A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Minden amit tudni akartál: ízületi gyulladás

 

A mozgásszervi panaszok kialakulásának sokféle oka lehet: a mozgás-szervrendszer egyes részeinek túlterhelésétől, sérülésétől kezdve, a komoly alapbetegségeken át, a krónikus fájdalmat okozó ízületi elváltozásokig. Olyan problémáról van szó, ami megnehezíti, illetve súlyos esetekben ellehetetleníti  a hétköznapokat. Ilyen fiatalokat és időseket egyaránt érintő ok az ízületi gyulladás is, ami mindenképpen kezelésre szorul az életminőséged javítása érdekében.

 

Mi az ízületi gyulladás?

ízületi gyulladásnak (latinul: arthritis) nevezzük bármely ízület gyulladással járó megbetegedését. Ez jelentkezhet heveny vagy krónikus formában, egy vagy több ízületet is érinthet, kialakulhat többféle okból, de a végeredmény ugyanaz: az érintett ízület(ek) duzzanatával, fájdalmával, melegségével, vörösségével, és funkciójának csökkenésével jár.

 

Mi okozza a gyulladást?

Az ízületek felépítését már te is ismered: az ízületet csontok, a csontok végein található porcok, az ízületi tok, valamint az ezt kitöltő ízületi folyadék alkotja.
Gyulladás esetén a tokot belülről határoló ízületi hártya gyulladásos folyamata zajlik, aminek következtében az ízületi folyadék felszaporodik, duzzanatot, és a feszülés miatt fájdalmat okozva. Minél hosszabb ideig áll fenn a folyamat (hetek, hónapok) annál jelentősebb ízületi deformitást, merevséget és mozgáskorlátozottságot okoz.

Az ízületi gyulladás lehet:

- fertőzéses eredetű - oka leggyakrabban valamilyen bakteriális fertőzés

- steril gyulladással járó - ilyen az autoimmun eredetű rheumatoid arthritis

- anyagcsere-zavar miatt kialakuló - ilyen például a köszvény

- különböző betegségekhez kapcsolódó - pikkelysömörhöz gyakran jár együtt ízületi gyulladással

- a porcok kopásából kialakuló degeneratív gyulladás

- hormonális megbetegedés következménye - pl.: pajzsmirigy alulműködés

- sérülés, túlterhelés okozta

 

Az ízületi gyulladás tünetei

A gyulladásos folyamatok fentebb említett klasszikus tünetein túl (fájdalom, melegség, vörösség, duzzanat, működéskiesés) jelentkezhetnek olyan általános tünetek, mint az általános gyengeség, rossz közérzet, hőemelkedés vagy akár a láz is.
Az ízületi gyulladás egyik nemet sem kíméli, bármely életkorban előfordulhat - az évek előrehaladtával kialakulásának az esélye növekszik. Az ízületi gyulladás érinthet egy izületet, de egyszerre többet is - ez a sokízületi gyulladás.

 

Milyen utat kell megtenned a diagnózisig?

Az elszenvedett fájdalom és a mozgáskorlátozottság sok esetben olyan méreteket ölt, hogy elkerülhetetlenné válik az orvos felkeresése. Ő alaposan kikérdez, megvizsgál, szükség esetén pedig további vizsgálatokat ír elő annak kiderítésére, hogy mi okozza az ízületi gyulladásodat. Erre azért van szükség, mert csak a kiváltó ok megszüntetése garantálja a kezelés hatékonyságát.


Milyen vizsgálatokra számíthatsz? 
Vérvételre a gyulladásos paraméterek megállapítása érdekében, képalkotó eljárásokra (röntgen, MR) - ahol az ízület eltorzulására, elváltozásaira derítenek fényt, ízületi folyadék vizsgálatára, hogy bebizonyosodjon a fertőzés gyanúja.

 

Az ízületi gyulladás kezelése

Az ízületi gyulladás kezelése több “fronton” zajlik egyszerre:

- állapothoz igazodó gyógyszerelés - fájdalomcsillapító, tüneti gyulladáscsökkentő gyógyszerek

- krémek, gélek, tapaszok helyi alkalmazása

- súlyosabb esetekben szteroid adása is szükséges lehet, illetve speciális esetekben a biológiai terápiát is egyre nagyobb sikerrel alkalmazzák.

- ezzel párhuzamosan fizioterápia – elsősorban gyógytorna

- a megfelelő időben és javallattal történő reuma sebészeti beavatkozás,

- a pszichológiai/pszichoterápiás kezelések

- szociális támogatás

- megfelelő ideig tartó tehermentesítés, pihentetés

 

Ha az ízületi gyulladás oka: fertőzés

Ebben az esetben az ízületbe kerülő kórokozók okoznak ízületi gyulladást. Hogy kerülhetnek az izületbe?  A vérárammal - egy a szervezetedben található gócból - vagy direkt módon -  ízületi műtét, ízületbe adott injekció vagy ízület közeli sérülés következtében. Nagyon fontos a korai felismerése és kezelése, mert súlyos, életveszélyes állapotot okozhat.

A gyulladás hirtelen alakul ki, általában csak egy ízületet érint. Az ízület erős fájdalmával jár - sokszor már a puszta érintés is nagy fájdalmat okoz. Láz, gyengeség, fogyás is jelentkezhet. A laboratóriumi eltérések jellegzetesek: gyorsult vérsüllyedés, magas gyulladásos fehérjeszint (CRP), magas a fehérvérsejtszám utal a gyulladásos folyamatra.

Az orvos mintát vesz az ízületi folyadékból, a baktériumtenyésztés alapján pedig célzott kezelést ír elő. Kórházi körülmények között, vénás antibiotikum adására lehet szükség. Ha nagy mennyiségű folyadék gyűlik össze az ízületben, akkor le kell csapolni, hogy minél kisebb legyen a feszülés és a fájdalom, valamint, hogy a kórokozók ne terjedhessenek tovább.

 

Rheumatoid arthritis (RA)

Ebben az esetben az ízületi gyulladás beindításában több tényező bonyolult egymásra hatása vesz részt: genetikai, környezeti tényezők és autoimmun jelenségek egyaránt. Az autoimmun betegségek esetében az immunrendszer kisiklása révén a szervezet saját sejtjei, szövetei ellen termel ellenanyagokat.

Fontos tudnod, hogy a betegség 35-50 év körüli életkorban, gyakrabban nőkön jelentkezik - és az esetek kétharmadában lassan, alattomosan kezdődik.

Az RA tünetei

Kezdetben bizonytalan ízületi fájdalmak és lassan oldódó ízületi merevség jelentkezik a csuklókban, a kéz kisízületeiben a reggeli órákban. Ha az orvosi ellátás nem történik meg időben, a gyulladás fokozatosan egyre több ízületre - csuklókra, térdekre, vállra - is kiterjedhet, és a fájdalom, a gyulladásos jelek mellett mozgáskorlátozottság is jelentkezik.

Az RA kezelése

A rheumatoid arthritis kezelésének célja  a fájdalom, a gyulladás és a mozgáskorlátozottság mérséklése. Tüneti kezelésként időszakosan fájdalomcsillapítókat adnak, de ezek a gyulladásos folyamatokat nem gátolják. A nem szteroid-gyulladásgátlók bár a fájdalom mellett a gyulladást is gátolják, de nem avatkoznak bele az ízületi károsodás kialakulásába, ráadásul gyomor károsító hatásuk van - ezért ezek is tüneti szernek számítanak.

A gyógyszerek mellett gyógytornával, pihentetéssel és fizioterápiával is egyensúlyban tartható a megbetegedés.

 

Amikor az ízületi gyulladást a porcok kopása okozza

Az osteoarthritis (OA) olyan ízületi kórfolyamat, melynek előterében az ízületi porc pusztulása áll, az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. Az ízületi porckopásnak ma már mintegy száz formáját különítik el. Fokozatosan, hónapok, évek alatt jelenik meg az érintett ízület vagy ízületek fájdalma, merevsége. Az ízület megduzzad, begyullad. A fájdalom mozgás, terhelés hatására erősödik, míg a pihenés után tapasztalható merevség mozgatás hatására enyhül.

Az oszteoartritisz kialakulásának kockázatát növeli az ízületek túlzott vagy éppen elégtelen terhelése, a túlsúly, anyagcsere-zavarok, bizonyos veleszületett fejlődési rendellenességek, korábbi sérülések, illetve az öröklött genetikai adottságok.

A porckopás bármely ízületben felléphet, de leggyakrabban a térdben, a kéz ízületeiben, a csípőben és a gerincben fordul elő. A folyamatot nem lehet visszafordítani - fájdalomcsillapító és gyulladásgátló gyógyszerekkel, életmódbeli változtatásokkal, egyéb orvosi beavatkozásokkal jelentősen enyhíthetők a panaszok.

 

Ha az ízületi gyulladás más betegség része

Nagyon sok olyan betegség van, amelynek az ízületi gyulladás az egyik tünete vagy következménye.

 

Fokozott vasfelszívódás  - hemokromatózis

Az ízületi gyulladás akár a betegség legkorábbi tünete is lehet, mert a betegek kb. felénél fellép. A szervezetben fokozott vasfelszívódás miatt a vastartalom a normális szint fölé emelkedik. A felesleges vas lerakódik a szervekben, melyekben szövetkárosodást és működési zavart okoz.

 

Gyulladásos bélbetegség

A betegek kb. 15–20%-ban jelenik meg az ízületi gyulladás, főként az alsó végtagi nagy ízületek érintettek. Két típusa van: az első forma a bélgyulladással párhuzamosan zajlik, a második forma gyakran a béltünetektől függetlenül halad előre, sőt már évekkel a bélbetegség megjelenése előtt fennállhat.

 

Whipple-kór

Ez egy viszonylag ritka emésztőrendszeri megbetegedés, amit egy baktérium okoz. Hasmenés, fogyás, zsírszékelés, vitaminhiány, vérszegénység, hasi fájdalmak, és sokízületi gyulladás jelentkezik. Jellemző a súlyos fájdalom, a főként nagy ízületi érintettség, ami visszatérő, migráló folyamattá válhat.

 

Familiáris mediterrán láz

A familiáris mediterrán láz egy genetikailag öröklődő betegség. A betegek visszatérő lázrohamokban szenvednek, amelyekhez hasi vagy mellkasi fájdalom, illetve ízületi fájdalom és duzzanat társul.

 

Haemophilia

Egy öröklődő betegség, mely egyes véralvadási faktorok hiányában nyilvánul meg.Mindkét formájában (A és B típus) gyakori a spontán visszatérő vérömleny az ízületi üregben, amely idült torzító ízületi gyulladáshoz vezethet.

 

Hormonális (endokrin) kórképek

Egyes hormonális kórképek is járhatnak ízületi gyulladással. Ilyen:

- a pajzsmirigy alulműködése

- Basedow-kór - autoimmun pajzsmirigy túlműködés

- a mellékpajzsmirigy túlműködése

- Acromegalia - amikor kórosan magassá válik a növekedési hormon szintje

 

Amikor az anyagcserezavar a ludas

A húgysav oldott állapotban van a vérben, és a vizelettel ürül. Köszvény három esetben alakul ki: ha a szervezet túl sok húgysavat termel, vagy a szervezet nehezen tudja a húgysavat üríteni, illetve ha egyes ízületekben a kicsapódásnak kedvező körülmények alakulnak ki.

A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája, amit a magas hűgysavszint okoz. Ennek során apró, hegyes kristályok csapódnak ki az ízületekben, ott heveny gyulladást okozva. A tünetek egyidejűleg akár egyszerre több ízületben is jelentkezhetnek, de jellemzően a lábfejen és a kézfejen jelennek meg. A köszvényes roham hirtelen, leginkább éjszaka kezdődik: az intenzív ízületi fájdalom a láb öregujj ízületén jelentkezik, gyakori még a térdeken és a bokákon is.

 

A köszvény kialakulásának kockázatát bizonyos körülmények növelhetik:

- gyakoribb férfiaknál, mint nőknél

- a nők esetében a változókort követően nő meg a köszvényre való hajlam

- genetikai tényezők

- életviteli tényezők - elhízás, állati eredetű élelmiszerek túlzott fogyasztása, alkoholfogyasztás

- betegségek - kezeletlen magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, érelmeszesedés

 

Sérülés, túlterhelés okozta ízületi gyulladás

A sérülésből is okozhat ízületi gyulladást. Ez főként a sportolóknál vagy volt sportolóknál fordul elő, vagy gyakori balesetek, sérülések következményeképpen is.  ízületi gyulladást vonhat maga után a rándulás, a ficam, a törés, szalagszakadás vagy izomsérülés.

Az időskorban jelentkező ízületi gyulladásnak is van előélete. Az aktív korban történő fizikai terhelés megteszi a hatását. A nehéz fizikai munkát végzők, a rossz testtartással dolgozók, sajnos gyakran keresik fel orvosukat hát-, láb-, esetleg derékfájdalomra panaszkodva.

Az ízületi gyulladás legegyszerűbb oka a túlterhelés - az bármely korosztályt érintheti nemtől függetlenül. Egy szokványos edzőtermi tréning is végződhet fájdalmas ízületi gyulladással, ha rossz technikával végzed a gyakorlatokat. Az óvatlanság és a felkészültség hiánya miatt a túlerőltetett ízület begyullad. Ugyanilyen veszélyt rejtegethet az olyan megterhelő fizikai munka is, amihez nincs hozzászokva a szervezeted (például a kerti munka tavasszal). Fontos, hogy túlterhelés esetén a gyulladást okozó tevékenységet fel kell függeszteni, az érintett ízületet pihentetni kell és szakszerű kezelést sem szabad elhanyagolni.

 

PORCBAJNOK MSM+KOLLAGÉN PORCERŐSÍTŐ ITALPOR GLÜKOZAMINNAL - NARANCSOS-CITROM

PorcBajnok az ízületi gyulladás kezelésében

A PorcBajnok egy olyan természetes összetevőkből létrehozott italpor, amely komplex módon tartalmazza az egész világon elismert porcépítő hatóanyagokat és ezáltal támogatja a porckopás vagy az ízületi gyulladás megszűntetését.

 

Miért alkalmasak ezek az ízületi gyulladás kezelésére? Lássuk!

MSM -metil-szulfonil metán (szerves kén) különlegessége, hogy minden típusú és eredetű fájdalomnál hatékony,  és szemben a nem szteroid gyulladásgátlókkal nincs negatív mellékhatása. Csökkenteni, vagy teljesen meg is szünteti az izomgörcsöket és fájdalmakat,egyúttal a gyulladást is csökkenti.  Blokkolja a a gyulladásokat és a gyulladásos folyamatokat valamint a fájdalom impulzusok átadását az idegrostokon.

Kollagén - az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje az ember szervezetében. Számos biológiai funkcióért felelős, többek között az ízületek és a csontok egészségében is szerepet játszik. Segiti a sejtek regenerációját, fájdalomcsillapitó és gyulladáscsökkentő hatása van.

Glükozamin - olyan porcerősítő hatóanyag, amely kulcsfontosságú a porcok egészségének megőrzésében. Mivel gátolja a porcszövetet bontó enzimek működését, így lassítja vagy megállíthatja a porcszövet pusztulását. Nagy vízmegkötő képessége révén javítja az ízületi folyadék viszkozitását, segítve az izületi felszinek egymáson történő akadálytalan elmozdulását.

A mozgásszervi panaszok mindannyiunk életét megnehezíthetik. Kellő odafigyeléssel, az egészséges életmódra való fokozatos átállással, megfelelő porc-, és ízületvédő étrend kiegészítő fogyasztásával azonban Te magad is sokat tehetsz azért, hogy minél tovább megőrizd az izületeid egészségét.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Felhasznált irodalom:

http://unipub.lib.uni-corvinus.hu/395/1/heconr04.pdf

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/ta_2009_4_izuletek.pdf

https://arthritis-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/ar578

 

 

Keresés