A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Minden, amit tudni akartál: a porckopás 

Porckopás. Emberek ezreinek életét nehezíti meg nap, mint nap – s bár a tünetei általában lassan, fokozatosan alakulnak ki, mégis az idő előrehaladtával komoly mozgáskorlátozottságot idézhetnek elő. Lehet, hogy te is folyamatosan küzdesz a fájdalommal, de mozogni – fizikai tevékenységet végezni alapvető szükséglet.

A mozgás öröme

A rendszeresen végzett testmozgás mindenki számára fontos: legyen kisgyermek,  középiskolás, aktív munkába járó felnőtt vagy idős nyugdíjas. Így neked is arra kell törekedned, hogy minél gyakrabban és rendszeresebben mozogj.

Gyermekkorban fontos a növekedésben lévő szervezet számára: az izomzat, a csontrendszer - mi több az agy és az idegrendszer egészséges fejlődéséhez – növeli az állóképességet, és a teljesítőképességet, javítja a társas kapcsolatokat, növeli az önbizalmat.

Felnőttkorban a rendszeres mozgás:

 • segít az egészség megőrzésében, a betegségek kialakulásának megelőzésében (szív-, és érrendszeri betegségek, koszorúér-betegség, cukorbetegség, mozgásszervi problémák)
 • segít megőrizni az ideális testsúlyt
 • fokozza a szív, és a tüdő teljesítőképességét
 • csökkenti a szívizomzat oxigénigényét
 • segít elkerülni a magas vérnyomás kialakulását
 • csökkenti a vérzsír-szinteket, és a vércukorszintet
 • pozitívan befolyásolja belső szerveink működését, az anyagcsere-folyamatokat
 • a testmozgás közben felszabaduló dopamin hatása miatt mentális örömforrásként szolgál 
 • szorongásoldó – segít a stressz levezetésében, enyhítésében – a depresszió megelőzésében, vagy csökkentésében 

Jó hír, hogy minél többet mozogsz, annál nagyobb mértékben jelentkeznek ezek a pozitív hatások.

Mielőtt a porckopás kialakulásának okairól beszélnénk, nem árt megismerkedned az ízületek szerkezetével. 

 

 

Az ízületek alkotórészei

Az ízületek alkotórészei: az ízvégek, ezek ízületi felszínét borító ízületi porc, az ízületi tok és az ízületi szalagok. Ízvégeken értjük az egymással ízületi összeköttetésben levő csontrészeket. Ezek igen sokféle alakúak lehetnek, mégis leggyakrabban közülük az egyik domború, a másik homorú idom. A domború íz véget ízfejnek, a homorút ízvápának nevezzük.

Az ízületi porc

Ízületi porc (üvegporc vagy hyalinporc) borítja a hosszú csontok azon végeit, amelyek másik csonttal ízesülnek, és mozgó ízületet alkotnak. Az üvegporc sejtekből és sejtközötti állományból épül fel. Az utóbbit speciális rostok (II-es típusú kollagén) és vízmegkötő- fehérjéket (proteoglikánokat) tartalmazó rost közötti állomány alkotja. 

Szerkezetük, és a szervezetben betöltött szerepük szerint háromféle porcszövetet különböztethetünk meg:

 • Hyalin- vagy üvegporc - ez főként összenyomási terhelésnek kitett területeken fordul elő, ízületi porcfelszínek képzésében vesz részt 
 • Elasticus porc - nagyobb fokú deformálódásnak kitett testrészekben fordul elő, mint amilyen a fülkagyló, az orr egyes részei vagy gégefedő.
 • Kollagénrostos porc - a nem tisztán összenyomási terhelésnek kitett testtájakon fordul elő pl. a csigolyák közötti porckorongok külső rostos gyűrűjét, illetve a meniscusokat alkotja.

A két porcfelszín közötti vékony rést az ízületi folyadék tölti ki, amelyet ízületi membrán vesz körül. 

A porcszövetben nincsenek erek és idegek. Minden táplálék és salakanyag ki- és beáramlása az ízületi folyadékon keresztül történik. Az ízületi porc legfontosabb funkciója, hogy rajta keresztül történik az erőátvitel az ízületi felszínek között. Lehetővé teszi a szinte súrlódásmentes mozgást, egyenletesen szétoszlatja a rá ható erőket és csillapítja a rázkódást. A kollagén rostok adják a szakítással szemben mutatott ellenállást, merevséget, a proteoglikánok a rugalmasságot. A II-es típusú kollagén olyannyira ízületi porc specifikus, hogy az emberi testben még egyetlen helyen találjuk meg, a porckorong belső kocsonyás állományát alkotó porcos szövetben. A kollagén a porcok legfontosabb alkotóeleme, hiszen 67%-át alkotja ezeknek a részeknek, zselés anyagával hálószerűen szövi át a szövetközi teret. A kollagén biztosítja a porcok rugalmasságát és nagy szerepet játszik a porcok egészségének megőrzésében, aktivitásában, folyamatos megújulásában, és életben maradásában. 

A porckopás (artrózis) kialakulása

A porckopás folyamata során az ízületek végeit borító porc állományának lebontása, és felépítése nincs egyensúlyban – a lebomlás nagyobb mértékű, mint a felépítés. A porc először elvékonyodik, aztán a sima felszíne berepedezik, egyenetlenné válik - végül a teljes porcállomány összetöredezik, majd felszívódik. Mivel a porcban nincsenek erek, bármely porcsérülés esetén (szemben az egyéb szövetekkel) nem tudnak a tápláló erek, s azokkal együtt a pótlást végző őssejtek, beáramolni a sérülés helyére, a porchiány nem tudják helyreállítani. A porc eltűnésével, az ízületi végek csontjai közvetlenül érintkeznek egymással, ami a csontfelszínek dörzsölődéséhez, ezáltal csontkárosodáshoz, fájdalomhoz, az ízület mozgásának beszűküléséhez – és mozgáskorlátozottsághoz vezet.

A porckopás okai

Az artrózis pontos okát nem ismerik – egyes feltételezések szerint több tényező együttes fennállása vezethet a kialakulásához, ilyenek:

 • a genetikai tényezők
 • az ízület fokozott terhelése – nehéz fizikai munka, versenyszerű sport
 • az ízület sérülései – és azok nem megfelelő kezelése
 • immunológiai problémák
 • nem ismert fejlődési rendellenességek
 • túlsúly – egyrészt az ízületekre nehezedő plusz teher miatt, másrészt az elhízás következtében felszaporodó zsírszövet hormonszerű anyagokat termel, amelyek fokozzák a bokaízületi artrózis kialakulásának esélyét
 • pajzsmirigy alulműködés miatt kialakult porc-anyagcsere zavar
 • idősebb korban az életkor előrehaladtával kialakuló természetes kopás, elhasználódás

Az ízületi porckopás tünetei

A porckopás tünetei igen változatosak, hol intenzívebbek, hol elviselhetőbbek.

Mindenképpen gondolj porckopásra, ha:

 • tompa húzódást, fájdalmat érzel az ízületben
 • hosszabb ülés, fekvés után terhelésre „indítási fájdalom” jelentkezik– ami az első lépéseket nehézzé teszi, de mozgásra javul (viszont, ha nyugalomban is állandó fájdalmat érzünk – akkor gyulladás áll a háttérben)
 • ha az izületeid recsegnek, akadoznak, duzzadtak, mozgásuk beszűkül, esetleg instabillá válik

A folyamat előrehaladtával a fájdalom hevesebbé válik – és állandósul, megváltozhat a járásképed – egyre nehezebben bírod a terhelést, és a porckopás eredményeként az ízület eldeformálódik – a környékén csontos kinövések alakulhatnak ki.

 

Az ízületi porckopás megelőzése

Annak érdekében, hogy a fenti kellemetlen tünetek kialakulásának esélyét csökkentsd, - vagy legalább késleltesd - te magad teheted a legtöbbet. Az egészséges életmód alapelveinek betartása ebben az esetben is a javadat szolgálja:

 • Mozogj rendszeresen! – talán ez a legfontosabb része a megelőzésnek, hiszen a mozgás hatására javul a porcok anyagcseréje – az ízületi folyadékból olyan tápanyagok kerülnek a porc állományába, amelyek növelik annak terhelhetőségét. Ezért az ízület kímélése porckopás esetén kifejezetten káros, hiszen, ha túl keveset mozogsz, az ízületi porcok nem jutnak elegendő tápanyaghoz, kiszáradnak és így tompító-, ízületi felszíneket védő funkciójukat elveszítik.
 • Mozogj „ésszel”! – azaz a mozgás során ügyelj arra is, hogy semmiképpen ne terheld túl az ízületeidet, semmiképpen ne feledkezz meg az alapos bemelegítésről – nyújtásról sem.
 • Adj időt magadnak a regenerálódásra – legyen szó akár sporttevékenységről, akár fizikai munkáról mindig tarts pihenőt.
 • Fogyassz kellő mennyiségű folyadékot – napi 2-3 liternyit mindenképpen, de melegben, vagy nagy megterhelések esetén még többet. 
 • Ha súlyproblémáid vannak, próbálj meg fogyni – hihetetlennek tűnik, de igaz: már 5 kg súlyfelesleg leadásával 50 %-al csökkenhet a porckopás kialakulásának esélye – az ideálisabb testsúly kialakításának további kedvező élettani hatásairól nem is beszélve.
 • Fogyassz C-vitamint - A C-vitamin ugyanis a kollagén szintézisét végző enzim komplex része, így a kollagén szintézis támogatásán keresztül szerepet játszik a normál csontozat, ínszalagok és porcok felépítésében
 • Fogyassz mangánt - a mangán egy olyan esszenciális nyomelem, amely a porcszövet felépítéséhez szükséges enzimek működéséhez nélkülözhetetlen. Fontos porcerősítő anyag még a kalcium és D3-vitamin, melyek a csontok egészségét segítik, a C-vitamin, amely pedig a porcerősítő kollagén termelését, valamint jobb beépülését támogatja.

Az ízületi porckopás kezelésének lehetőségei

Ha bebizonyosodik, hogy porckopásod van fontos, hogy a porc további károsodását megakadályozd.  Az esetlegesen kialakult gyulladás megfékezésével, az elvékonyodott porc lehetőség szerinti pótlásával, a fájdalom hatékony csillapításával, a megbetegedett ízület mozgásképességének javításával - a panaszok és tünetek súlyosságától függően egyénre szabottan kell megválasztani a legmegfelelőbb kezelési módot.

Konzervatív kezelés során a porcfelszín regenerálódását biztosító fájdalomcsillapító és/vagy gyulladáscsökkentő gyógyszereket –, és étrend kiegészítőket kombinálják gyógytornával és fizikoterápiás kezelésekkel (masszázs, gyógyfürdő, lökéshullám-terápia).

Porcvédő készítmények is alkalmazhatóak - általában glükozamint, kondroitint, MSM-t, kurkumát, tengeri állatoktól származó kivonatokat stb. tartalmaznak változó összetételben. Hatékonyan alkalmazhatóak a jól ismert szájon át szedhető „porcerősítő” gyógyszerek, amelyek elsősorban a porc alkotó fehérje - a proteoglycan szintézisét hivatottak segíteni. 


 

PORCBAJNOK MSM+KOLLAGÉN PORCERŐSÍTŐ ITALPOR GLÜKOZAMINNAL - NARANCSOS-CITROM

 

PorcBajnok - MSM+KOLLAGÉN PORCERŐSÍTŐ ITALPOR GLÜKOZAMINNAL - NARANCSOS-CITROM ÍZBEN  kiváló választás ízületi porckopás esetén

Az MSM gátolja a csontvégek védelmét szolgáló porc lebomlását A porckopás az izületi gyulladásos folyamatok elindítója - ezáltal a térd. a csípő, a hát, a kéz -fájdalom kiváltó oka. A metil-szulfonil metán  gátolja a degenerációs folyamatok kialakulását, biztosítja a porcszövetek egészségét, segítve ezzel a mozgékony életvitelt.

MSM (metil-szulfonil metán)

Az MSM-et gyakran emlegetik az ízületi gyulladás áttörő gyógyítójaként, de kiválóan hat porckopás (osteoarthritis), esetén is. Az MSM hozzájárul az érintett szövet sejtjeinek újjáépítéséhez, ennek hatására nő a rugalmasság az ízületekben és csökken a regenerációs időt. 

Glükozamin

A glükózamin a porckopásos panaszok enyhítésében jelentős szerepet játsuik, de számos tanulmány bizonyította a porckopás lassító hatását is. Csökkenti az ízületi fájdalmat és gyulladást azáltal, hogy a porc lebontó és gyulladást okozó enzimek termelődését gátolja. Helyreállítja a porc alapanyagcseréjét, ezzel a károsodott ízületi porc fokozatosan regenerálódik és újraképződik. Fájdalomcsillapító és porcépítő hatása nem alakul ki azonnal, hanem a kezelést követő 2 hétben, de a hatása a kúra befejezése után hosszú ideig (kb. 2 hónapig) fennmarad.

Kondroitin

A kondroitin segíti a tápanyagok eljutását a porcsejtekhez erős vízmegkötő képessége révén. Helyreállítja a porckopás során elvesztett rugalmasságot, víztelítettséget-

Hialuronsav és kollagén

A hialuronsav az ízületi folyadék egyik alapanyaga, biztosítja az ízületi folyadék viszkozitásának fenntartását. Az ízületben találkozó porcfelszínek között kenőanyagként működik, így megakadályozza, hogy a porcfelszínek egymáshoz dörzsölődjenek, megkopjanak. 

A kollagén porcerősítő hatását a felépítésének köszönheti, ugyanis a rugalmas rostok hálózatot alkotva teret biztosítanak a vízmegkötő kondroitinnak és glükózaminnak.

 

Ízületbe adott gyulladáscsökkentők, szteroidok – nagy hatásfokkal, gyorsan csillapítják a fájdalmat, és a gyulladást – viszont a mellékhatásaik miatt (csökkentik az immunrendszer működését, emelik a vércukorszintet és vérnyomást) csak nagy körültekintéssel rövid ideig alkalmazhatóak. 

Komolyabb porckopás esetén eredményes lehet az ízületbe juttatott hyaluron készítmény, ami mintegy csúszást fokozó szer funkcionál - azonnal csökkenti az ízületi felszínek súrlódását, később a porcállomány vízmegkötő képességét javítva növeli a bokaízület terhelhetőségét.

A porckopás műtéti kezelésekor a leváló felrostozódott porcokat eltávolítják annak érdekében, hogy a károsodás helyén a porc regenerálódása elindulhasson. Porcpótló műtéteket is végezhetnek – ennek a neve: mozaikplasztika – amelynek során a kicsi és közepes porchiányokat saját ízületi felszínekről eltávolított porc darabokkal pótolják. (Lényegében saját szövetet ültetnek át.)

 

Porckopás

Hazánkban is emberek ezreinek életét nehezíti meg nap, mint nap –komoly mozgáskorlátozottságot idézve elő. Mivel ezt a cikket olvasod valószínűleg Te is érintett vagy – a fájdalom, a mozgás-nehezítettség – és minden kellemetlen tünet, amit az ízületi porckopás okoz – a Te mindennapjaidra is rányomja bélyegét.  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Felhasznált irodalom:

https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Funkcionalis_anatomia_1/ch05s03.html

http://old.aok.pte.hu/de/egyseg/phd_dolgozatok/1670/docs/phd/file/dolgozatok/2018/Farkas_Boglarka_PhD_dolgozat.pdf

http://www.matud.iif.hu/06okt/06.html

 

Keresés