A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Nátrium-tioszulfát

Schramm Tamás
2016. 01. 10. 19:15:00
Nátrium-tioszulfát

A nátrium tioszulfát általános klórmentesitő, eltávolitja az ivóvizből a klórt. A tioszulfát antidepresszáns és idegnyutató, hatására nehézfémek távoznak a szervezetből, a májban csökken az oxidativ kémiai anyagok felhalmozódása, mert kiváló redukáló anyag. Cián és arzén mérgezésnél is használják.

A legtöbb ember nem tudja, hogy a nátrium tioszulfát általános klórmentesitő. Akváriumokban, ivóvizeknél és úszómedencékben alkalmazzák.  Alacsony mennyiségben előfordul meleg vizű forrásokban, kisérője a nátrium szulfid, amit bőrproblémák kezelésére és reuma esetén közvetett módon alkalmaznak.

2 rizsszem méretű kristály 2 liter vizet klórtalanit. Pár csepp jó minőségű jóddal kiegészitve baktérium, virus, gomba és egyéb toxinoktól mentessé válik a csapviz.

Ismert ellenszer cianid mérgezés esetén, amikor a nátrium tioszulfát és cianid egyesülése után nátrium tiocianát keletkezik, amit a szervezet gyorsan el tud távolitani. A sok barackmagot fogyasztók gyenge ciánmérgezést kapnak. Úgy találták, hogy a nátrium tioszulfát cseppekkel csökkenthető a B17 vitaminban gazdag barackmag vagy almamag fogyasztás mellékhatása, daganat vagy más immunrendszeri állapot saját kezelése esetén. A barackmag fogyasztása az enyhe ciánmérgezésen kívül hányingert is okoz. A nátrium ioszulfát cseppek fogyasztásával általában elmúlik a hányinger.

A nátrium tioszulfát összetevője egy gyenge szulfid anyag, ami a szervezetben elérhető nitritekkel szinergiában működik. Kisebb mértékben szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, hatása kiterjed a nitroglicerint szedő emberek egy részére is, akik szivproblémájukat és magas vérnyomásukat is a tablettával kezelik. A tioszulfát hatása hosszabb ideig tart.

Megfigyelések szerint a nátrium bikarbonát, kis mennyiségű nátrium nitrittel keverve ugyanúgy hat, mivel organikus savak jelenlétében a nitroglicerin és a nátrium nitrit is nitrogénoxidra bomlik. Érdekes tény, hogy amikor a bikarbonátok hiánya miatt a szervezet acidosis állapotába kerül, a nitrogénoxid, ami a vérnyomás szabályozásának fő összetevője, nem bomlik le, és sokkal hatásosabb a mikrobák elpusztitásában, holott azok melléktermékei és maga a mikróba is organikus savakban gazdag. A nátrium nitritet az agy gliasejtek termelik, nitrogénoxidra bomlik, elégetve a savat formáló baktériumokat, virusokat és más mikrobákat.

A nátrium-tioszulfát használható alvási probléma, koncentráció hiánya, fiatalkori hiperaktivitás és dühroham esetén. Hashajtó hatású. Bőrproblémákra, így ekcéma és tinea gombák kezelésére alkalmazzák. Meglepően jól működött hiperaktiv gyermekeknél, glutamin kezelés alatt, az ammónia méregtelenitésében. A nátrium-tioszulfát segiti az agyfejlődést azzal, hogy csökkenti a glutamin alkalmazásától létrejövő időszakos hiperaktivitást. Glutaminnal kombináltan használva, a gyermekek állapota ugrásszerűen javul figyelemhiány, hiperaktivitás, autizmus és érzelmi zavarok esetén. Ismert a nátrium thioszulfát antidepresszáns és idegnyugtató hatása.

Csirkék és haszonállatok nem fogyaszthatnak klóros vizet, ezért ivóvizük klórmentesitését nátrium-tioszulfát végzi. Az emberek vizét klórozzák. Az anyag erőteljesen mérgező az állatok számára, részben ez is oka, hogy az emberek megbetegnek.

A nátrim tioszulfát felhasználási területe a kemoterápiás kezelés időnként süketséget okozó mellékhatásának csökkentése. Elképzelhető, hogy a röntgen besugárzás során keletkező szabadgyököket is eltünteti. Egy fogorvosi röntgen után létrejött borzasztó erős fejfájást rövid időn belül megszüntette a nátrium aszkorbát (C-vitamin lúgositó formája) és nátrium tioszulfát használata.
A tioszulfát antioxidáns, gátolja a gyulladások és oxidativ stressz kialakulását. Mindkettőnek szerepe van az erek meszesedésében.

Az elmúlt években egyre gyakrabban jelzik a nátriim tioszulfát használatát a lágy szövetek meszesedésének kezelésében. A nátrium tioszulfát anionról úgy vélik, hogy közvetlenül reakcióba lép a kálciummal, és a keletkező, jól oldódó kálcium tioszulfát kivezetésre kerül a szervezetből. 

Molekula súlya 248, normál vesefunkció esetén a szérumban levő felezési ideje 15 perc. A nátrium tioszulfát az erekben mobilizálja a kálciumot, mely a kálcium lerakódásokat is érinti.

A gyógyszergyártók leirásaikban többször emlitik, mint gyógyszert, de olcsó kémia anyag lévén, nem éri meg szintetizálni vagy költséges klinikai kisérleteket végezni. Kérdéses, hogy a távoli jövőben a nátrium tioszulfát sokkal szélesebb körben használatba kerül-e

Figyelmeztetések

A nátrium-tioszulfát alkalmazásánál figyelemmel kell lenni a nátrium tioszulfát érzékenységre. Óvatosan kell eljárni magas vérnyomás esetén, mert a nátrium tioszulfát az állapotot erősitheti.

A nátrium-tioszulfát ödémás, nátrium visszatartó állapotú személy, májgyulladás, elzáródásos szivbetegség, vesefunkció probléma, terhességi toxémia  esetén nagy figyelemmel használandó, mert erősitheti az állapotot.

Használata várandós állapot esetén

Kevés részlet ismert a nátrium-tioszulfát várandós állapotra, illetve magzatra gyakorolt hatásáról. Terhesség idején nem dokumentáltak problémát. A magzatot érintő mellékhatások miatt aggodalom nem releváns abban az értelemben, hogy a cianid mérgezés életveszélyes a terhes nőre.

Használata szoptatás idején

Nem ismert, hogy a nátrium tioszulfát az anyatejjel továbbitódik.

Mellékhatások

A nátrium tioszulfát alacsonyan toxikus, és mellékhatásai az ajánlott dózisban rendszerint enyhék.

Keringési rendszer: alacsony vérnyomás

Központi idegrendszer: fejfájás, koncentráció hiány, viselkedési változások: nyugtalanság, képzelődés, hallucináció előfordult túlzott mennyiségű thiocianát létrejötte során.

Emésztőrendszer: hasmenés (rendszerint a szájon át bevitt dózistól), ozmotikus zavarok. Hányinger és hányás előfordulhat a túlzott mennyiségű thiocianát létrejötte során.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés