A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

PMS - SOS, minden, amit tudni akart a tünetek okáról és megszüntetéséről

2016. 07. 04. 17:34:00
PMS - SOS, minden, amit tudni akart a tünetek okáról és megszüntetéséről

Nem sokan tudják, hogy a pajzsmirigy beceneve a „harmadik petefészek”, mert szerepe van a menstruációs ciklusban és a termékenységi folyamatban résztvevő hormonok létrehozásában. A klinikai orvoslás hibásan tanítja, hogy ösztrogén hiány állapota áll fenn. A PMS és menopauza a túlzott ösztrogén kitettség állapota

Minden esetben konzultáljon szakorvosával, mielőtt egészségét maga akarja kezelni!
A cikk nem egyszerű, ezért javaslom, hogy pihenés időszakában olvassa.

A népszerű orvosi irodalom ellenére a PMS tünetei nem normálisak. Mondhatjuk, hogy a motor működését jelző fény, ami havonta kialszik. Ha a menopauza időszakát könnyen szeretné átélni, ne hagyja figyelmen kívül a PMS tüneteit. Ha egyszerűen szeretne fogyni vagy hízni javasolt, hogy keressen gyógyírt a PMS-sel összefüggő hormonális egyensúlyához és metabolizmusa felborulásához. Az írásban olvashat a PMS okát képező részletekről és betekintést nyújt annak belső javításába. A születés szabályozás és a PMS kapcsolatáról egy másik cikkben olvashat.

A menstruációs ciklus

A menstruációs ciklus 26-30 naponta újul meg, és ciklikusan változtatja bizonyos hormonok szintjét. Két szteroid hormon felelős a a menstruáció folyamatáért, a progeszteron és ösztrogén. Mindkettő koleszterinből épül fel különböző női szövetekben, de a legtöbb a méhben és mellékvesékben. A túlsúly zsírsejtjei szintén az ösztrogén krónikus forrásai. A progeszteron és ösztrogén antagonisztikus hormonok, mindegyik a saját funkcióival, melyek ha egyensúlyban vannak, PMS mentes menstruációs ciklust hoznak létre.

Az ösztrogén funkciói a ciklusban szoros irányítás alatt vannak, és a petesejt kibocsátását ösztönzik. Az ösztrogén szintje a megtermékenyülés időszakában, a 12-16. nap között a legmagasabb. Egészséges nőnél minden hónapban csupán néhány órán keresztül lehet domináns az ösztrogén. A modern táplálkozás, születés szabályozás, hibás életstílus, stressz, a gyenge májfunkció, bélrendszer toxikus állapota és az IUD használata okozza, hogy a nők heti 7 napon és napi 24 órában ösztrogén dominánsak.

Az ösztrogén nagyon veszélyes, ha az ellentétes hormon nem tartja ellenőrzés alatt. A progeszteron a tüszőrepedést követőn a corpus luteumból áramlik ki és csökkenti az ösztrogén szintjét, hatására az ösztrogének eltávoznak a sejtekből. Amikor csak progeszteron érhető el, az elpusztítja az ösztrogén receptorokat, és meggátolja azon enzimek működését, melyek az ösztrogén létrehozását segítik. A progeszteron egy nagyon erőteljes anti ösztrogén.

A progeszteron stimulálja a méh nyálkahártyájának létrehozását. Ha a petesejt megtermékenyül, az egészséges anyában nagy mennyiségben keletkezik progeszteron, hogy oxigénnel lássa el a magzatot és megvédje a stressztől.

A progeszteron a szervezet egyik legjobb védelmet nyújtó anyaga, lehetővé teszi a stressz kezelését, az energia termelést, az ösztrogén elnyomását és szabályozza a vércukor, illetve sók metabolizmusát, kortizol és aldoszteron igénye nélkül. A magas progeszteron szint minimalizálja a stressz által létrehozott ösztrogéneket, a kortizolt és aldoszteront.

A tüszőrepedést követően magas a progeszteron szintje, ezért a PMS nem létezik vagy legrosszabb esetben is csak minimális. Progeszteron hiánya esetén (ösztrogén dominencia állapotában) az ösztrogén hatásai okozzák a PMS általános, puffadás, görcsök, erős vérzés, emlő érzékenység, akne, hangulat változás, étel utáni vágy, hátfájás, migrén, folyadék visszatartás, stb. tüneteit. A progeszteron hiányos állapot kapcsolódik a szabálytalan menses, meddőség, vetélés ösztrogén ellenes tüneteihez. Kérdés, mik azok a tényezők, amik a progeszteron hiány állapotához vezetnek?

Pajzsmirigy hiány és progeszteron

Nem sokan tudják, hogy a pajzsmirigy beceneve a „harmadik petefészek”, mert szerepe van a menstruációs ciklusban és a termékenységi folyamatban résztvevő hormonok létrehozásában.

Történelmileg a magas koleszterin szintet használták az alul működő pajzsmirigy diagnosztikai markereként. Amikor a pajzsmirigy alacsony, a koleszterin átalakul epe sókká, és a szteroidok szintje csökken, eredményeként a szérum koleszterin növekszik.

A pajzsmirigy hiányos állapot az ösztrogén dominancia nagyon fontos tényezője. Pajzsmirigy és A-vitamin szükséges, hogy a koleszterin pregnenolonná alakuljon; bármelyik hiánya esetén csökken a szteroid szintézis. A pregnenolon a progeszteron és DHEA előfutára. A progeszteron egy védő hormon, ami kiegyenlíti vagy ellenáll az ösztrogén (és aldoszteron) hatásának. Az alul működő pajzsmirigy funkció, az alacsony koleszterin és a vitamin (különösen A-vitamin) hiány eredménye az alacsony progeszteron szint. Az alul működő pajzsmirigy nehezen képes a karoténból A-vitamint átalakítani, emiatt jönnek létre narancssárga színű bőrkeményedések a kezeken és lábakon, amelyek tovább növelik a progeszteron hiányát. A-vitamin a májban, a szárnyasok tojásában, és tejtermékekben találhatók.

A progeszteron hiánya hozzájárul a kortizol és szerotonin túltermelődéséhez, amely tovább növeli az ösztrogén dominenciához kapcsolódó stressz állapotát. A kortizol a hát és has zsírrétegének felgyülemléséhez kapcsolódik. Amíg a progeszteron hiányos állapotot nem orvosoljuk, a hason és háton levő zsírréteg eltüntetése és a fogyás esélye alacsony. A progeszteron kiegészítő a 14. naptól a menstruáció első napjáig segít a PMS tünetein és nagyon sok esetben teljesen megszünteti azokat.

Kiemelkedően fontos a pajzsmirigy helyes működése a progeszteron termelés javításához. Bármi, ami a pajzsmirigy hiányos működéséhez járul, a PMS tüneteit erősíti és a fogyás ellen dolgozik. Ha a progeszteron nem segít, az ösztrogén eltávolítása, a táplálkozás és a pajzsmirigy egészségének szerepe a legfontosabb.

“A pajzsmirigy ahhoz szükséges, hogy a sejtek oxidatív, és ne reduktív állapotban legyenek, és a progeszteron (ami csak akkor képződik, ha a sejtek sebesen oxidatív állapotban vannak), aktiválja azokat a folyamatokat, melyek eltávolítják a sejtből az ösztrogént és inaktiválja azokat a folyamatokat, amik új ösztrogént hoznak létre a sejtben”.

Pajzsmirigy hiány, epe sók és a rendszeres bélműködés
Az epe sók a májban levő koleszterinből jönnek létre és az epében tárolódnak. Az epe sók távolítják el a mérgeket és az elhasználódott hormonokat, kiválasztják a túlzott mennyiségű koleszterint és lebontják a vékonybélbe kerülő étkezési zsírokat.

Az epe sók termelése, mint a szteroid szintézise lecsökken, ha a metabolizmus aránya alacsony. Az epe létfontosságú az ösztrogén és más mérgek eltávolításában a bélen keresztül, melyeket az egészséges máj választ ki és készít elő. A toxikus bélrendszer negatívan hat a folyamatra, ha a glukoronsav kivonódik az ösztrogénből, amely az ösztrogén újbóli szervezetbe felszívódásához vezet. A bambusz hajtások és a nyers sárgarépa csökkenti a bél baktériumokat, segíti az ösztrogén eltávolítását.

Rendszeres bélműködés szükséges az ösztrogén és az endotoxinok (lipopoliszacharidok) csökkentéséhez. Lomhán működő bél esetén az ösztrogén újra felszívódik a vérkeringésbe (enterohepatikus recirkuláció) és megnöveli az endotoxinok hatását, ami további terhet okoz a májnak. A pajzsmirigy hiányt történelmileg a székrekedéssel hozzák összefüggésbe, így újra, a pajzsmirigy egészsége létfontosságú az ösztrogén dominencia megelőzésében és visszafordításában. A só és cukor csökkenti a kortizolt, adrenalint és az aldoszteron javítja a bél mozgékonyságát, ahogyan az emberi táplálkozásban az emészthető ételek.

Születés szabályozás

A 20. század korai időszakában a természetes, szárított pajzsmirigyet használták a meddőség, a szabálytalan menstruáció, a késő vagy túl korán beálló pubertás (vagy menopauza) és a menstruáció előtti szindróma (PMS) kezeléséhez. Az orvosi közösség elfelejtette ezt az értékes információt, és helyett minden életkorú nőnek mérgező anyagokat ír fel születés szabályozás céljára.

A születés szabályzás hatása a túlzott mennyiségű ösztrogén, mely gátolja a fogamzást. Az ösztrogénről ismert, hogy magzatelhalást, terméketlenséget és spontán abortuszt okoz. Ez a hatása tudatos és veszélyes a születés szabályozásban, mert manipulálja a hormonokat és azzal elősegíti a korral járó degenerációt. Tudta-e, hogy a reggeli tabletta egy óriási dózisú ösztrogén? A szintetikus ösztrogént gyártók 20 éve ugyanerről a tablettáról azt mondták, hogy meggátolja az abortuszt. Az ipar azóta is ellentmondásban van az ösztrogénről.

A túlzott mennyiségű ösztrogén bizonyítottan kapcsolódik a csontritkulás, daganat, stroke, szívbetegség tüneteinek kialakulásához, és elsődleges szerepet játszik a gyors öregedésben. A demencia, migrén, szkleroderma és más diszfunkciók ösztrogén dominencia miatt jönnek létre. A progeszteron és magas pajzsmirigy szint védelmet nyújtanak mindezek ellen.

Hasonló módon, a fogamzásgátló szerek a fiatalabb nőket mérgezi, a hormonpótlás a poszt menopauza időszakában mérgez. A klinikai orvoslás hibásan azt tanítja, hogy ösztrogén hiány állapota áll fenn. A menopauza a túlzott ösztrogén kitettség állapota. Egy 2002-es tanulmány volt a kiemelkedő esete annak, ami megmutatta, hogy milyen tragikus a klinikai orvoslás metodológiája. Ahelyett, hogy az ösztrogén csodáját mutatta volna be, a tanulmány az ösztrogénnel kezelt csoport idő előtti elhalálozásához vezetett. Gary Null, Phd et al. discusses this in “Death by Medicine.”

“A szintetikus hormonpótlás nem akadályozza meg a szívbetegségeket vagy demenciát, de megnöveli az emlődaganat, szívinfarktus, stroke és epehólyag tünetek előfofordulását.

A poszt menopauza időszakában levő nők egyharmada használja a hormonpótlást. A szám nagyon fontos a fenti tanulmány fényében, mert az adatokat visszatartottak a tanulmány befejezés előtt, a szintetikus ösztrogén-progeszteron adagolás miatti nagyon magas elhalálozási arány miatt.”

A menopausa nem az ösztrogén hiánya miatt alakul ki, mint ahogyan az ösztrogén iparág szeretné elhitetni velünk. Az öregedés során a metabolizmus aránya vezet a progeszteron termelés csökkenéséhez. Hatására az ösztrogén ellenállás nélkül marad, ami tovább gyengíti a metabolizmust, ingerli az agyalapi mirigyet, stresszt és öregedést okoz. A ciklikus progeszteron termelődés képességének hiánya vezet a menstruáció elmaradásához. A menopauza létrejöttében NEM az ösztrogén, hanem a progeszteron hormon hiánya a lényeges. A gyógyszeripar szintetikus progeszteronjai ösztrogénként működnek és ezért alakulnak ki daganatok."

“Ösztrogén számtalan szövetben jöhet létre, ezért soha nincs hiány állapot, amit egyetlen klinikai tanulmányban sem határoztak meg tényszerűen. A menopauza az agyalapi mirigy működését szabályozó idegek kimerülése, melyet a túlzott mennyiségű ösztrogén okoz. Emiatt, a menopauza a hosszú időn keresztüli ösztrogén érintettség eredménye. Az ösztrogént számos különböző szövet állítja elő, más ösztrogén anyagokkal és xeno-ösztrogénekkel, amelyeket nem mérnek, és súlyosbítják az ösztrogén dominencia állapotát. Azok magukban foglalják a szója termékeket, a növényi ösztrogéneket, az összes telítetlen olajat, a szintetikus ösztrogéneket, a kereskedelmi forgalomban levő húsokban és növényvédő szerekben.”

A menopauza és post-menopauza ösztrogén domináns állapot, ezért bármi, ami ebben az írásban ajánlott a PMS szenvedőknek, előnyös a menopauza időszakában levő nőknek. Ennek azért van jelentősége a menopauzával összefüggő diszfunkciókban, mint a csontritkulás növekvő kockázata, stroke, szívbetegségek, emlő- és méhdaganat, mert a tünetek rendkívüli módon összefüggésben vannak a túlzott mértékű ösztrogénnel. A progeszteron és magas pajzsmirigy szint védelmet nyújtanak az említett tünetek ellen. Az orvosi közösség erről nem nyilatkozik.

Többszörösen telítetlen zsírsavak

Az emészthető magok nem állták ki az idő próbáját. A magvak részei és a magolajok (magvak, babok, diófélék, minden föld felett termő zöldség) védelmi mechanizmusokat építettek ki saját maguk védelmére (elfogyasztásuk ellen), ezért többszörösen telítetlen zsírsavakat (napraforgó, szója, repce, kukorica) tartalmaznak, melyekkel megmérgezik az állatok emésztő rendszerét, ha elfogyasztják.

A protein emésztés mérgezésén kívül a többszörösen telítetlen zsírsavak ösztrogént hoznak létre az emberi szervezetben. Az ösztrogén biztosítja a szabad zsírsavak kibocsátását a vérbe, ami lezárja a glukóz oxidációt (Randle effektus), és a metabolizmusban számos negatív hatással járó, túl nagy arányt biztosít a zsírsavaknak. A nők sokkal könnyebben lesznek cukorbetegek a szabad zsírsavak krónikus mennyiségétől. A születés szabályzás, ösztrogén tartalmú eszközei miatt, ugyanezt a hatást mutatja.

A többszörösen telítetlen zsírsavak és az ösztrogén több ponton gátolják a pajzsmirigy funkciókat, csökkentik a progeszteron termelést, és veszélyeztetik a máj funkcióit. Az ösztrogén és a többszörösen telítetlen zsírsav külön-külön és együtt is csökkenti a metabolizmus hatását, ezért a súlycsökkentés ösztrogén domináns állapotban igen reménytelen. Telített zsírok, mint a kókuszolaj, vaj ellentétesen működnek, és segítik a többszörösen telítetlen zsírsavak károsító hatásának csökkentését.

A túlzott mennyiségű többszörösen telítetlen zsírsav segíti a májban a koleszterin visszatartását. Azok számára, akik a koleszterint veszélyes anyagnak tekintik, ez pozitív hatás. Azonban a koleszterin, önmagában stressz ellenes, és minden szteroid, D-vitamin, epe sók nyersanyaga. Vagyis a túlzott mennyiségű telítetlen zsírsav toxikus hatású a szervezetre. A koleszterin visszatartása hatással van az epe sók és más szteroidok szintézisére, mely hozzájárul a gyenge ösztrogén méregtelenítéshez és progeszteron előállításhoz.

A máj egészsége

Az ÁLLATI forrásból (NEM növényi) származó, emészthető proteinek nagyon fontosak a máj számára az ösztrogén és más mérgek detoxikálásához. Az egészséges máj minden ösztrogént és többszörösen telítetlen zsírsavat megsemmisít, mely keresztül jut rajta. A protein hiány következtében a pajzsmirigyben is hiány alakul ki, mert az ösztrogén, amely pajzsmirigy romboló, korlátlanul felhalmozódhat. Egy negatív visszacsatolású hurok képződik itt, mivel a pajzsmirigy hormon aktiválja a máj metabolizmusát, de azt az ösztrogén és vérben felhalmozódó szabad zsírsavak elnyomják. Következtében tovább csökken a pajzsmirigy funkció és a máj funkciók lehetővé teszik, hogy még több ösztrogén halmozódjon fel.

Emlékezzünk arra, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak által mérgezett proteolitikus enzim felelős a protein emésztésért, ezért ha „helyesen táplálkozik”, akkor is lehetnek protein hiány tünetei. A B-vitaminok szintén szükségesek az egészséges máj működéséhez. A gyümölcscukrok előnyösek a májnak, lehetővé teszik az energia tárolását (glycogen), amit a szervezet méregtelenítéskor használ vagy alacsony vércukor szint esetén.

Az aktív pajzsmirigy hormonok (T3) nagyobb része nem a pajzsmirigyben képződik, hanem a perifériás szövetekben. A T4, inaktív hormon, a sejtek nem képesek használni, ahhoz át kell alakítani T3 formába. Az átalakulás 70-80%-a a májban történik, funkcióban szerepet játszó enzimek glukózt és szelént igényelnek. A máj egészsége kiemelkedően fontos a hormonális egyensúly fenntartásához és helyreállításához vagy a metabolizmus arányának javításához.

Tryptophan és szerotonin

A táplálkozás során a szerotonin elő anyaga a tryptophan. Túlzott mennyiségű tryptophan bevitele azonban veszélyes. A tojás fehérje, izmos hús és belső szervek, néhány gyümölcs, mint kivi, szilva, ananász és banán tartalmazza. A szervezet képes tryptophant átalakítani B3 vagy szerotonin formává, de stresszes időszakban, öregedés és helytelen táplálkozás esetén az ajánlott útvonal a szerotonin. A tryptophan, szerotonin, finomított növényi olajok és ösztrogén erőteljesen hozzájárulnak az öregedéshez kapcsolódó degenerációkhoz, és lassítják a metabolizmus arányát.

A szerotonin csökkenti a metabolizmus arányát és a test hőmérsékletét, ezért fontos szerepe van az állatok hibernálásában. A szerotonin hatással van az energia metabolizmusra, különösen az agyban, katalizáló hatású számos pajzsmirigy működést gátló, degenerációt előidéző folyamatra, amit a gyulladások szabályozása hoz létre. Ezekben a veszélyes, metabolizmus ellenes és gyulladásokat létrehozó hatások okozzák a rendkívül kellemetlen tüneteket a személyeknél, néhány SSRI szer és trytophan használatakor.

A stressz, alacsony metabolizmus, és öregedés növeli a kortizol hormon mennyiségét. A kortizol szerepe az, hogy lebontja a csontváz izomzatának és más szövetek proteinjeit, hogy annyi glukózt biztosítson a májnak a szervezet számára szükséges üzemanyaghoz, amennyi a stresszt okozó folyamatok leküzdéséhez szükséges. A vázizomzat nagy mennyiségben tartalmaz tryptophant és más pajzsmirigy ellenes aminosavakat. Az izomszövet stressz idején lebomlása kortizol hatása alatt olyan magas szerotonin szintet hoz létre, mint SSRI gyógyszerek fogyasztásakor. A szerotonin sajnálatos módon elősegíti a kortizol termelést, ami állandóvá teszi a problémát. A kortizol gátolja a májban a T3 termelést, és elnyomja a metabolizmus arányát.

A finomított, növényi olajokban gazdag táplálkozás is elősegíti a szerotonin termelődést, és növeli annak agyba kerülését. A szerotonin felszabadítja a finomított növényi olajokat a tárolt zsírból, és egy másik negatív visszacsatolású hurkot hoz létre. A táplálkozásban a finomított, növényi olajok (napraforgó, kukorica, szója, repce) és tryptophan mellőzése meghosszabbítja az egészséges élet idejét.

Súlyosbítja a PMS tüneteit a túlzott mennyiségű szerotonin, ezért a táplálkozásban csökkenő tryptophan bevitel a teljes ciklusban, vagy annak második felében képes segíteni, illetve teljesen megállítani a nem kívánatos mellékhatásokat. A nátrium bevitelének optimalizálása csökkenti a szerotonin termelést, csökken az adrenalin, javul a testhőmérséklet és metabolizmus.

A telített zsírok (kókusz olaj, vaj) a többszörösen telítetlen zsírsavaktól (finomított növényi olajok) eltérően nem segítik a szerotonin termelődést, vagy annak bejutását az agyba és jelentős szerepet töltenek be a védelmet nyújtó étkezési tervezésben. A szénhidrátok (gyümölcslé, tej, érett gyümölcsök) segítik a pajzsmirigy funkcióit, fontos vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak és egyensúlyban tartják a vércukor szintjét. A szén-dioxid, fényhatások, pajzsmirigy, koffein, aszpirin, progeszteron, és magashegyi lét is segíti a túlzott szerotonin kibocsátás metabolizmus ellenes hatásának leküzdését. A testhőmérséklet és pulzus betekintést ad ahhoz, hogy a metabolizmus és egészség stratégia helyes vágányon van-e.

Só és cukor

A só és cukor az Ön barátai. Sós és cukros ételre vágyakozás különösen a menstruációs ciklusban, a tüszőérés idején, és azt követően szokott előfordulni. A só javítja a vérkeringést, segíti a szén-dioxid termelődését és a sejteken belüli kálcium távozását, csökkenti a stresszt szabályozó kortizolt és aldoszteront, és szerepe van a ciklushoz kapcsolódó folyadék visszatartásban és puffadtságban.

Alacsony pajzsmirigy működésnél a túlzott mennyiségű nátrium a vizelettel távozik. A kávéban, érett gyümölcsökben és csontlevesben levő magnézium segítséget nyújt a nátrium visszatartásban, a T3 pedig a magnézium megtartásában. A cukor (érett gyümölcsök, tejcukor, szukróz) csökkenti a kortizolt és adrenalint, támogatja a T3 hormon képződést, lehetővé teszi a máj számára a glycogen tárolását, és a növényi, finomított (többszörösen telítetlen zsírsavak) olajokat a tárolóhelyükön tartja, ahol nem tudják kifejteni pajzsmirigy romboló és degeneratív hatásaikat.

“Nagyon sok fiatal nő vágyakozik sóra és cukorra, különösen a peteérés időszakában és közvetlenül a menstruáció előtti időszakban, amikor ösztrogén szintjük magas. Fiziológiai szempontból az életek után vágyakozás hasonló a várandóság időszakához. A menstruáció előtti időszakban a víz visszatartás általános probléma, és az orvosok általában ugyanazt a tanácsot adják, mint a várandós nők szabványos kezelésekor. A só elhagyása, vagy néha vízhajtás. De amikor a menses előtti időszakban megnövekszik a só bevitele a sós ételek vágyakozása miatt, a víz visszatartás megelőzhető.

A vér mennyisége a normális menses ciklusa során változik. Az alacsony mennyiség oka rendszerint az, hogy a víz a szövetekbe vándorolt, és ödéma alakult ki. Magas ösztrogén szint esetén a vér ozmolaritása alacsony. (Courtar, et al., 2007; Stachenfeld, et al., 1999). Az alacsony pajzsmirigy működés (mely az ösztrogén, progeszteron arányt növeli) a fő oka a túlzott mennyiségű nátrium veszteségnek.”

A túlzott mennyiségű ösztrogén stimulálja az inzulint, hatására a személynél könnyebben előfordul az alacsony vércukor szint (hypoglycemia) és a túlzott evés, amely alacsony metabolizmus esetén nem ideális. Ösztrogén domináns állapotban kezdetben a telített zsírok (kókusz) nagyobb mennyisége lehet szükséges a vércukor egyensúlyának helyreállításához.

Sportolás, edzés

A sportolás sikamlós pálya a hormonrendszer felborult állapotával küszködőknek. Amikor egy személy képtelen fogyni, egyre több és több edzést, sportot végez a fogyás érdekében. De a stratégia visszalő a stresszes egyénnek. A több stressz több ösztrogént jelent, mert az aromatáz enzimek működése, melyek az adrogéneket ösztrogénné alakítják át, ilyen helyzetben megnő. Minél többet edz, annál rosszabbul érzi magát. A túlzott mennyiségű zsírszövettel rendelkezők jóval fogékonyabbak az ilyen hatásra, mert emlékezzen vissza, a zsírsejtek az ösztrogén krónikus forrásai. Az edzés jelentősen képes csökkenteni a progeszteront, mert a fizikai terheléshez nagyobb mennyiségű kortizol szükséges. A női atlétáknál ismert a menstruáció kimaradása és más rendellenességek, mivel az edzések miatt krónikusan lecsökken progeszteron szintjük.

A sportolás és edzés a pajzsmirigy hormonok szintjét is csökkentheti. Az aktív pajzsmirigy hormon (T3) termelése fizikai terhelésnél leáll. Oka összetett. Csökken a vércukor szintje, növekszik a vérben a szabad zsírsavak mennyisége, növekszik az adrenalin és kortizol. Egészséges embernél a terhelés megszűnése után helyreáll a T3 termelés, de a stresszes személynél marad az alacsony pajzsmirigy szint. Az alacsony pajzsmirigy alacsony progeszteron termeléshez vezet, ami a hormon egyensúly felborulását segíti. A hiper ventiláció (túlzott szén-dioxid vesztés) és növekvő tejsav szint a sejtszintű stressz másik két összetevője. A gondolkodásmódban váltani kell a „súlycsökkentés az egészséghez” szövegről “légy egészséges és javítsd ki a háttérben felborult egyensúlyt, hogy fogyjál”.

Összegzés

A felborult hormonegyensúly helyreállítása többirányú feladat. A szervezet a rendszerek rendszere, minden rendszer más rendszerek funkcióitól függ. Egy rendszer manipulálása hatással van minden más rendszerre. A PMS és a bonyolult menopauza annak a jele, hogy a rendszer nem jól működik. A táplálkozás, életvitel és esetenként a táplálkozás kiegészítőkben történő váltás segítséget ad a háttérben levő okok megszüntetésében.

Az ösztrogén dominencia kijavításának vázlata
1. A finomított növényi olajok (napraforgó, repce, kukorica, szója) táplálkozásban megszüntetése. Helyette telített zsírok használata (kókuszolaj, vaj).
2. A máj egészségének támogatása – állati eredetű protein és B-vitaminok (marhamáj, tojássárga).
3. Nagyon fontos a rendszeres bélmozgás. Naponta 2-3 alkalommal.
4. Pajzsmirigy funkciók segítése, a koleszterin csere javítás és a csökkenő testzsírhoz.
5. Megfelelő és szükséges időben progeszteron bevitele.
6. Nátrium, szukróz, tej, OJ és gyümölcscukrok megfelelő bevitele.
7. Tryptophanban gazdag élelmiszerek bevitelének csökkentése, a szerotonin termelés csökkentése érdekében.
8. Barátságos rostok használata, bambusz, sárgarépa, a bél toxikusságának csökkentése és az ösztrogén eltávolítás segítéséhez.
9. Vércukor egyensúly fenntartása, ne fogyasszon magában proteint, ne egyen önmagában szénhidrátot.
10. Stressz csökkentése és nagyon óvatos fizikai terhelés (sport, edzés).

Folytatás következik.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés