szív- és érrendszer
A magas vérnyomás olyan népbetegségnek számít, ami a statisztikák alapján a vezető halálokok egyike. Már részleteztük a tüneteit, okait, következményeit, most a kezelés lehetőségeiről esik szó.
Előző cikkünkben az omega-3 zsírsavak agyra és idegrendszerre gyakorolt pozitív élettani hatásairól írtunk. Most kiderül az is, hogyan tudnak segíteni a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve kezelésében.
A vitaminok nélkülözhetetlen, kis mennyiségben is hatékony természetes szerves vegyületek, amelyekre a szervezetünknek folyamatosan szüksége van zavartalan működésének fenntartásához. Mivel a szervezet a vitaminokat nem képes előállítani, azok optimális mennyiségéről a táplálkozással kell gondoskodnunk, ellenkező esetben a hiányuk betegségekhez vezethet. Így van ez a vízben oldódó aszkorbinsavval - azaz a C-vitaminnal is, amelynek rendszeres és folyamatos bevitele létfontosságú, mivel az élettani hatása rendkívül összetett.
Az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok, olajok lebontási termékei a zsírsavak, amelyeknek két nagy csoportja van: a telített és a telítetlen zsírsavak. Néhány kivételtől eltekintve a telítetlen zsírsavakat a szervezeted nem képes előállítani, ezért a napi szükséglet biztosításáról neked kell gondoskodni, azaz kívülről bevinni.
Az L-arginin esetében az ember majdnem hátradőlhet, hogy erről legalább nem kell gondoskodnia. De csak majdnem! Az arginin ugyan nem egy esszenciális aminosav, a szervezet elő tudja állítani - bár meglehetősen lassan. Ám mégis szükséges pluszban bevinni a táplálékkal, ha gyors fehérjeszintézis zajlik a testedben, ha épp sok stressz ér, vagy intenzív edzést végzel.