AZ OMEGA-3 ZSÍRSAVAK JELENTŐSÉGE A BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉBEN
Az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok, olajok lebontási termékei a zsírsavak, amelyeknek két nagy csoportja van: a telített és a telítetlen zsírsavak. Néhány kivételtől eltekintve a telítetlen zsírsavakat a szervezeted nem képes előállítani, ezért a napi szükséglet biztosításáról neked kell gondoskodni, azaz kívülről bevinni.
Ilyenek az omega-3 zsírsavak is, azok a többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek közé a linolénsav, az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) is tartozik. Ezek a zsírsavak a táplálkozásunkban mindig is jelen voltak, de azt, hogy a szervezet biológiai folyamataiban milyen értékes szerepük van, csak az utóbbi néhány évtizedben ismerték fel.
Omega-3 zsírsavak elsősorban a tengeri halakban fordulnak elő, az édesvízi halfajtákban ritkán találhatóak meg, csak a busa tartalmaz valamennyit belőle. Ezekből a halakból 200-300 gramm a hetente ajánlott fogyasztási mennyiség, de ennek csak a töredékét fogyasztjuk. És milyen rosszul tesszük…
Az omega-3 zsírsavak pozitív hatásai
Az omega-3-zsírsavak egészségünkre kifejtett pozitív hatásai nélkülözhetetlenek lehetnek a betegségek megelőzésében, mert:
- mérsékelhetik a vér koleszterinszintjét, ezzel együtt csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kockázata
- szerepük van a zsírok szállításában
- segítenek megtartani az erek rugalmasságát
- részt vesznek a gyulladásgátló anyagok képzésében, hatékonynak találták őket még a reumás ízületi gyulladás ellen is
- csökkentik a trombózis, a stroke és az infarktus kockázatát, a triglicerid-szintet és a vérnyomást
- jótékony hatást fejtenek ki az immunrendszerre
- részt vesznek az idegrendszer és sejthártyák felépítésében
- segítik a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását
- csecsemőknél szerepük van a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában
- csökkenthetik a depresszió kialakulásának esélyét
- gyerekeknél (és felnőtteknél is) javítják a feladatmegoldó- és problémamegoldó képességet, mivel fontos szerepük van az agyban lévő idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban
- lassíthatják az öregedési folyamatokat
- segíthetnek megelőzni a fejlődő macula-degenerációt (AMD), jó hatásúak a szem hajszálereire
Fogyassz te is kellő mennyiségben Omega-3 zsírsavakat, csökkentsd a betegségek kialakulásának esélyét!