A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Pajzsmirigy alulműködés és mellékvesék - 2. rész

Schramm Tamás
2016. 05. 01. 20:02:00
Pajzsmirigy alulműködés és mellékvesék - 2. rész

Ha megtöbbszöri pajzsmirigye energiaszintjét, összességében energiát veszít. Ha a pajzsmirigy 100%-osan működik, de a mellékvesék csak 50%-ban, a személy teljes energiavesztesége 50%.

A pajzsmirigy és mellékvese a szervezet fő energiaforrásai, az energia 98%-át biztosítják. A két mirigy nélkül nem lenne erőnk szemünkkel pislogni sem. A pajzsmirigy az Ádám-csutka alatt, a nyaki részen helyezkedik el, szilva méretű. A mellékvesék sokkal kisebb méretűek és a vesék tetején találhatóak.

A két mirigy nagyon közeli kapcsolatban működik, és együtt állítják elő a szervezet energiáját. Nem technikai kifejezéssel a mellékvesék bocsátják ki az egyszerű cukrokat, melyek üzemanyagként szolgálnak a pajzsmirigy számára. A pajzsmirigy a cukrokat energiává alakítja át ugyanúgy, ahogy az autó gyújtógyertyája a szikrával üzemanyagot alakít át energiává.

A maximuális energiához a mirigyeknek teljes kapacitással kell működniük. A két mirigy a személy metabolizmusát vagy az oxidáció tipusát határozza meg. Ha mindkettő túlzottan aktív, a személy gyorsan oxidál, vagyis nagyon gyors a metabolizmusa. Rendszerint az ilyen tipusú személyek telve vannak energiával.

Ha az egyik mirigy túl aktív, a másik alulműködik, a személy vegyes-oxidáló tipus. Mindkét mirigy alulműködése esetén a személy lassan oxidál. Olyankor lassú a metabolizmus, és a személy rendszerint szenved az energia hiányától. Szükség esetén a mellékvesék extra energiát biztosítanak adrenalin formájában.

Négy fő ásványi anyag van a szervezetben, melyek a pajzsmirigy és mellékvesék szabályzó működését segítik. Kálcium (Ca), magnézium (Mg), nátrium (Na) és kálium (K). Ezeket makró ásványi anyagoknak nevezzük, mert sokkal nagyobb mennyiségben vannak szervezetünkben, mint más ásványi anyagok.

Ha a négy ásvány szintje normális, a pajzsmirigy és mellékvesék csúcs hatékonysággal működnek. Bármelyik ásvány hiánya esetén probléma keletkezik. Néha relatív kicsi elmozdulás esetén a két mirigy közül az egyik alulműködővé válik.

Az egészség kulcsának megértéséhez a különböző ásványi anyagok arányát kell megértenünk. A normális szintet milligramm / százalék értékben fejezik ki.A kálcium normális szintje 40, magnézium 6, nátrium 25, kálium 10.

Az ásványi anyagok értéke meglehetősen pontos információt ad a személy energia szintjéről. A kálcium és kálium arányát nevezik pajzsmirigy aránynak, mivel a két ásvány szabályozza a pajzsmirigyet. A kálcium lassítja, a kálium gyorsítja működését. Ha a személy szöveteiben túl magas a kálcium (a kálium arányához képest) alulműködő, fordított esetben túlzottan aktív a pajzsmirigy működése.

A kálcium-kálium normál aránya 4, tehát a kálcium 40, kálium 10. Ezen értékek esetén a pajzsmirigy csúcsteljesítményen működik.
Ha a kálcium-kálium arány nagyobb, mint 4,7, a pajzsmirigy alulműködik. Minél nagyobb az arány a két ásványi anyag szintje között, annál kevesebb energiával rendelkezik a személy.

Már 10% eltérés is fáradtságot okoz. 10% nem tűnik soknak, mégis az. Ha az átlagos életkor 70 év, 10% 7 évet jelent. Az ásványi anyagoknál nagyon fontosak az arányok. A személynek lehet normális pajzsmirigy szintje a vérben, mégis gyenge (alulműködő) lehet a pajzsmirigye.

A pajzsmirigy funkcióinak rutinvizsgálata nem pontos. A teszt alapvetően a vérben levő thyroxin szintet méri. Nagyon sok orvos nem érti meg, hogy a vérben lehet normális szintű pajzsmirigy hormon (thyroxin), az mégis alulműködik.

A mellékvesék működését a nátrium-magnézium aránya szabályozza. Ha a két ásvány aránya felborul, akár csak egy kicsit, komoly hatása van a mellékvesékre. Túl sok magnézium (a kálciumhoz képest) lassítja működését. A nátrium-magnézium arány 4,17:1. Az érték a nátrium normális szintje (25) osztva a magnézium értékével (6). 4,17 aránynál a mellékvese teljes kapacitással működik. 3,2-nél már alulműködik.
Ha a normál nátrium szint (25) értéke 20 alá csökken, a személynél a mellékvese medulla működése elkezd lassulni. Sok személynél az érték 15 alatti, és alig van erejük. Nagyon alacsony nátrium értéknél NE próbálja kiegyenlíteni a hiányt sok sóval! Egyáltalán nem segíti, inkább ronthatja a helyzetet.

Ha a pajzsmirigy energiaszintje 50%, és a mellékvese szintje is 50%, akkor együttes működésük megközelítőleg 25%-os energiát biztosít. Az értékek és az energiaszint meghatározása nehezebb, ha a személynek vegyes a metabolizmusa.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés