Menü

MIÉRT SZUPER CSEMEGE A SZÁRÍTOTT VÖRÖSÁFONYA?

Az aszalt vörös áfonya valódi szuper csemege, azon kevesek egyike, amelyik a magas tápanyag-, vitamin és ásványianyag-tartalom miatt nemcsak étkezési, hanem egészségmegőrzési célokra is felhasználható. 

A vörös áfonya összetevői közül kiemelten fontos a C-vitamin és azok az erőteljes antioxidáns hatású vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabadgyökökkel szemben. Emellett található benne cink, vas, foszfor, kalcium, mangán és K-vitamin hozzájárulnak csontjaink egészségéhez és erősségéhez. Gazdag forrása a látás egészségéért felelős A-vitaminnak, a B-vitamin család számos tagjának és az E-vitaminnak is.

 

A vörösáfonya rendszeres fogyasztásának előnyei

 

Az áfonya jótékony hatásai rendkívül magas fitonutriens- és antioxidáns-tartalmának köszönhetők. Bioaktív hatóanyagainak köszönhetően számos kedvező élettani hatása lehet:
 

- segíthet megelőzni a húgyúti fertőzések kialakulását, megőrizni a húgyhólyag egészségét azzal, hogy képes csökkenteni a húgyhólyagban megjelenő káros baktériumok számát

- kimagasló a flavonoid, és az antioxidáns tartalma

- fokozhatja a vérkeringést

- elősegítheti a kollagén termelődését

- erősítheti az immunrendszert, csökkentheti a fertőző betegségek kialakulásának kockázatát

- serkentheti a vérképzést

- magas pektintartalma segíti az emésztési folyamatokat

- csökkentheti a vérnyomást

- csökkentheti az érfalakon lerakódott koleszterin mennyiségét, segíthet az érrendszer egészségének megőrzésében, a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében

- védheti a gyomrot a fekélyek kialakulásától, azáltal, hogy elpusztítja a gyomorban található Helicobacter pylori baktériumokat

- védhet az ínybetegségek kialakulása ellen

- lassíthatja az öregedési folyamatokat

- erős gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonságokkal bír

- kutatók szerint elengedhetetlen a cukorbetegség a rák, a makula degeneráció és a szürkehályog kialakulásának megelőzéséhez

 

A szárított vörösáfonya felhasználási módja széleskörű, hiszen fogyaszthatod magában, de belekeverheted a joghurtodba, turmixitalodba, salátádba is. Emellett sültek mellé ízletes mártásokat készíthetsz belőle, de ne felejtsd ki a süteményekből sem!

 

Keresés