A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Reverz T3. A pajzsmirigy hormon magyarázata, amiből megérthető szerepe az alacsony pajzsmirigy szint kialakulásában

Schramm Tamás
2016. 07. 17. 21:11:00
Reverz T3. A pajzsmirigy hormon magyarázata, amiből megérthető szerepe az alacsony pajzsmirigy szint kialakulásában

Fontos figyelmeztetés lehet a gyógyító számára az a tény, hogy a páciens nem reagál jól a szokásos, alacsony pajzsmirigy kezelésre. Az állapot neve „pajzsmirigy rezisztencia” és általános oka a magas reverz T3. A klinikai orvoslás szinte soha nem veszi észre.

Mi az rT3, és mi okozza?

A kérdésre nincs egyszerű és gyors válasz. Az írásban több, különböző szempont alapján megismeri, hogyan játszik fontos szerepet a reverz T3 hormon a pajzsmirigy alul működő állapotában.

Bizonyos mértékben normális állapot a szervezetünkben termelődő rT3.
Mint minden biológiai rendszerben, a dolgok az egyensúly fenntartásáról szólnak – vagy ahogyan a tudomány nevezi - a „homeostasis” állapotáról.

 

Az alul működő pajzsmirigy sokkal több, mint csupán „gyenge pajzsmirigy”.

Előzőleg már érintettük, hogy a pajzsmirigy alul működésének tünetei jelennek meg, ha problémás a szabad T4 átalakulása szabad T3 formába.

 • krónikus stressz (égési sérülés, sebészeti beavatkozás, hosszabb hypothermia, stb.)
 • megnövekedett szabad gyök hatások
 • táplálkozásból bevitt antioxidánsok hiánya
 • krónikus alkohol vagy gyógyszer hatás
 • mentális vagy érzelmi hatások
 • túlzottan alacsony kalória vagy folyadék bevitel
 • máj és vesebetegség
 • mérgező nehézfém kitettség
 • inzulin függő diabetes
 • és az öregedés folyamata is

eredményezheti a pajzsmirigy csökkenő mennyiségű T4 termelését. Következtében csökken az aktív, T3 formába átalakulás.

 

A stressz szerepe az rT3 létrejöttében

A stressz forrásai magasabb mennyiségű kortizolt hozhatnak létre a szervezetben, ami gátolja a T4-ből átalakulást T3 formába. Ezen kívül a magas kortizol szint miatt a T4-ből rT3 keletkezik, ami később, a receptorok helyén a normál T3 versenytársává válik. Az rT3, mint „tükör molekula” megzavarja a metabolizmus funkcióit, nem aktív, mert fordított helyzetben rögzül a receptor helyen, lezárja a helyet, mellyel megakadályozza az aktíválódást.

Minél erőteljesebb a stressz állapota, annak nagyobb mennyiségű rT3 jön létre, ami szabotálja a sejtszintű metabolizmust, lecsökken a bazális metabolizmus aránya.

 

A táplálkozás szerepe az rT3 létrejöttében

A túlsúlyos népesség túlzott vagy túl korlátozott táplálkozása is komoly tényező a pajzsmirigy működésében. Amikor a szervezet fogyasztó módban van, túl lassan változtatja a metabolizmust annak érdekében, hogy legalább annyi energiát tároljon, amennyire szüksége van.

 

Rakjuk össze a tényeket az rT3 probléma diagnózisához

Nagyon fontos figyelmeztető tényező a gyógyító számára az a tény, hogy a szokásos alacsony pajzsmirigy kezelésre a páciens nem reagál olyan jól, mint ahogyan kellene. Az állapot neve „pajzsmirigy rezisztencia”, általános oka a magas rT3. Mégis, a klinikai orvoslás szinte soha nem veszi észre. A páciens számára felírják valamelyik szintetikus T4 hormonpótló szert (Oroxin, Thyroxin, Synthroid, Levoxyl, stb.), és bár a laboratóriumi vérteszt eredményeik relatív megfelelőek, a hormonszintjük nem. Gyakori, hogy nagyon rosszul érzik magukat a kezelés során.

 

Bazális testhőmérséklet teszt

A mérés során az alacsony hőmérséklet erőteljesen azt feltételezi, hogy a szisztémás pajzsmirigy funkciók nem működnek jól. Emlékezzünk, hogy a pajzsmirigy fő feladata a testhőmérséklet szabályozása.

 

Ferritin (vas) szintek, rT3 és alacsony pajzsmirigy működés

A relatívan alacsony ferritin vagy alacsony B12 szint is „vörös fényt” jelez, amellett, hogy a tünet azt is mutatja, hogy az abnormálisan magas rT3 lehet a probléma forrása. A ferritin egy protein, melyet a szervezet a jövőben használandó vas tárolására használ. Vizsgálata hasznos, mert arányosan mutatja, hogy mennyi vas a szervezetben. A tárolásra hatással lehet a vérszegénység, oka lehet a táplálkozásból gyengén felszívódó vas, a megfelelő táplálkozás ellenére a vas bélből történő felszívódási hiánya, vagy egészségügyi problémák, mint a máj betegsége.

Különféle tanulmányok kapcsolatot mutattak a pajzsmirigy alacsony működése és az alacsony ferritin szint között. A gyomorsav hiánya is hatással van a pajzsmirigy állapotára.  Fontos megérteni a gyomorsav termelődését és annak hatását, a bevitt élelmiszerből felszívódó tápanyagok között. Nagyon sok pajzsmirigy problémás ember nem termel elegendő gyomorsavat, eredményeként széleskörű tápanyag hiány, köztük vashiány jön létre.

A vas hiánya gátolja az elsődleges T4 és T3 termelődést azzal, hogy csökkenti a pajzsmirigy peroxidáz (TPO) enzim aktivítását. Ez az enzim vesz részt a jód tyrosinhoz hozzáadásában, ami a pajzsmirigy hormonok alapja.

A vas - a szelén, cink, jód, réz, B6, B12, tyrosin és D-vitaminhoz hasonlóan esszenciális tényezők abban, hogy az 5-deiodinase enzim ellássa feladatát, a T4-ből T3 átalakítást, a pajzsmirigy hormon inaktív állapotából az aktív formába.

Érdemes megjegyezni, hogy a kezelés során tapasztalt rezisztens vérszegénység okát az alacsony pajzsmirigy működéshez kapcsolva kell vizsgálni, nem csak egyre magasabb és több vas kiegészítőt felírni.

 

Pajzsmirigy tünetek kiegészítő diagnózisai

Előzőleg megvizsgáltuk a rutin vérteszt korlátozott eredményeit, amit a legtöbb orvos és endokrinológus alkalmaz a pajzsmirigy problémák diagnózisához. Az alacsony pajzsmirigy probléma, melyet 2-es típusnak is neveznek, vagy klinikai szint alatti tünetnek, a rutin vértesztek eredményeként meglehetősen kevésbé látható, de a laboreredményeket is túl szűken értelmezik.

A reverz T3 értékének használata sokkal hasznosabb teszt. Fontos kiegészítő labor vizsgálat, ami az rT3 szintet méri. A tesztet a legtöbb patológiai labor elvégzi. Költségét az egészségbiztosítás nem támogatja. A vizsgálat azért ajánlott, mert megmutatja a T3 és rT3 eredményeket, különösen az arányokat, melyek fontosságát nagyon sok tanulmány igazolta.

A 'Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism' kiadványban 'a T3/rT3 arány az egyik leghasznosabb jelzés a szövetek alacsony pajzsmirigy állapotára, és elnyomott sejtszintű funkcióikra. A kijelentés tiszta, és mindezt elmond. Kiemeli, hogy magában a TSH és T4, mint markerek, teljesen hatástalanok az alacsony pajzsmirigy jelzésére, mert képtelenek figyelembe venni, hogy ezek a hormonok milyen hatásosan épülnek be szöveti vagy sejt szinten. Az önmagában végzett TSH/T4 tesztek hatására rengeteg embernél diagnosztizálatlan marad az alacsony pajzsmirigy tünete.

A TSH/T4 tesztek hitelessége hiányzik a gyógyszeres hormonpótló terápia hatásosságának mérésében. A szérum TSH és T4 szintek használata a páciens megfelelő mennyiségű gyógyszeres hormonpótlásában, pld. Oroxin, Thyroxin, Synthroid vagy Levoxyl, nagyon komoly hiányosságot jelent a hatásos kezelés meghatározásában.

 

Mi az reverz T3 arány?

Az rT3 és normál T3 mennyisége minden laborteszt során változó, sokkal pontosabb eljárás az rT3 probléma meghatározására a két érték közötti arány, amit „rT3 arány” néven ismernek. Úgy végzik, hogy elosztják a szabad T3 (FT3) értékét az rT3 értékével, és a hányadosnak 20-nál nagyobbnak kell lennie. Ha alacsonyabb, mint 20, azt jelentheti, hogy az rT3 a személy alacsony pajzsmirigy állapotának fő összetevője, vagy a pajzsmirigy rezisztencia miatt miért nem hatásos a klinikai protokoll. A vértesztet egy napon kell végezni és ugyanolyan egységű eredményeket kell használni.

Ha szeretne magának azonnali fejfájást okozni, próbálja megkeresni és alkalmazni a standard pajzsmirigy labor referencia értékéket! Az orvoslás tudományos és szabványosított. Mégis, a laborok saját normál értékei eltérőek, emiatt más laborok értékével nem egyeznek.

 

Összekötjük a pontokat a mellékvese és pajzsmirigy funkciói között

Mentális, érzelmi vagy fizikai stressz esetén a mellékvesék nagyobb mennyiségű cortisol és adrenalin stressz hormont termelnek. A noradrenalin, növekedési hormon és glucagon a többi stressz hormon. A rövid idejű, magas cortisol és adrenalin mennyiség, majd utána egy pihenő időszak, teljesen normális állapot.

A hosszabb idejű stressz hatására a mellékvesék kimerülnek, és „mellékvese fáradtság” jön létre. Sajnos ezt még nem teljesen fogadta el a klinikai orvoslás. Ha az orvostudomány figyelmen kívül hagy egy tünetet, az azt jelenti, hogy nem létezik! Nagyon hosszú időn keresztül a klinikai orvoslás tagadta, hogy létezik a PMS és krónikus fáradtság szindróma, holott mindkettő valós.

 

A mellékvese kimerülés különféle fázisai

Az erős stressz első fázisában a túl magas cortisol szint számos problémát okoz:

 • csökkenő immun funkciók
 • X-szindróma, inzulin rezisztencia (2-es cukorbetegség előzménye)
 • gyenge mentális funkciók, ködös agy, gyenge emlékezet
 • paranoia, depresszió
 • fáradtság és gyengeség, egészen a krónikus fáradtság szindróma eléréséig
 • hypoglycemia vagy gyenge vércukor szabályzás, ingerlékenységet, fáradtságot, gyengeséget, gyenge mentális funkciót, azonnali éhséget, sőt ájulást is okozhat.
 • szabálytalan menses vagy terméketlenség
 • férfiaknál alacsony libidó
 • nőknél túlzott szőrnövekedés, hirsuitizmus
 • izomfájdalmak (a fibromyalgiás embereknél gyakori az alacsony pajzsmirigy működés)

Ha a krónikus stressz hosszabb ideig tart, a mellékvesék elfáradnak vagy kimerülnek. Itt már nem a túl magas vagy túl alacsony cortisol okozza az egyre kellemetlenebb tüneteket. A következő lépcsőfoknál, amikor krónikusan alacsony a cortisol, az alábbi tünetek jelennek meg:

 • krónikus kimerültség
 • súlynövekedés
 • állandó félelem érzettől a pánik kitörésig
 • zajok és erős fények elviselésének nehézsége
 • élethelyzetek kezelésének problémái
 • ok nélküli hányinger
 • édes és vagy sós ízek iránti vágy
 • paranoia, depresszió és egyéb tünetek
 • alacsony libidó
 • immun funkció problémák (gyakori fertőzés, megfázás, láz, influenza, stb.)

 

A hajnali 3 órás felébredés magyarázata

Az álmatlanság állandósulhat, mégis, nagyon kevésbé megértett állapot a mellékvese kimerülésének részeként. Egészséges embereknél hajnali 3 óra felé legalacsonyabb vérük glukóz és cortisol szintje.

Mellékvese kifáradás esetén hajnali 3 órakor a glukoz és cortisol szintjük a normálisnál jóval alacsonyabb. Emiatt felébredéskor iszonyatos éhséget éreznek. A különböző „fedélzeti rendszerek” ezt vészhelyzetként érzékelik, és óriási mennyiségű adrenalin kerül a vérkeringésbe, hogy megemelje a glukóz szintjét, ami az agy és más funkciók számára szükséges. Az extra adrenalintól beindul az agyműködés. Ennyit a további alvásról! Gondoljon vissza arra, amikor csodával határos módon menekült meg egy balesettől.

Emlékszik, hogy milyen remegést és izzadtságot érzett néhány pillanaton belül? A testi tüneteket precizen megtervezte a vérkeringésbe került nagy mennyiségű adrenalin, amit mellékveséi küldtek, hogy fiziológiailag felkészüljön a vészhelyzetre. Ugyanez történik, amikor vércukor szintje túl alacsonyra csökken.

A legjobb dolog éjjel valamilyen komplex szénhidrátot proteinnel készíteni. Például teljes kiőrlésű toast kenyér sajttal, mogyoró vagy más dió vaja, vagy valamilyen hideg hús. 10-30 percen belül a vágtató agyműködés lelassul, ami lehetővé tesz még néhány óra alvást reggelig.

Mellékvese kifáradás esetén az éjszaka 3 órai felébredés rosszabbodhat, ha túl korán vacsorázik, ami magas szénhidrát tartalmú, vagy cukros édességeket fogyaszt vacsora után.

Folytatás következik .......

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés