A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Mit tegyünk és mit ne Colitis és Crohn betegség idején?

Az ismeretlen eredetű gyulladás kialakulásában és fenntartásában szerepe van az immunrendszer hibás működésének is. A colitis csak a vastagbélben fordul elő, így ha szükségessé válik a vastagbél eltávolítása, végleges gyógyulás következik be. Ezzel szemben a Crohn betegség az emésztőrendszer egészét érintheti, ezért a gyulladt szakasz eltávolítása után, a betegség bárhol visszatérhet.....

Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa)
Az orvosok cortisont használnak a gyulladások elnyomására és nem törődnek az ásványi anyagok megfelelő egyensúlyával. Enélkül lehetetlen visszaállítani a protein metabolizmus leépülését.

A betegség eredete ismeretlen állítja a témával foglalkozó orvosi oldal!
Feltehető, hogy veleszületett vagy az élet során szerzett hajlamhoz társul valamilyen kiváltó tényező, például fertőzés, lelki vagy testi túlterheltség, mely a lappangó hajlamot felszínre hozza. Az ismeretlen eredetű gyulladás kialakulásában és fenntartásában szerepe van az immunrendszer hibás működésének is.

.....A colitis ulcerosa csak a vastagbélben fordul elő, így ha szükségessé válik a vastagbél eltávolítása, végleges gyógyulás következik be. Ezzel szemben a Crohn betegség az emésztőrendszer egészét érintheti, ezért a gyulladt szakasz eltávolítása után, a betegség bárhol visszatérhet...

 

Mit tegyek és mit ne Colitis vagy Crohn betegséggel

A colitis és hányinger kapcsolódó tünetek. Mindkettőt a szövetek lebomlása okozza.
A hányinger nem mindig olyan enyhe, hogy gyógynövénnyel, például gyömbérrel kezelhető. Előidézheti a belső stressz által elindított masszív szövetleépülés.
A sejtösszetevők vérkeringésbe és bélrendszerbe kerülnek és hányingert okoznak.

Gyilkos tünet, leépíti az evés és ivás iránti vágyat. A személy kiszárad és ennek hatására meghalhat, ha nem kerül kórházba. Bélgyulladás esetén legfontosabb teendő a megfelelő hidratáltság és az ezzel járó sóhiány pótlása.

A víz ívása nem elégséges. A sótól félelem és használatának hiánya azt okozza, hogy a víz azelőtt távozik, mielőtt a szervezet használni tudná. Az éjszakai izzadás oka, hogy a szervezet fenn tudja tartani az ásványi anyagok egyensúlyát az alacsony sószint miatt.

1. Igyon egy pohár vizet óránként felkeléstől lefekvésig. Minden egyes pohár ivásakor tegye valamelyik ujját sóba, és a rajta maradó sót helyezze nyelve alá.
Ha felébred éjjel, igyon kevés vizet sóval. Így naponta valamivel fél teáskanálnál több sót fog fogyasztani. Ajánlott a finomítatlan, kezeletlen só használata, pl.: Himalája vagy Holt-tengeri. A bolti só alumínium származékkal kezelt. Értéke pH 6 alatti vagy körüli, mely savasít. A kezeletlen sók pH 7-7,5 értékűek, vagyis lúgosítanak.

A Himalája vagy Holt-tengeri só semlegesíti a savas ürüléket, mellyel szervezete tele van. A kezeletlen só antihisztamin, csökkenti a gyulladásokat. Vegye figyelembe, hogy colitis esetén jelentős ásványi anyag hiányától szenved a szervezet. Ilyenkor desztillált víz fogyasztása veszélyes lehet.

2. Ne fogyasszon gyümölcsöt és gyümölcslevet betegsége kritikus időszakában!
A gyümölcsök a bélrendszerben fermentálódnak és elősegítik a gombák fejlődését.
Ha szervezete elviseli, fogyasszon sima joghurtot élő baktériumokkal. Javasolt kettő vagy több pohár sárgarépa és zellerlé fogyasztása, melyet készítsen frissen otthoni gyümölcscentrifugájával.

3. Készítsen vagy készíttessen csirke csontlevest friss csirkehúsból, kevés sóval, hagymával, sárgarépával és zellerrel. Ne adjon hozzá izesítőt és fűszereket.

4. Készíthet pirítóst fehér kenyérből. Ne használjon teljes kiőrlésű búzaliszt kenyeret!

5. Basmati rizst adhat a csontleveshez, vagy külön is fogyaszthatja, a többlet kalória bevitelének érdekében.

6. Ha ágyban fekszik, végezzen minden második órában izometriás gyakorlatokat öt percig. Feszítse meg izmait, nyújtsa ki végtagjait, majd engedje vissza.
Ezzel a módszerrel üzenetet küld szervezetének, hogy ne eméssze fel izmait.
Az üzenet azt is tartalmazza, hogy komolyan készül újraépíteni saját testét.

7. Néhány nap múlva vagy amikor már érzi a javulás jeleit, ebédhez vagy vacsorához fehér halat is adhat. Ehet párolt zöldségeket is, például spenótot vagy tököt.

8. Minden este legkésőbb 9 órakor menjen aludni. Ne merítse ki magát túlzottan!

9. Ne telefonáljon és ne fogadjon hívásokat!

10. Ha televíziót néz, kerülje a túlzott izgalmat és érzelmekre ható műsorokat!

11. Ne dolgozzon betegsége kritikus időszakában, mert kórházban végezheti!

12. Ha túl van a legnehezebb időszakon, fogyaszthat 2-3 buggyantott tojásfehérjét sóval, naponta 1-2 alkalommal. Ezzel albuminhoz juttatja szervezetét, mely a vér számára esszenciális protein.

Amikor ismét kialakul a normális, vér nélküli székelés, ehet egy teljes keménytojást pirítóssal.

13. Amikor dolgozni kezd, naponta 1 óránál több munkát ne végezzen.
Colitis esetén a legnagyobb veszély a visszaesés a túlzott stressz és kimerültség hatására. A megfelelő táplálkozási terápiával végzett kúra 4 hét alatt gyógyulást hoz. Ha nem tartja be az ajánlásokat és visszaesik, 12 hét is eltelhet, mire szervezete ismét helyreáll. Kerülje az állapotot előidéző életstílust!

Ne feledje, a bélgyulladás és fekélyesedés megölheti!
Minden esetben konzultáljon orvosával, mielőtt bármilyen öngyógyításba kezd!

Gyógynövény információk colitis esetén.
Használhat többfajta gyógynövényt, azonban az ajánlott víz és só keveréke olyan, mint a gyógyszer. Mindig támaszkodjon saját érzéseire, tapasztalataira, és hagyja, hogy ezek vezessék. Semmilyen leírás nem képes helyettesíteni a belső hangokat.

Colitis, Crohn betegség és ásványi anyagok

A krónikus kimerülés komoly emésztőrendszeri gyulladást és Crohn-betegséget okozhat. Ha a bélrendszer működése nem normális, a szervezet különböző sejtcsoportjai elkezdenek lebomlani. Ettől hol hasmenés, hol bélgyulladás jön létre.
Szinte minden vízzé alakul. Olyan, mint amikor belül minden megolvad.
Elindul a fogyás, eltűnik az étvágy, még akkor is, ha a személy éhesnek érzi magát.

Egy biokémikus segítségével megismerjük az alapelveket, miért bomlik le a bélrendszer belső felülete, miért jön létre folyamatos hányinger, és miért nem hoz gyógyulást, ha bizonyos ételek fogyasztását kerüljük.

A problémát alapvetően a stressz okozta bélszövet proteinek lebomlása okozza.
Mivel a szövetek a lebomlás hatására szétbomlanak, folyamatos a sejtszintű összetevők képződése. Hatására kialakul a betegség. Ebben a helyzetben a szervezet percről-percre termeli a nagy mennyiségű, friss mérgeket.

A bélrendszer méregtelenítése vagy tisztítása nem segítség. Szintén semmit nem ér a különböző, népszerű újságokban és honlapokon megjelenő speciális colitis vagy Crohn étrend.

Az összes táplálkozással foglalkozó szakértő tápanyagokat, míg az orvosok gyógyszereket ajánlanak a tünetekre. Nem értik, mi a betegség oka, amiatt a javasolt vitaminok és gyógynövények nem változtatják meg az okokat. A tüneteket alátámasztó patológiának kell változnia!

Egy táplálkozással foglalkozó szakértő segítségével megismerhetjük a bélrendszer gyógyításához szükséges alapokat és részleteket. Ha mégis a szakácskönyvek receptjeiben bízik, adjon a gyógyulás idejéhez néhány hónapot, évet!

Az emésztőrendszeri gyulladástól szenvedő emberekben toxikus mennyiségű a réz, és cinkhiány áll fenn.

A bélgyulladást és az ezzel járó hasmenést a stressz okozza, következménye a cinkhiány. Változtatása nem egyszerű. A cink egyedüli adagolása nem hoz eredményt.

Amikor a stressz hatására lecsökken a cink szintje, a bélrendszer szövetei elkezdenek lebomlani. Cink szükséges a hosszú aminosav láncok termelődéséhez, melyek proteineket hoznak létre. Az alacsony cink szintje gyulladást hoz létre. A cink csökkenti a nátrium szintjét, és amikor a cink alacsony, a nátrium mennyisége növekszik.

Amikor a cink szintje csökken, a réz mennyisége nő, mivel a két ásványi anyag antagonisztikus kapcsolatban áll egymással. A cinkhiány lehetővé teszi a réz túlzott mennyiségű beépülését. Tipikusan az ilyen emberekre mondják, hogy réz mérgezettek. Nem régi tanulmány során 150.000 embernél mérték az ásványi anyagok mennyiségét az ujjak körmeiben. A kutatás bizonyította, hogy Crohn betegnél igaz a fenti állítás.

A magas rézszint hányingert okoz, ugyanúgy, mint a várandós nőknél. Természetes, hogy a hányinger nehézzé teszi az étkezést. Csak csipegetnek az ételből. Az állapot romlása gyakran anorexiát alakít ki a magas rézszint miatt.
Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés