A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

MINDEN, AMIT TUDNI AKARTÁL: A TÉRDFÁJDALOM

A térdfájdalom nagyon gyakori ízületi panasz, ami bármely életkorban jelentkezhet. Míg a fiatalabbaknál általában a sportolás vagy a túlerőltetés következtében alakul ki, addig az idősebbeknél a porckopás eredménye. Sokan nem veszik komolyan a térdfájást, pedig az elhanyagolt, kezeletlen térdbetegségek súlyosabb károsodásokhoz is vezethetnek, amelyeket sok esetben csak műtéti úton lehet kezelni. Ez sokszor nagyobb fájdalommal, rosszabb egészségi állapottal és hosszadalmas felépülési idővel jár. Ne várd meg, amíg ez bekövetkezik - tudj meg mindent a térdfájdalom megelőzéséről, okairól, kezeléséről!

 

A TÉRDÍZÜLET FELÉPÍTÉSE

Ahhoz, hogy megértsd miért alakul ki a térdízület fájdalma, ismerned kell annak a felépítését. Nem az a cél, hogy orvosi elnevezésekkel tudj dobálózni, hanem az, hogy az izületet alkotó csontok, szalagok, inak, és a porc szerepével tisztában légy.

 

A térdízület a következő részekből áll:

- combcsont ízülete
- sípcsont ízülete
- térdkalács
 

Forrás: http://szalkapraxis.hu

A térdízületet számos szalag és porcos alkotóelem teszi komplett egységgé. A térdízületet kívülről körkörös, úgynevezett kollaterális szalagok veszik körül, amelyek az oldalról érkező erőhatásokkal szemben stabilizálják az ízületet és segítenek abban, hogy a térd mozgásai közben a térdkalács ne mozduljon ki a helyéről.

A térd legsérülékenyebb részei a keresztszalagok. A két darab szalag az ízületi tok belső részében található, ezek kötik össze a combcsontot a sípcsonttal. A hátulsó szalag vaskosabb és erősebb, így sérülései is ritkák, viszont annál gyakrabban fordul elő az elülső keresztszalag részleges vagy teljes szakadása.

Az ízületben találkozó csontok végét tükörsima felületű, úgynevezett üvegporc borítja, amely egyrészt távol tartja egymástól a csontokat, másrészt simává teszi azok felszínét, így megkönnyíti egymáshoz viszonyított elmozdulásukat.

Fontos szerepet játszanak a térd működésében a gyűrűporcok is (meniscusok) amelyek a comb- és lábszárcsont találkozásánál, a térdízületen belül elhelyezkedő, félhold alakú, rostos porcból álló képződmények.
Feladatuk, hogy mérsékeljék a comb- és a sípcsont közötti alaki különbségeket, elosszák az ízületi felszínek közötti nyomást, elnyeljék az ízületi felszíneket érő mechanikai sokkot, és elősegítsék a térd stabilitását.

 

A TÉRDFÁJDALOM LEGGYAKORIBB OKAI

Mivel a térdízület a tested legnagyobb és legbonyolultabb felépítésű ízülete, ezért a vele kapcsolatban előforduló problémák is sokfélék.

 

A térdfájdalom leggyakoribb okai:

- nyáktömlőgyulladás

- íngyulladás

- izomhúzódás

- lúdtalp

- térdsérülések (szalagsérülések, porcsérülések)

- porcleválás

- porckopás

- rheumatoid arthritis

- szabad testek a térdizületben

- térdkalács elmozdulása

 

1. Nyáktömlőgyulladás

A nyáktömlőgyulladás a térdfájdalmak egyik gyakori oka, főként fiatalabb korban. Hátterében több ok is állhat, előidézheti nagyobb sérülés, fertőző betegségek, illetve olyan mikrosérülések is, amit a hosszan tartó terhelés okoz (pl. térdelés).

Mi az a nyáktömlő?

Nyáktömlők vannak mindenütt, ahol az egyes szövetrétegek egymáson történő elcsúszását, mozgását kell biztosítani - azaz a nagy mechanikus terhelésnek kitett testrészeken, az ízületek környékén, ahol a bőr, az inak és az izmok közvetlenül kapcsolódnak a csontokhoz.

A nyáktömlők speciális sejtjei leheletvékony nyálkaréteget termelnek, ezek feladata a súrlódó felületek kenése, „olajozása”. Ez a védelmi funkció különösen fontos a térdeknél is, ahol a nyáktömlők szinte kipárnázzák a csontos kiemelkedéseket és az ízületet.

 

A nyáktömlőgyulladás tünetei

- kezdetben enyhe égő, súrlódó érzés jelentkezik a gyulladt nyáktömlő környékén

- később a terület érintésre és mozgatásra erős fájdalommal reagál,

- jelentkezhet a térd duzzanata, amihez pirosság is társulhat főként akkor, ha bakteriális fertőzés is kialakult

- egyes esetekben kitapintható a folyadékkal telt, elmozdítható nyáktömlő is

 

A nyáktömlőgyulladás kezelése

Sérülés okozta nyáktőmlőgyulladás esetén a végtag nyugalomba helyezésével, pihenéssel, a csont gipszsínnel való rögzítésével, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító kenőcsökkel megszűnik a gyulladás. Erős fájdalomnál esetleg a helyileg alkalmazott, a térdízületbe adott szteroid-injekciók alkalmazásával teljes javulás érhető el.

Ha fertőzés következtében alakult ki a gyulladás, akkor antibiotikumokat kell szedned, a feszülő folyadékgyülemet pedig le kell csapolni. Ha a kezelések nem vezetnek eredményre szóba jöhet a gyulladt, megvastagodott térdfájdalmat okozó nyáktömlő műtéti eltávolítása is.

 

2. Íngyulladás

Gyakran okoz térdfájdalmat a térdízületen tapadó izmok inainak gyulladása, ami kialakulhat  sportolás (kerékpározás, futás) során az intenzív terhelés hatására. Ez kifejezett fájdalommal, esetenként ízületi duzzanattal jár. Ebben az esetben fontos a fizikai kímélet, és a gyulladáscsökkentő kezelés.

 

3. Térdfájdalom izomhúzódás miatt

Néhány esetben térdfájdalmat okozhat a comb izmainak sérülése, húzódása is nagyobb megterhelés vagy egy rossz mozdulat után. A sérült izmot mindenképpen tanácsos borogatni, pihentetni és gyulladáscsökkentő krémmel kezelni. Ha néhány nap alatt a panasz nem szűnik meg, érdemes szakorvoshoz fordulni.

 

4. Lúdtalp

A lúdtalp a talp haránt vagy hosszanti boltozatának süllyedését jelenti, ami az egész test ízületeinek a helyzetét megváltoztathatja.  A statikailag rossz helyzetben mozgó ízületek hosszú távon sérülést vagy tartós fájdalmakat okozhatnak - különösen igaz ez a bokára, a térdre és a csípőízületre. A térdizület fájdalma csökkenthető a lúdtalp kezelésével, amelyet rövid távon lúdtalpbetéttel, hosszabb távon pedig gyógytornával lehet elérni.

 

5. Térdsérülések okozta térdfájdalmak

A legtöbb térdsérülés a hobbi sportok “számlájára írható”, amikor a hirtelen fizikai hatások és direkt traumák miatt a szalagok és a meniscusok könnyen sérülhetnek.

 

Szalagsérülés

Egy rosszul kivitelezett mozdulat, rándulás vagy ficam hatására gyakran megnyúlnak, sőt el is szakadhatnak a térdízületet alkotó szalagok, ami erős térdfájdalommal jár. Rándulásról akkor beszélünk, ha az ízület megtekeredik, de az ízületi fej a vápát nem hagyja el, ficamnak pedig azt a helyzetet tekintjük, amikor az ízületi fej a vápán kívül helyezkedik el.

Mivel az ínszalagok lassan regenerálódnak, csupán a megnyúlásukkor is több hetes gyógyulási idővel kell számolnod - ínszalagszakadás esetén azonban a gyógyulási folyamat akár egy évet is igénybe vehet.

A szalagsérülés kezelése lehet konzervatív (részleges szakadások, megnyúlások esetén), és műtéti (egyes teljes szakadásoknál). A konzervatív kezelés során a térdízületet körülbelül  négy hétig rögzítik gipsszel vagy ortézisek felhasználásával - a másodlagos károsodások megelőzése érdekében. Az ortézisek olyan eszközök, amelyek rögzítik, támasztják, tehermentesítik a térdizületet illetve a kiesett működést pótolják, segítik a teljes rehabilitációt.

 

Porcsérülések

A a térd hirtelen megcsavarodása miatt, a térdízületben lévő porcok is megsérülhetnek, a meggyengült porcokból le is válhat egy kisebb darab (porcleválás). Rosszabb kimenetelre számíthatsz akkor ha az üvegporc sérül, a gyűrűs porcok sérülése ugyanis könnyebben gyógyul. Jellemző az igen erőteljes fájdalom, a térd kattogni kezd, egyes esetekben nem is mozgatható. A sérülés mértékétől függően, enyhébb esetben használhat a térd kímélete, mozgáskor térdvédő használata, fájdalomcsillapító krémek. Súlyosabb sérülések esetén fájdalomcsillapításra, a folyadék leszívására, majd tartós megoldásként műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

 

6. Porckopás

Az ízületek leggyakoribb betegsége a porckopás, ami a felnőttek közel egyharmadát érinti. Nagyon súlyos probléma, mert a folyamattal együtt járó erős fájdalom és ízületi merevség gyakran okoz jelentős mozgáskorlátozottságot.

Az ízfelszíneket borító porcok erőteljes kopása és elvékonyodása miatt, az ízületi felszínek egymással dörzsölődnek. A sérült, éles felszínű ízvégek károsítják az ízületi tokot, mindez a „térdropogás” mellett, igen erőteljes fájdalommal is jár. Jelentkezhet még ízületi merevség, duzzanat.

A folyamat lassítható a túlsúly esetén a testsúly csökkentésével, speciális porcépítő készítmények szedésével, előrehaladott esetben a térdízületbe adott injekciók, vagy a műtét a választandó megoldás.

 

7. Ízületi gyulladás

Erős térdfájdalommal jár a térdízület gyulladása, mely jelentkezhet heveny vagy krónikus formában, a térd duzzanatával, vörösségével, melegségével, fájdalmával és funkciójának csökkenésével jár, de jelentkezhetnek olyan általános tünetek is, mint az általános gyengeség, a rossz közérzet, a hőemelkedés vagy akár láz is.

 

Mi okozhat gyulladást?

A térdízület gyulladása esetén az ízületi tokot belülről határoló ízületi hártya gyulladásos folyamata zajlik, ami az ízületi folyadék felszaporodásával jár, - ez okozza a duzzanatot, valamint a feszülés miatti fájdalmat. Ha a folyamat hosszú időn át fennáll, krónikus ízületi gyulladásról beszélünk, mely általában jelentős mozgáskorlátozottsággal, az ízület merevségével és deformitásával jár.

 

A gyulladás oka lehet:

fertőzés - leggyakrabban valamilyen bakteriális fertőzés okozza

steril gyulladással járó autoimmun megbetegedés - rheumatoid arthritis

anyagcserezavar: pl. köszvény

különböző betegségek - pl. pikkelysömör

a porcok kopásából adódó degeneratív ízületi gyulladás.

 

8. A rheumatoid arthritis

Ez az ízületi gyulladások egy speciális formája, egy olyan autoimmun betegség, ahol az immunrendszer túlműködése következtében sok-ízületi károsodás alakul ki, azaz a térd mellett a szervezet más szervei is érintettek lehetnek. Főként fiatal felnőtt korú nők érintettek.

A folyamat során az ízfelszínek és az ízületi tok is károsodik, az ízületek mozgása beszűkül, fájdalmassá válik, előrehaladott esetben deformitás és teljes ízületi merevség alakul ki. Kezelése az alapbetegség gyógyszeres terápiája az immunrendszer működését csökkentő szerekkel.

 

9. Szabad testek a térdízületben

A térd fájdalmát okozhatják azok az ízületben szabadon úszó kis törmelék darabok is, amelyek a porcleválás következményeként (szabad test vagy “ízületi egér”) az ízületi folyadékban úszva vándorolnak. Amennyiben a porcfelszínek közé kerülnek, ízületi zárat hoznak létre, aminek következtében a térd mozgása korlátozott lesz (nem hajlik, nem nyúlik). Mindez sokszor erős fájdalommal jár. Kezelése során az ortopéd sebész artroszkópos szabadtest eltávolítást végez, hogy a beakadt darab ne okozzon maradandó porckárosodást, illetve porckopást.

 

10. Térdkalács túlterhelése, elmozdulása

A térdkalács elmozdulását több tényező is kiválthatja, de a legtipikusabb ok a térd körüli izomegyensúly felborulása. Amennyiben a térdkalács nincs a megfelelő helyen, lényegesen nagyobb terhelésnek van kitéve, ami a porcszövet károsodását idézheti elő. A térdkalács a térdben önálló ízületi felszínt képez, belső felszínét üvegporc borítja. Ez az ízületi felszín károsodást szenvedhet sérülés, túlterhelés, a térd tengelyeltérése, valamint a térdkalács túlzott mértékű oldalra billenése esetén. A porcfelszíni túlterhelés tünete a feszítő, tompa fájdalom a térdkalács mögött tartósan behajlított helyzetben, fájdalmas járás, guggolás és térdelés. A tünetek enyhíthetőek pihentetéssel, fájdalomcsillapító készítmények használatával és az izomegyensúly helyreállításával.
 

PorcBajnok MSM+Kollagén porcerősítő italpor, glükozaminnal - narancsos-citrom

4.790 Ft

Mit tehetsz térdfájdalom esetén?

Bármilyen okra is vezethető vissza a térdfájdalom, mindenképpen sokat tehetsz a megszüntetése érdekében azzal, ha természetes alapanyagokból készült porcerősítő, porcépítő hatóanyagokat tartalmazó termékeket fogyasztasz. Ilyen hatóanyagok:

  • az MSM (metil- szulfonil metán, vagy szerves kén), amely gátolja a csontvégek védelmét szolgáló porc lebomlását, erősíti a váz- és izomrendszert, erős fájdalomcsillapitó és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik
  • a Glükozamin - természetes gyulladásgátló és öregedésgátló, mintegy felépíti az ízületi porcot biztosítva annak sima felületét és zökkenő- meg fájdalom-mentes mozgását, tápanyagául szolgál a porcot felépítő sejteknek. Nélkülözhetetlen az ízületi porc működéséhez.
  • a Kollagén - a  csontjaik, az izületeink, az izmaink számára is nélkülözhetetlen fehérje. A kollagén termékek fogyasztása csökkenti a gyulladásokat, megszünteti az ízületi panaszokat, vigyáz az inak és a szalagok épségére. 

 

Milyen étrend kiegészítőt válassz, amely csökkenti a panaszaidat?

Ilyen a PorcBajnok narancs-citrom ízű porcerősítő italpor, amely természetes összetevőkből kollagénnel, glükozaminnal, MSM-mel és C-vitaminnal járul hozzá izületeid védelméhez. Egyszerű, nagyszerű és hatékony megoldást jelent  nap, mint nap. Élj vele Te is!

 

---------------------------------------------------

Felhasznált irodalom:

http://midra.uni-miskolc.hu/document/35247/31770.pdf

https://dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/2150/Farkas_Csaba_ertekezes.pdf?sequence=1&isAllowed=y

http://real.mtak.hu/122348/1/16-22%20t%C3%A9rds%C3%A9r%C3%BCl%C3%A9sek.pdf

http://epa.niif.hu/00600/00691/00034/pdf/EPA00691_magyar_tudomany_2006-10_1197-1204.pdf

Keresés