A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Nem alkoholos eredetű májzsírosodás

Nem alkoholos eredetű májzsírosodás A nem alkoholos eredetű májzsírosodás a zsír túlzott mértékű felhalmozódása a májban, mellyel gátolja a máj funkcióit, és komoly gyulladáshoz vezethet. Az emberek egy részénél akár májdaganat is keletkezhet. A fejlett országokban a lakosság 20-30%-a szenvedhet az állapottól.

A máj kritikus része a cukor, inzulin és lipid szintjének szabályozásában. Szerepe nélkülözhetetlen a szervezet metabolizmusában, mint "központi főállomás".  A rutin vértesztek (vérglukóz, koleszterin) részben a máj különböző funkciónak állapotára kíváncsiak.

Rágcsálóknál nagy mennyiségű cukor vagy ipari, finomított magolaj (napraforgó, szója stb.) nem alkoholos májzsírosodást okoz, míg a vaj és kókusz olaj nem. Kisgyermeknél az ipari, finomított magolajok súlyos májkárosodást okozhatnak, míg ugyanolyan mennyiségű zsír halolajból nem, sőt képes visszaállítani a magolajok által okozott károsodásokat. Feltételezhetően a túlsúly a nem alkohol eredetű májzsírosodás fő hozzájárulója. A kövérség kapcsolódik különböző szervekben, így a májban is megtörténő ektópikus zsírlerakódáshoz.

Alapvetően a túlzott mennyiségű cukor és növényi, finomított olajok járulhatnak hozzá az egyre növekvő nem alkoholos eredetű májzsírosodás kialakulásához. Az elmúlt 40 évben megváltozott étkezési rendet tekintve az adatok konzisztensek az elképzeléssel.

Nemrég végzett kutatás eredményében olvashatjuk a Kanadában vizsgált nem alkoholos eredetű zsírmájas gyermekek táplálkozását. Magas cukorbevitel, magas omega-6 zsírsav (finomított növényi olajok) és nagyon alacsony omega-3 zsírsav fogyasztás.

A magas cukorfogyasztást hozzák kapcsolatba a vastagabb derékkörmérettel, az inzulin rezisztenciával, alacsony adiponectin és megemelkedett gyulladásos marker értékekkel. Az alacsony omega-3 bevitel kapcsolódik az inzulin rezisztenciához és a megemelkedett májenzim értékekhez. A telített zsírok nincsenek kapcsolatban a markerekkel, mivel a szövegben sem kerültek megnevezésre.

A gyermekek, akik mindannyian inzulin rezisztensek, többségében kövérek voltak, táplálkozásunkban nagyon magas az omega-6 zsírsav (napforgó, repce, kukoricaolaj), illetve nagyon alacsony omega-3 zsírsav fogyasztás. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy teljesen hibás irányba mozdult az étkezés az elmúlt 40 évben. Ezek eredményeként jelent meg és terjed rakéta sebességgel a nem alkoholos eredetű májzsírosodás.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés