A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Méhviasz, kozmetikumok, apiterápia

Schramm Tamás
2016. 03. 30. 21:05:00
Méhviasz, kozmetikumok, apiterápia

Ősidők óta a krémek és kenőcsök alap receptúrája. A méhviasz kedvező tulajdonságokkal rendelkezik, általános gyógyító, lágyitó, antiszeptikus anyag, kozmetikai termékekben a bőrt ápolja, az igényelt konzisztenciának megfelelő méhviasz és olajok keverékéből áll.

A méhviasz irritációs potenciálja nulla, és comedogenicitás (pórus eltömítő) értéke 0-2, ami azt jelenti, hogy amikor kozmetikai termékekben megfelelően használják, a méhviasz nem okoz problémát, nem zárja le a pórusokat. (A cimkén non-comedogenic felirat szerepel.) A méhviasz nagyon kellemes tulajdonságokkal rendelkezik, általános gyógyító és puhító, antiszeptikus, és kozmetikai termékekben a bőrt ápolja.

A méhviasz egyedi tulajdonságai miatt ideális anyag a kozmetikumokhoz: ™stabil emulziókat képez, javítja a krémek és kenőcsök vízhez kötődését, a krémeknek bőrvédő hatást biztosít, növeli a napkrémek védő hatását, elasztikussága és plaszticitása lehetővé teszi, hogy vékony filmként nagyobb hatása legyen a bőrön és ajkakon, és nem okoz allergikus tüneteket. Antibiotikus és hőtároló tulajdonságú.

A kívánt hatást gyakran 1-3% méhviasz biztositja.

A krémek és testápolók konzisztenciájának és megjelenésének javításán kívül az ajakápolók kívánatos összetevője, mert színstabilizáló, hozzájárul a csillogáshoz és a konzisztenciához. ™A méhviasz növeli a napvédők védőhatását.

Hideg ellen védő krémekben 8-12% méhviasz található súlyra, dezodorokban 35%-ig, a szőrtelenítők 50%-ig, hajkrémek 5-10%, hajkondicionálók 1-3%, szemöldök festékek 6-12%, rúzsok 10-15%, szemhéjfestékek 6-20% méhviasz tartalmúak.

A tradicionálisan alkalmazott növényi olajok megavasodnak, és azzal jelentősen korlátozzák, hogy milyen krém, meddig használható. Ma a legtöbb növényi olaj helyett kőolajból finomított ásványi olajokat, mint folyékony paraffin vagy tartósítókat adnak a termékekhez. A növényi olajok közül az oliva, kukorica, dió, jojoba, kakaó, pálma, kókuszolaj szelektív használata megmaradt, mert előnyös tulajdonságaikat nem képesek a szintetikus ásványi olajszármazékok biztosítani.

Ahhoz, hogy a másként vízzel nem keveredő méhviasz és olajok, melyek a krémek és kenőcsök fő alkotói vízzel keveredjenek egy emulgálószer szükséges. A borax klasszikus emulgátor. Ma a legdrágább kozmetikumok nagy számban tartalmaznak szintetikus emulgátorokat. Az emulgálás kémiai módja a méhviasz savjainak elszappanosítása, eredménye technikai szempontból egy szappan. A kapcsolódó tisztító hatást az úgynevezett tisztító krémekben használják, amik nagyon hasonlóak az egyszerű bőrtápláló krémekhez. A méhviasz szabad savainak eltávolításához már nem szükséges emulgátor, és könnyen keverhető pigmentekkel és ásványi anyagokkal. A speciális folyamatot kifejlesztették és szabadalmaztatták (Brand, 1989).

Méhviasz, víz az olajban keverékek

Ebben az emulzióban az olaj öleli körül a vizet és az olaj érinti először a bőrt. A A zsirosság mértéke a formulától függ, melyet a bőr beszív. Az emulzió rendszerint a kiválaszott olaj, méhviasz, borax és víz keveréke. Ha megfelelően van elkészítve, zsírossága szinte alig érezhető.

Otthon készithető méhviasz kozmetikum receptek


Hideg bőrtápláló krémek

™5 rész méhviasz
3 rész kókuszolaj

Olvassza fel az összetevőket külön-külön, hőálló, szélesszájú tálakban, radiátoron vagy meleg vizben. Keverje össze a két összetevőt alaposan. Helyezze a keverőtálat hidegvizbe és folytassa a keverést. A kihűlt krémet rakja át a végső tároló tégelyekbe. A krém hidegen viszonylag kemény, de a kézre kenve megolvad. A bio, szűz kókuszolajon kívül más összetevő is használható. Azért van a krémben, mert a bőr hőmérsékleten megolvad. Gyakorta készül testápoló méhviasz és olivaolaj keverékéből.

™Hideg bőrtápláló krém

1 rész méhviasz,
2 rész viz,
borax, a méhviasz 5-6%-a
.
Melegitse fel a méhviaszt 60 fokra, melegitse fel a boraxot** és vizet szintén 60 fokra, öntse össze a három összetevőt és kevergesse. A borax emulgálja a méhviaszt, mint a szappan készítésnél. A borax lúgos és semlegesiti a méhviasz zsirsavait, Ha összekeverjük, egy vizes-olajos krém formájú konzisztenciában emulzió jön létre.
** megkérdezem krém és szappan készítéssel foglalkozó vásárlónkat, hogy tudnak-e pontos mennyiséget adni az összetevőkre.

Parfüm vagy illóolaj 40 fokon adható hozzá.
A keveréket addig keverjük, amíg lehűlnek 35-40 fokra, ezt követően tégelyekbe öntjük és hagyjuk megszilárdulni.

Krém durva bőrre

Egyenlő rész méhviasz és olivaolaj keveréke. A két összetevőt összeolvasszuk, évszázadok óta így készül a kenőcs, ami segit megvédeni és gyógyítani a durva, cserepes bőrt. Évszázadok óta alkalmazzák száraz bőrön is. A modern időkben a szagtalan, színtelen ásványi olajat keverik a méhviaszhoz, hogy puhává váljon. Rugalmasan befedi, de nem szivja be a bőr, és visszatartja a vizet, melyet szappannal és vízzel könnyű eltávolitani.

Ajakbalzsam

2 rész reszelt méhviasz,
4 rész kókuszolaj,
1 rész glicerin (opcionális)
2 rész folyékony méz,
4 csepp illóolaj (borsmentha, narancs vagy citrom).

A méhviaszt, kókuszolajat és glicerint összekeverés után 50 fokra melegítjük.
Levesszük a melegítő eszközről. Hozzáadjuk a mézet, és addig keverjük, amíg a keverék elkezd keményedni. (40 fok körül), ekkor folyamatos keverés közben hozzáadjuk az illóolajat. A kihűlésig folytatjuk a keverést. Átöntjük hengeres, csavaros ajakbalzsam tárolókba, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Természetes szájfény

1 rész reszelt méhviasz,
2 rész olaj választás szerint, természetes szinezőszer.
A méhviaszt és olajat felmelegitjük 50 fokra. Hozzáadjuk a természetes szinező(ke)t (céklapor, ribizli vagy málna lé). Ki kell tapasztalni a viaszos olaj és szinezők harmoniáját. A végső tárolóba áttöltve megvárjuk, hogy teljesen lehűljön. Csomagoljunk hozzá rúzs ecsetet. Az összetevőket súly alapján mérjük. Nem szabad túlságosan melegíteni a gyulladásveszély miatt.

Méhviasz élelmiszer feldolgozása, apiterápia

A méhviasz biztonságos emberi fogyasztásra és elfogadott élelmiszer összetevő. Egyáltalán nincs hatással az emberi emésztőrendszerre, és változatlan formában hagyja el a szervezetet. A viaszban levő és hozzá kapszulázott összetevők azonban lassan feloldódnak, és a szervezetbe kerülnek. Ezt a tulajdonságot használja fel nagyon sok gyógyászati készítmény.
A méhviasz hatóságilag engedélyezett élelmiszer tartósitószer az Európai Unióban, jelölése E 901.

Naponta 1.290 gramm (1,29 kg) méhviasz fogyasztása engedélyezett személyenként. Csokoládés szeletek bevonata, csokoládék, gyümölcsök, magvak, kávék, babfélék, pékáruk külső bevonatát képezi, az étel technológiában színhordozó, meggátolja a gyümölcsök kiszáradását. Általános, egyszerű méhviasz használat a tárolók védelme a savas gyümölcsitalok vagy méz hatása ellen.
Acélhordókban tárolt és szállított méz esetén a rozsdásodás és a vas kioldódása ellen vékony méhviasz réteggel vonják be a hordó belső felületét.

További olvasmányok

Napfény mitosz, hogyan segiti a napvédő krém a daganatok kialakulását

Kemoterápiás kezelést követően, sugárzó égést gyógyító krém készitése

10-legfontosabb-illoolaj-kisgyermekes-szuloknek

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés