A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Pajzsmirigy alulműködés és a zsirmáj

Schramm Tamás
2016. 03. 13. 17:07:00
Pajzsmirigy alulműködés és a zsirmáj

A zsirmáj azt jelenti, hogy májsejtjeiben túlzott mennyiségű zsir halmozódott fel. Az egészséges májsejtek részben zsirszövetekkel cserélődnek ki. A májat fokozatosan elfoglalja a zsir, hatására egyre kevesebb májsejt marad. A májzsir sárgás, gyakran a gyulladástól megnőtt zsiros szövet.

A zsirmáj ma már a leggyakoribb májfunkció rendellenesség . A fejlett világban 5-ből 1 embernél alakul ki zsirmáj, amely rendszerint hasi kövérséget, inzulin rezisztenciát és 2-es tipusú cukorbetegséget okoz. Komolyabb esetben cirrhosis és májkárosodás alakulhat ki.

Zsirmáj akkor jön létre, ha a triglycerid, a zsir egy formája, felgyülemlik a májsejtekben. Az állapot neve steatosis, mely állandó gyulladásokat és májkárosodást okozhat. A májzsir kialakulásának leggyakoribb oka a túlzott alkohol bevitele, a túlsúly és a táplálkozás során fogyasztott nagy mennyiségű zsir, azonban néhány gyógyszer is okozhat zsirmájat. A gyógyszerezés felfüggesztése megállitja a folyamatot, és lehetőséget biztosit a zsirmáj visszaforditására.

Hogyan tudhatja meg, hogy van-e zsirmája?

Az emberek többsége nem tudja megállapitani, hogy van-e májproblémája, mert a tünetek, különösen a kezdeti időszakban nem specifikusak. A zsirmáj hatására az ember általánosságban nem érzi jól magát. Növekvő fáradtságot tapasztal és ok nélkül túlsúlyossá válik.

A zsirmáj lehetséges tünetei:

  • Túlzott súly a hasi területen
  • Emelkedett koleszterin és triglycerid szintek
  • Fáradékonyság és fáradtság érzése
  • Hányinger
  • Epekövek
  • A test túlmelegedése
  • Fokozott izzadás
  • Vörös, viszkető szemek

A zsirmáj vérvizsgálattal és a máj ulthangos vizsgálatával diagnosztizálható.

Szerencsére a zsirmáj visszaforditható.

Kevesebb szénhidrát
A hibás táplálkozás zsirmáj tünetet okoz. A legnagyobb ellenség a cukor és fehéritett liszttel készült élelmiszerek. Ezeket teljes mértékben kerülni érdemes. A magas szénhidrát tartalmú ételek általánosságban hozzájárulnak a zsirmáj kialakulásához, mert a zsir a túlzott mennyiségű szénhidrátot zsirrá alakitja át. Korlátozandó a kenyér, tészta, reggeli magvak, burgonya és bármi, ami lisztből készül.

Kevesebb alkohol
A túlzott alkohol fogyasztása a zsirmáj kialakulásának második legnagyobb oka.  Az alkohol gyulladásokat okoz és kárositja a májsejteket, melynek hatására zsirsejtek foglalják el a májszövetek helyét. Zsirmáj esetén az alkohol fogyasztását napi 1 adagra kell csökkenteni, és hetente legalább két alkoholmentes napot kell tartani.

Több zöldség, protein és helyes zsirok fogyasztása
A nyers zöldségek és gyümölcsök a legerőteljesebb májgyógyitó ételek. A nyers ételek segitenek a máj szűrő funkciójának tisztitásában és javitásában, igy az képes lesz újra eltávolitani a zsirokat és mérgeket a véráramból. Fogyasszon nagyobb mennyiségben zöldségeket főve és nyers salátaként. A legtöbb ember számára a gyümölcs is egészséges. Magas vércukor vagy inzulin rezisztencia esetén a legjobb napi 2 adagra korlátozni a gyümölcsök fogyasztását. A protein is fontos, mert segiti a vércukorszint stabill értéken tartását, a hasméret csökkentését, csökkenti az éhséget, és az ételek iránti vágyakozást. Minden étkezéssel proteint kell bevinni. A legjobb forrásai a tojás, baromfi, tengeri étel, húsok, magvak, magok, hüvelyesek, tejsavó fehérje és tejtermékek.

A finomitott növényi olajok (politelitetlen zsirsavak, mint napraforgóolaj, kukoricacsiraolaj, repceolaj, szójaolaj) és margarinok rontják a zsirmáj állapotát. Az egészséges zsirokból érdemes többet bevonni a táplálkozásba, ezek az olivaolaj, (nem növényi) olajos halak, kókuszolaj, lenmag és nyers magvak és diók.

Nyers növényi italok fogyasztása
A nyers zöldséglevek kiváló vitamin, ásványi anyag és antioxidáns források. A levek 80-100% zöldségből készüljenek. Gyümölcslevek fogyasztása nem javasolt, mert túl magas a szénhidrát és kalória tartalmuk.

A zsirmáj kialakulását elősegitő gyógyszerek

Aszpirin Reye szindróma

A Reye szindróma ritka, de súlyos betegség, tipikusan gyermekeknél alakul ki, virusos fertőzés hatására. Az agy megdagad és a májban sebesen felhalmozódik a zsir. Ezek hatása miatt a szindróma potenciálisan életveszélyes. Az aszpirint és májra való hatását is okolják a Reye szindróma kifejlődése miatt.

Amiodarone

Az amiodarone gyógyszer az abnormális szivritmus kezelésére. A gyógyszer elsődlegesen a májban metabolizálódik és zsirmáj jön létre.

Diltiazem

A diltiazem kálcium csatorna blokkoló csoportjába tartozó gyógyszer. Magas vérnyomás és szivfájdalom kezelésre alkalmazzák. A májban metabolizálódik, és az emberek egy részénél zsirmáj alakulhat ki.

Glucocorticoidok

Szteroid gyógyszerek erőteljes gyulladáscsökkentő hatással. Két közös glucocorticoid a kortizon és prednizon. Számos gyulladásos állapot esetén alkalmazzák, így reumás arthritis, psoriasis arthritis, szisztémás lupus, erythematosus, pikkelysömör, sarcoidosis, idiopathiás thrombocytopen purpura és colitis. A glucocorticoidok zsirfelhalmozódást okoznak a májban, melyből zsirmáj alakulhat ki.

Methotrexate

Erőteljes gyógyszer, amely hatással van a májsejtek normál metabolizmusára. Bizonyos típusú daganatok, pikkelysömör és reumás arthritis kezelésében használják. A máj toxikussága, így zsirmáj kialakulása a methotrexate lehetséges mellékhatása.

Tamoxifen

A tamoxifen ösztrogén elnyomó gyógyszer. Emlődaganat kezelésében használják. Elsődlegesen a májban metabolizálódik. Zsirmáj és kapcsolódóan hepatitis alakulhat ki.

Valproinsav

Epilepszia gyógyszer. Szinte kizárólag a májban metabolizálódik. A szer doboza az FDA figyelmeztetését tartalmazza, májtoxicitást okozó veszélye miatt. A zsirmáj felgyülemlése az egyik mellékhatása.

Zsirmáj kezelése

Klinikai kutatási eredmény alapján már napi 500 mg aszkorbinsav is segit megakadályozni a zsirmáj és cirrhosis kialakulását. Napi 5.000 mg (5 gramm)  aszkorbinsav hatására elkezdett kiöblitődni a zsir a májból. (Ritter, M.,  AP, Oct 11, 1986).
Dr. Klenner bemutatta, hogy nagyon nagy dózisú aszkorbinsav (500-900 mg/testsúly kg naponta) képes gyógyitani a hepatitist 2-4 nap alatt (Smith, L. H., ed. Clinical Guide to the Use of Vitamin C, Life Science Press, Tacoma Washington, 1988, pp 22-23).

Ha aszkorbinsavat kiván használni, ne feledje, hogy erőteljesen savasit, nagyobb mennyiségben vagy hosszabb időn keresztül fogyasztva a gyomrot marhatja.  Teljes mértékben semleges (pH 7-es érték) és ugyanolyan hatásos a szódabikarbóna és aszkorbinsav keveréke.
1 egység aszkorbinsavhoz 0,5 egység szódabikarbóna és fél pohár viz keveréke ajánlott.
Honlapunkon és a cikk végén megtalálja.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés