A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Mire jó a Chlorella valójában?

A tudományos kutatások szerint sok egészségügyi előnye van a Chlorella alga fogyasztásának:


 

1. A chlorella tápértéke

A chlorella nagyon tápláló. Superfood-ként tarják számon lenyűgöző tápértéke miatt:

  • Fehérjetartalma 50-60%, ami ráadásul teljes értékű, hiszen mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható benne.31,32

  • Egyes chlorellafajták B12-vitamint is tartalmazhatnak33, ebben is jól kiegészítik az ember számára nem feldolgozható B12-vel rendelkező spirulinát.

  • Jó vasforrás, az étrend-kiegészítőtől függően akár a napi szükséges bevitel 40%-át is fedezheti. A vas felszívódásához C-vitaminra is szükség van, amely szintén nagy mennyiségben található ebben az algában.31,34,35

  • Antioxidánsok széles skáláját biztosítja31,34.

  • Kis mennyiségben tartalmaz magnéziumot, cinket, rézet, káliumot, kalciumot, folsavat és más B-vitaminokat, és még omega-3-ból is van benne egy kevés.31,34,36


Chlorella

2. Hatékony méregtelenítő hatású

A nehézfémek olyan elemeket tartalmaznak, amelyek kis mennyiségben elengedhetetlenül szükségesek, pl. a vas és a réz, de ezek és más nehézfémek, mint a kadmium és az ólom nagyobb mennyiségekben mérgezőek lehetnek.37 Kísérletek azt mutatták ki, hogy a chlorella hatékonyan segít a nehézfémek és más káros vegyületek eltávolításában a szervezetünkből38,39,40. Az algák, beleértve a chlorellát is, gyengítik a máj, az agy és a vesék nehézfém-toxicitását41.

Továbbá kimutatták, hogy csökkenti az egyéb, élelmiszerekben előforduló káros vegyi anyagok mennyiségét is. Ezek közül az egyik a dioxin, ami összezavarhatja a hormonokat42,43. Tehát kutatások bizonyítják, a chlorella elősegítheti a szervezet természetes tisztulását a méreganyagoktól.


 

3. Erősítheti az immunrendszert

Az immunrendszer összetett rendszerével segít megőrizni egészségét a fertőzések leküzdésével. A chlorella fokozza az immunválaszt.

Egy vizsgálatban a férfiak több antitestet termeltek, amikor chlorellát szedtek, mint amikor placebót kaptak. Az antitestek segítenek a szervezetnek a „betolakodók” elleni harcban44. Egy másik vizsgálatban egészséges felnőttek, akik chlorellát szedtek, a megnövekedett immunaktivitás jeleit mutatták.45


 

4. Természetes módon csökkentheti a koleszterint

Számos tanulmány utal rá, hogy a chlorellában található tápanyagok, beleértve a niacint, a rostot, a karotinoidokat és az antioxidánsokat, segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet.32,46,47


 

5. Antioxidánsként működik

A chlorella számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek antioxidánsnak tekintendők. Így segít megelőzni az LDL-koleszterin oxidációját, amelyről tudott, hogy hozzájárul a szívbetegséghez48, valamint több krónikus betegség elleni harcban is hatékony49.


 

6. Segít a vérnyomás csökkentésében

Egyes kutatások vérnyomáscsökkentő hatásra is utalnak a chlorella esetében. Kimutatták, hogy megakadályozza az artériák keményedését, elősegítheti a szív- és vesebetegség egészségét, ami elengedhetetlen a normális vérnyomáshoz50,51,52.

 


7. Hozzájárulhat a vércukorszint beállításához

A chlorella csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet mind az egészségeseknél, mind az életmóddal összefüggő betegségek nagy kockázatának kitett embereknél.34,47,53,54,55


 

8. Segíthet a légzőszervi betegségek kezelésében

Olyan légzőszervi megbetegedések esetén, mint az asztma és a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) szükség van a gyulladás csökkentésére. Ebben is segíthet a chlorella gyulladásgátló hatása.34,56,57


 

9. Növelheti az állóképességet

Az aerob állóképességre gyakorolt ​​hatását is vizsgálták, pozitív eredménnyel. A vizsgálat végére a chlorellát fogyasztó csoportnak szignifikánsan nőtt a tüdőkapacitása, amely egyben azt jelenti, hogy ők kitartóbbak tudnak lenni, kitolódik az elfáradás pillanata.18

Ez a hatás a chlorella 3 elágazó láncú aminosavjának köszönhető, amelyek több vizsgálat szerint is javították a fogyasztók aerob teljesítményét.58,59


 

Tudományos forrásaink

18 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25320462

30 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10938048

31 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1364032114002342

32 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11347287

33 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24803097

34 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26561078

35 https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/

36 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1747-0080.2011.01569.x

37 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168898/

38 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3654245/

39 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12781705

40 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21297350

41 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4303853/

42 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17472477/

43 https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/dioxins-and-their-effects-on-human-health

44 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21906314

45 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22849818

46 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24920270

47 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18800884

48 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25537066

49 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131561/

50 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19811362

51 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24249971

52 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17330510

53 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27475283

54 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23234816

55 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25097844

56 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28276906

57 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23008817

58 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4241904/

59 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21297567

Keresés