A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Szója és pajzsmirigy alulműködés

Schramm Tamás
2014. 05. 24. 15:03:00
Szója és pajzsmirigy alulműködés

A tudósok előtt régóta ismert, hogy a szójában levő izoflavinok elnyomják a pajzsmirigy funkciót és az egészséges gyermekeknél, illetve felnőtteknél is egészségügyi problémákat okozhatnak.

A magyarországi boltok polcai is inkább nagyobb helyet foglalnak el a szójatermékek. Különösen nagy a dobozos szójatej választéka. 2-3 világcég gyártja és terjeszti az egészségre különösen rossz hatással levő fermentálatlan szójatejet és szója termékeket.
A reklámban arra hivatkoznak, hogy bizonyos országokban, ahol magas a szója termékek fogyasztása, egészségesebbek az emberek. Arról mélyen hallgatnak, hogy Japánban, Kinában, ahol a legmagasabb a fogyasztás, a szója fermentáltan kerül az asztalra, és nagyon kicsi mennyiségben fogyasztják étkezéshez.

A Cornell Orvosi Egyetem kutatói szerint a szóját fogyasztó gyermekeknél jóval nagyobb valószinűséggel fejlődik ki pajzsmirigy betegség. Cukorbeteg gyermekek közül kétszer többen kaptak szóját, mint a nem cukorbeteg gyermekek. Svájcban, Nagy-Britanniában, Ausztráliában a közegészségügyi hivatalnokok a terhes nők és babák szójafogyasztásának erős korlátozását ajánlották.  A szója életmentő lehet a tehéntejre allergiás babák 3-4%-ánál, azonban mára már olyan széleskörben reklámozzák a terméket, hogy piaci aránya 25%-ra nőtt.

Borzalmas történetekről számolnak be azok az anyák, akik szója formulátummal táplálták babájukat. A szójával táplált lányoknál a korai öregedés tüneteit tapasztalják, pici gyermekkorban megjelenhet a hónalj kellemetlen szaga, a mellek növekedése, a testszőrzet, és 2-3-4 éves korban a menstruáció jelei is mutatkozhatnak.

Fiú csecsemők szója táplálásának tünetei általában 11-12 éves korban jelennek meg.  A mellek elkezdhetnek növekedni, a here nem fejlődik.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés