A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Miért jobb a vaj?

Miért jobb a vaj?

A vaj betegséget okoz? Ellenkezőleg, a vaj számos betegség ellen véd. Magyarországon ez egyik legjobb minőségű vaj, az ir Kerrygold (nem dolgozom a tejiparnak) 200 gramm 600-700 Ft (3.000-3.500 Ft/kg), Németországban akciósan 250 gramm 0,99 Euró (1.240 Ft/kg). Normál ára 1,70 (2.200 Ft/kg)

Amikor a mezőgazdasági nagyvállalkozók és nagy farm tulajdonosok által összefabrikált csapatok észbe kaptak, hogy nem tudják megváltoztatni a ételeket és a táplálkozási szokásokat, elinditottak több mozgalmat, melynek minden pillanatában kitaláltak valamilyen álhirt, amivel az állati eredetű, telitett zsirok rákkeltő és szivpusztitó hatását próbálták beleverni a fejekbe. A táplálkozásszakértők és dietetikusok is csatába álltak, hogy  a többszörösen telitetlen margarin elnyomja az évszázadok óta fogyasztott egészséges élelmiszereket.

Vaj és szivbetegség

Az 1900-as évek elején a szivbetegségek nagyon ritkák voltak. 1920 és 1960 között előfordulások jelentősen emelkedett, és egyes számú gyilkos betegséggé váltak. Ugyanebben az időszakban a vajfogyasztás évi 7 kg-ról 1,5 kg-ra visszaesett. Nem szükséges egyetemi diploma annak megállapitáshoz, hogy nem a vaj volt a betegségek megtöbbszöröződésének oka. A vaj több olyan összetevőt tartalmaz, melyek védenek a szivbetegségek ellen. Első az A-vitamin, ami a mellékvesék és pajzsmirigy egészségéhez szükséges, mindkettő szerepet játszik a sziv és keringési rendszer megfelelő működésében. A-vitamin hiánnyal szülő nők gyermekeinél gyakori a sziv és keringési rendellenesség.

A vaj lecitint is tartalmaz, az összetevő segiti a koleszterin és más zsirösszetevők megfelelő felszivódásását és metabolizmusát.

A vaj még számos antioxidánst is tartalmaz, melyek védelmet biztositanak a szabadgyökök érkárositó hatásai ellen. A- és E-vitamn tartalma is erős antioxidáns szerepet tölt be. A vaj nagyon gazdag szelén forrás. A szelén létfontosságú antioxidáns, a vajban nagyobb mennyiségben vaj jelen gramm súlyra számitva, mint a heringben vagy búzacsirában.

A vaj kiváló étkezési koleszterin forrás. Micsoda? A koleszterin, mint antioxidáns?
Igen, a koleszterin erőteljes antioxidáns, amely elönti a vért, ha túl nagy mennyiségű, veszélyes szabadgyökök kerülnek a szervezetbe. Azok rendszerint erőteljesen károsodott és avas margarinból és finomitott növényi olajokból származnak. Kutatási eredményekből ismerjük, hogy a vajat fogyasztó embereknél fele a kockázata a szivbetegség kialakulásának, mint a margarinnal táplálkozóknál.

Vaj és rosszindulatú daganatok

1940-es kutatások jelezték, hogy a zsir bevitel megnövelte a daganatos betegségek számát. Emiatt felgyorsult a vajat elhagyók száma. A korábban szegények eledele, a margarin a mindennapos táplálkozás részévé vált. De volt egy kis probléma a médiában megjelenő hirekkel. Szándékosan kihagyták, hogy a kutatási eredményekben nem telitett zsirok, hanem részlegesen hidrogénezett vagy keményitett zsirok szerepeltek, a főleg margarinben levők, és nem a vaj. A kutatók kijelentették és talán hittek is benne, hogy semmilyen különbség nincs a vaj természetes telitett zsirjai és a mesterségesen keményitett margarin és vajpótlók között.

A valóságban a vaj telitett zsirjai közül több daganatellenes tulajdonságú. A vaj gazdag rövid és közepes láncú zsirsavakban, melyek erősen tumorgátló hatásúak. A vaj konjugált linolénsavat is tartalmaz, ami kiváló védelmet ad rosszindulatú daganatok ellen.

A vaj A-vitamin és antioxidáns E-vitamin tartalma, valamint a szelén és koleszterin védenek a szivbetegségek és daganatok ellen.

Vaj és immunrendszer

A vaj A-vitamin tartalma létfontosságú az egészséges immunrendszer számára. Rövid és közepes láncú zsirsavai szintén erősitik az immunrendszert.
De a hidrogénezett zsirok és túlzott mennyiségben hosszú láncú zsirsavakat tartalmazó többszörösen telitett olajok és vajpótlók katasztrófális hatással vannak az immunrendszerre.

Vaj és arthritisz

A Wulzen vagy merevség-gátló faktor különleges vaj összetevő. A holland Wulzen kutató fedezte fel, hogy a vaj védelmet nyújt az ízületek meszesedése – degenerativ arthritisz – és az artériák keményedése, a tobozmirigy meszedése és a hályogok kialakulása ellen. A pasztőrizálás sajnos kárositja ezt a fontos tulajdonságát. A pasztőrizált vagy zsirmentes tejjel táplált borjúk izomzata és csontozata megkeményedett. Állapotuk helyreállt, amikor táplálékukhoz nyers zsiros teljet adtak.
Jó hir, hogy a pasztőrizálás ugyan sok összetevőt elpusztit, de két különleges vajban megtalálható a faktor. Egy új-zélandi változatban és az ir Kerrygold vajban.

Vaj és osteoporosis

A vaj A- és D-vitaminjai fontosak a megfelelő kálcium felszivódáshoz, ami az erős csontokhoz és fogakhoz szükséges. A csontritkulás erősen növekvő száma, főleg a jelentős tejfogyasztó nemzeteket érinti (Skandináv országok, Új-Zéland), mert a reklámok hatására az emberek többsége a zsirmentes tejet fogyasztja. A vaj védelmet ad a fogszuvasodás ellen is.

Vaj és pajzsmirigy

A vaj, magas felszivódó formában, kiváló jódforrás. A vajfogyasztás megvéd a gólyva kialakulásától ott, ahol a tengeri élelmiszerek fogyasztása nem lehetséges. A vaj A-vitaminja fontos a megfelelő pajzsmirigy működéshez.

Vaj és emésztőrendszer egészsége

A tejzsir glycospingolipideket tartalmaz, ami a zsirsavak speciális formája. Védelmet nyújtanak az emésztőrendszer gyulladásai ellen, különösen kicsi gyermekek és idősek esetén. A zsirmentes tejet fogyasztó gyerekeknél 3-5-ször magasabb a hasmenés aránya, mint a nyers tejet ivóknál. A vajzsir egészségesen tartja a bélfalat, és védelmet nyújt a béldaganatok ellen. A rövid és közepes láncú zsirsavak erősen gombaölő hatásúak. A vajzsir fontos szerepet nyújt a candida gombák kezelésében is.

Vaj és súlynövekedés

A vajtól keletkező súlynövekedés téves gondolkodás. A rövid és közepes láncú zsirsavak nem a zsirszövetekben tárolodnak, hanem gyors energiát biztositanak. Az emberi szövetekben levő zsir, főleg hosszúláncú zsirsavakból állnak, melyek oliva olajból és többszörösen telitetlen olajokból, valamint finomitott szénhidrátokból származnak. A vaj gazdag tápanyagokban, ezért fogyasztásakor örömöt érzünk.

Lehetséges, hogy a margarin és más vajpótlók fogyasztásától is hasonló vágyat érezni?

Vaj, növekedés és fejlődés

A vaj számos összetevője optimális a gyermekek növekedéséhez. Főleg A-vitamin tartalma. A nem elégséges mennyiségű A-vitamin eredménye keskeny arc és csont struktúra, alacsony szájpadlás és összetömörült fogak, vakság, csontfejlődési probléma és más fejlődési rendellenességek. Az A-vitamin a szexuális tulajdonságokban is fontos szerepet tölt be. A vaj helyettesitőket kapó borjak betegek lettek és elpusztultak a felnőtt kor elésére előtt.

Az X faktort Dr. Price fedezte fel. Csak a gyorsan növő, friss füvet legelő tehenek tejzsirjában van jelen. A tejzsirban található koleszterin fontos az agy és idegrendszer fejlődésében. Az anyatejban magas a koleszterin, és a kalória több, mint 50%-a tejzsir.

Margarin

Ma már nem titok, hogy a piritósokon keresztül terjedő margarinnak köszönhető a rosszindulatú daganatok és szivbetegségek rakéta sebességgel terjedése. Mégis az ipari gyártók által fizetett dietetikusok és táplálkozás szakértők a mai napig próbálják ellehetetleniteni a vajat, helyette az újonnan forgalomba hozott tubusos vajpótlót ajánlva. Ezek már nem tartalmaznak hidrogénezett zsirokat, helyette magasan feldolgozott, avas növényi olajokból, szója protein izolátumokból és töménytelen ételadalékokból állnak.

Kinek érdeke a vaj elleni propaganda? A lista hosszú, ortodox gyógyitás, gyógyszergyártók, kórházak, élelmiszergyártók. A nagy gyártók vannak a legelőnyösebb helyzetben, mert olcsón jutnak kukoricához, gyapjúhoz és szójababhoz, melyek tele vannak növényvédő és gyomirtó szerek maradványaival.

Vaj és családi gazdaságok

Számos családi gazdaságban elérhető a nyers, pasztőrizálatlan tej és tejtermék.

A Budapesten látható utánfutók és a piacon levő hatalmas tartályok felirata friss tej. A friss tej, mindig pasztőrizált és valószinüleg homogenizált is, vagyis egészségügyi előnyök helyett inkább hátrányokat okoz.

Mi évek óta ir Kerrygold sómentes vajat fogyasztunk. Sajnos pasztőrizált, de tartalmazza a csontok növekedéséhez szükséges X vagy Wulzen-faktort.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés