A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Salzburgtól 7 kilométerre. Beszámolóm, 1. rész , az előkészítés

Schramm Tamás
2016. 05. 14. 21:08:00
Salzburgtól 7 kilométerre. Beszámolóm, 1. rész , az előkészítés

Valamennyi angol nyelvtudással néhány e-maillel lehetséges itthonról szobabérletet kapni Nagy-Britanniában. Kezdő német tudással Dél-Bajorországban ott, ahol a 7 km-re dolgozó salzburgiak minden olcsóbb bérleti díjú lakást pillanatok alatt elkapkodnak, szinte lehetetlen privát személytől lakást bérelni.

Freilassing Bajorországban, a Salzach és Saalach folyók völgyében fekszik. Lakosainak száma kb. 16.000. A város facebook oldala szerint 80 nemzet lakói élnek békében a városban. A hely már az újkőkorban is lakott volt, de kelta és római is település is állt a helyén. Első ismert említése 885-ből származik, amikor még Salzburghofen néven, amit Salzburg püspökének ajándékozott IV. Lajos német-római császár. (Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Freilassing)

A történet 2015-ben kezdődött. Nyár végén elkezdtem németül tanulni. Németországban és Ausztriában élő vásárlóinknak írtam tervemről. 2015. októberben egy hónapra Freilassingba költöztem, hogy helyben ismerkedjek a lehetőségekkel. Kora téltől Salzburgban több lakást pályáztam, visszajelzések nélkül.  Februárban egy salzburgi, személyes találkozó után értettem meg, hogy osztrák munkahely és osztrák munkáltatótól származó jövedelem nélkül gyakorlatilag nincs esélyem privát személytől lakást bérelni. A lakástulajdonosok biztosra mennek. Elkérik a bankszámla kivonatot és néha az utolsó két havi fizetésről az igazolást. Ha ezek megvannak, a bérleti díj mellett bruttó 3 havi a kaució. Ingatlan iroda esetén még 2 havi a jutalék, hozzá 20% ÁFA. Bécsi vásárlónkkal kétszer beszélgettem a témáról. Saját példájával is megerősítette, hogy Ausztriában az első bejelentett lakásbérlethez jutás a legnehezebb.

2016. március végén teljesen átírtam a salzburgi vásárlónk segítségével összeállított lakáskereső szöveget. Saját fejem alapján kezdtem lakást keresni a német oldalon. Freilassing lakás szempontjából (is) olcsóbb, mint Salzburg, ezért rengeteg salzburgi bérel ott lakást. Az olcsóbb bérletű lakásokra 30-50 ember pályázik. Munkahely és jövedelem nélkül ott sem könnyű lakáshoz jutni.

Egy március végi éjszakán E-bay oldalán pályáztam két Freilassingban meghírdetett lakást, a teljesen átfogalmazott szöveggel. Másnap mindkét tulajdonos válaszolt. Reggel 8,30-kor még alszom, és a telefonom messze van az ágytól. Ébredés után láttam, hogy Németországból kerestek.  Napközben üzenetrögzítő vette fel, de kora este visszahívott a hölgy. Elmondta, hogy május 1-től lesz üres a lakása, ha érdekel, következő hétfőn 13 órakor vár a ház előtt. Egy 6 lakásos, 2 emeletes ház felső szintjén, a tetőtérben van a lakás. Előtérből, konyhából, fürdőszobából és egy szobából áll, 35 m2. Délután 1 órakor vakító volt a konyha ablakán beszűrődő napfény. Körbejártam a lakást, nagyon tetszett és ezt többször is elmondtam. Megkérdeztem, hogy mikorra várhatom válaszát. Azt válaszolta, hogy sokan megnézték a lakást és aznap még lesz érdeklődő. Várhatóan szerdára meghozza döntését. Búcsúzás előtt elkérte a telefonszámomat. Holott előtte kétszer is beszéltünk.

Másnap reggel 8,30-kor csörgött telefonom. A lakás tulajdonosa hívott. Nekem adja bérbe. Bár a személyes találkozó során mondta, hogy már nem tud angolul, angolul megkérdezte, hogy mikor tudok menni a lakásbérleti szerződést aláírni. Következő hétfőn kedd délután 4 órában állapodtunk meg. Aláírtuk a szerződést. Május 1-től beköltözhettem a lakásba.

Előzmény
Tervek, folytatás, 3. rész

Folytatás
 vasárnap

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés