A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Salzburgtól 7 kilométerre. Beszámolóm, 2. rész , az első két hét

Schramm Tamás
2016. 05. 15. 15:12:00
Salzburgtól 7 kilométerre. Beszámolóm, 2. rész , az első két hét

A történet úgy kezdődött, hogy Viktor és párom is rendszeresen a konyha ablakához ment és kinézett. A hegyek látványa azonnal hatott. Május 2-án költöztem, Viktor segítségével. Kerékpáromat párom vonattal hozta egy héttel később.

Lakásbérleti szerződésről
Az első oldal első pontjában szerepel a bérbeadó és bérlő neve nyomtatva, majd az aláírásnál kézzel írva. Nem kell születési adat, lakcím, anyja neve, 2 tanú, ügyvédi ellenjegyzés, stb. Az utolsó oldalon egy aláírás, és a szerződés azonnal érvényes. Az én szerződésem határozatlan időre szól, 3 hónap felmondási idővel. A kaució 3 havi alap bérleti díj. A teljes bérleti díj két részből áll, az alap bérleti díj, és a mellékköltségek, ami a meleg vizet és fűtést is tartalmazza. A felhasznált elektromos energiát a bérlő fizeti a kiválasztott szolgáltatónak.

Nagyjából üres lakást kaptam, ami Viktornak és páromnak is nagyon tetszik. A konyha déli fekvésű, kilátással a berchtesgadeni hegyekre. A szoba ablaka a csendes hátsó kertre néz. A fürdőszobában mosdó, fürdőkád, wc, fűtés, tetőablaka a kád felett az égre tekint. A konyhában mosogató alsó és felső szekrény, mosó és mosogatógéphez vízcsatlakozás. Az előszobában beépített a szekrény.
Rendkívül csendes a környék. Az épületben 6 lakás van, szintenként 2.

A pincében hatalmas, közös ruhaszárító, közös kerékpár tároló és kb. 10m2-es, betonozott, fakerítéses pincerekesz. A ház bejárati ajtaja olyan, mint ha lakásba mennénk be. Gyalog 5-8 percre van a két nagy élelmiszerbolt, és 8-10 perc a belváros, illetve vonatállomás. A lakásból kilépve, ha tudjuk a menetrendet, 15 perc múlva Salzburg főpályaudvarán vagyunk. Ha az óvárosba indulunk, kb. 25 perc után megnézhetjük a 3.000€-os Louis Vuitton táskát. Félóránként jár a 24-es busz, melynek végállomása a salzburgi óváros bejárata mellett van.

1 db 70 vagy 90*200-as és 1 db 140*200-as (20 cm vastag), viszonylag kemény, de nagyon kényelmes matrac áll rendelkezésre. A konyhában mini hűtőgép és 2 lapos rezsó van. Bővítem a poharak, edények és bútorok mennyiségét.

Jelenleg 14.200 Ft körül van a Budapest-Salzburg-Budapest 4 napos kirándulójegy.
Kelenföldről 5 óra néhány perc utazás Salzburg főpályaudvar. Onnan mücheni vagy osztrák S3 vonattal 7-10 perc Freilassing.
Autóval, az 1-2 pihenő és a sebességkorlátozások miatt 5,5-6 óra vezetés Freilassing, plusz 2 matrica is kell.
Nyár végére remélhetőleg több személyes tapasztalatom és ismeretem lesz a témában.


A városházán bejelentkeztem. A procedúra javarészt az októberben megadott adatok egyeztetése volt. Megkaptam a lakcímet igazoló lapot.

Bankkártya, bankszámla
Számlavezető bankomban bemutattam az új lakcím igazolást, és kértem, hogy indítsák el a bankkártya rendelését. 10-14 napot mondott az ügyintéző. Ehhez képest 5 nap múlva postaládámban volt a boríték. A kártya nem érvényes netes vásárlásokhoz, de fizethetek vele boltokban, pénzt vehetek fel több bank automatáiból és Unicredit bank 19 országban levő automatáinál. Költség nélkül. Euró övezetben ingyenes az utalás. Nincs számlavezetési díj, ha 3 hónap átlagában 1.500€ van a számlán. Idővel kapok másik kártyát is.

Mérőóra átíratás
Következett az elektromos mérőóra saját nevemre íratása. Bérbeadóm ráírta a bejelentéshez szükséges papírra, melyik „zöld” áramot szolgáltató céget válasszam. Az áram és gáz szolgáltatásra több tucatnyi szolgáltatóval lehet szerződni. Ugyanannál a szolgáltatásnál 30% eltérés is lehet két szolgáltató árai között. Freilassingban, de gondolom egész Németországban a posta boltként papírt, irodaszert, számítógépes kütyüket, üditőt, újságot, stb. árul, bankként is szolgáltat, leveleket, csomagot, befizetéseket vesz fel. Ezeken kívül árammérő, gázmérő bejelentést és ki tudja még mit lehet intézni. Szemre 45-50 éves férfiak az ügyintézők. Az enyém elkérte a lakcím bejelentést, IBAN számomat, a lakás átvélekor kapott jegyzőkönyvet, rajta a mérőszám és a mérőállás, illetve kérdezett, és válaszaimat pötyögte a gépbe. Pár perccel később kezembe adta a kinyomtatott bejelentést.

Németországban a szolgáltatók biztosra mennek. Bankszámla adatot is kérnek, hogy automatikusan leemelhessék a számla összegét. Internet, áram, és mobilszolgáltatóm is így szedi be a díjat.

Internet
Még itthon megrendeltem az internetet. Freilassing elég rosszul áll ADSL lehetőséggel, de 2 cég is szolgáltat kábelen internetet, megfizethető áron. Vodafone-t választottam, 10Mbps-es csomagot, és majdani látogatóink kedvéért wifi routerrel. (Lefekvés előtt minden este áramtalanítom a dobozt.) A rendszer visszaigazolása szerint 10-én indul a szolgáltatás. Levelet kaptam a szereléssel megbízott cégtől, hogy 19-én jönnek. 11-én délelőtt hívtak, hogy aznap érkezik a technikus. Előző este beszéltem ügyfélszolgálatukkal, ők azt mondták, hogy postán küldik a modemet. Jött a technikus, kereste az elosztó dobozt, A pincében egy kulcs hiányzott, a helység zárva volt. Technikus angolul mondta, hogy new meeting, 27-én 8 és 12 között.

Hulladék
A lakcím bejelentés visszaigazolásakor naptárt kaptam, melyben minden napnál szerepel, hogy melyik körzetben mit szállítanak el. Bérbeadóm sárgával bejelölte, hogy nálunk melyik napon viszik el a szemetet. Két hetente ürítik a kukákat. Az itthon ismert válogatás ott élesben működik.
Bérbeadóm adott egy tekercs sárga zsákot, melybe csak fém, műanyag és nejlon lehet. A zacskón fajtánként van részletezve, hogy mit tartalmazhat. A ház előtt kék és fekete kukák vannak. A kéken is részletesen szerepel, mit TILOS beledobni. 2 hét alatt egy akkora zacskónyi élelmiszer és papírmaradék gyűlt össze, mint amit vásárlóinknak adunk az áruhoz.

Bútor, ruha, lakásfelszerelés, műszaki áruk másodlagos forgalom
A városban több helyen láttam óriási, fémből készült gyűjtőket a kidobandó cipőknek és ruháknak. Ebből adódik, hogy használt, kilós, bálás bolt nincs. Akciók igen. Nagyon jól működnek a zárt facebook csoportok és ebay oldalak, ahol a kinőtt (baba, gyermek) ruhák, női cipők, bútorok és műszaki cikkek másodlagos kereskedelme folyik. Költözködés miatt előfordul, hogy majdnem ingyen lehet teljes étkező, háló bútorokhoz jutni. 2-3 éves bútorok és műszaki cikkek nagyon jó állapotban vannak. Szinte minden településen bolhapiac van hétvégén.
Én is a másodlagos piacon tervezek sok dolgot vásárolni.

Reklámújságok
Hetente 2 vagy 3 alkalommal érkezik, hétfőn, szerdán és vagy csütörtökön. Aki kiírja, hogy nem kér reklámot, nem kap újságot. Többségében bútor, élelmiszer, kerti eszközök és műszaki cikkek Salzburg és Freilassing és környéke kínálatából.

Étkezés
Itthon sem dobtam ki ennivalót, ugyanígy folytatom. Reggelim zacskós saláta keverék, hagymával, paradicsommal, retekkel, fehér sajttal bővítem, fűszerekkel keverem, majd joghurttal öntöm nyakon. Fél óra alatt fogy el a nagy tálból. Kenyérből 500 gramm két napig elég. Vízből napi 1,5-2 liter elfogy. A tojás szülőjét szójával táplálják, mindegy, hogy ketreces vagy bio. A szója ösztrogén típusú. Ösztrogénre nincs szükségem, ezért heti 2-4 darab a maximum. A német kenyerek íze más, de ehetőek. Jövő héttől a tengeri halakkal ismerkedem. Ha lesz internetem, könnyebb lesz a napi étrend összeállítása.
Az élelmiszer árak nem magasabbak, mint itthon a Spar vagy CBA, esetleg Tesco minőségi áruké. Nagyobb a választék, magasabb az akciók mértéke, és az alacsonyabb áfa miatt rendkívül kedvező áron lehet vásárolni. Hétvégén rendívül sok salzburgi és osztrák rendszámú autó parkol a freilassingi Aldi és Kaufland előtt. Salzburgban 20-40%-kal magasabbak az élelmiszerek árak.

Mobiltelefon
Tegnap este néztem szolgáltatóm oldalát, Németország is kezd felzárkózni mobil szolgáltatás áraival. A jelenleg érvényes csomagom 200 perc telefonálás bármely német hálózatba+2Gb net. Ugyanez a csomag, a tavalyinál 4€-val olcsóbb, és korlátlan mennyiségű hívást és sms-t biztosít minden német hálózatba + 2 Gb gyors internetet. 2 éves szerződéssel 6,99€/hó (2.100 Ft), havonta felmondhatóval 8,99€/hó (2.700 Ft). Havi 100 perc kiegészítő, amely az egész EU területén használható, 4,50€ (1.350 Ft)

Napi programom
Ha nem esik, minden nap kerékpározom, hogy megismerjem a környéket. Rádióm jövő héttől lesz. TV-t nem fizetek elő. Az itthon angol nyelven szövegszerkesztőbe elmentett írásokat fordítom. Alternatív irodalmam újból legalább 20.000 oldalra bővült. Egyre többet fordítok. Olyan egészségi témákról és megoldási lehetőségekről olvashatnak majd, ami máshol magyarul nem található. Újdonság lesz, hogy minden cikkhez terméket is találnak itt, mert mindent megkaphatnak, ami van ott.

Új honlapom tervezéséhez jelenleg nem kell internet. A gépen fejlesztem, és töltöm fel a termékeket. Ha elkészülök, feltöltöm kiválasztott szolgáltatómnál.

Ebay, Amazon vásárlás
Sok termék van, melynek postázása 10-25€ Magyarországra. Amazon ráadásul nem mindent küld Magyarországra. Freilassingban van egy hely, melynek neve Fundgrube. Ha bármilyen cégtől levél méretnél nagyobb csomagolású magán árut rendelek, Fundgrube lehet a címzett. 1-2€-ért 2-3 napig őrzik az árut, amely érkezésekor sms-t, e-mailt küldenek. Hétvégén regisztrálok az oldalon.

Néhány link, melyeket mostanában nézegetek.
Freilassingi élelmiszer áruházak
http://www.kaufland.de/
http://www.penny.de/startseite/
http://www.norma-online.de/_d_/
https://www.aldi-sued.de/de/angebote/
http://www.globus.de/de/maerkte/freilassing/willkommen.html
http://www.topgetraenke.de/angebote.php
http://www.edeka-albrecht.de/

Bolhapiac minden vasárnap (Salzburg)
http://members.aon.at/smc-edeltroedel-markt/events.htm

Szabad elektromos energia választás
http://www.monsterdealz.de/finanzen/strom-dsl/oekostrom
http://www.monsterdealz.de/finanzen/strom-dsl/strom

Mobilszolgáltatók akciói
http://www.handyhase.de/
https://www.winsim.de/ (saját szolgáltatóm)

Fundgrube, mely magánküldeményeket és kereskedelmi árut is fogad
http://www.diefundgrube-freilassing.de/

Minden, ami kellhet, másodlagos piacok
https://www.willhaben.at/iad - Ausztria
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/ - Németország

Előzmény

Salzburgtol 7-km-re, beszámolóm 1. része, az előkészítés

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés