A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Pajzsmirigy és omega-6 finomitott növényi olajok

Schramm Tamás
2016. 05. 01. 19:53:00
Pajzsmirigy és omega-6 finomitott növényi olajok Ha pajzsmirigy alulműködése van, helyezzen egy pohár finomított napraforgó étolajat néhány napra napfényes helyre!  Vajon tudja-e milyen színe és állaga lesz?

A pajzsmirigy szabályozza egyebek mellett, a szervezet metabolizmusának arányát, a T3 és T4 hormonok kiválasztásával. Mint bármely más hormonnál, a szövetek válasza a hormonok mennyiségétől és a szövetek hormonérzékenységétől függ.

1-es tipusú diabetes esetén a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint ahhoz, hogy a glukóz a vérből a szövetekbe jusson. 2-es tipusú diabetes esetén gyakran a szövetek állnak ellen az inzulin hatásának, ezért a glukóz nem tud eljutni a vérből a szövetekbe akkor sem, ha magas az inzulin szintje.

Szénhidrátot tartalmazó étkezés után mindkettő eredménye a túlzottan magas vérglukózszint.

Dr. Ray Peat feltételezése szerint minden többszörösen telítetlen zsírsav (napraforgó, szója, repce olajok) elnyomja a pajzsmirigy jelzését, ezért amennyire lehetséges, kerülni kell azokat. Az állításhoz megbízható referencia nem tartozik, ezért a PubMed (amerikai orvosi kutatás adatbázisa) leírásokban kellett kutatni. Kiderült, erről már az 1970-es éves óta tudnak.

Az első kérdés, hogy vajon a linolsav csökkenti-e a pajzsmirigy T3 és T4 hormonjainak kiválasztását? Úgy tűnik nem, bár egy tanulmány szerint igen. Ezt követően nézzünk meg olyan tanulmányokat, melyek a linolsav hatását vizsgálták a pajzsmirigy hormonok szövetekre gyakorolt érzékenységének szempontjából.

A kukoricaolaj tartalmú táplálkozás nagyban elnyomja a máj válaszát a T4 hormonra, ha összehasonlítjuk ugyanolyan mennyiségű faggyúval (súlyra 5%). A sáfrányolaj tartalmú ételek elnyomják a máj válaszát a T3-ra, ha összehasonlítjuk egyenlő mennyiségű faggyúval (10% súly). A magas linolsav tartalmú táplálkozás elnyomja a T3-ra, barna zsírra és májra vonatkozó válaszát.

A tények fontosak, mert a máj az egyik fő helye a pajzsmirigy hormonokra válaszoló hőtermelésének. A máj és egyéb szervek állítják elő a hőt egy szivattyú aktiválásával, mely az ionokat a sejtmembránon keresztül oda és vissza áramoltatja. Ezt nevezik a nátrium-kálium ATP kiegyenlítőnek. Egyik módja, hogy kémiai energiából hőt termeljen. Ugyanúgy, mint amikor a kezeket összedörzsöljük.

Egy másik tanulmányban kimutatták, hogy 20% faggyú tartamú étellel táplált patkányok többet ettek, mégis kevesebbet híztak, és kevesebb zsírt mértek bennük, mint a 20% sáfrányolajat fogyasztó patkányokban. A máj nátrium-kálium ATP aktivitása 26%-kal volt alacsonyabb a sárfányolajat evőknél, bár az eredmények nem tekinthetőek statisztikailag pontosnak. A leptin szérum magasabb volt a sáfrányolajat fogyasztó csoportban. A magas leptin és alacsony energiaszint leptinnel szembeni ellenállást feltételez.

A sáfrányolajat fogyasztó csoport kevesebb táplálékot evett, és mégis nagyobb mértékben hízott. Valószínüleg a linolsav elnyomta a hőtermelő képességüket. Ez részben az elnyomott nátrium-kálium ATP szintnek és a leptin ellenállás hatásának tulajdonítható.

Az 1970-es években a linolsavat a pajzsmirigy túlműködés hatásos kezelésének gondolták. További tanulmányok szükségesek, hogy megfigyelhetővé váljon a túlzott pajzsmirigy hormonok és a táplálkozás során bevitt, többszörösen telítetlen zsírsavak összefüggése. A linolsav hatással lehet a pajzsmirigy jelzéseire azzal, hogy megakadályozza a pajzsmirigy hormonok kötödését saját receptoraihoz. Nem minden többszörösen telített zsírsav képes ugyanolyan módon súlygyarapodást okozni.

Növekedésben levő egérben 15% kukoricaolajjal több zsír képződött, mint a 10%-nyi kukoricaolajjal és 5% perillaolajjal (gazdag O-3 alfa-linolsavakban) táplált egereknél. A hatás meggátolható a prostacyclin receptorok kiiktatásával, mely azt mutatja, hogy az omega-6-ból származó eicosanoid jelzés a felelőse a túlzott mértékű zsírszövet fejlődésnek a növekedésben levő egereknél.

Ha hozzáadjuk a glutén által elnyomott autoimmun pajzsmirigy alulműködést,  a szójában levő goitrogéneket (pajzsmirigyszint elnyomókat), és az endokrin szerveket károsító műanyagokat, mint a BPA, érthető, mitől emelkedik hatalmas mértékben a kövérség a nyugati társadalmakban.

Mi a kezelés módja?
Dobja ki a növényi olajokat, szóját, búzát, cukrot és feldolgozott élelmiszereket azok kedvéért, amelyek "kezelésére" az emberi szervezet ellátott: állati zsírok, gyökér zöldségek, zöldségek, gyümölcsök, húsok, belső szervek, tengeri ételek, tojás, magvak, áztatott vagy fermentált nem glutén tartalmú hüvelyesek

A kókuszolaj (zsír) meglehetősen nagy segítség lehet, mert szinte csak telített zsírokat tartalmaz, nincs hatással a pajzsmirigy jelzéseire.
Ez lehet az oka, hogy az energiaszint emelkedik, és segíti a súlycsökkenést.

Az orvosi irodalom szereti használni a közepes láncú triglycerid megnevezést, mert azzal eltünteti a hivatkozás tényét, hogy telített zsírsavról van szó.

Segítséget ad a fogyáshoz az alacsony szénhidrát tartalmú táplálkozás, de nem lehetünk biztosak abban, hogy ez csak magának a szénhidrát bevitel csökkentésének köszönhető vagy a búza és cukor elhagyásának is.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés