A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Minőségi kálciumról

Minőségi kálciumról

Átverés-e a sok kálciumtabletta és pezsgőpor reklám?

A kálcium csontjaink elsődleges ásványi összetevője. Szükséges az izomfunkciókhoz, a vérnyomás szabályozásához, az idegfunkciókhoz és a sejtek egészségéhez. A szervezet egészségéhez a csontsűrűségen kívül létfontosságú a csontokban történő kálcium képződésének módja is. A csontok az éltető vörös és fehérvérsejtek termelői, a metabolizmust szabályozzák. Csontjaink egészsége saját egészségünk kulcsa, ami a hosszú életet is jelenti.

A fogyasztott kálcium minősége fontos. Széles választék áll rendelkezésre azokból, melyeket könnyen fel tud dolgozni a szervezete.  A táplálkozáskiegészítőként fogyasztott ásványi anyagokat általában más anyagokkal keverik. Ettől függ a felszívódás hatása és ami fontosabb, hogy hova kerülnek és mit végeznek a szervezetében.

A földben található ásványi anyagok nem organikusak, míg a növényekben levők, melyek élő sejtek struktúrájában léteznek, organikusnak nevezzük. Ez az organikus kifejezés nem ugyanaz, mint a növényvédő szerektől mentes élelmiszereknél.

Milyen az olcsó kálcium?

A kálcium legolcsóbb formája az iskolai kréta, más nevén nem organikus kálciumkarbonát.  A spájzban talált, neves magyar gyártó, gyógyszertárban is kapható pezsgőporos dobozán CALCIUM CARBONICUM 1.250mg (500mg kálcium) felírat díszeleg. Krétaport vettünk, jó drágán. A Limited kínálat óriási humbuk, krétát enni 199 Ft-ért?

Egyéb őrölt formái a húscsont, osztrigahéj vagy a dolomit. További olcsó formái a kálciumglukonát (9% kálcium és 91% cukor glukóz). Ezek a formák nagymennyiségű gyomorsavat igényelnek, hogy biológiailag hasznosíthatóak legyenek, ezért a felszívódásuk rendkívül gyenge. Recept nélkül vásárolható antacidként kaphatóak. A szervezetnek nem túl hasznos, és kockázatos is, mivel az érfalakon lerakódó kálciummal alááshatja az egészségét, veszélyes vese- és epekövet, vagy mellcsomókat okozhat.

Szervezetének nagyon keményen meg kell dolgoznia, hogy az ilyen formájú kálciumból csontokat képezzen. Nagyon sok ember fogyasztja a 40%-os iskolai kréta kálcium formát, mivel könnyedén lehet tömöríteni 500mg-os tablettaként. A mai uniformizált emberek azt gondolják, hogy megeszik a napi 1.000mg kálcium adagjukat két ilyen kerek tabletta vagy pezsgőpor formájában.

A tablettás forma arról híres, hogy átmegy az emésztőrendszeren anélkül, hogy lebomlana. Soha ne fogyasszon kálcium terméket tabletta formában és kerülje el a kőből őrölt kálciumforrásokat!

A kálciumcitrát a másik népszerű kiegészítő, az iskolai krétapornál jobban felszívódik. 20% kálcium és 80% citromsav. A mérsékelt citromsav fogyasztása az étkezés hasznos része, bár 1.000 mg kálcium ebben a formában, 4.000 mg citromsav bevitelével is jár, amely megegyezik 40 dkg paradicsom elfogyasztásával. Ilyen mennyiségű citromsav alaposan megterheli a sejtmotort (mitochondrium), túl nagy mennyiségű citráttal önti el a citromsav ciklust. Ha fáradt vagy kimerült, szervezete rosszul reagál. Fáradtabbá válik vagy fejfájása lesz. Napi fogyasztása esetén sejtjeinek nincs hatásos válasza akkora adag citromsav felhasználásához. Kis mennyiségben nem okoz gondot, nagyobb adag sok embernél egészségügyi problémát okoz.

A korall kálcium lehet jó és rossz, a kálcium típusától függően. Az óceán vizéből származó 2 rész kálciumot és 1 rész magnéziumot, és számos az óceánban található nyomelemet tartalmaz. Ezeket a tökéletesen tiszta vizekben levő, elhalt korallszigetekből bányásszák Okinawa partjainál, ami környezetbarát tevékenység. Megbízható cégek vizsgálják a nyers anyagokat, hogy minőségben megfeleljenek az emberi fogyasztásra. Az Okinawán élő emberek csontjainak egészsége legendás.
A kálcium és magnézium olyan formái karbonát struktúrában helyezkednek el, de teljesen eltérően a fent leírt gimnáziumi krétától. Magasan organikus geometriai formában, az élő korallzátony formáját követik. Kizárólag azok fordulnak elő víz- és zsíroldható formában, és jobban felszívódnak, mint a citrát. Nagyon gyorsan termelik az ásványi ionokat, melyeket szervezete könnyen hasznosít a megszámlálhatatlan metabolikus folyamatok során.

Vigyázzon, megszámlálhatatlan cég létezik, mely olyan korall kálciumot árul, melyet a földből bányásznak. Az ásvány abban a formában az időjárásnak van kitéve, és a természetes magnézium és nyomelemek kimosódtak belőle. Japánban ezt a formát útépítéshez, betonként használják. A gyanútlan vásárlók számára az egész világon étkezéskiegészítőként értékesítik. A vásárlók azt gondolják, hogy valódi korall kálciumot vettek. Ezek a cégek rendszerint olcsó magnéziumot kevernek a termékhez, és a doboz cimkéjén tipikusan magnéziumoxid felirat olvasható. Ha hozzáadott magnéziumoxidos kálciumot vett, nyugodtan eldobhatja.

Vigyázzon, ha olyan kálciumot írnak a cimkére, mely aminosav eltávolító. A felirat azt jelenti, hogy a kálciumot hozzákapcsolták egy élelmiszerhez hasonló proteinnel, így jobbnak kell lennie. Sajnos nagyon sok hasonló tartalmú szer van. Általában a vásárlóknak fogalmuk sincs arról, hogy mit szednek, mit okoz, így ez a cimkézés trükk a minőség elrejtésére. A termékeknél az elsődlegesen használt aminosav a hidrolizált szója.

Csontépítés

Tudjuk, hogy stressz hatására a csontok begyulladhatnak. Eredményeként a szervezet több osteoclast termeléssel válaszol (csontritkulás). A folyamatot a génkapcsolók szabályozzák, amelyek szervezete gyulladásos állapotára adnak választ. Az egészséges életvezetésen kívül olyan élelmiszereket is fogyasszon, melyek segítik ereje egyensúlyban tartását.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés