A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

MAGAS A VÉRNYOMÁSOD? 7 OK, AMIÉRT ÉRDEMES TENNI ELLENE

 

A vérnyomásod pillanatról pillanatra változik, hiszen számos tényező befolyásolja: stressz, fizikai terhelés, napszak, időjárás, hormonok stb. Akkor van gond, ha a vérnyomás huzamosabb ideig kórosan magas, azaz rendszeresen meghaladja a 140/90 Hgmm értéket. Ez az állapot a magas vérnyomás (hipertónia), ami napjainkban népbetegséggé vált, és csaknem minden családban előfordul. A vérnyomás normál értéken tartása (120/80 Hgmm) nagyon fontos az egészség szempontjából. 

 

A magas vérnyomás okai

 

A magas vérnyomásnak két típusa van: az elsődleges és a másodlagos hipertónia. A másodlagos hipertónia valamilyen más betegség miatt alakul ki (pl. vesebetegség). Az elsődleges magas vérnyomás pontos oka sok esetben nem meghatározható, de ismertek olyan kockázati tényezők, amik elősegíthetik kialakulását:

- túlsúly

- alkoholfogyasztás

- dohányzás

- stresszel teli életmód, pihenés hiánya

- öröklött hajlam

- helytelen táplálkozás

- túlzott kávéfogyasztás

- mozgásszegény életmód

- idősebb életkor (65 év felett)

 

Következzen 7 ok, amiért érdemes tenni ellene: 

 

Mivel a hipertónia tünetei kezdetben jellegtelenek vagy nem is jelentkeznek - sokszor csak véletlenül derül ki, hogy magas értékeink vannak. A tartósan magas vérnyomás azonban veszélyes, mert sajnos olyan következményei lehetnek, amelyek lényegesen ronthatják az életminőséget. 

 

Miért kell tenned a magas vérnyomás ellen?

 

Mert a jelentősen emelkedett vérnyomás: 

1. károsítja az erek falának belső rétegét, ami a sérült érfalban finom lerakódáshoz, majd vérrög keletkezéséhez vezethet

2. jelentősen fokozza az agyi történések veszélyét, a fiatal korban fellépő stroke rizikófaktora

3. növeli a szívbetegségek - szívelégtelenség szívinfarktus, kialakulásának esélyét

4. veseelégtelenség alakulhat ki

5. növelheti az ideghártya, a retina ereinek összehúzódását, idővel vakságot okozhat

6. hátrányosan befolyásolhatja a gondolkodást, a memóriát és a tanulási képességet 

7. felgyorsíthatja a szellemi leépülést

 

A magas vérnyomás csökkentése összetett feladat, amelyben nagy szerepet kaphatnak az étrend-kiegészítők hatóanyagai is. Ilyen az L-taurin és a magnézium, melyek segíthetnek a magas értékek elleni harcban.

Keresés