A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Miből és hogyan készül a vödrös kókuszolaj

Miből és hogyan készül a vödrös kókuszolaj

A lelkiismeretlen gyártók olcsó kopra felhasználásával, centrifugálással megtisztítják az olajat, majd azt állítják, hogy organikus minőségű.
A mai forgalmazók a legolcsóbb, finomított, kémiailag fehérített és kémiailag szagtalanított kókuszolajokat árulják.

Több forgalmazó megkeresett, és kínált olcsó, vödrös kókuszolajat.
Régóta ismerem nagykereskedőnket, néhányszor 1 órát is beszéltem vele a Barco olajról és minőségéről.
Csak azért, hogy népszerű legyek és 100 Ft-tal kedvezőbb áron kapjak egy másik, bizonytalan minőséget, soha nem fogom becsapni vásárlóinkat.
Az olcsó árut keresők, szinte mindenhol megtalálják a nagy valószínüséggel kémiailag kezelt, vödrös változatokat.

Finomított, kémiailag fehérített és szagtalanított kókuszolaj

"Férjem a Fiji szigetekről származik. A kókuszdió pici gyermekkorától minden nap része volt az életének.
Elmesélte, hogyan készül a kókuszolaj.

A szegényebb településeken kopra vagy szárított kókuszhús a kókuszolaj alapja. A kopra teljesen más forma, mint a szűz kókuszolaj. A kopra gyűjtéséhez a földre esett kókuszdió az alap. Félbe vágják, eltávolítják belőle a fehér kókuszhúst. A kókuszhúst rendszerint tűzön szárítják, ezért hívják őket kopra füstölőknek. A tűz hatására szürkévé és avas szagúvá változik a kopra.
A koprából kivont kókuszolaj alkalmatlan emberi fogyasztásra.

A legnagyobb és legbőségesebb vad kókuszdió mennyiség a távoli településeken található. Legtöbbször 3-4 hónap is eltelik, miután a falusiak a nagyobb településeken levő malmokba eljutnak a zsákokban gyűjtött, füstölt koprával. A kopra malmok összegyűjtik a kisebb szállítmányokat, és ugyanúgy dolgozzák fel, mint a cukormalmok. A koprát összepréselik, majd különféle kémiai anyagokkal kifehérítik, aztán megtisztítják az olajat.

A tömegtermék feldolgozása során általában nátrium hidroxiddal távolítják el a szabad zsírsavakat és hosszabbítják meg az eltarthatóságot. A modern feldolgozás során számos kémiai anyag segítségével képesek növelni a hozamot. A piacon kapható szinte minden kókuszolaj finomított, kémiailag fehérített és szagtalanított. A régebbi időkben a kopra feldolgozásból készült a szegény emberek koszos olaja.

A falukban elő emberek frissen préselt, minőségi vagy prémium, speciális kókuszolajat használnak, és ezeket rakják el a faluban történő különleges eseményekre. Ma szűz kókuszolaj néven ismerjük ezt a különleges olajat.
A szűz kókuszolaj a legtermészetesebb formája a feldolgozásnak és semmilyen mesterséges szűrést és kivonást nem végeztek rajta. A szűz kókuszolaj természetes illattal és íz anyaggal rendelkezik.

Ma egyre nagyobb igény mutatkozik a szűz kókuszolaj iránt. A lelkiismeretlen gyártók olcsó kopra felhasználásával, centrifugálással megtisztítják az olajat, majd azt állítják, hogy organikus minőségű. A centrifugálás eltávolítja az avasságot és minden más szagot a kopra kókuszolajból, de az olaj sűrű marad. Emiatt nem képes gyorsan felszívódni a bőrben, illetve transz-zsírokat is tartalmaz. A koprából készült kókuszolaj alacsony laurinsav tartalmú, és kémiai tulajdonságai nagyon hasonlók a növényi magvakból, finomított eljárással készített transz-zsírokat tartalmazó, minden hasznos tulajdonságuktól megfosztott olajokhoz. Az ilyen típusú olajok bőrre kenve lezárják a pórusokat.

Szűz kókuszolaj

A kíváló minőségű szűz kókuszolaj kellemes kókusz illatú és ízű. Nem keményedik vagy olvad olyan gyorsan, mint a sűrűbb, koprából készülő olaj. A szűz kókuszolaj finom kókusz darabkákból áll, és nagyon magas a laurinsav tartalma. A szűz kókuszolaj nem tartalmaz idegen anyagot és mikróbákat. Nagyrészt telített zsírsavakból áll, 24 fokon olvad.

A piacon egyre több, látszatra kristálytiszta kókuszolaj található, melyek a kókuszhús fermentációjával és a folyadék elpárologtatásával készülnek. Illatuk és ízük sem erőteljes.

A kókuszdióban levő olaj kinyitás után gyorsan fermentálódik. Ha a nedvességet nem a hagyományos módon távolítják el, az olaj savanyúvá válik. A jó minőségű szűz kókuszolaj 2 évig polcon tartható anélkül, hogy az olaj minősége csökkenne. A minőségi kókuszolaj magas hőmérsékleten is használható. A szűz kókuszolaj hideg és forró italokkal is keverhető."

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés