A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Salzburgtól 7 kilométerre, beszámolóm, 4. rész, árak, költségek

Schramm Tamás
2016. 06. 03. 18:37:00

Lakásbérlet és lakhatás – amiről eddig nem írtam

Németországban a teljes bérleti díj két vagy három részből áll.
Kaltmiete, (KM) m2-re megadott bérleti díj.
Nebenkosten (NK), szemét, víz, csatornadíj, meleg víz, fűtés, stb.)
Előfordul, hogy garázs vagy garázshely tartozik a lakáshoz, azt külön szokták megadni.

Említettem már, hogy az épület 2 szintes és 6 lakásos. A ház bejárati ajtaja olyan, mint a lakásajtó, kulccsal nyílik. A postaládák és lakáscsengők a bejárat mellett vannak. A villanyórák a lakáson kívül, mind a 2. emeleten találhatók. Mindenki maga olvassa le a mérőállást és elektronikusan küldi választott szolgáltatójának. A pincében közös szárítóhelység és közös kerékpár tároló van. Lakásban nem szárítanak ruhákat. Lehetőség van a mosógép pincében elhelyezésére és használatára. Ahhoz a lakásból a pincébe kell vitetni elektromos csatlakozást. A nagyméretű pincerészek betonozottak, fa kerítéssel. A pince kulccsal zárt.

Magyarországon az elhasznált hideg víz mennyiségét mérik, itt a meleget is. A lakásban minden meleg víz kifolyón mérőóra van. A meleg víz csapjának megnyitásával a pincei szivattyú szelepe kinyit és azonnal 55-60 fokos víz folyik. A hideg és meleg víz vezetékek egymás mellett futnak, ezért ha közepesnél kisebb sugárral megnyitom a hideg vizet, olyan, erősen kézmeleg víz folyik, melyben elmosogatom egyszemélyes háztartásom összes zsíros edényét és evőeszközét. Májusban alig 100 litert számlált a konyhai vízmérőóra.

A kád kb. 100 literes. Olyan érzés volt fürödni benne, mint 8 éve, az otthoni öntöttvas kádban. Különbség, hogy a kád fölött tetőablak van, így este 8-kor a kék ég adja a hátteret. Örültem a kádnak, mert kipróbálhatom a szódabikarbóna, Holt-tengeri fürdősó, hidrogénperoxid, terpentin, borax és hasonló anyagok fürdés közbeni méregtelenítő hatását. A témáról a cikkek között olvashatnak majd részleteket.

Pár napja a helyi újságban, a strandról szóló cikkben olvastam, hogy Freilassingban nagyon kemény a víz, magas a kálcium tartalma. A kálcium szervezetemben folyékony állapotban tartásához vittem magammal magnéziumkloridot. A magnéziumolajat naponta fújom a lábamra, karomra, nyakamra.

Bérelt lakásban nem szabad a falra szekrényt, polcot felszerelni. Tilos a lakást jobb állapotba hozni, mint ahogy átvettük. Saját lakásnál 2 láb vagy láb nélkül és tipli, bérelt lakásnál 4 lábon álló bútorokban kell gondolkodni. A bérleti szerződés meghatározza, hogy a bérbeadó 3, 5 és 10 évente milyen felújításokat köteles végezni, mit kell kicseréltetnie (kád, wc csésze, ablakok, ajtók). A szerződés tartalmazza, hogy mekkora összegig terheli a bérlőt javítási és csere költségek (kiégett izzó, csaptelep tömítés csere, stb.) Szerződésemben ez 200€.
A konyhában találtam néhány beglettelt tiplit, így faliórát és polcokat felszerelhetek.

Az előszoba laminált burkolatú, egy beugróban vannak a beépitett polcok és fogastartók. A szoba szintén laminált parkettás. Jelenleg a lakás legüresebb pontja. 20 cm vastag, 140 cm széles matracom a padlón van, alatta nejlonfólia. A másik, vendégmatrac 90*200 cm. Még nem döntöttem el, hogy matracom alá dobogót építek, vagy ágykeretet rakok. Ágykeret, 200€-nál kezdődik és 4-500€-ig tart. A matrac alá való rugós keretből 90cm széles 100€/db. Ikea árai egyeznek az itthoniakkal, de sok, olcsóbb termék Salzburgban nem kapható. Az otthoni JYSK, itt dán királyi ágymanufaktúra. A polcos szekrények 70-100€, az ajtós és hálószobai szekrények árai 300-1000€ közöttiek. Bútorboltokban nem láttam pozdorja és mdf fóliás bútort (kivéve Ikea). A legolcsóbb a fenyő, de kőris, dió, cseresznye és más keményfák sem ritkák. A matrac mindenhol marketing. Itt jól csinálják, 600-1.000€ a 7 zónás, aloás, téli-nyári oldalas, automata sebességváltós, 98-os oktánnal üzemelő matracok tömege. Nem tudnak többet, mint az otthonról hozott hideghab. Január első hetében féláron megvehető.

Ruhaneműkből széles a kínálat, de konzervatívabb a választék, mint otthon. A boltok többsége nemzetközi, az árak is. Salzburgban élő magyarok mesélték nekem, hogy azért vásárolnak otthon, mert sokkal szélesebb a színek és fazonok választéka Magyarországon, mint errefelé.

Sok mindenből nincs olyan, mint otthon.
Yamaha márkájú a szobai ventilátor, 49,99€, az itthoni kínai 4.990 Ft-os helyett.
Az olcsóbb porszívók az itthoni 5-10eFt helyett, 60-80€-nál kezdődnek.
A lámpák azért tűnnek drágáknak, mert led izzókkal együtt árulják.
Nagy háztartási gépekben a német márkák dominálnak.

Szemét

A rendszer teljesen eltérő az otthonitól és nem csak a kukák színében különbözik. Itt minden lakásban sárga zsákban gyűjtik a műanyagokat, fémeket és vízálló bevonatú csomagoló anyagokat. Normál konyhai szemetesbe csak tojásos doboz és élelmiszer kerülhet. A papírokból minden fajtáját külön kukába kell tenni. Az ásványvizes flakon, sörös, joghurtos és néhány más üveg betétdíjas. A boros és tömény alkoholos üvegek nem betétdíjasak. A városban több helyen gyűjtőkonténert állítottak fel, oda kell elvinni és bedobni őket. A háztartási szemetet 2 hetente, a nagy sárga zsákot havonta, 1 alkalommal viszik el.

Olyan lomtalanítás, mint otthon, errefelé nincs. A kertekben keletkező hulladékot külön kocsival szállíttatják el, illetve tavasszal, 1 alkalommal a város egy pontján ingyen lehet lerakni a kerti lombokat. Építési törmeléket, sittet szintén 1 helyen lehet leadni (pénzért).
Költözködés vagy a nálunknál gyakoribb bútor, autó csere miatt bútorok, teljes szekrénysorok, kerékpárok, autók és minden más használható dolog a heti újságba, bolhapiacokra, facebook zárt közösségi oldalakra vagy internetes hirdetési oldalakra kerülnek. Sok magánhirdetés van az élelmiszer áruházak kijáratánál is. Freilassingban is előfordul, de Salzburgban és környékén rengeteg ingyenesen elhozható bútor, szőnyeg, ágykeret, ágyrács, tv, hűtőgép, mosógép és teljes konyhai és hálószobai szekrénysor van.

Elektromos energia

Szolgáltatóm havonkénti elektronikus bejelentést kér. Levélben küldték a felhasználói nevet és jelszót. 1 személynél 1500-2000, 2 személynél 4.000, 3 személynél 6.000 és 4 személynél 8.000 kWh éves fogyasztással számolnak. Ez a szokásos itt. Jelenleg egy kétlapos rezsó, 60 literes hűtőgép, kicsi vasaló, konyhai fénycső, ledes világitás (kompakt fénycső nem kapható), laptop, borotva és mobil töltő működik. 1.500 kWh éves fogyasztást feltételezve (504€) havi 42€ átalányt emel le a cég a számlámról. Az egyik legdrágább zöld szolgáltatót választottam: 1 kWh=26,44 cent, a havi alapdíj 8,95€. Májusban 17,4 kWh volt a fogyasztásom. Rövidesen váltok, a második zöld szolgáltató 350€-t számol az első évben az éves 1.700 kWh fogyasztásért. (Minden szolgáltató a fix időszak után jóval magasabb árat kér.)

Televizió előfizetés

Salzburgban és Ausztriában este 8-kor is ellenőrök járják a várost. Becsöngetnek és megkérdezik, van-e tévé készülék. Ha igen, azonnal szerződést kell kötni és fizetni a havi tv és rádió díjat. Németországban másként működik, az önkormányzatok megküldik a bejelentkezett személyek nevét és címét. Múlt héten kaptam levelet. Az ARD, ZDF és Deutschlandradio közszolgálatisága miatt minden lakásból 1 személy köteles fizetni a szolgáltatásért. Havidíja: 17,50€.

Mobiltelefon

Október közepe óta van német mobilszámom. Lakáskereséshez nélkülözhetetlen. Minden szolgáltatás megkötésénél (bejelentkezés, bank, internet, stb.) kérik. Mobilszolgáltatóm (www.winsim.com) Németország egyik legkedvezőbb díjakat kínálja.
400 perc hívás vagy 400 sms bármelyik német hálózatba, 2 Gb gyors 4G mobilinternet, és 100 perc EU roaming telefonálás14€/hónap. Nem kell átmennem Ausztriába (kerékpárral 10 perc), a Saalach folyó partján ülve már az osztrák drei.at jelentkezik, amivel 100 percig ingyenes az otthoni hívás. Érdemes megnézni összehasonlító oldalukat, mert elég nagy a különbség.

Internet

Vodafone, Kabel Deutschland szolgáltatását választottam. A technikai probléma megoldódott, azonban a München és Passau közötti árvíz miatt csak csak június 12-re tudnak időpontot adni. Kedd késő délután remélhetőleg elindul a szolgáltatás. Először páromat hívom fel wifi viberen keresztül.

Bankszámla

EC kártyát kaptam. 19 európai országban is lehet ingyenes pénzfelvételre használni, ahol Unicredit Bank van. Németországban ingyenes a pénzfelvétel, a bankfiókban a készpénzes kifizetés, az utalás euróövezeten belül.

Közért, közlekedés

Amikor itt járt párom, megkérdezte, hogy miért tartogatom a nagy kupac nyugtát? Az első pár hónapban hetente összeszámolom, hogy mennyibe kerül az élet. 3. hete kerékpárral közlekedem, időnként Salzburgba is, A vonatjegy és a 24-es busz 2,40€/irányonként.
5 nagyobb élelmiszer áruház van 1 kilométeren belül. A 6. a legnagyobb, 15 perc kerékpárral. A határtól pár száz méterre Ausztriában van egy nagyobb Hofer (Lidl), a 2. körforgalomnál (további 5 perc) pagro.at diszkont, majd egy nagyobb spar.at áruház.
Minden élelmiszer és iparcikk áruház akciói elérhetők a neten, hétfőn nyomtatott formában is bedobják a postaládákba. A legnagyobb salzburgi élelmiszer láncok (Hofer, Spar), bútor, lakberendezés, bio élelmiszer, ruházat, utazás akciós újságokat csütörtökön kapjuk. A kora esti vásárlással további összegeket lehet megtakarítani.

A szerdai és hétvégi termelői piac árai nem mindig magasabbak, mint a bolti hasonló termékeké. 5 féle almát láttam 1,50€/kg áron, míg a Kaufland 3 féle holland „gyári” almái 1,99€/kg kellették magukat. Termelői piacon 4-5 féle méret, súly és tartás szerint adják meg a tojás árát. Akár 10 cent/db is lehet az árkülönbség. Máshol két fajta van, ketreces és almos. Kauflandban a ketrecesből 1,09€/10db. Amióta Európában is génmódosított szójával etetik az állatokat, óvatosabb vagyok. A szójában magas az ösztrogénszint, felborítja a hormonháztartást és fejlődési zavarokat okoz.

A tőkehús, hal, szárnyas illetve a sajtok drágábbak, mint itthon. Amúgy az árak a CBA és magyar Spar szintjén lehetnek. A tapasztalatok szerint az élelmiszerek minősége jobb, ugyanakkor a retek alig csipős. Hetente 2-3-szor eszem halat, sok zöldséget fogyasztok. Ha lesz internetem, leveseket is készítek. Fél kg kenyér 2-3 napig elég. Úgy számolom, hogy a kicsi hűtő mellett, havi 200-220€ elég élelmiszerre. 3 éve leszoktam a cigiről, ezzel naponta 5-7,90€-t megtakarítok.

Kultúra, szórakozás, kikapcsolódás

Otthon 8-10 éve nem néztem tv-t, tartom a szokásomat. Ahogy nő a képátló, errefelé is csökken a 100-120 cm-es tv-k ára. A kifutó méretű Panasonic, Hitachi, Sony tv-t, 3 év garanciával 3-350€-ért adják. Hoztam magyar nyelvű könyveket, tanulom a német nyelvet.

A helyi újságokban a környező települések programjainak teljes kínálata megjelenik. Soha nem értettem, hogy mi jó van abban, amikor párom elmegy hétvégén pecázni megy és áradozik, hogy milyen jó volt egyedül. Azóta értem. Kerékpárral 5 percre van a Saalach folyó, ami a német-osztrák határ. Salzburg folyója a Salzach. Amikor a folyóparton leülök egáy padra, és becsukom a szemem, teljesen kitisztul az agyam. Az állandó kerékpározás és a késő délutáni napsütés miatt barnább vagyok, mint szoktam. Sok D-vitaminhoz jut szervezetem.

A következő bejegyzésben olyan helyekről írok, amit mindenképpen érdemes meglátogatni, ha Salzburgban vagy környékén járnak.

Előzmény

Salzburgtól 7-km-re, beszámolom 3. rész

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés