A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

MILYEN LEHETŐSÉGEK VANNAK A SIBO KEZELÉSÉRE?

 

Az előző két bejegyzésben ismertettük az áteresztő bél szindróma tüneteit és okait, most a betegség kivizsgálásáról és kezelési lehetőségeiről tudhatsz meg hasznos információkat.

Ha a tünetek alapján felmerül az áteresztő bél szindróma gyanúja, akkor a probléma kimutatására a gyakorlatban a laktulóz-kilégzéses tesztet használják. A vizsgálat során az elfogyasztott laktulóz normál viszonyok között a vékonybélből nem szívódik fel, ám ha a vastagbélből a betegség miatt oda nem illő baktériumok jutnak vissza, akkor már a vizsgálat korai szakaszában is kimutatható az erjedés során keletkezett hidrogén a kilélegzett levegőben. 

 

 

Az áteresztő bél szindróma kezelési lehetőségei

 

A túlszaporodott baktérium-kolóniák megfékezésére számos lehetőség van:

 

- meg kell próbálnod elhagyni a savgátló/savlekötő gyógyszerek szedését

- csak akkor és addig szabad antibiotikumot szedni, amikor és ameddig az orvos előírja

- tisztázni és rendezni kell a pajzsmirigy-működést 

- fontos az életmódváltás: ajánlott a változatos étkezés, a bő folyadékfogyasztás, a rostban gazdag étrend és a rendszeres testmozgás

- kerülendő a stressz

- érdemes kipróbálnod a szénhidrátszegény diéták valamelyikét

- alkalmat kell teremtened a nyugodt étkezéseknek, és időt kell hagynod az emésztésnek az étkezési szünetek betartásával (a nassolás nem ajánlott)

- fogyassz természetes erjesztéssel készített hagyományos ételeket, ezek probiotikumként funkcionálnak. Pl.: kovászos uborka, savanyú káposzta, joghurt, kefír stb.

- szedj borsmentaolaj kapszulát, mert támogathatja a normál bélműködést, és jelentős szerepet játszhat a vékonybélben élő baktériumok számának kordában tartásában azzal, hogy elpusztíthatja azokat a nemkívánatos baktériumokat, amik a vastagbélből kerültek vissza a vékonybélbe

- az L-Glutamin rendszeres alkalmazása is segíthet, mert olyan aminosav, ami megerősíti a bélfalakat, segítheti a hámsejtek regenerálódását, csökkentheti a kóros áteresztőképességet. Ráadásul az egészséges bélflóra egyik fontos tényezője!

 

Te tehetsz a legtöbbet azért, hogy jobban érezd magad: fogyassz te is L-Glutamint és borsmentaolaj kapszulát, ha az áteresztő bél szindróma tüneteit észleled!

 

Keresés