A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Szemszárazság és kezelése

Szemszárazság és kezelése

A szem szárazsága a keratoconjunctivitis sicca tünethez vezet, melyet keratitis sicca, xerophthalmia, vagy száraz szem szindróma néven ismerünk.

Szemeink természetes módon saját magukat nedvesitik minden hunyorgáskor. A szemszárazság akkor alakul ki, amikor a könny termelése csökken életkor, kontakt lencse, trauma miatt, vagy ha valamilyen okból megnő a könny elpárolgása.

A szemszárazság általános tünet a hosszabb ideig számitógépes munkát végzőknél, hosszas TV nézés, de sokszor órákon keresztül tartó olvasás után is, amikor a fókuszálás hiánya miatt nem hunyorgunk, és hagyjuk, hogy szemeink kiszáradjanak és viszkessenek.

A krónikus szemszárazság erős égés, viszketés, fényérzékenység és vizesedő szem állapotával jár. A szemek vizesedése a szem irritációja miatti könny reflex eredménye, ami érzelmi és fizikai sérülés következtében is létrejöhet. A tünetek legtöbb esetben enyhék, idővel azonban a kezeletlen állapot tartós szemproblémákkal járhat.

A szem szárazsága gyakorta a szervezet savasságával függ össze.

Rengeteg ajánlott megoldás kipróbálása után a legjobb eredmény 1/3 harmad teáskanál szódabikarbóna fél pohár tisztitott vagy ásványvizben feloldásával született. A biztonság kedvéért forralt, majd lehűtött viz használata ajánlott. Mártson bele egy tiszta anyagot, és helyezze becsukott szemhéjára. Ismételje meg egy perc múlva. Figyeljen, hogy becsukott szemhéjára helyezze, és ne nyissa ki szemeit a száradásig. A lúgos viz elnyomja a szem felületén kialakult savas hatást.

A szódabikarbónás viz maradékot megihatja, az is segiti, hogy szervezete átbillenjen az acidosisból. Figyelje, hogy kávé ivása vagy savasitó étel fogyasztása után rosszabbodik-e szeme állapota.

A szem szárazsága során a legfontosabb tényező, amit nem lehet elfelejteni, a szervezet megfelelő lúgositása, hogy lehetővé váljon és javuljon a mikrokeringés. 2 evőkanál bio, pasztőrizálatlan almaecet és negyed teáskanál szódabikarbóna fél pohár vizben elkeverve. Almaecet helyett 8 teáskanál frissen csavart citromlé is megfelelő. Mindkettőt naponta 2 alkalommal lehet fogyasztani, étkezés után legalább fél órával. Néha az antioxidánsok, így az A-, C- és E-vitaminok alacsony szintje is szemszárazsághoz vezethet.
Az alváshiány, a túl sok kávé tejjel és cukorral és az extrém sok munka is elősegiti a szemszárazság kialakulását.

Időnként néhány csepp A- és E-vitamin fogyasztásával 2-3 nap után észrevehető a javulás. A másik antioxidáns a nátrium aszkorbát, vagyis C-vitamin lúgositó változata.

Ha a könnymirigy nedvesitő anyagának hiánya a szemszárazság oka, a kellemetlen tünet a közel látóknál különösen érezhető, a pislogás hiánya miatt. A száraz szem saját védelme érdekében időnként nagy mennyiségű könnyet választ ki, melynek túlnyomó része lefolyik az arcbőrön. Ez a szem számára elveszett mennyiség. Utána ismét szemszárazság jön létre, és a folyamat ismétlődik.

Az acidosis (savasság) állapota az elzáródó kapillárisok miatt gátolja a könnymirigy termelését. Amikor a szervezet visszanyeri megfelelő lúgosságát, a könnymirigyek működésének helyreállásán kívül a bőr is könnyebben párologtat, ezzel visszanyeri nedvességét.

Meg kell jegyezni, hogy a citromlé, szódabikarbóna lúgositó ital hatására sűrűn előfordul, hogy a személy több vizet iszik. A szervezetben a megnövekedő párolgás miatt erősebb a „kenőanyag” hatása, és a kapillárisok könnyebb átjárhatósága eredményeként a könnymirigyek is jobban végzik munkájukat.

A klinikai nővérek kézikönyvében olvastam a szódabikarbóna működési mechanizmusáról.

Növeli a plazma bikarbónát szintjét, a túlzott mennyiségű hidrogén iont puffereli és növeli a vér pH értékét, ezáltal visszaforditja a metabolikus acidosis folyamatát. A szódabikarbóna növeli a bikarbónát ionok vizelettel távozását, növeli a vizelet pH értékét, és a vizelet lúgossága segithet a húgysav calculi feloldásában.

 

Ha biztos abban, hogy megfelelően lúgos a szervezete, akkor a szemcsepp és műkönny jogos használója marad.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés