A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Magnéziumklorid az egészséghez és megfiatalodáshoz

Schramm Tamás
2015. 12. 12. 00:00:00
Magnéziumklorid az egészséghez és megfiatalodáshoz

A magnézium csodálatos ásvány. Fog- és gyökértömés, csontritkulás, PMS, prosztata nagyobbodás, pajzsmirigy, petefészek problémák esetén használják. Bőrön keresztül 100%-ban felszivódik a magnézium, úgy gyorsabban hat. A művelet neve: transzdermális terápia

A magnéziumklorid nagyon hatásos gyulladásgátló

Egyre többen ismerik gyógyitó hatását betegségek, és az öregedő test megfiatalitásában. Létfontosságú elem, 300 körüli enzim reakcióban van szerepe, különösen a sejtek energiatermelésében, az agy és idegrendszer, illetve a fogak és csontok egészségében.

Mig a kálcium és magnézium a szervezetben együttesen működik, a két ásvány metabolizmusunk hatásában ellenfél. Oka, hogy a parapajzsmirigyek a vérünkben levő kálcium és magnézium keverékét mindig egyensúlyban próbálja tartani a foszfor ellenében. Ha a magnézium szintje alacsony, a kálcium szintjének emelkednie kell az egyensúly visszaállitására. Honnan érkezik a kálcium? Természetesen a csontokból és fogakból!

Jelentősebb a probléma, ha a parapajzsmirigy krónikusan túlizgatott, ami rendszerint alulműködő pajzsmirigy működéssel jár együtt. A helyzet teljesen általános candidiasis, amalgám fogtömés és gyökértömés esetén. Azok az állapotok a pajzsmirigy funkcióit elnyomják és túlstimulálják a parapajzsmirigyeket.

Mi történik a vérben levő, túlzott mennyiségű kálciummal? A szervezet ráboritja azokra a szövetekre ott, ahol krónikus gyulladás van jelen. Eredményeként az izületek meszesedni kezdenek, hasonlóan, az arthritis állapotához. A petefészkek, illetve más mirigyek is meszesednek, hatásaként csökken a hormonok termelése. A meszesedő vesék dializist igényelnek, az emlőszövet meszesedése, különösen az tejcsatornáké, gyakran vezet szükségtelen emlő eltávolitáshoz és más invaziv kezelésekhez.

Magnézium és az egészséges csontok, fogak

Az egészségügyi hatóságok azt állitják, hogy a csontritkulás és fogszuvasodás egyre szélesebb körben megjelenése megakadályozható magas kálcium bevitellel. A publikált bizonyitékok azt bizonyitják, hogy éppen az ellenkezője igaz.

Az ázsiai és afrikai népesség körében nagyon alacsony (300 mg) a napi kálcium bevitele, mégis ritka a csontritkulás előfordulása. Afrikában a bantu nők 200-350 mg napi kálcium bevitele mellett a csontritkulás aránya a legalacsonyabb a világon.

A nyugati országokban a magas tejfogyasztás miatt az átlagos kálcium bevitel napi 1.000 mg. Minél magasabb a kálcium fogyasztása, különösen tehéntej formában (a vajat kivéve) annál nagyobb a csontritkulás előfordulási aránya.

A kálcium, magnézium és foszfor szinteket a parapajzsmirigy hormonok tartják egyensúlyban. Ha a kálcium értéke felmegy, a magnézium csökken és viszont. Alacsony magnézium bevitel esetén a szövetek kálcium szintjének megtartásához a csontokból vonódik ki a kálcium, mig magas magnézium bevitelnél a kálcium a szövetekből a csontokba kerül. Magas foszfor bevitelnél magas kálcium vagy magnézium mennyiség nélkül, a kálcium távozik a csontokból és a vizelettel elhagyja a szervezetet.
Magas foszfor bevitel magas kálciummal és magnéziummal a csontok ásványosodásához vezet.

Egy beteg jelezte, hogy orvosa telefonon hivta utolsó csontsűrűség vizsgálata miatt és megkérdezte, hogy mit csinált az elmúlt két év során. A beteg megkérdezte miért, és mit akar tudni. Az orvos az előző 2 év leleteit összehasonlitotta a mostanival, és jelentős javulást vett észre. Nem tudta elhinni, mert normális esetben, csontritkulás esetén az adatok nem javulhatnak.
Az orvos elmondta, hogy tudja, a magas kálcium bevitelét ajánló orvosi kezelések nem működnek, de az előirások szerint ezt kell ajánlani. A beteg úgy forditotta meg az orvosi kezelést, hogy csökkentette a kálciumot és megnövelte a magnéziumot, illetve boront is hozzáadott.

Magnézium felszivódás és adagolás

A probléma megoldásához a vérben levő kálcium szintjét csökkenteni kell, magas magnézium bevitel mellett. A túlzott magnézium gyorsan távozik a vizelettel. Ahhoz, hogy a kálcium csontokban és fogakban maradjon és ne az izületekben, puha szövetekben rakódjon le, folyamatos magnézium pótlásra van szükségünk.

A táplálkozásunkban levő magnézium főleg ionikus formában van jelen, a gyomorban alakul át magnéziumklorid formába vagy kötődik proteinhez, különösen klorofillhez. Később lebomlik, és magnéziumklorid vagy chelált magnéziumként szivódik fel. Magnézium kiegészitő esetén, közvetlenül magnéziumkloridot használhatunk, a magnéziumoxid vagy magnéziumhidroxid helyett, amelyek feldolgozásához többlet gyomorsav szükséges. A magnéziumklorid másik szempontból is előnyös: magnézium ionokat és kloridot biztosit, mindkettő szükséges az emésztő enzimek serkentéséhez és a gyomorsav termeléséhez.
A magnéziumszulfát, mely keserűsó néven is ismert, nagyon rosszul szivódik fel, ezért vonzza a vizet a bélbe és hashajtóként működik.

Ha gyümölcs vagy zöldség ásványokban gazdag talajban növekszik, a termés magas arányban tartalmaz ásványokat, beleértve magnéziumot. Amikor a növény fejlődik, az inorganikus ásványokat organikus formába alakitja, és azok savakhoz, például citromsavhoz kapcsolódnak könnyen felszivódó formában. A magnézium legtöbb formájának jó a biológiai elérhetősége, az aminosav chelátok és magnésium gyümölcssav kapcsolatoknak előnyös lúgositó hatása van.

A magnézium felszivódásának hatásossága forditott arányban van a bevitt magnézium mennyiségével. Elsődlegesen a vékonybél ileum részében szivódik fel. Ha a napi ajánlott mennyiséget fogyasztjuk, mely 360-410 mg, nagyjából 50%-ban felszivódik, de amikor az optimálisnál alacsonyabb a bevitel , a felszivódás 75%-ra emelkedik. Jelentősen csökken, ha 200 mg-nál többet fogyasztunk egyszerre, ezért nagyon fontos, hogy több részletre osszuk fel a napi mennyiséget.

A magnéziumklorid étellel, vizzel, gyömölcslével fogyasztható. Magában sós-kesernyés izű. Először csak néhány cseppet érdemes hozzáadni az ételhez, italhoz, és lassan növelhető a mennyiség.

Amikor különböző tényezőkkel, például stressz, idősödő életkor, keringési problémák, meszesedő szervek foglalkozunk, az egészségügyi szakértők napi 1.000 mg bevitel ajánlanak. Az életkor emelkedésével és az emésztőrendszeri rendellenességek megjelenésével, különösen az antibiotikumok és más gyógyszerek által létrehozott dysbiosis miatt lecsökken a bélből felszivódás. A vizelettel történő túlzott mennyiségű magnézium vesztés néhány gyógyszer mellékhatása is lehet.

"Magnéziumolaj” a transzdermális terápiában

Az egészségügyi problémák miatt megnőtt a jelentősége a magnéziumklorid transzdermális (bőrön keresztüli felszivódás) alkalmazásának, amikor a vérkeringésből az emésztőrendszer felé továbbitódik a gyomorsav képzéséhez és a jól mükődő emésztőrendszerhez.

A magnéziumklorid 11,8% magnéziuma 88,2% kloridhoz kötődik. A sós vizek, főleg tengerviz (és Holt-tenger) párologtatásával nyerik. A nátriumklorid kinyerése után maradó anyag a magnéziumklorid és szulfát.  A magnéziumklorid kevésbé keserű, mint a szulfát.

Száraz formájában a magnéziumklorid fehér, higroszkopikus (vizszivó) kristályos anyag. Hexahydrát formában minden magnézium egység 6 molekula vizet és 2 klorid iont tartalmaz (MgCl2). Vizhez való affinititása miatt kiválóan alkalmas “magnézium olaj” készitéséhez, amelyet transzdermálisan lehet alkalmazni a bőrön. készitmény valós formájában nem olaj, de olyan érzést ad, amikor a bőrbe dörzsöljük.

Egészségügyi táplálkozáskiegészitőként belsőleg és külsőleg is biztonságosan alkalmazható.A magnéziumklorid veszélytelen a szövetekre, és jelentős hatása van a leucocytosis folyamatára, ezért tökéletes a külső sebgyógyitásban.

A magnézium belsőleges használatával történő “megfiatalitó” kezelés lassú folyamat, különösen a magnézium korlátozott felszivódása, illetve a kálcium és foszfor egyensúlyi állapota miatt. A másik probléma az, hogy a görcsben levő izmok vér- és nyirokkeringése gyenge, ezért ott nehéz a bevitt magnézium elosztása és eltávolitása a meszesedett szövetekből, izületekből.

Válasz a problémára: a magnéziumolaj

A folyamatban nagyban felgyorsitható a görcsös izmokban vér- és nyirokkeringés, a magnéziumolaj mélyszövetbe masszirozásával, vagy csupán a bőrfelületbe dörzsölésével és melegpakolás használatával. Érzékeny bőr esetén nagy figyelemmel kell használni, mert a magnéziumolaj egy darabig viszkető érzést okozhat. Ebben az esetben elfogadható mértékben célszerű higitani. Erőteljesebb higitás esetén felszivja a bőr, koncentrált formában inkább odatapad, egy idő után le kell mosni vagy zuhanyozással eltávolitani.

Számos egészségügyi probléma, igy arthritis és más görcsös, merevséggel és fájdalommal járó tünet esetén az érintett területen maradhat, vászonanyaggal betakarva az éjszaka folyamán.

A magnézium mikrobaellenes tulajdonsága

A magnéziumklorid kitűnő fertőzést gátló, melyet más magnézium kombinációk nem állithatnak magukról. Az első kutató és antibiotikum hatásáról hirt adó francia sebész, Pierre Delbet professzor volt. 1915-ben  Olyan megoldást keresett, amely kitisztitja a sebesült katonák sebeit, mert a hagyományosan alkalmazott antiszeptimok kárositották a szöveteket és inkább segitették, mint gátolták a fertőzéseket. Az összes elvégzett tesztjében a magnéziumklorid oldat mutatta a legjobb eredményeket. Úgy találta, hogy nem csak veszélytelen a szövetekre, de nagyban megnövelte a leucociták ás phagociták aktivitását, amelyek elpusztitják a kórokozó mikrobákat.

Később Delbet professzor kisérleteket végzett a magnéziumklorid belsőleges használatáról, és úgy találta, hogy erőteljes immunrendszeri stimuláns. Kisérleteiben a phagociták mennyisége 333%-kal növekedett. Ez azt jelenti, hogy a magnéziumklorid bevitele után ugyanannyi fehérvérsejt háromszor annyi mikrobát pusztitott el, mint azelőtt.

Fokozatosan jött rá, hogy a magnéziumklorid előnyös számos betegség kezelésében, az emésztőrendszerben, colitis és epeproblémák esetén, Parkinson-kór, remegések, izomgörcsök, akne, ekcéma, pikkelysömör, szemölcsök, viszkető bőr, impotencia, prosztata hipertrópia, cerebrális és keringési problémák, asztma, szénanátha, urticaria és anaphylaktikus reakciók esetén. A haj és köröm erősebbé és egészségesebbé válik, és a páciensek energiája megnő magnéziumoldat bevitele esetén.

Delbet professzor úgy találta, hogy a magnéziumklorid nagyon hatásos a daganatos állapot megelőzésében és meggyógyitott olyan elődaganatos állapotokat, mint a leukoplasia, hyperkeratosis és krónikus mastitis.

Járványtani tanulmányok visszaigazolják, hogy a magnéziumban gazdag termőföldű régiókban jóval kisebb a daganatos betegségek aránya, mint a magnéziumban szegény területen. Delbet professzor rendszeresen adott magnéziumklorid oldatot fertőzéses betegeinek, a tervezett műtét előtti napokban. Örömmel látta, hogy betegei közül sokan tapasztalták az eufória és energia növekedését. A magnéziumklorid vélhetően speciális tulajdonságú a tetanus virussal szemben és annak hatásával az szervezetre.

Egy másik francia orvos, Dr Neveu, diftériás betegeket gyógyitott magnéziumklorid oldattal két napon belül. 15 poliomyelitis esetet is publikált, melyek teljes mértékben gyógyultak, ha a kezelés azonnal vagy a paralizis előrehaladásának hónapjaiban elkezdték. Dr Neveu úgy találta, hogy a magnéziumklorid hatásos asztma, bronchitis, tüdőgyulladás, tüdőtágulás, pharyngitis, tonsillitis, rekedtség, általános megfázás, influenza, ugató köhögés, mumpsz, rubeola, skarlátláz, mérgezés, gastroenteritis, furunkulusok, tályogok, fehérfolyás, fertőzőtt sebek és osteomyelitis esetén.

Néhány évvel ezelőtt Vergini nevű orvos és mások visszaigazolták a korai eredményeket és a magnéziumklorid oldat használhatának listáját kiegészitették további betegségekkel és tünetekkel.

Akut asztma, sokk, tetanus, herpes zoster, akut és krónikus conjunctivitis, optic neuritis, reumás betegségek, számos allergiás tünet, és krónikus fáradtság szindróma. Úgy találták, hogy előnyös tulajdonságú a különféle daganat ellenes terápiákban is. Minden esetben a magnéziumklorid sokkal jobb eredményt adott, mint más magnézium összetevők.

Magnézium és idegek

A magnézium csillapitó hatással van az idegrendszerre, ezért gyakori használata jó alvást biztosit. Használható az irritált és túlzottan kifáradt idegek nyugtatásához. Különösen hasznos epilepsziás rohamok, várandós nők görcsös rohamai és alkoholista személy rángatózó viselkedése esetén. Az alkolisták magnézium szintje rendszerintn nagyon alacsony, ami hozzájárulhat számos egészségügyi problémájukhoz, vagy okozója lehet. Alacsony magnézium szint esetén az idegek elveszitik irányitó szerepüket az izomaktivitás, légzés és mentális folyamatok felett. Az idegfáradtság, ingerlékenység, izomgörcsök, nyughatatlanság, izgalom, zavarodottság, szétesettség és szabálytalan szivverés mind jól reagálnak a magnézium bevitel megnövelésére. A hangos zajra adott éles izomreakció is magnéziumhiány. A memória tabletták anyaga többségében magnézium.

Az alvás közben magnéziumhiány jelei a nyughatatlan forgolódás és a gyakori felébredés. Dr. Davis is megerősitette, hogy nem minden magnézium összetétel egyformán hatásos. Több, mint 200 személy bevonásával végzett vizsgálatok során csak a magnéziumklorid tudta megszűntetni az álmatlanságot. A kutatók leirták, hogy a pácienseknél A Parkinson-kór több tünete is kezelhető a magas magnézium adagolással. A remegés megelőzhető, a merevség is csökken. Várandós nők rángógörcseit, hányigerét, fejfájását, magnézium infuzióval kezelik.

Erősen nyugtató hatása miatt a magnézium nem csak segiti a jobb alvást, hanem görcsös fejfájás és migrén esetén is hasznos. Az öngyilkosságok jelentős száma is mangéziumhiánnyal kapcsolható össze. Minél alacsony a termőföldben a magnézium tartalom egy adott régióban, annál magasabb az öngyilkossági arány.

Az epilepszia jele a vérben, gerincvelőben és agyban abnormálisan alacsony magnéziumszint.
Számtalan leirt esetben az epilepszia jelentősen javult vagy megszűnt magnézium kiegészitők hatására. 30 epilepsziás személynél napi 450 mg magnézium kiegészitővel sikeresen kézben lehetett tartani az ájulásokat. Egy másik tanulmány úgy találta, hogy minél alacsonyabb a vérben levő magnézium, annál erőteljesebb az epilepszia. A magnézium hatása B6 vitaminnal és cinkkel együtt a legjobb. Megfelelő koncentrációban a magnézium meggátolja a görcsös rángásokat, az agy elszigetelt részében létrejövő elektromos kisülések teljes agyra átterjedésének korlátozásával vagy lassitásával. Még az epilepsziás görcs kezdő idegsejti robbanását és képes elnyomni a magnézium.

Magnézium a megfiatalitáshoz

A kálcium és magnézium hatásukban ellenfelek az emberi testben. Általános szabály, hogy minél puhább a test struktúrája, annál inkább igényli a kálciumot. Minél keményebb és rugalmatlanabb, annál kevesebb kálciumra és több magnéziumra van szüksége. A magnézium képes visszaállitani az öregedéshez kapcsolódó degenerativ meszesedéseket és ezzel segiti a fiatalodásunk visszatérését.

A fiatal nők, gyermekek és babák testfelépitése puha, bőrük sima. Sejtjeikben és puha szöveteikben alacsony a kálcium és magas a magnézium aránya. Számukra általában magas kálcium bevitel szükséges. Ez a fiatalság biokémiája.

Amint öregszünk, egyre rugalmatlanabbá válunk, legjobban az idősebb férfiak és menopauza utáni időszakban járó nőknél láthatjuk. Az artériák keményednek, mely érkeményedést okoz, a csontváz meszesedik, törékennyé válik, a gerinc és izületei megkopnak, a vesék és más szervek, illetve mirigyek növekvő mértékben meszesednek és keményednek, kövek alakulnak ki, a szemekben hályogok jönnek létre, a bőr is keményedik, durva és ráncos lesz. Ebben a tekintetben a kálcium ugyanabban a csapatban játszik mint az oxigén és szabadgyökök. A másik csapatban dolgozik a magnézium, hidrogénnel és antioxidánsokkal, melyek a test struktúráját igyekeznek puhán tartani.

Mig a legtöbb ember számára előnyös a magasabb magnézium bevitel, alacsony vérnyomás esetén több kálcium szükséges. A normál vérnyomás 120/80, ha alacsonyabb az érték, kétszer magasabb napi kálcium mennyiség szükséges, mint magnéziumból. Magas vérnyomásnál előnyösebb, ha a magnézium bevitele a kálcium kétszerese. Alacsony vérnyomás és gyulladások esetén a foszfor bevitelt csökkenteni kell.

Nőgyászoktól számoltak be arról, hogy az elsők között meszesedő szervek között vannak a petefészkek, mely premenstruációs feszültséget okoznak. Amikor a páciensek magnézium bevitelét megemelték, a tünetek megszűntek, a nők fiatalabbnak néztek ki. A legtöbb nő azt mondta, hogy fogytak, energia szintjük növekedett, kevésbé voltak depressziósak, és sokkal jobban élvezték a szexet, mint előtte. Férfiak számára a magnézium ugyanolyan előnyös, a prosztata növekedés problémájában. A tünetek általánosságban javulnak a magnéziumklorid bevitelének növelésekor.

Magnézium, más egészségügyi előnyök

Eddig is láttuk, hogy mennyire előnyös a magnézium a keringési és idegrendszer működése szempontjából. Több, mint 300 enzim reakciójában és az energia termelésben is szerepet játszik.

A magnézium a legfontosabb ásvány a sejtek metabolizmusának megfelelő elektromos egyensúly fenntartásában. A második legfontosabb intracelluláris összetevő és negyedik a szervezet kationjáiban (pozitiv töltésű ionok). Transzmembrán és intracelluláris modulátor szerepe van a sejtek elektromos működésében. Hiánya semmihez sem hasonlitható katasztrófát okoz a sejtek életében. Ezt a tényt nem ismerik széleskörűen.
Magnézium nélkül nincs energia, mozgás és élet .

A pathológiában a magnézium hiánya a magas vérnyomás és más keringési rendellenességek, vese és májproblémák, migrén, sclerosis multiplex, glaucoma, Alzheimer-kór, visszatérő bakteriális fertőzések gombás fertőzések, PMS, kálcium és kálium hiány, cukorbetegség, görcsök, izomgyengeség, impotencia, agresszió, miómák, hallásvesztés és vas felhalmozódás.

A megnövelt magnézium bevitel segiti a vesekövek és epekövek létrejöttének csökkentését. Az emésztő enzimek és epetermelés aktiválása, valamint a bélflóra egészségének javulása jelentik a magnéziumklorid előnyét az emésztési folyamat normálizálódásában, az emésztőrendszeri kellemetlenségek, a puffadás és széklet szagának megszűnésében. A magnéziumklorid minden tipusú kellemetlen szagot csökkent, beleértve a test-, hónalj és lábszagot. Arra is magyarázatot kapunk, hogy általánosságban miért hatásos a klorofill a szagok csökkentésében. Magas a magnézium tartalma.

Néhány klinikai tapasztalat a magnéziumolajról

Egy betegnél a táplálkozással és kiegészitőkkel csökkenteni lehetett az antidepresszánsz gyógyszer mennyiségét. Állapota javult, de az álmatlanság nagy probléma maradt. Esténkénti relaxációs gyakorlattal, valamint lábfürdővel, melyhez magnéziumolajat adtak, a lábáztatás ideje alatt elaludt. Egy másik beteg a magnéziumolaj első alkalmazása után egész éjjel aludt, anélkül, hogy felébredt volna lábszárgörcse miatt. A hölgy szájon át fogyasztotta a magnéziumkloridot. (Megjegyzés: sós-keserű izű, jobb gyümölcslével).

Két esetben előfordult, hogy magnézium oldatos lábáztatásokat követően enyhén fémes izt éreztek a torokban. Ezt úgy lehet értelmezni, mint a magnézium felszivódásának a jelét. Egy másik személy elmondta, hogy sokkal többször álmodik, mint szokott, a magnéziumolaj használatát követően teljesen frissen ébred másnap reggel.
Az egyik beszámoló szerint a magnéziumolaj csökkentette a napsugárzás által okozott bőrkárosodást.

Néhány figyelmeztető szó

A magnézium kiegészitőket kerülni kell komolyabb veseprobléma, (például dializis) és asthenia gravis esetén. Óvatosan kell alkalmazni komolyabb mellékvese gyengeség vagy alacsony vérnyomás esetén. A túl sok magnézium izomgyengeséget okoz, ilyen esetben átmenetileg növelni kell a kálcium bevitelét.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés