A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Súlyos orvosi tévedés a gyomorégés és reflux

Schramm Tamás
2016. 09. 17. 20:51:00
Súlyos orvosi tévedés a gyomorégés és reflux

A savas gyomorégés átalános egészségügyi probléma. Olyan gyakori, hogy szinte minden második embert érint. A refluxról azt gondolják, hogy a gyomorban levő túl nagy mennyiségű gyomorsav okozza. A súlyos orvosi tévedés hazánkban is százezreket érint.

A gyógyszercégek szeretik a tablettás, kapszulás gyógyítási módot, mert hosszútávú bevételt jelent. Hatásosan csökkentik a tüneteket, de valójában függőséget alakítanak ki. Aki abbahagyja a gyógyszer szedését, sokkal rosszabb állapotba kerül, mint előtte.

 

Gyomorégés

A gyomorégéstől szenvedő emberek milliói szedik a különböző savlekötő (antacid) gyógyszereket a fájdalom ellen. Ilyenek a Prevacid™, Prilosec™ és Nexium™, illetve mások.

Talán olvasták honlapunkon annak a férfinak a történetet, aki antacidot szedett, mégis olyan fájdalmai voltak a gyomorfekélytől, hogy öngyilkos akart lenni. Bevett egy púpozott evőkanál cayenne borsot, és aznap este először végig tudta aludta a teljes éjszakáját felébredés nélkül. Másnap reggeltől örökre megszűnt fekélye és fájdalma. Mai napig boldogan él.

 


Fontos megértenie, hogy a savas gyomorégés NEM a túl sok gyomorsav termelődése által okozott betegség, inkább a sokkal átalánosabb sérv okozza. Olyan állapot, amikor a sav "kijön" a gyomorból ahelyett, hogy ott maradna.

A táplálék a nyelőcsőből a gyomorba kerül, ahol egy izmos szelep lezár, megakadályozva, hogy az étel vagy a sav visszamozduljon. A reflux akkor következik be, amikor ez a szelep helytelenül lazul el, lehetővé tévő, hogy a gyomorban levő sav visszafolyjon (reflux) a nyelőcsőbe.

A gyomorégés a savas reflux elsődleges tünete. Égető fájdalom, amely a gyomorból felfelé sugároz ki, a mellkas és a torok felé. Tipikusan éjszakai tünet, de néhány nappali tevékenység esetén is előfordul, így:


• Nehéz étel fogyasztása után
• Előrehajoláskor
• Emeléskor
• Fekvés során, különösen, ha a hátán fekszik
• Számtalan egyéb tünete is lehetséges.

Az 1980-as évek elején egy ausztrál orvos, Dr. Barry Marshall végezte az első komoly megfigyeléseket a savas refluxról. Felfedezte, hogy egy helicobacter pylori nevű organizmus okozza a gyomorfal alacsony szintű gyulladását, az felelős, legalábbis jelentős mértékben a savas reflux többségében, a tünetek kialakulásáért.

Több, mint 16.000 cikk írja le, hogy a gyomorsav elnyomása nem kezeli a problémát. Csak a tüneteket. És erre az egyik magyarázat az, hogy amikor elnyomja a sav mennyiségét (a gyógyszerrel), ezzel lecsökkenti szervezete képességét a helicobacter baktériumok elpusztítására. Tehát állapota egyre rosszabb lesz, azonban a probléma továbbra is fennáll.

Természetesen léteznek antibiotikumos kezelések, melyek elpusztítják az organizmusokat. Azonban soha nem szükséges antibiotikum.

 

Szokjon le a veszélyes antacid gyógyszerekről!

Ha a fenti állapottól szenved, nem bölcs döntés, ha akadémiai gyógymódot tanult orvosához fordul. Valószínüleg valamilyen nagyon veszélyes PPI gyógyszer fog felírni. Sajnálatos, hogy a PPI gyógyszerek népszerűek, mert meglehetősen gyorsan dolgoznak.  Toleranciát és függőséget alakítanak ki. Képtelen lesz abbahagyni használatukat. A gyártók egyetlen célja, hogy élete végéig függő legyen. Jól jövedelmez a részvényeseknek.

Ha mégis szedi, fokozatosan szokjon le róla. A fokozatosság fontos, mert a probléma sokkal súlyosabb tünetekkel végződhet, mint a gyógyszer szedésének kezdete előtt. Ideális esetben alacsonyabb dózist szedjen, és azt csökkentse folyamatosan. Amikor elérte a legkisebb mennyiséget, helyettesítse néhány hétig recept nélkül kapható H2 blokkolóval.

 

Megoldás a reflux eltüntetésére

Kerülje az irritációt okozó ételeket!

Hagyjon fel teljesen a koffein, alkohol és cigaretta használatával. Növelje szervezete természetes gyomorsav termelését. A reflux nem a sok gyomorsavtól keletkezik, általában a túl kevés sav okozza. Az egyik legegyszerűbb stratégia a megfelelő mennyiségű gyomorsav képzéshez a nyers ételek fogyasztása. Az egyik legalapvetőbb étel, melyet nagyon sok ember figyelmen kívül hagy, a magas minőségű feldolgozatlan só.

Kerülje a feldolgozott, hagyományos asztali sókat. Kerülje a tiszta sót, melyből az összes hasznos összetevőt (magnézium, karbonátok, kálium) eltávolították. Helyezze előnybe a feldolgozatlan változatokat, így a Himalája és Holt-tengeri étkezési sókat. Szervezete számára a szükséges kloridon kívül - gyomorsav is képződik belőlük. Olyan ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak, melyekre szervezetének a megfelelő biokémiai működéshez szüksége van.

 

Változtasson étkezésén!

A sok feldolgozott étel és cukor fogyasztása bizonyosan megnöveli a refluxot, a gyomorban és vékonybélben levő baktériumok egyensúlyának felborításával. Egyen helyettük sok zöldséget, és minőségi organikus, biodinamikus és helyben termesztett ételeket. Kiegészítheti táplálkozását minőségi probiotikumokkal, és fermentált ételekkel. Segítenek egyensúlyban tartani a bélflórát, amelyek természetes módon eltüntetik a helicobactert

A fokhagyma nagyon fontos a gyomor egészségére, minden nap ennie kellene. Lényeges, hogy a fokhagyma FRISS legyen. Aktív összetevője néhány órával a felvágás, zúzás után tönkremegy.

Az illatmentes, kapszulázott és egyéb módon "ártalmatlanított" fokhagyma értéktelen, még ha a dobozon ennek ellenkezőjét is olvassa.

A fokhagymát nyomja össze, vágja fel, zúzza szét a fogyasztás előtt, vagy ha van otthon lassú fordulatszámú gyümölcscentrifugája (masticator) készítsen belőle juice-t. Egészben lenyelve hatástalan. A kínai fokhagyma olcsó, fehérített, haszontalan. Nagyon sok foghagymán látható, hogy itthoni csomagolás, származási helye: Kína. A híres Kotányi magyar terméke is (lehet) kínai eredetű.

Természetes probléma a szag, azonban a legtöbb ember tolerálni tud napi 1 gerezd fokhagymát. Zellerrel és más zöldséggel eltüntetheti a szájból (leheletből) a kellemetlen illatot.

 

Optimalizálja D-vitamin szintjét!

A D-vitamin lényeges, mert megfelelő szintje optimalizálja 200 mikrobaölő peptid termelődését, melyek segítik szervezetét bármilyen fertőzés létrejöttének megakadályozásában. Bizonyosodjon meg, hogy D-vitamin szintje eléri a 60 ng/ml értéket. Nyáron a megfelelő napfény kitettséggel, télen biztonságos barnító napággyal vagy D-3 kiegészítővel érhető el.

Mozgás is szükséges, hogy növelje szervezete immunrendszerének ellenállását. Kiemelkedően előnyös a fertőzések elleni küzdelemben!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés