítókban" van - a HDL és LDL lipoproteinek - és mindkettő nagyon fontos az emberi testnek ahhoz, hogy a szállítási logisztika hatásosan működjön.

Az LDL valós problémája

Probléma keletkezhet, amikor az LDL részecskék túl kis méretűek, és szállítási kapacitásuk túlsúlyban van a rendelkezésre álló HDL szállítási kapacitásához képest. Ilyenkor"keringenek" a testben, amely túllépi a májhoz visszaszállító mechanizmus kapacitását.

Az LDL változtatni tudja a szerkezetét különböző méretű récseszkékre. A kisebb LDL rész méretek, melyek az artériákban levő proteoglycan - az állati és emberi testben a sejtek közötti "kitöltő" anyag - könnyen csapdába ejthető. Ez azt okozhatja, hogy a koleszterin, melyet az LDL szállít, hozzájárul a "plakk"-nak nevezett zsíros üledék képződéséhez, amelynek neve: atherogenesis.

A felépült üledékek leszűkitik az artériák szélességét és rugalmasságát, következtében a vérnyomás megemelkedik. Ebből más keringési problémák, szívroham és stroke keletkezhet. Az LDL-t magát "rossz koleszterinnek" tartják, de most már Ön is láthatja, hogy így egyszerűen helytelen.

Az LDL, HDL és koleszterin nagyon fontosak egészségünkhöz. Úgy tűnik, az embereknél az vált általánosan elfogadottá, hogy az "egészségtelen" kis LDL részecskék túlsúlya vezet a szív és artériás betegségekhez, a fent leírt mechanizmus következtében.

Kétségtelen, hogy egészségesebb lenne, ha kisebb számú, de nagyobb méretű LDL részecskék szállítanák ugyanazt a mennyiségű koleszterint, melyet nagyobb számú és kisebb méretű LDL szállít, de bizonyos okok miatt az kevésbé általános. A téma további kutatásokat igényel.

Amikor a glycol-proteinek visszatartják az artériákban az LDL-t, az a  szabad gyökök által létrehozott oxidáció. A folyamat egészségkárosítóvá válhat, ezért javasolják étkezésünkben az antioxidánsok mennyiségének növelését, hogy megszabaduljunk a szabadgyököktől és csökkenjen a káros oxidáció.

Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek és étkezési kiegészítők fogyasztása széleskörben ismert, hatásosságáról tudományos  kutatások folynak.  Sok ember és orvos úgy gondolja, hogy az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek nagyon hasznosak az egészség fenntartartása érdekében.

Másik dolog, melyet figyelembe kell vennünk a "nagyon alacsony sűrűségű lipidek" vagy VLDL előfordulása, ezt "triglycerid" néven ismerjük. A VLDL a vérben alakul át LDL-lé, így járulva hozzá a megemelkedett LDL szinthez, és az ebből adódó, koleszterinhez kapcsolódó egészségügyi problémákhoz. Ezért figyelik a koleszterin viszgálatoknál a vér triglycerid szintjét is. A magas triglycerid szintet "rossz dolognak" tekintik, mert hozzájul a magasabb LDL szint kialakulásához.

A májban termelődő VLDL-t - melyből koleszterin és alacsony sűrűségű apolipoprotein képződik - növeli a fruktóz bevitele.

Koleszterin és étkezés

A fruktóz olyan cukorfajta, amely a legtöbb gyümölcsben megtalálható. A szacharóz össszetevője is, amely ma széleskörben használt, és megtalálható a magas-fruktóz tartalmú kukoricaszirupokban. Akinek az LDL vagy triglycerid szintje túlságosan magas, csökkentse az édes, cukros snack, sőt az édes, fruktóz tartalmú gyümölcsök fogyasztását is!

A B3 vitamin, másnéven niacin(amid), csökkenti a VLDL és az LDL mennyiségét is. A niacin segíti a HDL képződését, azt a lipoproteint, amely a felesleges koleszterint visszaszállítja a májba kiválasztásra.

Minden élelmiszert csak mérsékelt mennyiségben fogyasszunk. Jelenleg legfeljebb napi 350 mg ajánlott a niacin bevitelben. Nagyobb mennyiségben mérgező hatása lehet. Az egészségügyi szakértők nagyobb mennyiségben, napi 2 gramm (2.000 mg) dózisban írják fel, melyet 3 különböző alkalommal kell bevenni. A vér magas koleszterinszint kezelésére használják.

A niacin(amid) olyan élelem, melyet tipikusan magas proteintartalmú élelmiszerekből vonnak ki, így a májból és egyéb húsokból, illetve jelentős mennyiség található bizonyos magvakban és teljesértékű gabonákban. Megfelelő arányú, niacinban gazdag élelmiszer fogyasztása segítség lehet az egészséges vér-lipid arány eléréséhez.

Probléma a koleszterinszint csökkentő gyógyszerekkel

Ma már széleskörben természetes és divatossá vált a felírt gyógyszerekkel kezelhető, "mitikus rossz koleszterin". A jelenleg legdivatosabb gyógyszerek egyike (néhányan szuper tablettaként is hivatkoznak rá) ) amelyet a megnövekedett magas koleszterinszint kezelésére vezettek be a nyugati piacokon, a sztatinok. Számos fajtája létezik, különböző márkaneveken, különféle gyártóktól. A gyógyszerek úgy hatnak, hogy gátolják a májfunkciót és csökkentik az LDL termelődését. Ezért a sztatin jónéhány részletében kérdéses termék.

Először is  mellékhatásuk van: lebonthatják a főbb izomösszetevőket, amelyek végül eláraszthatják a vesét, akut veseelégtelenséget okozhatnak. A sztatinokról úgy tűnik, hogy csökkentik a szervezetben levő természetes vitaminszerű, sejtvédő Q10 koenzim szintjét. Ez a benzoquinon  fontos szerepet tölt be a sejtenergia termelésben, különösen a keményen dolgozó területeken, mint a tüdők, a máj és a szív. A CoQ (így is nevezik) védi az agyat az ideggyógyászati degenerációk ellen.  A legérdekesebb, figyelembe véve a koleszterint, hogy a CoQ10 antioxidánsként is működik, főleg az LDL oxidáció ellen véd aktívan és azoktól a potenciális problémáktól, melyek a fent leírtak alapján azzal kapcsolatosak.

Bár a sztatinok csökkentést okozhatnak az LDL szintben, több hosszútávú problémát is felvetnek. Természetes, mint sok más modern gyógyszer esetében, ha hosszú időszakon keresztül kell szedni. Részleteiben zavaró a sztatinokban, hogy úgy látszanak, mint az egészségtelenül magas LDL, és ennek eredményeként a teljes szervezet koleszterinszintjének "gyors javítása". A sztatinokat hosszú időszakon keresztül kell szedni, ezért nagyon nyereségessé teszi a gyártók számára.

A sztatinok könnyű megoldásnak tűnnek, DE valójában csak egy folyamat kezdetének a részei, ahol a negatív egészségügyi állapot kibontakozását egyszerűen késleltetik, ahelyett, hogy aktivan hatástalanítanák.

A koleszterin fontos és lényeges anyag, melyre szükségünk van, hogy sejtjeink egészségesek legyenek.
A legvalószinűbb, hogy az emberek többségénél a hosszútávú rossz étkezés és mozgáshiány okozza a koleszterintszint problémát.

Ha gondoskodunk antioxidánsokban gazdag élelmiszer beviteléről, és olyan táplálkozásról, amely megfelelő mennyiségű niacint tartalmaz, azok előnyősek lehetnek a szervezetben az egészséges arányú nagy és kis sűrűségű lipoproteinszint elérésében.

Természetesen a legfontosabb annak felismerése, hogy az átgondolt és folyamatos mozgás, és egészséges étkezés sokkal jobb megoldás, mint a kérdéses gyorsjavitó gyógyszerek. Ha bármikor olyan diagnózist kap, hogy koleszterin és triglycerid szintje magas, és ez aggódalomra adhat okot - reméljük, hogy előszőr az étkezésre és élelmiszerekre és csak másodszorra a hosszútávon használatos tablettákra!

A koleszterint igazságtalanul nevezik veszedelmes anyagnak. Lehetséges, hogy bizonyos körülmények között problémát okoz, azonban tipikus esetekben elégséges néhány egyszerű életmód változtatás. Az orvosi beavatkozást csak végső esetként kell számításba venni azoknál, akiknél emelkedett a koleszterinszint.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés