Menü

RECSEG, ROPOG, NEHEZEN MOZOG, AVAGY A PORCKOPÁS TÜNETEI ÉS KÖVETKEZMÉNYEI

 

Te tudod, mi az a porckopás (artrózis)?

 

Ha szerencsés vagy, akkor még nem kellett szembesülni az ezzel járó kellemetlenségekkel, de a környezetedben biztos akadnak olyanok, akik nap mint nap küzdenek vele. Nagyon gyakori betegség: a lakosság 20-25 százalékánál okoz panaszokat.

Az ízületi porckopás - latinul artrózis - olyan ízületi probléma, amelyik nagyon gyakran vezet rokkantsághoz. Lényege, hogy az ízületek végeit borító porc állományának lebontása és felépítése nincs egyensúlyban, emiatt a lebomlás nagyobb mértékű, mint a felépítés. 

 

Ennek eredményeképpen az ízületi felszínt borító porc elvékonyodik, berepedezik és a teljes porcállomány felszívódik - azaz nem lesz ami védje az ízületi végek csontjait - azok közvetlenül érintkeznek egymással, ami fájdalomhoz vezet. 

Az artrózis fokozatosan, hónapok, évek alatt alakul ki, az ízület begyullad - a fájdalom erősödik. Az ízületi porckopásnak csaknem száz formája van - kezelésére oki terápia nincs, de a fájdalom csökkenthető, az aktív életmód pedig fenntartható. 

 

Mik az artrózis tünetei?

 

- tompa vagy éles ízületi fájdalom, ami hol enyhébben, hol intenzívebben lép fel

- ízületi merevség - nehezen tudod kinyújtani, behajlítani

- utalhat rá az időjárás változásakor jelentkező ízületi fájdalom 

- az ízület elveszíti a rugalmasságát

- az érintett ízület megduzzad

- hosszabb fekvés vagy ülés után alig bírsz megmozdulni - „indítási fájdalom” jelentkezik, ez mozgásra javul 

- csontos kinövések alakulnak ki az ízület környékén

- az ízületeid recsegnek, akadoznak

 

Az artrózis okai

 

Az artrózis oka többféle lehet - sok esetben több tényező együttes fennállása kell ahhoz, hogy kialakuljon. Szerepet játszhatnak az öröklött tényezők éppúgy, mint a túlzott terhelés, az elhízás, a versenyszerű sportok - ahogy a sérülések vagy az öregedés is. Nem zárható ki a porc-anyagcsere zavar, vagy immunológiai problémák sem. Okozhatják különböző fejlődési rendellenességek is.

 

Az artrózis megelőzése

 

A porckopás megelőzése és/vagy lassítása érdekében sokat tehetsz te is életmódbeli változtatásokkal, megfelelő táplálkozással, valamint az ízületi porcokat alkotó speciális anyagok bevitelével. Tégy meg te is mindent mozgékonyságod megőrzéséért!

 

Keresés