A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Magnézium és kálcium

Schramm Tamás
2016. 01. 10. 19:57:00
Magnézium és kálcium

A magnézium teljes mennyiségének 60-65%-a a csontvázban és fogakban található. A maradék az izomszövetekben és sejtekben, míg a vér csupán 1% magnéziumot tartalmaz.

Ha szeretné megérteni, hogy tudja felborítani a magnézium-kálcium egyensúlyt szervezetében, végezzen el egy konyhai kísérletet. Törjön össze egy kálcium tablettát, dobja fél pohár vízbe és figyelje meg az oldódását. Utána törjön össze egy magnézium tablettát és lassan adagolja a kálcium tablettát tartalmazó vízhez. Amikor a magnézium a vízbe kerül, a maradék kálcium feloldódik és jobban vízoldhatóvá válik. Ugyanez történik a vérkeringésében, a szívben, agyban, vesében és a szervezetben levő minden szövetben. Ha nincs elégséges magnézium, a kálcium nem tud feloldódni, és lerakódik. Fibromyalgia, izomrángások, megkeményedő artériák, fogszuvasodás jön létre. A vesékben más a forgatókönyv. Ha túl sok a kálcium és nem elég a magnézium, vesekő keletkezik.

Magnézium, mely nélkül nem tudnánk élni

A magnézium lúgos, fémes ásvány, a leggyakrabban előforduló ásványok közül a nyolcadik. Vízben könnyedén oldódik, ezért a nátrium és a klorid után, a harmadik leggyakoribb ásvány a tengervízben. Az emberi testben, az elemek közül a magnézium a tizenegyedik helyet foglalja el tömegben, körülbelül 900 gramm súllyal.

Ha az életről és a teljes egészségről beszélünk, a magnéziumionok fontosságát nehéz túlbecsülni. Magnézium szükséges a metabolikus funkciókhoz, energia létrehozásához és szállításához (az ATP a szervezet alapvető energia egysége), proteinek létrehozásához - a nukleinsav az élet kémiája – RNS és DNS, minden élő organizmusban van. A növényekben a magnéziumion minden klorofill molekula középpontjában található, ami a napfényből létrejövő energia átalakulásában létfontosságú. A magnézium esszenciális elem az állatok és növények számára, és több mint 300 különböző enzimreakcióban van jelentős szerepe.

Az emberi test minden egyes sejtje a működéséhez megfelelő magnézium mennyiséget igényel. Az erős csontok és fogak, a hormonok egyensúlya, az egészséges ideg és keringési rendszer, a jól működő méregtelenitő útvonalak és számos más funkció függ a magnézium elégséges szintjétől. A  magnézium koncentrációja a lágy szövetekben a legmagasabb, beleértve az agyat és szivet, a két szerv erőteljes mértékű elektromos aktivitással rendelkezik, ezért nem elégséges magnézium esetén különösen sérülékenyek.

A magnézium a kálciummal összehangolva szabályozza a sejtek elektromos impulzusait. Az egészséges sejteken belül a magnézium sűrűsége 10.000-szer nagyobb, mint a kálcium, és ennek létfontosságú okai vannak. A kálcium sejtcsatornái lehetővé teszik, hogy az ásvány bejusson a sejtbe csupán annyi időre, amennyi egyetlen impulzus vezetésére szükséges. Ha feladatát végrehajtotta, a magnézium azonnal kitolja. A művelet azért szükséges, hogy a kálcium felhalmozódását meggátolja a sejtekben, amely veszélyes meszesedést, sejtszintű diszfunkciót, sőt sejthalált is okozna. Amikor a magnéziumhiány miatt extra mennyiségű kálcium jut a sejtekbe, az izmok összehúzódása túl hosszú ideig tart, és emiatt szenvedünk, enyhe esetben izomrángást érzünk. Krónikus magnézium hiány esetén szivbetegség (angina pectoris), alacsony vérnyomás, szivritmuszavar, asztmás tünetű összehúzódások és görcsök, migrénes fejfájás, PMS és fájdalmas menstruációs görcsök jönnek létre.

A magnézium természetes kálcium csatorna blokkoló és az izmok elernyedésének felelőse, míg a kálcium az összehúzódásé. A magnézium fontos szerepet tölt be a paraszimpatikus idegrendszer egészséges működésében. Nehéz lehet elhinni, de szervezetünk úgy lett megtervezve, hogy legtöbb része nyugalomban, relaxált paraszimpatikus állapotban működjön. Nem úgy, mint a mai életforma szivet terhelő, stresszes és adrenalin üzemmódban irányitott idegrendszere, ami nagy mennyiségben fogyasztja a magnéziumot. A magnézium fontos a testfunkciókhoz, hiánya integráltan van jelen rengeteg betegségben. Egyre több kutató vallja, hogy a magnézium csodaszer, képes számos betegség állapotát javitani. A jelenlegi betegség lista, mely közvetlen vagy közvetett kapcsolatban van a krónikus és akut magnézium hiánnyal, hosszú és sok olyan betegséget tartalmaz, amelyeket a klinikai orvosi kezelések általában nem hoznak összefüggésbe a magnézium hiányával. A folyamatos kutatások további összefüggéseket igérnek a magnézium hiánya és más betegségek között.

A MAGNÉZIUM HIÁNYA NÉPBETEGSÉG

Sajnos nehéz a szervezetünk számára megfelelő magnézium beszerzése, még egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás esetén is. Elsősorban a modern mezőgazdasági eljárásokban univerzálisan használt nitrogén, foszfor és kálium műtrágyák miatt. A kálium és foszfor a magnézium ellensége a talajban, emiatt a termőföldben relativ magnéziumhiány alakul ki (a magnézium kötésben van jelen, ezért elérhetetlen a növény számára). A homokos termőföld enyhén savas, gyakori a magnéziumhiány. A magnézium savas esőben is kioldódik. A mezőgazdasági területeken a magnézium a legjobban lecsökkent ásványok egyike. A probléma kiegészül azzal, hogy folyamatosan új, hibrid növényeket vezetnek be, melyek képesek túlélni az ásványokban hiányos talajban. Természetes, hogy az ásványokban hiányos termést fogyasztó állatokban és emberekben előbb vagy utóbb betegségek jelennek meg. Az organikusan termelt növények jobb táplálkozási hatással rendelkezhetnének, de rendszerint nem igaz, mert a mezőgazdaságban dolgozók teljesen kimeritik földjeik ásványait.

“Tudunk arról, hogy ma legtöbbünk bizonyos veszélyes táplálkozás hiányoktól szenved, melyeket nem lehet pótolni addig, amíg a termőföldbe visszapótlásra kerülnek az ásványi anyagok? Riasztó tény, hogy ételeink, gyümölcsök, zöldségek és magvak olyan földterületeken növekednek, amelyek nem tartalmaznak elégséges ásványi anyagokat. Éhezünk, bármilyen jól táplálkozunk.”
A figyelmeztetés 1936-ban hangzott el. Nagyszüleink generációja óta a helyzet rosszabbodott.

A magnézium és más tápanyagok eltünnek vagy elvesznek az aratás, kezelés, hűtés, szállitás és tárolás során, akkor is, ha minden megfelelően történik. A termék vásárlása, majd hosszabb ideig hűtőgépben tárolása folyamatos tápanyag veszteséggel jár, függetlenül, hogy frissen piacon, vagy szupermarketben vásároltuk.

Az élelmiszer feldolgozás során óriási mennyiségű a magnézium vesztesége, mely nagyon jó forrás zöld levelű zöldségekben, diókban, magvakban. A magvakban levő magnézium túlnyomó része elveszik a teljes mag fehér lisztté őrlése közben, amit több száz, vitaminoktól megfosztott élelmiszerben használnak, kizárólagosan. A magvak és diók pörkölésekor, vagy olajaik kinyerése közben a magnézium elveszik. A zöldségek főzésekor a magnézium kiszökik a főzővizbe. A feldolgozás során az ételből kevesebb kálcium és több magnézium veszik el, ezért okoz problémát a kiegészitőként vásárolt kálcium túlfogyasztása.

A fogkrémekben és gyógyszerekben levő fluorid a magnéziummal közel oldhatatlan kötést hoz létre. Az anyag lerakódik a csontokban, növekszik a törések kockázata. A viz tökéletes magnéziumforrás lehetne, ha bőséges magnézium forrású, mély kutakból érkezne, vagy ásványokban gazdag gleccserekből. A városi lakosság általában felületi vizekhez jut, olyan folyókból, ahol alacsony a magnéziumszint. Még a palackozott ásványvizekben is meglehetősen alacsony a magnézium vagy nagyon magas a kálcium koncentrációja.

A feldolgozott és szintetikus ételekben, magas cukortartalomnál, alkoholokban és szénsavas italokban nincs magnézium, holott szükséges lenne a hamis ételek metabolizmusához és méregtelenitéséhez. A szervezet számára 28 molekula magnézium szükséges egyetlen molekula glukóz feldolgozásához. A szénsavas italok és a feldolgozott, úgynevezett löncshúsok és hot dogok foszfátja és a magnézium összekapcsolódnak, oldhatatlan magnéziumfoszfát formában, ami használhatatlan szervezetünkben.

A tanninok, oxalátok és fitátsav mind összekapcsolódnak a magnéziummal, így a szervezet számára elérhetetlenné válnak. Extra figyelem szükséges az ételek készitése során az összetevők semlegesitéséhez. Érdekes megjegyezni, hogy az ételekben általában van magnézium, ha ásványokban gazdag talajban növekedtek, de a termés anti-táplálékokat is tartalmaz, mint a spenót (oxalátok), teljes magvak (fitátok).

Sok, általánosan felirt gyógyszer is magnézium vesztését okozza a vizeleten keresztül. A magas vérnyomásra felirt vizhajtók, fogamzásgátlók, inzulin, digitalis, tetracyclin és más antibiotikumok, corticoszteroidok, légúti tágitók aszthma esetén. A magnézium vesztése miatt a gyógyszerek csak a tüneteket kezelik, azok idővel elkerülhetetlenül rosszabbodnak.

Vas kiegészitő használata gátolja a magnézium felszivódását. Kálcium tabletta fogyasztásakor növekszik a magnéziumigény. A kálcium nem szivódik fel, ha nincs jelen megfelelő mennyiségű magnézium, ezért a kálcium fogyasztóknál a puha szövetekben legtöbbször veszélyes lerakódások keletkeznek. A magnézium felelős a D-vitamin aktiv formába átalakitásáért, mely lehetővé teszi a kálcium felszivódását, és mellette szabályozza a kálcium szállitását a kemény szövetekbe, ahova tartoznak. Magnézium felszivódását gátló a laktóz, a túlzott mennyiségű kálium, foszfor és nátrium.

A mentális és fizikai stressz, és a kapcsolódó, folyamatos adrenalin áramlás sebesen felhasználja a meglevő magnéziumot, mert az adrenalin hatása kiterjed a sziv, vérnyomás, ér- és izomösszehúzódás folyamataira, mivel minden finom mozgáshoz folyamatos és megfelelő mennyiségű magnézium szükséges. Az idegrendszer nyugalmi állapota és nyugodt alvás is a függ a magnéziumszinttől. A hibernált állatokban nagyon magas a magnéziumszint. A magnézium hiánya felgyorsitja és felerősiti a krónikus stressz hatását, az izgalom, fáradtság, nyugtalanság és álmatlanság során. Nagyon sok tünet jelzi a mellékvese kimerülését, a magas vérnyomás és szivfájdalmak a szivbetegség tünetei.

A stresszhez kapcsolódó depresszió is magnéziumhiány. A szerotonin a jóérzés hormon, egyensúlyához, kibocsátásához, és agysejtekben fogadásához magnézium szükséges. Csak megfelelő szint esetén élvezzük a mentális és érzelmi kiegyensúlyozottságot.

Nem teljesen érthető okok miatt a szervezet magnézium visszatartása nem működik jól. A kitartást igénylő erős izzadás, maraton futás, fárasztó edzés vagy sportolás hatására veszélyesen lecsökken a magnézium és más elektrolit tartalék, és bár kálciumból nincs hiány, eredménye remegés, eszméletvesztés és elhalálozás is lehet.

Az egészséges bélkörnyezethez a táplálékokból megfelelő magnézium felszivódás szükséges.  Az IBS, áteresztő bélfal, candidiasis és más bélrendellenségek komolyan korlátozzák a szervezet által felszivni képes magnézium mennyiségét. Idősebb életkorban gyakori a gyomorsav termelés csökkenése, ami általánosságban is rontja az ásványok felszivódását. Gyomorégésnél a nagyon sokak által kezelt antacidokkal, még az egészséges emésztőrendszert is nehéz fenntartani.

A MAGNÉZIUM ÉS KÁLCIUM KAPCSOLATA

Az egészsége szervezet számára megfelelő arányban kálcium és magnézium is szükséges. Figyelembe véve a biokémiai antagonizmust, egyikük sem tud működni a másik ellentétes reakciója miatt. Mégis, a szervezet normális működéséhez a kálcium és magnézium egyensúlya szükséges. A kutatók egy része a kálcium, magnézium 2:1 arányát tartják egészségesnek. Mások 1:1 arányt, ami az ősi mezőgazdálkodásra nyúlik vissza. A modern, iparositott országokban a táplálkozásban levő arány 5:1 és 15:1 között változik. A két fontos ásványi anyag egyensúlyának elbillenése komoly következményekkel jár, amit az okozott betegségek kezelésekor az orvosok gyakran nem vesznek észre.

A kálcium és magnézium titkos elektromos táncában a magnézium ahhoz szükséges, hogy a kálcium oldata a testben maradjon, és megakadályozza lerakódását a puha szövetekben. Amig megfelelő mennyiségű gyomorsav van gyomrunkban, a táplálékunkból érkező kálcium feloldódik. Amikor a kálcium elhagyja a gyomor savas környezetét, és belép a vékonybél környezetébe, magnézium szükséges ahhoz, hogy a kálcium oldott állapotban maradjon. Kevés magnézium esetén, tömeges fiziológiai károsodás keletkezhet, komoly egészségügyi következményekkel.

A vastagbélben a kálcium gátolja a peristalsis (bélhullámzás) folyamatát, eredményeként székrekedés keletkezik. Amikor a kálcium a vesékbe kerül és foszforral vagy oxálsavval keveredik, vesekövek jönnek létre. A kálcium lerakódhat a hólyag falán, gátolva a teljes ellazulást, és vizelettel történő teljes megtelését. Gyakorta okoz vizelési problémákat, különösen idősebb korban. A kálcium kiválhat a vérből, és lerakódhat az erek falán, érkeményedést okozva. (arteriosclerosis). Bevonhatja és keményebbé teheti az erekben levő plakkokat, a vérnyomás emelkedését okozva, ami növeli az infarktus és stroke kockázatát. A kálcium az agyban is lerakódhat. Számos kutató nevezi a demencia, Alzheimer-kór, Parkinson lehetséges okának. A kálcium lerakódhat a légcsöveken és asztmát okoz. A sejtközi folyadékban a kálcium csökkenti a sejtmembránok áteresztő képességét. Hatására egyre nehezebbé válik a glukóz (nagy molekula) sejtmembránon átjutása, hogy a sejt mitochondria részében ATP alakuljon belőle. A magas kálciumszint miatti magas glukózszintet tévesen cukorbetegségnek diagnosztizálják.m

A MAGNÉZIUM ERŐTELJES MÉREGTELENITŐ

A magnézium felhasználásra kerül szervezetünk minden méregtelenitő útvonalán. A mérgek semlegesitéséhez, a szervezet túlzottan savas állapota esetén és a nehézfémek elleni védelemhez szükséges. Szerepe létfontosságú az ember által készitett kémiai anyagok kárositó hatása ellen. A glutathion egy antioxidáns, a szervezet termeli, és többek között a higany, ólom és arzén méregtelenitéséhez szükséges, szintéziséhez azonban magnézium kell.

A magnézium hiánya növeli a szabadgyökök létrejöttét és glutathion veszteség keletkezik, ami nem kivánatos, mert a glutathion segiti a szervezet védekezését a dohányfüst, sugárzások, daganat, kemoterápia, mérgek (alkohol) és minden más anyag kárositó hatása ellen.

Amikor szervezetünkben elégséges a magnézium, és más ásványi anyagokkal is egyensúlyba kerül, testünk védve van a nehézfémek lerakódása és kapcsolódó neurológiai betegségek ellen. A kutatások azt jelzik, hogy kellően magas magnéziumszint megvédi agysejtjeinket az aluminium, berilium, kádmium, ólom, higany és nikkel kárositó hatásaitól. Tudjuk, hogy ha az agyban alacsony a magnéziumszint, a nehézfémek hatására Parkinson és Alzheimer betegségek alakulhatnak ki.

A vékonybélben felszivódáshoz óriási versenyben állnak sorba az ásványi anyagok. Ha elégséges a magnézium, az aluminium nem szivódik fel.

MAGNÉZIUMHIÁNY, FOGSZUVASODÁS ÉS OSTEOPOROSIS

Kérdezzen meg bárkit, szomszédját, fogorvosát vagy orvosát, mit igényelnek az erős és egészséges fogak és csontok. Kétségtelenül a következő választ kapja: “rengeteg kálciumot.” A csontok és fogak bizonyosan igénylik a kálciumot, de a foszfort és magnéziumot is, azonban magnézium nélkül a kálcium képtelen lerakódni a kemény szövetekben és azok szerkezete sem lesz kemény. Amikor szervezetét elönti a rengeteg kálcium, hatására leáll a magnézium thyrocalcitonin aktiváló képessége. A thyrocalcitonin egy hormon, normális körülmények között a csontokba küldi a kálciumot. Ahelyett, hogy szervezete az előnyöket élvezné, a felhalmozódott kálcium mérgezővé válik, és a puha szövetekben létrehozza a már tárgyalt egészségügyi problémákat.

Megszámlálhatatlan tanulmányban állapitották meg, hogy a táplálkozásban bevitt magnézium és nem kálcium (és bizonyosan nem a fluorid) szükséges az üvegkemény, szuvasodásnak ellenálló fogzománchoz és erős csontokhoz. A kálcium mennyiségétől függetlenül csak akkor képes kemény fogzománc kialakulni, ha a magnézium szintje is elégséges.

J. I. Rodale irja: “Éveken keresztül azt hittem, hogy a magas kálcium és foszfor bevitel gátolja a fogszuvasodást és erősiti a fogzománcot. Friss bizonyitékok jelzik, hogy a két ásvány növelése haszontalan, ha egyidejűleg nem nő a magnézium bevitele. Megfigyelték, hogy a felszin alatti fogszerkezet feloldódhat, amikor a kálcium és foszfor az optimálistól eltérő arányú. A tejben alig található magnézium, de magas a kálcium és foszfor tartalom, ezek nem csak gátolják a magnézium metabolizmusát, de antagonisztikusak magnéziummal, melynek feladata a szuvasodás elleni védelem."

A MAGNÉZIUM ÉLELMISZER FORRÁSAI

A jól ásványositott termőföldből származó zöld leveles zöldségek, magok, fás diók, és teljes magvak kiváló magnézium források. Néhány vadon nőtt növény, mint a csalán (860 mg/100 gr) és a tyúkhúr (529 mg/100 gr), magas magnézium tartalmuk táplálkozási előnyt biztositanak az állatok és emberek számára. Az autentikus, finomitatlan tengeri só nagyon jó magnézium forrás, számtalan nyomelemmel. A csontleves fogyasztása is kiváló magnézium utánpótlás a magasan asszimilációs formában.

MAGNÉZIUMPÓTLÁS STRATÉGIA

Még ideálisan körülmények között is az étkezés során bevitt magnézium csak részben szivódik fel, kevesebb, ha megfelelő a mennyiség, több, ha hiány állapota áll fenn. Ez igaz a magnézium kiegészitőkre is. Zavarba hozóan sok formában kaphatóak. Átlagos ember számára a magnéziumpótlás biztonságos, különösen, ha tudja, hogy milyen tünetéhez kapcsolódik a magnézium hiánya, stressz állapotában van-e a szervezet, stb. A túlzott mennyiségű magnézium a vizelettel és széklettel távozik, a szervezet általános válasza a lágy széklet.


Veseelégtelenség, vese betegség, alacsony szivritmus vagy bélelzáródás esetén kerülendő a magnézium terápia.

Általánosan ajánlott mennyisége 3 és 10 mg(fél kg testsúlynál, fizikai állapottól, életkortól és a tünetek fokozatától függően.

Ha a szervezetében levő halogének eltátolitása miatt jódot fogyaszt, ne használjon magnéziumkloridot!
Ellenkező esetben a transzdermálisan használható magnéziumolaj az ajánlotr forma.


Szájon át bevitelhez magnéziumcitrát és malát formában elérhető. Ezek meglehetősen jól felszivódnak, különösen por formában, melyhez viz hozzáadásával beállitható a dózis. Fontos, hogy a nap folyamán többszöri részre osszuk fel a mennyiséget, hogy egy alkalommal ne kerüljön szervezetünkbe túl sok magnézium. Az első dózis kora reggel, a másik késő délután célszerű, ezek egyeznek azzal az időszakkal, amikor alacsony a magnézium szintje a szervezetben. Csak a véletlen egybeesése, hogy a reggeli kávé és délután tea kultúra éppen az alacsony magnéziumszint időszakában alakult ki?

A nagyon laza széklet azt jelenti, hogy a magnézium nem szivódik fel, hanem hashajtóként hat. Amikor a magnézium kevesebb, mint 12 óra alatt végigutazik a szervezetben, többségében kiválasztódik, mint felszivódik. Ha azt tapasztalja, hogy változó dózis esetén sem szűnik meg a hashajtó hatás, érdemes aminosav formára váltani, ami magnézium taurát és glycinát, drágábbak, de jobban felszivódnak. Ha az emésztésnél van problémája,  mint gyermeknél és idősebb felnőtteknél, vagy bárkinél, akinek alacsony a gyomorsavszintje vagy bél dysbiosis állapota áll fenn, érdemes a homeopátiás magnézium használata, amely szövetsó vagy sejtsó. A Magnesia phosphorica 6X a megfelelő dózis, és a magnézium ahhoz a sejthez kerül, ahová tartozik. Izomgörcsök esetén is használható. A Mag phos képes megszüntetni a folyós, túl laza székletet.

Másik lehetőség a szájon át bevitelre a ion formájú, folyékony magnéziumban, mely alacsony nátrium tartalmú. Egy teáskanál 400 mg magnéziumot tartalmaz, és a nap folyamán több részletben kell bevinni. Érdemes csontleves alapú levesekhez hozzáadni, hogy erőteljes ásványi ize csökkenjen. Hozzáadhatja forrás vagy más ivóvizekhez és használhatja főzéshez is. Mikró adagolással nagymértékben csökkenthető hashajtó hatása és a magnézium távozása.

A magnézium pótlás másik útja a lábáztatás magnéziumszulfátos vizben, másik nevén keserűsóban. Általánosan használva csökkenti az izomfájdalmakat, és a magnéziumszulfát fontos segitség, amikor kén szükséges a méregtelenitési folyamathoz. Intravénásan alkalmazva életet ment akut aszthmarohom, szivinfarktus és terhesség idején eclampsia esetén.  Néhány csésze keserűsó forró vizhez adása elinditja az izzadást és méregtelenitést. Ahogyan a viz hűl, a test felszivja a mangéziumszulfátot. A keserűsó hatása kellemes, azonban rövid. Felszivódása túl bonyolult, a szervezet nem képes asszimilálni, ezért igen gyorsan eltávozik a vizelettel.

Magnéziumklorid szintén használható fürdővizben, jóval könnyebben asszimilálódik és metabolizálódik, ezért kevesebb szükséges belőle. A magnézium bőrön keresztül is alkalmazható, az általánosan elnevezett magnéziumolaj formában . Valójában nem olaj, hanem szuper telitett magnéziumklorid és viz keverékének koncentrációja. Bőrre kenéskor olajos tapintású és csúszós. Nagyon gyorsan felszivódik, maradványa lemosható. A transzdermális magnézium terápiának számtalan előnye van, mert elkerüli az emésztőrendszert, és nincs hashajtó hatása. Az intravénás adagolás során nagy mennyiségben felszivódik, sokkal jobban tolerálja a szervezet, mint szájon át, és 1-2 hét alatt helyreállitja a sejten belüli koncentrációt, szemben a szájon át szedett kiegészitők több hónapos hatásával.

HIÁNYZÓ KAPCSOLAT?

Biztosan állítható, hogy a legtöbb embernél előnyös hatású a táplálkozás során megnövelt magnézium. Természetesen nincs egyetlen olyan egyedi tápanyag, mely kizárólagos előnyökkel jár, ezért elsődlegesen a változatos étrend a legfontosbb, teljes értékű növényekből és állati eredetű forrásokból. Extra magnézium hozzáadása lehet hiányos táplálkozáskor, ami védelmet nyújt a szivbetegségek, stroke, depresszió, csontritkulás és számtalan más betegségek ellen. A megelőzés és gyógyulás folyamatában a magnézium valóban csodás szerepet játszhat.


A MAGNÉZIUMHIÁNY HATÁSAI ÉS MELLÉKHATÁSAI

• ADD/ADHD
• Alzheimer
• Angina pectoris
• Nyugtalanság
• Arrhythmia
• Arthritis-reumás és osteoarthritis
• Asthma
• Autismus
• Auto-immun betegségek
• Cerebral palsy gyereknél magnéziumhiányos anya esetén
• Krónikus fáradtság tünet
• Elzáródásos szivleállás
• Székrekedés
• Görbült fogak, keskeny állkapocs, magnéziumhiányos anya esetén
• Fogszuvasodás
• Depresszió
• Diabetes 1 és 2.
• Táplálkozási zavarok, bulimia és anorexia
• Fibromyalgia
• Bélrendellenességek, emésztőrendszeri fekély, Crohn, colitis
• Szivbetegség
• Magas vérnyomás
• Hypoglycemia
• Álmatlanság
• Vesekövek
• Lou Gehrig betegség
• Migrénes fejfájás
• Szivbillentyű süllyedés
• Sclerosis multiplex
• Izomgörcs, gyengeség, fáradtság
• Rövidlátás, gyermekeknél magnéziumhiányos anyag miatt
• Kövérség, különösen magas szénhidrát tartalmú táplálkozásnál
• Osteoporosis
• Parkinson
• PMS, fájdalmak és szabálytalanság
• Elsőleges légzési magas vérnyomás (PPH)
• Reynaud szindróma
• Hirtelen csecsemőhalál
• Stroke
• X szindróma
• Pajzsmirigy rendellenességek

A TEJ MAGNÉZIUM TARTALMA

Számos stressz hatása szabályozza a tejet adó állat tápanyagait és ezzel tejének minőségét. A tömeges tartás, az elzártság, a piszok és a természetellenes fejés mind jelentős károsító hatásúak, és a több mint egyszeri - túl sűrű fejés - felhigítja a tej tápanyag tartalmát. Nagyobb a napi tejhozam, de mennyiségében kevesebb a tápanyag.

A tej és a népszerű húsok ásványi anyag tartalma az elmúlt 60 év során jelentősen csökkent a mindennapi ételeink kémiai összetevőiben az 1940 és 2002 ételtáblázat összehasonlitása alapján. A kutatást egy fogyasztókat tájékoztató csoport végezte Nagy Britanniában és negyedéves kiadványukban jelentették meg. Az ásványok csökkenése a tejben azt jelenti, hogy 60%-ban elveszett a vas, 2%-ban a kálcium, 21%-ban a magnézium. Az 1940-es adatok alapján a legtöbb sajtban jelentősen csökkent a magnézium és a kálcium szintje. A cheddarban 9%-kal alacsonyabb a kálcium, 38%-kal alacsonyabb a magnézium és 47%-kal kevesebb a vas, míg a parmezán sajtoknál tapasztalható a legmagasabb veszteség, magnézium szintjük 70%-kal alacsonyabb.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés