A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Menopauza, szeméremtest viszketés

Schramm Tamás
2015. 08. 08. 23:09:48
Menopauza, szeméremtest viszketés

Nagyon sok nő csendesen szenved a szemerémtest viszketés tüneteitől. Oka lehet a szégyenkezés vagy úgy gondolják, (azt mondták nekik), nem létezik segítség. Számos nő története 25 vagy több évre nyúlik vissza.

A kellemetlen állapotot széleskörű tünetekkel járhat.
Ezek viszketés, égető érzés, fájdalom, érzékenység, bőrrepedés, gyulladás, kinövés, fekély, hüvelyfolyás.

A tünetek ciklusai

Fontos megérteni, hogy bizonyos tünet nem jelent szükségszerűen bizonyos diagnózist.  Sok nő úgy gondolja, hogy a viszketés candida vagy monilia oka gombafertőzés, de ez így nem igaz.  A gyakorlatban úgy találták, hogy bármely tünet bármely diagnózishoz kapcsolódhat.

A szeméremtest kellemetlenséget okozó tünetei gyakran észrevétlenek maradnak addig, amíg nem okoznak komolyabb problémát. A beteg gyakran elsődleges problémaként jelzi a fájdalmas nemi életet és meglepődik, amikor a tükörben meglátja, hogy a bőr milyen erőteljesen gyulladt szeméremtestén.

A nők egy része még gyulladt bőr esetén sem tapasztalja a kellemetlenségeket, azonban megkeresi orvosát és a szex közbeni mély hasi fájdalomra panaszkodik. Ezek a nők cseppet sem neurotikusak.  A szeméremtest és hüvely területen előforduló, természetes fájdalomhiány miatt nem veszik észre a komoly gyulladásokat.

Szeméremtest tünet - gyakran nem nőgyógyászati probléma

A legtöbb szeméremtest problémával orvoshoz forduló nőnél általános dermatitis, más néven ekcéma a tünet. A diagnózist gyakran eltévesztik az orvosok és nőgyógyászati problémát keresnek, és ezért nem is gondolnak a bőrgyógyászati tünetre.

A vizsgálat után a nőket nőgyógyászhoz küldik, akiknek nincs bőrgyógyászati ismerete. A diagnosztikai kifejezés, így "vestibulitis" és "vulvodínia" értelmileg félrevehető lehet.  Cseppet sem meglepő, hogy a diagnózisból kifejesztett kezelések nem túl jó eredményt hoznak. Ez az oka, amiért rengeteg a frusztrált orvos, és boldogtalan beteg.

Amíg igaz, hogy a nemi szerv bőrfelületén a bőrproblémákat a helyi meleg, nedvesség, dörzsölés és hormonok befolyásolhatják, a kutatások nagyon tisztán kimutatták, hogy minden szeméremtest tünet okozója valamilyen bőr- és nem nőgyógyászati probléma. Előfordul, hogy bőrproblémára gyanakodnak, a kezelés mégis gyakran hatástalan.  A bőrgyógyászati probléma kezelésének elvét szükséges módosítani a hatásos eredményhez. A kezeléseknek a külső bőrnél mélyebbre kell hatnia. Sokkal több figyelmet kell fordítani a dörzsölés minden formájának és a bőrt érő kémiai anyag minden fajtájának elkerülésére.

Hosszútávon meglevő szeméremtest dermatitis gyakran párosul másodlagos fertőzéssel is
A szinte állandóan jelen levő organimusok felelősek a hüvely állapotáért, azonban azt nagyon sokszor figyelmen kívül hagyja a patológus vagy kezelő orvos. Az ilyen fertőzések kezelésének elmaradása a teljes kezelés hibáját okozhatja.

Környezeti kezelés

Gondolkodjon, milyen okai lehetnek, hogy szeméremtestén irritált a bőr.  Kiemelten fontos, hogy azokat  legalább addig megszüntesse, amíg újra jól érzi magát. Bármi is kerül a listájára, egészítse ki az alábbiakkal.

 • Ne használjon szappant, habfürdőt és illóolajat fürdéskor!
 • Natúr szappant használhat vagy helyettesítőt vegyen patikából.
  A tiszta víz is tökéletes tisztítószer.
 • Próbálja ne dörzsölni vagy vakarni a területet.
 • Parfümözés és szinezés nélküli toalett papírt használjon.
 • Viseljen 100% gyapjú és nem túl szoros alnóneműt.
 • Ne hordjon műszálas harisnyanadrágot és szoros nadrágokat.
 • Tampont használjon a betétek helyett, amikor lehetséges.
 • Ne használjon szárnyas betéteket, hintőport és parfümöt.
 • Ne tusoljon, megbontja a hüvely és szeméremtest természetes egyensúlyát.
 • Szexuális érintkezés előtt védje szeméremtestének bőrét növényi olajjal. (Kerülje a kőolaj alapú nedvesítőt. Ha partnere latex alapú óvszert használ, ne használjon kókuszolajat!)

Viszketés ellen természetes módon

"Évek óta elkeserít szeméremtest viszketésem. Az olvasottak hatására naponta dupla mennyiségre emeltem kálium, magnézium, cink adagomat. A viszketés teljesen megszűnt. A következő napon későn ettem és savasnak éreztem magam. A kálcium, magnézium, cink nem segített, a savasság ellen kellett találnom megfelelő szert.

Szódabikarbóna, citromlé keveréket ittam, és hozzá a dupla mennyiségű kálcium, magnézium, cink adagot, 3 óránként. A viszketést egy nap alatt szinte teljesen megszüntette. Végre képes vagyok egész éjszaka aludni."

"Az elmúlt 3 év során erős viszketesétől szenvedtem.  Kezdeten azt gondoltam, hogy hüvelygomba, azonban a laboreredményeim negatívak lettek. Szerencsémre laborban dolgozom, ezért elvégeztem saját tesztjeimet, hogy megbizonyosodjak a valós eredményekről.
Esetemben a hüvelyváladék okozta a külső rész erőteljes viszketését. Nőgyógyászom nem tudott valós okot és ajánlást mondani, mert teljesen egészséges voltam. Folyamatosan kerestem a viszketés megoldására a lehetőségeket. Sok dolgot kipróbáltam, de csak átmeneti eredményeket értem el.

Aztán véletlenül rátaláltam egy pontosan az én tünetemmel foglalkozó ajánlásra. Szkeptikusan, de kipróbáltam. Boldogan mondom, hogy naponta kétszer szedem a D3 kiegészítőt és viszketésem teljesen elmúlt  Már egy hete tünetmentes vagyok, ez a leghosszabb idő 3 év alatt. Visszanyertem intimitásomat, végre napi feladataimra is tudok figyelni."

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés