A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Niacinamid, cukorbetegség, stroke, Alzheimer-kór, hüvelyszárazság

Schramm Tamás
2016. 03. 13. 17:09:00
Niacinamid, cukorbetegség, stroke, Alzheimer-kór, hüvelyszárazság

A niacinamid a B-3 vitamin. Akne, cukorbetegség, stressz, stroke, Alzheimer-kór,  öregkori demencia és számtalan egészségügyi probléma esetén lehet segítség. Ha érdekli, elolvashatja, hogy napi fogyasztása hogyan járul hozzá a magas életkor eléréséhez .

Por alakban kínáljuk, mert hisszük, hogy a legtisztább forma a leghatásosabb.

A legtöbb niacinamid kiegészítő sajnos sokkal többet tartalmaz , mint a niacinamid.
A tabletta gyakori összetevője a sziliciumdioxid a tapadás elkerüléséhez, a magnézium sztearát vagy sztearinsav a gyártást könnyiti, a hypromellose (hydroxypropyl methylcellulose) emulgáló vagy sűrítő anyag. Előfordul, hogy kálciummal dúsítják, a  kálciumoxid vagy kálciumkarbonát vízben nem vagy alig oldódik. Hacsak nem szereti a gyertyaviaszt enni, érdemes kerülni a fenti összetevőket, mert egészségügyi hatásuk kérdéses. Több helyen elérhető az angol nyelvű cikk, ahol képekkel mutatják be a közel 1 tonna vízoldhatatlan tablettát, a szennyviz tetején lebegve. A tabletták a széklettel együtt egészben távoztak a szervezetből. Bár áthaladtak a végbélen, a gyártó neve jól olvasható a felületén. Forrásuk a bőségesen megtalálható akciós vitamintabletták, akciós táplálkozás kiegészitők, bioboltok és multik választéka.


A niacin és niacinamid közötti különbség, hogy a niacin bevitelét követő 5-10 perc után kitágítja a bőr felszínéhez közeli ereket. Megemlítik, hogy pozitív hatással van a koleszterin szintre is. Savasitó hatású. A niacinamid a savasító niacin amidja, ezért lúgosító.
A használók 1-2%-nál tágítja ki az ereket és nincs hatással a koleszterin értékekre. (Ha nem napraforgó, kukorica vagy repceolajjal főz, a koleszterin csökkentés valószinűsége is kérdéses.) A két anyag minden más, egészségügyi probléma esetén felcserélhető. 

„1954-ben lehetetlen volt feltételezni vagy akár csak arra gondolni, hogy vérző fogínyem egy napon gyógyult lesz. 31 évvel később, további megoldást hozott a szivkoszorúér betegek számára.

Abban az évben fogínyem eltávolodott fogaimtól és folyamatosan vérzett. Bármennyi C-vitamint fogyasztottam, nem segített. Ráadásul fogorvosom is figyelmeztetett, hogy rövidesen lehet, hogy ki kell húzatnom fogaimat.

Akkoriban skizofrén és öregkori butulásban szenvedő személyeket, illetve más betegségeket is gyógyítottam. Elkezdtem szedni a vitamint, minden étkezés után 1 grammot, azaz naponta 3 grammot. Csupán azért tettem, mert meg akartam tapasztalni a hatását.

A niacinamid szedésének kezdetétől számított két hét múlva fogínyem teljesen normális lett. Egyik reggel, fogmosás közben hirtelen meglepetéssel vettem észre, hogy ínyem már nem vérzik! Néhány nappal később fogorvosom is visszaigazolta, hogy fogínyem nem duzzadt. A mai napig megmaradt a legtöbb fogam."

A B-3 vitamint a tryptophan aminosavból állítja elő a szervezet. Átlagosan 1 mg B-3 vitamin készül 60 mg tryptophanból, ami 1,5%. Mivel a szervezet állítja elő, nem egyezik a vitamin meghatározásával. Vitamin csak olyan összetevő lehet, amely nem készíthető. Át kellett csoportosítani az aminosavakat, de hosszútávon a B-3 állandó vitamin státuszt kapott. Az álalakított mennyiség a személytől és állapotától függően változik. Egy várandós nő az utolsó 3 hónapban háromszor hatásosabban alakítja át a tryptophant, mint mások. Az is bizonyított, hogy a fogamzásgátló szteoridok, ösztrogének stimulálják a tryptophan oxygenáz enzimet, hogy a tryptophanból niacint alakítson át.

A megfigyelésekből néhány érdekes kérdés merül fel. A nők átlagosan hosszabb ideig élnek, mint a férfiak. Kimutatták, hogy ha férfiak niacint kapnak, élethosszuk növekedik. A nők megnövekedett élethossza annak az eredménye, hogy a tryptophant nagyobb hatásfokkal alakítják niacinná és ennek hatására növekszik ösztrogén termelésük?  Ugyanaz a magyarázata annak, hogy a nőknél alacsony a koszorúér betegség előfordulása?

A niacin(amid) valószínűleg nem olyan biztonságos, mint a víz, de azt megközelíti.
A beteg megkérdezett „Mennyire veszélyes a niacin(amid) terápia?” Válaszoltam „Egy kicsivel hosszabb ideig fog élni. Ez problémát jelent Önnek?”

Az elmúlt 25 év mérgezés adataiban 1 vagy 2 halálesetet tulajdonítottak a niacin(amid)nak. A bizonyítékok átolvasa után még ez az alacsony szám is megdőlt. Ahogyan feltételeztük, a halálosok esetek száma nulla.

LD 50 értéke az a dózis, ahol a niacinamid fogyasztó állatok fele elpusztul. Kutyák esetében 6.000 mg/testúly kg. Ez egyenlő napi közel fél kg niacinamid fogyasztásával. Nincs olyan ember, aki naponta 225.000 mg, azaz 225 gramm niacinamidot fogyaszt. Már a veszélyes dózis előtt hányingert okozna. A legmagasabb napi dózis, amit ember valaha fogyasztott; 20 tabletta (500 mg/darab) volt, ami 60.000 mg niacinamid. Egy 6 éves skizofrén lány vette be, aki előtte „hangokat” hallott. A „hangok” azonnal eltűntek. Azóta napi 3.000 mg fogyasztásával tartja karban egészségét.

A niacinamid nem mérgezi a májat. A terápia növeli a májfunciók laboratóriumi tesztekben mérhető értékét, de az emelkedés azt jelenti, hogy a máj aktív. Nem azt jelzi, hogy a háttérben patológiai okok rejtőznek. Dr. Bill Parsons behatóan foglalkozik a témával könyvében.

"Személy szerint 1955 óta naponta 1.500 és 6.000 mg közötti niacint fogyasztok. A bevitel legnagyobb "veszélye", hogy hosszabb ideig élünk. Egyik női páciensem 112 éves, és évente végigmegy az országos sífutó útvonalon. 42 éve, naponta fogyasztja a niacint. Az orvosok félelme nem tényeken vagy adatokon alapul, csupán mítosz jellegű, de nagyon nehéz legyőzni. A niacinamid fogyasztók között van esély, hogy néhányuknál májkárosodás következik be, például alkoholizmus, hepatitis vagy más egészségügyi okok miatt. A niacinamid hatására nem javul és nem rosszabbodik."

"1.600 daganatos beteget kezeltem, legtöbbjük naponta 12.000 mg aszkorbinsavat kapott más táplálék kiegészítőkkel együtt. Az eredmények jók voltak, legalább 40 százalékuk 10 évvel túlélte a kezelést. Kis részük olyan betegekből tevődött össze, akik minden létező orvosi kezelést megkaptak, de orvosuk szerint gyógyíthatatlanok és végső állapotban voltak."  A niacinamid megnöveli az élethosszt és csökkenti az elhalálozást szívinfarktus következtében.

A niacinamid hatásosan csökkenti az elhalálozás arányát a keringési betegségeken kívül is. Megvédi a sejteket és szöveteket a mérgező molekulák vagy szabad gyökök károsító hatása ellen.

Az egyik legizgalmasabb kutatási terület, hogy a niacin védelmet biztosít a daganat ellen. (Titus,1987). Jacobson és Jacobson (Hostetler 1978) úgy gondolja, hogy a niacin (specifikusabban a NAD) gátolja a daganatokhoz vezető folyamatokat. Azt találták, hogy az emberi sejtek egy csoportja, mely elég niacint kapott, majd azt követően karcinogéneknek lett kitéve, 1/10 arányú daganat fejlődött ki, mint ugyanazon sejtekben, melyek nem jutottak niacinhoz. A daganatos sejtekben alacsony a NAD. Nem meglepő, hogy a niacin csökkentette a daganatos elhalálozást a nemzeti szívkoszorúér gyógyszer tanulmányban. Az első daganatos, akit kezeltem, napi 3 gramm niacint és 3 gramm aszkorbinsavat kapott. (Hoffer, 1970).

A niacinamid növeli a NAD (nicotinamide adenine dinucleotide koenzim) termelését. Naponta 3 gramm adagolása fiatalkori diabetesben szenvedőknél nagy arányú gyógyuláshoz vezetett. (Vague, Vialettes, Lassman-Vague, and Vallo, 1987). „Eredményeink és az állatkísérletek azt jelzik, hogy 1-es típusú diabetes esetén a niacinamid lassítja a B sejtek leépülését és javítja regenarálódásukat, ezzel javítva a gyógyulási hajlamot. (Yamada, Nonaka, Hanafusa, Miyazaki, Toyoshima and Tarui 1982).

A niacinamid védi a veseszöveteket. (Wahlberg, Carlson, Wasserman and Ljungqvist 1985). Patkányoknál a Streptozotocin diabetogenic hatása ellen védelmet nyújt. Klinikai formában sikeres niacinamid kezelést kaptak betegek, heveny glomerulonephritis tüneteivel. Egyik páciensemet dialisisre készítették elő. Nefrológus orvosa azt mondta, hogy meghal, ha megtagadja a kezelést. Naponta 3 gramm niacinamid fogyasztásával, 25 évvel később, ma is jól van.

A niacin és niacinamid nagyszámú betegség ellen nyújt védelmet. Kolera esetén csökkenti a folyadékveszteséget, gátolja és visszafordítja a bél kiválasztását, melyet a cholera mérge és a E. Coli enterotoxin hoz létre. Férfiaknál csökkenti a hasnyálmirigy daganathoz kapcsolódó hasmenést.

Teljesen egyértelmű, hogy a B-3 vitamin egy erőteljes anyag, mely a szervezet nagyszámú reakciójában játszik szerepet. Nagy dózisban terápiás és megelőző hatású a tünetekhez nem kapcsolódó betegségek esetén is.

Elképzelhető, hogy bármely emberi populáció, amely megnöveli a B3 vitamin bevitelét, akár napi 100 mg mennyiséggel, jelentős csökkenést tapasztal az elhalálozásban, és növekedést az élethosszban.

A niacinamid terápiás használata nagyon jól megalapozott

  • Fáradtság kezelése

A szervezet alacsony niacinamid szintje fáradtságot okoz. Bármilyen gyenge mitochondria funkcióhoz kapcsolódó állapot, mint krónikus fáradtság, bármely szerv működési hibája, bármilyen neurológiai betegség (Parkinson-kór) esetén nagyon előnyös a nagy dózisú niacinamid.

  • Arthritisz

A niacinamid jobb, mint a nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők. Dr. William Kaufman az 1940-es években bizonyitotta, hogy az arthritis több formája előnyösen kezelhető nagy dózisú niacinamid használatával. Kaufman ragaszkodott a napi 3.000-5.000 mg dózishoz, melyet több, kisebb adagra osztott fel. Kiváló eredményekkel járt.

  • Skizofrénia és pszichózis

Dr. Abram Hoffer rutinosan adagolta nagy dózisban, napi 3 gramm mennyiségig. A niacinamid adagolása nagyon jó eredménnyel járt pszichózisban szenvedő pácienseknél. Hónapokig, időnként évekig tarthat, míg a teljes előnye megmutatkozik, de a normális mentális egészség visszaállitható. Más táplálkozás kiegészitőkkel együtt használják.

  • Nyugtalanság és hangulati hullámzások

Egy tanulmányban összehasonlitották a nagy dózisú niacinamid és diazepam eredményét. Érdekes módon a niacinamid hatékonyabb volt. A niacinamid a stressz és nyugtalanság pszichológiai hatását csökkenti. Egy tanulmány részvevői arról számoltak be, hogy jobban aludtak a niacinamid bevitel hatására.

Szinte járványos a gyermekek számára felirt Ritalin gyógyszer fogyasztásának növekedése. Sajnos nem igazán veszik figyelembe a gyógyszer mellékhatásait, amelyet az agy biokémiájában és az energiában okoz. Nagyon kicsi az amfetaminok és más hangulat módositó gyógyszerek szerepének figyelése a gyermekkori bűnözésben. A xenobiotikus (szintetikus) gyógyszeres terápia és a stressz illetve a táplálkozási hiány által okozott biokémiai egyensúly felborulásának keveréke jelentősen hozzájárul a gyermekkori bűnözéshez.
A niacinamid potenciálisan hatásos kezelés nagyon sok gyermekkori és fiatalkori viselkedési probléma esetére. A niacinamid segiti az ATP/ADP arány és azzal az agy energia és amin szintjeinek fenntartását. Az amfetamin által előidézett dopamin és energia tartalékok csökkenését a niacinamid bevitele pótolja (Wan, et.al. 1999).

A niacinamid olcsó, elsődleges beavatkozó eszköz az agresszió jelentős csökkentésében. Diákok számára másik előnyös tulajdonsága is van. Nootropikus hatása magasabb, mint piracetam esetén! Sőt, a niacinamid jobb, mint a piracetam, mert antihypoxikus, antiamnéziás és szorongásoldó (Akhundov, et. al., 1990). Talán a szakemberek is felfigyelnek, és több alkalommal javasolják a niacinamid bevitelét, mint az amfetaminokat.

  • Vércukorszint szabályozás

Ez a terület megelőz minden mást. Az alacsony glikémiás indexű táplálkozáson kívül táplálkozás kiegészítőkre, az allergiák csökkentésére, a hormonegyensúly helyreállitására és a stressz hatásos kezelésére is szükség van a vércukorszint normális értékeinek megtartásához.

  • Parkinson-kór

Nagy dózisú niacinamid alkalmazásával néhány páciensnél észrevehető javulást figyeltek meg. Azért lehetett, mert a niacinamid hatással van a neurotranszmitterek mennyiségére.

  • Neurotranszmitter szintek

Az emberi szervezet képes a niacinamid visszaállitására tryptophanná, mely nyersanyaga a melatonin, serotonin és 5-HTP útvonalának. Az útvonalnak fontos hatása van az alvásra és hangulatra. Például a tryptophan és 5-HTP nagyon hatásos a depresszió kezelésében. A melatonin a minőségi alvásban játszik fontos szerepet.

Niacinamid és cukorbetegség

A niacinamid cukorbetegeknél három előnyös hatással rendelkezik.

  1. Csökkenti a nitrogénoxid szintázt, amely segiti a béta sejtek pusztulásának késleltetését. A bétasejtek inzulint előállitó hasnyálmirigy sejtek.
  2. Javitja az oxidációs/redox funkciót a NAD szint helyreállitásával, amely segitséget nyújt a sejtszintű károsodás megelőzésében, és javitja azok helyreállitását.
  3. Csökkenti a glikált hemoglobin szinteket, amelyek csökkentik a perifériás szervek és erek oxidációs töltetét és a cukor metabolitok kárositó hatását. 1-es típusú cukorbetegség esetén a niacinamid lassitja a béta sejtek leépülését, és javitja a sejtek regenerálódását. A niacinamid elnyomja az ADP-ribolizáció reakciókat a béta és immunsejtekben, illetve az endotheliumban. A sejthalál útvonala és a gén kifejezés mintái magas niacinamid bevitel esetén módosulnak, hatására javul a béta sejtek túlélése és az immunrendszeri szabályozás egyensúlya (Kolb, Burkhart 1999).

Egy másik tanulmányban a niacinamid adagolása kisebb inzulin szintnél alacsonyabb glikált hemoglobint eredményezett. A tanulmány szerzői kiemelték, hogy a niacinamid sikeres lehet a frissen diagnosztizált, 1-es típusú cukorbetegség esetén, mert javitja a metabolikus szabályozást, valószinüleg megnöveli az állandó B-sejtek funkcióit. (Pozzilli, et.al. 1989).

A fiatal felnőtt, 1-es típusú cukorbetegek 2 éven túli, teljes gyógyulása ritka, mégis, 1987-ben egy francia tanulmányban a 7 páciens közül kettő teljesen meggyógyult, napi 3 gramm niacinamid adagolása mellett. Azt is tapasztalták, hogy az inzulin átlag dózisa alacsonyabb volt a niacinamid kezelt csoportban, mint a placebo csoportnál. (Vague, et.al 1987)

A niacinamid előnyös lehet a felnőtt, 2-es típusú cukorbeteg és krónikus hasnyálmirigy gyulladásos személyeknél. A kutatók javuló glikémiás adatokat figyeltek meg a terápiás táplálkozás mellett adagolt niacinamid hatására, 2-es típusú cukorbetegeknél. Alkoholista betegek tanulmányában krónikus hasnyálgyulladás esetén a niacinamid jelentősen növelte az inzulin termelődést, enyhén javitotta a glukóz stimulált kibocsátását, és csökkentette a túl gyors véralvadást, illetve a helyreállás idejét. (Loginov et.al. 1999).

A niacinamid lassitja a cukorbetegek neuropátia kialakulását, és csökkenti a máj toxikusságát a gyógyszerterápiában. (Kroger, et. al. 1999). A nagy dózisú niacinamid ronthatja a glikémiás szabályzást, de komolyan figyelembe kell venni a niacinamid pozitiv hatását a glikált hemoglobin esetén.

A niacinamid más előnyös hatásai

A niacinamid terápiás előnyeit erőteljes gyulladásgátló és antitumor tulajdonságai segitik. Aszthma esetén csökkenti a hizósejtek degranulálódását és a hisztamin kibocsátást. Tüdőaszthma és csalánkiütés gyógyitására ajánlják. (Werbach 1987). A niacinamid előnyös lehet a daganatok elleni küzdelemben. Azt mutatták a kisérletek, hogy gátolja a NF-kappa B gén leirást, amely a gyulladást szabályozza, és cserében gátolja az NF-kappa A-t, illetve előidézi a tumorsejtek apoptosis (önmegsemmités) állapotát. (Pero, et.al. 1999).

A niacinamid tanulmányozása során nagyon hasznosnak bizonyult a stroke korai kezelésében. Ha a stroke beállta után, 2 órán belül fogyasztották, dózistól függően csökkentette az infarktust. (Ayoub, et.al. 1999). A niacinamid csökkenti az érelzáródás okozta károsodást, mert jelentősen emelkedik a NAD+, amely növeli az ATP koncentrációt, gátolja a sejtek elhalását.

Niacinamid adagolása

1-3 gramm niacinamid naponta biztonságosan fogyasztható. A niacinamid szinergikusan együttműködik más kiegészitőkkel, így E-vitamin, kálcium-EAP, króm picolinát, vanadyl szulfát, lipoinsav, a vércukor és glikált hemoglobin csökkentésében, és a vér inzulinszintjének szabályozásában. A tanulmányok azt mutatják, hogy a glikált hemoglobin és inzulin kulcs tényezők az 1-es és 2-es cukorbetegség kezelésében.

A nagy dózisú niacinamid leggyakoribb mellékhatása a nyugtató hatás. A nagy dózis nem okoz májtoxicitást. A niacinamid terápiás dózisa felnőtteknél naponta 3 grammig, 300-500 mg-os elosztott dózisokban. Gyermekeknél 300 - 500 mg naponta, 2-3 alkalommal elosztott dózisban elég jól tolerált. Az alacsony dózisú niacinamid védelmet nyújt a máj mérgezése ellen. Anti-aging (öregedést gátló) program napi 3 gramm fogyasztását javasolja.

A niacinamid nagyon hatásos a cukorbetegség, érkeményedés, nyugtalanság, álmatlanság és stresszes események agresszió megelőző kezelésében. Arthritis probléma esetén a niacinamid csökkenti a fájdalom tüneteket más anyagokkal együtt fogyasztva.

A niacinamid a-lipoinsavval anti-aging tápanyag. Pozitivan elősegiti a Sir2p funkciókat és hosszabb életet biztosit azoknak, akik lassitani szeretnék a öregedési folyamatokat. A niacinamid fontos szerepet játszik az öregedés neuroendokrin elképzelés hipotézisében.
Biztonságos, hatásos, megfizethető kiegészitő, melynek fontos szerepe van a táplálkozásban.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés