A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

MENOPAUZA, KLIMAX, VÁLTOZÓKOR

Nem olyan időket élünk, amikor bátran felvállalja az ember az öregedés jeleit. Félünk elmondani a valódi korunkat, takargatjuk az ősz hajszálakat, küzdünk az öregedés mindennemű megnyilvánulása ellen. Vehetünk ugyan ránctalanítót és hajfestéket (már natúr cuccokat is, ami jó!), de nem sokat tehetünk a testben végbemenő változások ellen. És ugyan miért kéne?! Jöjjön, aminek jönnie kell, csak ne legyenek elviselhetetlen tünetei. Igen, a menopauzáról lesz szó, és hogy mivel kezelhetők a velejárók!

A menopauza vagy klimax konkrétan a menstruáció végét jelenti. A menopauza bevégezte önmagát, ha egy év elteltével sem jelentkezik újra vérzés. Ezt az időt több évnyi rendszertelen vérzés, akár hónapokra való kimaradás előzheti meg.

De miért?

A klimax során elöregednek a petefészkek hormonreceptorai, ami miatt kimarad a tüszőrepedés. A tüszőrepedésnek a megtermékenyítésben van igen fontos része, mivel a petesejt egy tüszőből jut ki, majd megy a petevezetékbe, ahol megtermékenyülhet, és így tovább.

Ha nincs tüszőérés, akkor már nem is eshetsz teherbe. Erre sokan megkönnyebbülve gondolnak, ha nem kezdenék el a hormonok az istenverte játékukat úgy 45-60 között.

Egyébként a menopauza 5-6 évvel korábbi, illetve ugyanennyivel későbbi időszakát hívják klimaxnak.

Előtte (premenopauza): itt már találkozhatsz a tünetekkel a szeszélyes hormonszint miatt, pl. hőhullámmal, érzelmi labilitással, szellemi teljesítmény csökenéssel. Azonban itt még a vérzés szabálytalanul ugyan, de van.

Utána (posztmenopauza): nincs ovuláció (a petesejt nem tud kiválni a tüszőből), sem vérzés, tehát nem lehetséges a teherbe esés. Viszont közben jó ideig rád törhet indokolatlan izzadás, hőhullámok, szorongás, depresszió, önértékelési zavarok…

 

ASHWAGANDHA POR BIO (ÁLOMBOGYÓ)

3 100.- Ft

Nézzük mit ajánl erre a természet!

Az ashwagandha évezredek óta a nők gyógynövénye Indiában. Szó szerint igazi lóerővel lát el, mivel a növény a ló illatához hasonlít, erről is kapta a nevét (ashwa=ló, gandha=szag). Ereje fékezheti az ösztrogén csökkenését, ami a klimaxos tünetekért felelős, illetve nyugtató hatású lehet az alvászavaros, stresszes változókorban.

Keresés