A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elfogadom
Termékek Menü

Magnéziumsztearát, kidobott ezresek

Schramm Tamás
2015. 08. 19. 11:19:20
Magnéziumsztearát, kidobott ezresek

Szokott vitamin, multivitamin terméket vásárolni webáruházban, multinál vagy akciós boltban? Az olcsótól a legdrágább termékekig kínált oxid és karbonát összetevők garantálják, hogy szervezetében ne emelkedjen a vásárolt ásványi anyag szintje.

Emberek százmilliói szedik a táplálkozáskiegészítőket és vitaminokat, azonban nagyon kevesen tudnak a gyártási folyamat során létrejövő potenciális veszélyekről.

A magnézium sztearát egy sztearinsav, melyhez magnézium ion kapcsolódik. Sikosító anyag és teljesen hasztalan a szervezetnek. Mégis, a vitamin készítmények több, mint 90%-a tartalmazza. A magnézium sztearát vagy sztearinsav alapvetően egy méreg, melyet a gyapjúmag vagy pálmaolaj hidrogénezésével állítanak elő. Semmilyen más célja nincs, mint az aktív összetevő fedése. Ez főként a felszívódást csökkenti és automatikusan jelen van minden egyes vitaminkapszulában a hidrogénezett anyag.

A gyártó cégek elsősorban a nyereség növelése céljából használják mindkét anyagot. Amikor töltőanyagként hozzáadták a sztearinsavat, hogy meggátolják a tabletták gyártás közbeni csúszkálását, maximális sebességgel üzemel a gyártósor.

A magnézium sztearát viaszos megjelenést biztosít, 88 fokon olvad. Bármely tablettában megtalálható magnéziumsztearát csökkenti annak biológiai feldolgozhatóságát, mivel csökkenti a gyomorban a vitamin feloldhatóságát.

Mennyi hidrogénezett olajat fogyaszt?

1.000 mg kapszulában vagy tablettában átlagosan 5% magnéziumsztearát van, ami 50 milligramm. Feltételezzük, hogy naponta 8 kapszulát vagy tablettát fogyaszt, ami 250 db havonta, vagyis 12.500 mg hidrogénezett olaj. Ez összesen 150 gr egy évben. Az emberek többsége ennél sokkal magasabb mennyiséget fogyaszt, amivel toxikus olajak tömegét juttatják szervezetükbe, holott éppen az a céljuk, hogy ezt elkerüljék a normál táplálkozás során. Eredményeként közvetlenül megakadályozzák a kiegészítésként bevitt tápanyagok felszívódását.

Magnéziumsztearát, a veszélyes összetevő

A gyártó és szállító cégeknek termékbiztonsági adatlapot kell kitölteniük, mert a koncentrált magnéziumsztearátot veszélyes anyagként osztályozzák. A listában "lőszer, füstpor, festék, lakkszárító, emulgáló és kötőanyag" a meghatározása. Az "emberi egészségügyi adatok" között "Belégzése irritálhatja a légzőtraktust" és "Akut nyelése gastroenteritist okozhat".

Növényvédőszerek és fémkatalizátorok

Nem elég, hogy mérget nyel, a magnézium sztearát növényvédőszereket is tartalmaz(hat), melyek a hidrogénezett gyapjúmagban vagy pálmaolajban találhatók. Ezen felül a sztearinsavban levő kémiai struktúra megváltozik, miután nagyon magas hőmérsékleten közeli kapcsolatba kerül különféle fém katalizátorokkal. Eredményeként számtalan mérgező összetevő kerül szervezetébe.

Képzeljen el egy gyertyát, mely vitaminnal van keverve

Mindig megpróbálom elkerülni a magnézium sztearátot tartalmazó vitaminokat. Azok a vitamin felszívódásának megakadályozásán kívül, csökkentik oldhatóságukat. A magnézium sztearát önmagában nem használható tápanyagként. Egyetlen dolog, melyre a magnézium sztearát nedvesítő hatása miatt alkalmas, a székrekedés kismértékű megakadályozása vagy csökkentése. A vitaminokat a régi, bevált módszer szerint javasolt szedni. Por formában vagy softgél kapszulában. Sokkal gyorsabban oldódnak.

A biológiai felszívódásra alkalmasságot egyszerű módon vizsgálhatjuk. Tegyen egy szem vitamin vagy táplálkozáskiegészítő tablettát egy pohár vízbe. Az egész tablettának 10-15 percen belül fel kell oldódnia. A körülbelül időtartam, melyet az átlagos vitamin a gyomorban tölt. Mire eléri a beleket, a vitaminnak fel kell szívódnia. A rossz hír: soha, egyetlen vizsgált vitamin tabletta nem felelt meg az előírásoknak. A kapszulák igen, de azok sem teljesen. Egyetlen forma teljesítette az előírásokat, a por alakú vitamin.

Szülők egyre gyakrabban panaszkodnak, hogy nem képesek emelni gyermekeik cink vagy magnézium szintjét, annak ellenére, hogy két éve a legjobb és legdrágább szereket vásárolják.

A válasz egyszerű. Két töltőanyagról tűnik úgy, hogy hatással vannak a felszívódásra. A magnézium sztearát és a trikálcium foszfát. Jobb elkerülni azokat a vitaminokat, melyek címkéjén szerepelnek.

A vitaminok gyártó cégek soha nem törődtek a biológiai felszívódással. Egyetlen dolgot akarnak, az ásványi anyagok vagy vitaminok előírt súlyát a csomagolásra nyomtatni, mert a súly alapján döntik el a vásárlók a vitamin minőségét. A vitaminok biológiai felszívódásának része a gyártók félelme, hogy a vásárlóknak nem kell naponta szedni a tablettákat. Felesleges is, mert gyakran elég hetente egyszer, kéthetente vagy havonta egyszer.

Az értékesítés oldaláról vizsgálva látható, hogy miért töltenek inkább oxid és karbonát formákat a vitaminokhoz. Ezeket életük végéig is szedhetnék anélkül, hogy emeli a vitamin szintjét. Az összetétel segíti az értékesítést, két év nem is rossz bevétel. Ha összehasonlítjuk, hogy jó minőség esetén egy hónap is elég lenne.

Vitaminok (ásványi anyagok) megfelelő választása

1. A vitamin és ásványi anyag 10-15 perc alatt oldódjon fel egy pohár vízben. A tricalcium foszfát gátolja a felszívódást. A magnézium sztearát nagyon alacsony oldhatóságú és blokkolja a vitamin felszívódását.

2. A por forma általánosan a legjobb, ezt követi a puha kapszula, és azok a tabletták, melyek kevesebb, mint 15 perc alatt feloldódnak. A puha kapszulák rendszerint jobbak, mint a normál kapszula, mert normális formájukat megtartják. A gépnek keményen kell összenyomnia a port, hogy a tabletta nedvesség esetén is megtartsa formáját. Ezt tovább segítik fényes réteg felvitelével, ami tovább rontja az oldhatóságot.

3. Kerülni érdemes minden tabletta formában az oxid összetevőt. Az ásványi anyagok tartalmazzák, így a cinkoxid, magnéziumoxid, stb. Nem oldódnak vízben, és általában megmaradnak eredeti formájukban. Nagyon gyengén szívódnak fel.  A második rossz forma a karbonát, mint magnéziumkarbonát, cink-karbonát, stb. Nagyon rosszul oldódnak. Az aszpartát forma oldódik, azonban toxikus, bizonyos szinten hasonló az aszpartámhoz, előfordulása, pld magnézium aszpartát.

Általában a legkevésbé elérhető ásványi formák a legjobbak, a citrát, bikarbonát és klorid.

Legjobb elkerülni a töltőanyagokat. Ha mégis ragaszkodik hozzájuk, a tabletta formát célszerű mozsárban porrá alakítani.  Az ételbe keverhetők vagy azokkal bevihetők. A legjobb és leghatásosabb megoldás. A gyermekek nem szeretik a port, ezért elrejtheti mézben, melaszban, vagy erős ízű ételben.

Nem múló izomfájdalom esetén 500 mg magnéziumklorid vagy citrát egész napra megszünteti a fájdalmat. Egy titkot is megosztok Önnel, hogy elkerülhesse a szívinfarktust vagy szívbetegséget. Mielőtt megjelennek, a szervezet figyelmeztető jeleket ad. A szervezet briliáns tervezésű. Elhasználja a magnéziumot a hát, karok, lábak területéről, mielőtt elér a szívhez. Ezért, ha hosszabb ideje izomfájdalma van, magnézium szintje teljesen lecsökkent. Elégséges időt kapott, míg a hiány a szívhez elér.

Másik út, mely tudatja, hogy túl alacsony a magnézium szintje, a meleg időjárás során előforduló izomrándulás, vagy az éjszakai sokk, amikor arra ébred, hogy egy toronyból zuhan a semmibe. Ezek a magnézium hiány nagyon egyszerű jelzései. Ha odafigyel a kis dolgokra, jó eséllyel elkerülhető a szívproblémákat. Amikor szíve felől szúró érzést érez, olyat, amit a karjai és lábai felől is szokott, hamarosan eléri a szívét. Kapott elég időt. Az anyatermészet mindig figyelmeztetést ad, csak nem figyelünk.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír