A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elfogadom
Termékek Menü
0

Lupus - holisztikus terápia

2017-08-02 00:00:00
Lupus - holisztikus terápia

A klinikai kezelés rendszerint szimptómás, azaz tüneteket kezel, és a gyulladások, fájdalom és tüdőfertőzés csökkentésére törekszik. A természetes gyógyulás során ajánlottak betartása esetén a tünetek megszűnése hosszútávon is marad.

Lupus erythematosus (L.E.)

A fordítás az ismeretek szélesítését szolgálja.
Alkalmatlan a lupus és szisztémás lupus kezelésére vagy gyógyítására. 

Főleg a fiatal nőket érintő állapot. Már gyermekkorban elkezdődhet és időkorig is tarthat. Általában az enyhébb állapot csak bőrproblémákkal jár, míg több fokozata igen komoly szisztémás tüneteket is okozhat.

A lupus első jele gyakran egy jól látható vöröses-lila pillangó formájú heg az orron és az arc két oldalán. A rendszerint szimmetrikus bőrpír (erythema) megjelenhet más bőrterületeken napfény kitettség esetén, főleg a karon, a kezek belső részén, a fülek mögött és a tenyereken. Jól meghatározható határvonalak mutatják, melyek évekig maradnak, majd megszűnnek. A fényes szürke vonalak kiszáradnak, a bőr keménnyé válik és elsorvad.

Az ajkak és a száj szöveteit is érinti, amelyek vörössé válnak és begyulladnak és egyidejűleg fekélyesednek. Gyakori a hajhullás, foltos kopaszodás vagy a haj teljes elvesztése (alopecia). A bőrsérülések ödémává változnak, hólyagok és fekélyek alakulnak ki.

Általános fogalmak szerint a Lupus E. kollagén véredény betegség vagy gyulladásos kötőszövet rendellenesség. A szisztémás L.E. nagyban hasonlít a reumás arthritis állapotához, akut poly-arthritis, azonban az ízületek deformációja nem általános. Rendszerint a vese degenerálódásával jár, nephritist okoz vagy teljes veseleálláshoz vezet.

Egyéb tünetei lehetnek a szívizmok gyulladásai, tüdőproblémák, lép és nyirokrendszeri gyulladások, láz, fáradtság, súlyvesztés, vérszegénység, izomfájdalom, epilepszia, magas vérnyomás és stroke. Gyakori a neurológiai és pszichiátriai tünet, különösen a depresszió. Előfordulhatnak emésztőrendszeri problémák is.

Lupus okai

Míg a L.E oka ismeretlen a klinikai orvoslásban, széles körben elfogadott, hogy egy látens vírus aktiválódhat napfény, kémiai hatás vagy fertőzés hatására, ami ismeretlen okok miatt elindítja a szervezet autoimmun válaszát.

Az antitestek száma a különböző protein részek között megnövekedik és a kötőszövetek gyulladását okozza. Összességében a jelentősen lecsökkenő fehérvérsejtek száma miatt az immunrendszer legyengül.

A klinikai kezelés rendszerint szimptómás, azaz tüneteket kezel, és a gyulladások, fájdalom és tüdőfertőzés csökkentésére törekszik. Az általános használt gyógyszerek gyakran komoly mellékhatásokat okoznak. Nemrégen a mesterséges édesítőszerről, az aszpartámról állították, hogy gyakori oka a szisztémás lupus kialakulásának.

Allergiák és hiányok

A természetes gyógyítás úgy tekinti, hogy a L.E tüneteit tipikusan nem csak a rejtett mikroba fertőzés okozza a gyakori antibiotikumokkal és más gyógyszerekkel, hanem egy hosszú ideje meglevő ételallergia és kémiai érzékenység, mely erőteljes és komoly vitaminhiányhoz is kapcsolódik. Ettől lesz érthető a hasonló okokból kialakuló reumás arthritishoz közeli kapcsolata.

A szisztémás L.E. betegekről tudják, hogy számos ételrészek ellen alakul ki antitest a szervezetükben, mely azt jelenti, hogy azokra az ételekre is allergiások, melyeket teljesen figyelmen kívül hagy a klinikai terápia. A lupusban szenvedőknél ráadásul többszörös inkompatibilitási reakció is fennáll számos ételnél anélkül, hogy azt közvetlen immunológiai reakció követné. Végezetül, közismert, hogy gyakori a gyógyszer és kémiai anyag által előidézett L.E reakció a pácienseknél.

A krónikus, többszörös allergikus tüneteket a nagyfokú vitaminhiány határozza meg. A niacin vagy nikotinamid (B3) játssza a vezető szerepet, követik a B1, B6, C és E vitaminok, és specifikus esetekben a B2 és B12, pantoténsav és folsav. A legfontosabb ásványi anyagok a cink, mangán, magnézium és szelén.

Nikotinamid hiánya esetén ismert állapot a pellagra. Ugyanakkor, a tipikus tünetek listája szinte pontosan megegyezik a szisztémás L.E.-nél leírtakkal. A legmegrázóbb, ugyanannak a szimmetrikus dermatitisnek a megjelenése a napfénytől érintett bőrön, különösen a vöröses-lila minták az orron és arcon.

A vitaminhiány és többszörös valamint rejtett allergia közös létezése miatt az L.E nem gyógyítható csak nikotinamiddal és klinikai, kettős, vaktesztes, egy vagy több tápanyaggal és azok allergiás hatásainak tesztelésével. A folyamatos L.E. miatt a szervezet túl érzéketlenné válik az egyes vagy korlátozott kihívásokra. Helyette átfogó kezelési programot kell követni. Azok a páciensek, akik teljesítették a programot, hosszútávon teljesen tünetmentesek lettek. Azonban állapotuk jelentősen romlott, amikor visszatértek a feldolgozott táplálékhoz.

A lupus mérséklődése általános, de rendszerint csak időszakosan. Az állandó javulást a táplálkozás és életstílus változtatása biztosítja.

Lupus esetén általánosak a hiper érzékenységi tünetek a környezeti kémiai anyagokra, különösen a petrokémiai szerekre, az autó kipufogójából kiáramló gőzökre, az oldószerek gőzeire, de széles körben a műanyagok, szőnyeg, gumi, habszivacs, formaldehid, ragasztók gőzeire, molyirtó szagára, klór és állandóan erős természetes szagokra, így a friss készített fenyőbútorra is. Számukra otthon és a munkahelyen a legkedvezőbb a természetes, nem szennyezett környezet.

Klinikai tanulmányok

Különböző tudományos kiadványok mutatják az allergiák nagyfokú L.E. hatását.

Egy riport állítja, hogy 63 beteg vizsgálata során az allergia előfordulása magasabb volt, mint bármely autoimmun betegség esetén és a legmagasabb volt az egy betegre jutó különböző allergikus tünetmegjelenés száma.

Egy esetleírás: 36 éves nő komoly, szisztémás L.E. Helyrejött egy hét alatt. A lerakódás 63-ról normális 15 mm-re csökkent, az ízületek merevsége és gyulladások megszűntek. A tesztvizsgálatok során az étel és kémiai allergiák időszakosan visszatértek.

Egy másik riportban 4 beteg állapota teljesen helyreállt az allergikus ételek és kémiai anyagok eltüntetését követően, és 70 páciens a gyógyulás útján van. A kiegészítő allergia tesztek során nagymennyiségű táplálkozás kiegészítőket adtak. Más tanulmányokban kiemelik a táplálkozás előnyeit alacsony zsír, marhahús, tejtermék és kalória esetén.
Állatkísérletek során az A-vitamin hiánya felgyorsította a lupus tüneteinek kialakulását.

3 páciens bőrhegesedése a napfény hatására erősödött, míg beta-karotén adagolásával kitisztult, míg mások számára előnyös volt napi néhány gramm pantoténsav.

Az E-vitamin nagyon jó eredményekkel járt, különösen a bőrproblémák tekintetében.
Egy tanulmányban a páciensek nagyon jól reagáltak a 900 - 1.600 IU E-vitaminra, de ugyanez nem történt meg 300 IU mennyiségnél. Máskor a szelén pótlása volt segítség.

A gyulladásgátló táplálékok előnyösek lupus esetén a más gyulladásos betegségekben, így reumás arthritisben is szenvedőknek. Két széles körben használt gyulladásgátló az omega-3 zsírsav, halolajban, és a lenolajban levő linolénsav.
Protein emésztő enzimek közül különösen a bromelain, hatásos, mely ananászból származik.

Ugyanakkor az általános, többszörös telítetlen, finomított növényi olajok és húsban levő arachidonsav gyulladást előidéző hatású.

Nagy fontosságú az ételallergia és kémiai érzékenység szempontjából a bélflóra tisztítása és májfunkciók javítása. Tudományos referenciák alapján kiváló a májnak a máriatövis, silymarin nevű aktív hatóanyagával. Hasznos minden keserű, májra ható gyógynövény.

Az időszakos lactobacillus acidophilus és bifido-baktériumok használata bizonyítottan előnyös sok degeneratív betegség és allergia esetén. Számos allergia megszűnt cink kiegészítő használatával.

Lupus és táplálkozás

A fő követelmény az alacsony allergiás táplálkozás, ami azt jelenti, hogy kerülni kell az általános, feldolgozott ételeket, különösen a kémiai szerekkel kiegészítetteket. A gyakori veseprobléma miatt a táplálkozásban alacsony legyen a húsfogyasztás, és a vesebetegségek bizonyított gyakori előfordulása okán korlátozni kell a hagyományos proteineket. Spirulina és méhpollenre kell cserélni.

Az L.E. legbiztonságosabb ételei a barna rizs, lencse és más hüvelyesek, napraforgómag, szezámmag, mandula, a legtöbb dió, hal és tengeri étel, a legtöbb zöldség és legtöbb gyümölcs. Gyümölcsökből csak keveset és étkezések között lehet fogyasztani.

A csíráztatott magvak erősen ajánlottak, de nagy figyelemmel és gyakran kell mosni, mert a csirázó magvak héja alatt fejlődő baktériumok allergikus tüneteket okozhatnak.
A magvakat csíráztatás után mielőbb el kell fogyasztani, és lehetőség szerint előtte hígított hidrogénperoxiddal leöblíteni.

Főzéshez használható a rizsliszt, lencse, borsó, csicseriborsó, burgonya, nyílgyökér és tapióka. Az ételek ízesítését oliva olaj, tahini (szezámmag paszta), és lehetőség szerint magvakban készült vajakkal lehet végezni, de növények és fűszerek csak allergia tesztet követően használhatók. A különböző vércsoportoktól függően ugyanazok az ételek más reakciókat válthatnak ki.

Leggyakoribb L.E allergiát kiváltó élelmiszerek és ezért célszerű kerülni:
Glutén (mindenféle magból származó), hajdina, cukor és szirupok, tehéntej termékek, és valószínűleg a kecsketejből készült sajt és joghurt, marhahúst tartalmazó termékek, kazein vagy zselatin, tojások, sütőélesztő és sörélesztő, borban, ecetben, kenyérben, gombában, dióban, sörben levő gomba maradványok és penésszel fertőzött élelmiszerek.

Egyéb élelmiszerek, melyek gyakran okoznak L.E. tünetet:
Spárga, capsicum, paprika, cukkini, hagyma, fokhagyma, olívabogyó, csokoládé, mogyoró, dió, pisztácia, különféle babok, számos növény, gyógynövény és fűszer, mint szegfűszeg, faháj, cola, mustár, oregáno, bors, zsálya, curry, chili, szószók és ízesítők.

Néhány élelmiszert legjobb hetente csak két alkalommal fogyasztani, ezek a csirke (fűszerezés nélkül), paradicsom, uborka, avocado és citrusok. Javulás esetén a legtöbb tiltott élelmiszer fokozatosan újra bevezethető, azonban a fő problémát okozó tehéntejet, búza termékeket és édesített ételeket legjobb határozatlan ideig kerülni.

Szintén kerülendő a margarin, a többszörösen telítetlen és finomított növényi olajok, kivéve a hidegen préseltekből kisebb mennyiség, a só és sózott ételek, a magasan feldolgozott élelmiszerek, melyek kémiai módosítókat tartalmaznak, alkohol, kávé.
Kávé és tea csak ritkán fogyasztható.
Főleg frissen préselt, hígított zöldségleveket és búzafű italt célszerű inni.

Gyógyító ételek

Tapasztalati úton kell megtalálni a megfelelő növényi teát, ami lehet borsmenta, ánizs vagy citromfű. A folyadék nagyobb részét evés előtt kell meginni, különösen reggeli előtt. Kerülni kell a fluoridos fogkrémeket, fluorozott asztali sót és fluort tartalmazó gyógyszereket.

Ajánlott a 8 napos alap tisztítókúra almával és zöldséglevekkel. Alternatívaként 4 napos almaböjt is lehetséges, vagy nagy érzékenység esetén barna rizs, de az ételek fokozatos bevezetése előtt allergia tesztet kell végezni.

Figyelemmel kell kísérni, hogy különböző zöldségek és gyümölcsök különböző módon okozhatnak allergiát, attól függően, hogy organikusan termett vagy vegyi anyaggal permetezték. A paradicsom, cukkini és leveles zöldségek erőteljesen permeteztek.

Az egyik legfontosabb feladat az emésztőrendszer tisztítása élő kultúrákkal.

Kiegészítők

Minden egyes étkezés során egy közepes adag multivitamint kell bevinni a szervezetbe. Kiegészítésként folsav és B1 vitamin, C-vitamin, nikotinamid, B6 vitamin, E-vitamin, cink, mangán, magnézium, szelén, és néhány gramm tengeri fű vagy bio spirulina, illetve őrölt lenmag ajánlott.

Előrehaladott állapotban hetente B12 vitamin injekcióban, vagy a tabletta formában a nyelv alatt naponta. Étkezésenként HCL-pepsin tabletta, vagy higított sósav.
Kezdetben a fő étkezésekhez emésztő enzim ajánlott.

Gyulladásellenes növények közül érdemes használni: medvecukor, gyömbér, kurkuma, kerti szekfű, csúszós szilfa és aranypecsét. További gyulladáscsökkentéshez vagy csukamájolaj vagy étkezéshez cápaolaj, vagy fekete ribizli olaj vagy ligetszépe olaj vagy borágó olaj ajánlott minden étkezéshez.

A szervezet lúgosításánál erősen gyulladáscsökkentő hatású a magnézium-klorid, a kálium bikarbonát vagy nátriumbikarbonát (szódabikarbóna).

Előnyös jó minőségű tápanyag koncentrátumokból nagyobb mennyiség bevitele, így a spirulina, árpa vagy búzafű, fagyasztva szárított máj, méhpollen.

Tüdőfertőzésnél vagy bármely fertőzés esetén növelni kell a C-vitamin és A-vitamin mennyiségét. Propolisz tabletta és Echinacea növény ajánlott. Ha a légutak érintettek, gyakran javasolt a teafa olaj illatának belégzése.

A tisztítási időszak előtt és után, illetve a kezelés kezdetekor növelni és csökkenteni kell a nagy dózisú vitaminok bevitelét, Ha az állapot javul, fokozatosan kell csökkenteni a dózist és állapot fenntartó mennyiségre beállítani.

Kiegészítő terápiák

Kerülni kell a napfény közvetlen hatását, amíg a bőr érzékeny.
Használhat kék fény terápiát a vörös és gyulladt bőrre, narancsszínű fényt a sorvadó, pikkelyes részeken. Alkalmazza a bőrhöz közeli távolságra a színes fényt, naponta 1 órán keresztül. Kerüljön más fényforrásokat. Bevonhatja a bőrt 2-4 réteg színes celofánnal, hogy védje az erős fényforrásoktól.

Javítsa a máj és bélfunkciókat gyakori, meleg ricinusolaj pakolással. Használjon egy gyapjú anyagot, melyet benedvesít ricinusolajjal és forró vizes palackkal tart melegen 1-2 órán keresztül a májon és bélrendszer felett. Kiegészítésként alkalmazhat reflexológiát.

Lélegezzen gyakran mélyen, erőteljesen, nyújtózzon és hajlongjon amíg benntartja a levegőt. Naponta végezzen képzelő túrát, mely során maga előtt látja, hogy bőre és teste egészséges és jól működik. Lássa és érezze a gyógyító energiát, amint belép a feje tetején és végighalad, feltölti minden mirigyét és szervét. Adjon magának pozitív megerősítést közvetlenül ébredés után és elalvás előtt.

Kerülje az elektromágneses mezőket és neonvilágítás, ne viseljen szintetikus alsóneműt és ruházatot, lehetőség szerint cseréltesse ki amalgám fogtöméseit kompozit anyagra, távolítassa el élettelen fogait. Töltsön minél több időt a szabadban kellemes környezetben, és várja, hogy jobban lesz.
Minden állapot esetén nagyon fontos a bélrendszer tisztítása és a mikrobaölő terápia.

Összesítve, az L.E. leküzdésének legfontosabb lépései:
- glutén és más étel allergének, illetve kémiai anyagok kerülése
- vitamin és ásványi anyagok hiányának megszüntetése
- erőteljes gyulladáscsökkentő lépések
- rejtett mikroba fertőzések megszűntetése.