A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Reverz T3. A pajzsmirigy hormon magyarázata, amiből megérthető szerepe az alacsony pajzsmirigy szint kialakulásában, 2. rész

Schramm Tamás
2016. 07. 22. 18:35:00
Reverz T3. A pajzsmirigy hormon magyarázata, amiből megérthető szerepe az alacsony pajzsmirigy szint kialakulásában, 2. rész

Ha szervezete hozzászokik a szintetikus T3 hormon jelenlétéhez, saját maga lekapcsolja teljes pajzsmirigy rendszerét, így az soha többé nem lesz képes T3 előállítására.

A krónikus stressz komolyan terheli az idegrendszert

A krónikus stressz állapota krónikusan túlterhelheti a szimpatikus idegrendszert (harcol és védelmez).

Tünete:

 • félelem rosszabbodása, idegesség, álmatlanság, az agy nem képes kikapcsolni.
 • levegő utáni kapkodás
 • remegés
 • szívritmus zavara
 • rossz emésztés, a gyomorban lecsökkent sósav termelés következtében
 • számtalan bélrendszeri tünet, puffadás, gázosodás, reflux (leggyakoribb, hogy egyáltalán nem a túlzott mennyiségű gyomorsav miatt), csuklás, IBS, gyenge bél környezet, táplálék felszívódás hiánya, stb.
 • allergiák, az immunrendszerben levő túlzott mennyiségű TH2 (antitest termelő) forma miatt.
 • PMS,
 • hypoglycemia, alacsony vércukor szint
 • menstruációs problémák, illetve korai menopauza tünetek

Szomorú valóság, hogy a legtöbb orvos és az endokrin specialisták is, nem ismerik fel ezt a nagyon valós, átmeneti mellékvese kimerülési fázist. A mellékvesék egyre jobban csúsznak a teljes működési zavar vagy Addison-kór irányába. Csak utóbbit diagnosztizálják és kezelik.

Ha a stressz állandó marad, a mellékvesék a végső, Addison-kór fázisába kerülnek. Itt, már valóságában is teljes kimerültek, képtelenek megfelelő mennyiségű kortizol előállítására. Az állapot életveszélyes lehet, ha nem diagnosztizálják. Sajnálatos, hogy az egészségügyi problémák során a stresszt még mindig nagyon alulértékelik. A stressz hatása már korai fázisban is kapcsolódik az egészség romlásához, de mielőtt azt eléri, a rosszul működő funkciók láthatóvá válnak.

Egyformán és egyidejűleg szükséges a pajzsmirigy, máj és mellékvesék kezelése

Amikor az alul működő pajzsmirigy sikeres kezelése a cél, a kimerült mellékvesék egyidejű és hatásosan kezelése is fontos. Ha kimarad, a pajzsmirigy kezelés során a személy rosszabbul érezheti magát. A sikeresen pajzsmirigy kezelés harmadik kihagyhatatlan eleme, a májfunkciók optimális szintre emelése. Teljesen haszontalan, ezért felesleges a „májfunkció teszt”. A teszt nem mér funkciókat, hanem azt mutatja, hogy mennyire károsodott lehet a máj, ami teljesen más dolog! A pajzsmirigy funkciók szempontjából a máj nagyon fontos szerepet tölt be az inaktív T4 aktív T3 formába átalakításában. Az alul működő pajzsmirigy kezelésében mindhárom motor, a pajzsmirigy, mellékvesék és máj koordinált működése létfontosságú.

A gyógyszerek képesek gátolni a T4-T3 átalakulást

Bizonyos gyógyszerek megnövelik az reverz T3 mennyiségét és csökkentik a szabad T3 hormonokat:

 • Beta blokkolók
 • Néhány röntgen festékanyag
 • Dexamethasone (az egyik szteroid, ami gátolja a T4-T3 átalakulást, csökkenti a TSH termelést)
 • Amiodarone ('Aratac', 'Cardinorm', 'Cordorone')
 • Litium (gátolja, hogy pajzsmirigy felhasználja a jódot, és a pajzsmirigy hormon kibocsátását. Csodálkozik, hogy a litiumot szedő emberek túlsúlyosak?)
 • Aszpirin, egy tanulmány azt mutatta, hogy fogyasztása lecsökkenti a TSH, T4 és T3 szintjét. Eltekintve attól, hogy gyomorvérzést okoz, a tény riasztó lehet azok számára, akik keringési betegségük miatt folyamatos, alacsony szintű aszpirin bevitelére vannak kényszerítve.

Hogyan fékezi a reverz T3 a metabolizmust?

Normális körülmények között a szervezet a T4-ből T3 hormont alakít át. Egy esetben fennmarad a T4 egyensúlyi állapota T3 nélkül, ha a máj túlzott mennyiségben hoz létre inaktív reverz T3 hormont. A reverz T3 lezárja a sejtmembránok receptor helyét, ezzel megakadályozza, hogy az aktív T3 dokkoljon, és elindítsa a biokémiai folyamatokat. Különféle visszacsatoló folyamatok eredményeként a reverz T3 fékként működik a metabolizmus mozdonyában. Emlékezzünk, az energia az egyik fő pajzsmirigy funkció melléktermék.

A reverz T3 összekeveredhet a T3 labor vértesztben, füstté változtatva az eredményeket

A reverz T3 másik problémája, hogy a szabad T3 labor vértesztje automatikusan méri és belefoglalja az ellentétes, tükör molekula, reverz T3 értékét az eredménybe! Az orvosok túlnyomó része soha nem hallott erről. Ismét erőteljesen hangsúlyozzuk, hogy a reverz T3 fiziológiailag nem aktív, ezért értékének belefoglalása a teljes T3 eredménybe arra irányíthatja az orvost, hogy jelentősen túlértékelje a a szabad T3 vérértékből várható biológiai aktivitást. Más szavakkal, a doktor a T3 eredményből azt a következtetést vonja le, hogy elegendő hormon kering a páciensben. Nem fedezi fel a rendszerében alul működő pajzsmirigyet, amit önmagában fog kezelni.

A reverz T3 legalább kettő, nagyon komoly következtetést mutat be.

 • Bármely reverz T3 akaratlanul és nem tudatos értékkel bekerül a szabad T3 vér adataiba, hatására összekuszálódik a labor eredmény.
 • A reverz T3 gátolja szabályos és hormon aktív T3 molekulákat a dokkolástól és aktívvá válástól a receptor helyeken. Amikor a reverz T3 túl nagy mennyiségben van jelen, számtalan egészségügyi problémát hoz létre.

A reverz T3 hatása a T3-T2 átalakításra

A reverz T3 történetnek van egy másik síkja. Az 5'-deiodináz enzim a T4-T3 átalakítás mellett a reverz T3-T2 átalakításban is szerepet játszik. A T2 is pajzsmirigy hormon. A problémát az jelenti, hogy ha magas a reverz T3 érték, nagy verseny indul a szervezetben található 5'-deiodinase enzim használatáért. Más szavakkal, minél több az rT3, annál több enzimet szívnak el a T4-T3 átalakítás elől, és helyette a reverz T3-T2 konverzió kerül előnybe. Ebből egy hibás körfolyamat alakul ki, ahol a megfelelő mennyiségű T3 előállításához egyre kisebb a kapacitás.

Miért állít elő a szervezet reverz T3 hormont?

A válasz meglehetősen egyszerű. A reverz T3 hormon ahhoz szükséges, hogy a szervezet képes legyen saját metabolizmusa lassításához, amikor különböző visszacsatoló rendszereken keresztül azt észleli, hogy a szervezetet újjáépítő anyagaiból (vitaminok, ásványok, proteinek, más építőelemek) nagy mennyiséget kell tartalékolnia. Emlékezzünk vissza, hogy a reverz T3 növekedésének fő tényezője a stressz és éhezés (éhezés: üres kalóriák, finomított, tápanyagok nélküli élelmiszerek!). A folyamatosan elhízó népességben a túlzott mennyiségű reverz T3 kialakulás fő oka a táplálkozás, és a spirál a funkcionálisan alul működő pajzsmirigy állapotához vezet.

A mai normális élet részévé vált a túlzott mennyiségű gyógyszerfogyasztás, ami szintén hozzájárul a túlzott mennyiségű reverz T3 előállításához. Miért lepődünk meg, hogy egyre gyakoribb a népességben a klinikai szintet még nem elérő, alul működő pajzsmirigy?

A reverz T3 kezelése

Alul működő pajzsmirigy tüneteknél, ha a reverz T3 szerepe feltételezett, először irányítás alatt kell tartani a túlzott mennyiségét. Úgy érhető el, hogy meg kell vizsgálni a személynél, mi okozhatja a magas szintet. Elsődlegesen stressz? Lehet, hogy nemrég fogorvosnál járt, amalgám tömést távolítottak el, és túlzott mennyiségű méreg szabadult fel? A régi tömőanyagban levő higany mérgezi a szervezet enzim rendszerét? Vagy bizonyos gyógyszerek lehetnek az okok? Ha igen, lehet változtatni?

Más szavakkal, a megoldás során nem arra kell gondolni, hogy szintetikus T3 felíratásával elnyomható a túlzott mértékű reverz T3. Először az egészségügyi állapotot okozó okot kell megkeresni. Azt követően érdemes összpontosítani a tényezők eltávolítására vagy módosítására.
Természetesen a személynek saját élete stressz folyamatát kell vizsgálnia és különféle technikákkal, meditáció, tanácsadás, otthoni és munka környezet megváltoztatása, stb. kezelni. Az alkohol és gyógyszer használata a stressz kezelésének gyakori oka, de azok számos kiegészítő problémát okoznak!

Az alul működő pajzsmirigy tünete kiváló ok a dohányzásról leszokáshoz. A környezeti hatások lehetnek a gyomnövények levegőben szálló spórái, növényvédő és permetező szerek, házépítő és felújító kémiai anyagok, mosó és tisztítószerek, gőzök és gázok, levegőben szálló irritáló anyagok, párolgó kozmetikumok és számtalan más anyag is okozhat stresszt a szervezetben.

Magas reverz T3 esetén nagyon gondosan kell tervezni a méregtelenítést, hogy a mérgező anyagok biztonságosan és könnyedén távozzanak a szervezetből. A modern időben veszélyessé vált a méregtelenítés. A túl gyors méregtelenítés, megfelelő kiegészítő összetevők nélkül nagy terhelést jelent a máj és vese részére, ezért több kárt okozhat. Amikor minden méreg hirtelen mobilizálódik a saját zsír és sejtmembrán tároló helyeiről, és elönti a vérkeringést, az eltávolító szervek túlterhelődnek.

A túlzott mennyiségű reverz T3 kezelése szintetikus T3 hormonnal trükkös. Bár a klinikai tapasztalatok hatásosnak tekintik, a szintetikus T3 hormon nem veszély nélküli. A T3 hatása rövid, ezért napközben többször kell bevinni. A korrekt adagolás meghatározásához számtalanszor kell(ene) testhőmérsékletet mérni. A szintetikus hormonok között a T3 a legerőteljesebb pajzsmirigy hormon, és ez a probléma fő oka. Túl nagy mennyiségben alkalmazva drasztikus hatása lehet a rendszerre.

A szintetikus T3 néhány potenciális mellékhatása:

 • Idegesség
 • Fejfájás
 • Hányinger
 • Ingerlékenység
 • Remegés
 • Hasmenés
 • Láz
 • Túlzott izzadás
 • Fogyás
 • Álmatlanság
 • Mohó étvágy

A nem megfelelő mennyiségben bevitt T3 komoly tünetek okozója. Önmagában sokkal több kellemetlenséggel jár, mint maguk a létező tünetek. Szintetikus T3 használata előtt nézzük meg a reverz T3 mögötti gyökereket. Nagyon fontos, hogy már kezdetben, a szintetikus hormon protokoll megkezdése előtt holisztikus és természetes módon kezeljük a reverz T3 tüneteket.

Ha a szervezet hozzászokik a szintetikus T3 jelenlétéhez, saját maga lekapcsolja teljes pajzsmirigy rendszerét, így az nem lesz képes T3 előállítására. A szervezet működése attól függ, hogy rendszeresen rendelkezésére áll-e a szükséges T3 hormon, mert hirtelen megszűnése komoly egészségügyi problémák forrása lehet. Hasonlóan, mint a kortizon terápia hirtelen megszüntetése esetén. Meglehetősen veszélyes dolgok történhetnek!

Tanács, az interneten kutakodók számára. Ne kezelje magát szintetikus T3 hormonnal!

Összefoglalás

A reverz T3 az alul működő pajzsmirigy kulcsszereplője. Remélhetőleg nagyon sok ember számára segít az írás megérteni a pajzsmirigy probléma tüneteinek okát, és azt, hogy a mai klinikai orvoslásban miért komoly probléma a diagnózis.

'A tudás hatalom'.
A kibővült ismeretek birtokában jobban megérti a pajzsmirigy alul működés különböző rétegeit, különösen a reverz T3 szerepét. Remélhetőleg pajzsmirigy problémáját is jobban fogja tudni kezelni.


Folytatás következik….


 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés