A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Tej, hús és más protein ételek

Schramm Tamás
2015. 12. 06. 18:03:00
Tej, hús és más protein ételek

A vaj után beszéljünk a tejről. A tejlobbi nagyon erőteljes a világ fejlettebb részein. Sokszor képezi kampányok részét, melyhez komoly pénzzel járulnak a kormányok is

A tejlobbi nagyon erős, folyamatosan bombázza az orvosi szakmát és a táplálkozás szakértőket az “igyon tejet” és a “sajt egészséges” propagandával.

Természetes módon az emberek szeretik a tejtermékeket. Kellemes izük és zsirokban gazdag, jól lakottságot biztositó hatásuk miatt. A tejtermékek a teltség érzetét keltik. A tejtermékekben magas a protein, ezért emésztésük nehéz, ami szintén a telitettség érzetét biztositja. Olyan ember csoportoknál, akik tradicionálisan vagy kulturális okok miatt nem tartottak tehenet, nem alakult alakultak ki olyan enzimek, amik a tehéntej emésztéséhez szükségesek. Néhány ide tartozó csoport a kecsketejet, mások kizárólag az anyatejet képesek emészteni. Bizonyos emberek számára kiváló tápanyagok a fermentált tejtermékek, igy a joghurt és kefir. Aki olyan protein tartalmú élelmet fogyaszt, melyek nem képesek teljes mértékben megémesztődni,  az emésztőrendszerben kezdenek rothadni, minden következménnyel, melyről előzőleg már olvashatott.

Senki, azaz abszolút nincs olyan ember, aki teljes mértékben képes megemészteni a pasztőrizált tehéntejet. Igen nagy a valószinüsége, hogy a pasztőrizált tej és pasztőrizált tejből készült sajtok fogyasztása az egyik oka, amiért sok embernél allergikus tünetek alakulnak ki a tejre.

Magyarázatához beszéljünk egy kicsit részletesebben a protein emésztéséről, majd áttérünk, hogyan alakulnak ki az allergiák. Ha figyelemmel olvas, és visszaemlékezik az olvasottakra, bocsásson meg, ha néhány dolgot kétszer olvasott.

A proteinek hosszú, összetett molekulák, láncokban épülnek fel, melyeknek egyedi kapcsolódása van az aminosavakkal. A protein az élet apró darabja. Minden élő protoplazma, állat vagy növény nagymértékben proteinekből áll. Ezek meghatározatlan számú, különböző proteinek, de mind ugyanazokból az egymáshoz kapcsolódó aminosavakból áll, amik rendkivül változatos mintákat tartalmaznak. Az aminosavak maguk magasan összetett organikus molekulák is. Az emberi szervezet képes a megemésztett protein tartalmú táplálék aminosavjaiból saját maga összeállitani a proteineket, és képes elállitani bizonyos fajta és mennyiségű saját aminosavat, de nyolc aminosavat nem tud létrehozni, ezért azokat esszenciális aminosavaknak nevezzük.

Táplálkozásunknak tartalmaznia kell az esszenciális aminosavakat.

Kevés protein oldódik vizben. Protein fogyasztásakor az emésztőrendszernek először le kell bontani azokat vizben oldódó összetevőkre, aminosavakra, igy a vérbe tudnak kerülni, majd összeállni a szervezet által használt, különböző proteinekké. A szervezet érdekes mechanizmust, enzimeket használ a proteinek emésztéséhez. Az enzim olyan, mint a kulcs a zárhoz. Összetett molekula, bizonyos protein molekulához illeszkedik, majd aminosavakra bomlik. Ezt követően az enzim egy másik, felszabaditandó protein talál. Az enzimek hatékonyak és számtalanszor használhatók.

A proteineket emésztő enzimek csak a gyomor savas állapotában képesek hatékonyan működni. A savas állapotot a hasnyálmirigy biztositja, és akkor bocsátja ki, amikor protein tartalmú étel van jelen. A gyomor sóssavat bocsát ki, és abban forgatja, mozgatja az ételt, mint a mosógép, közben keveredik az enzimekkel és savval, amig minden megemésztődik. Eddig a dolog rendben van, és igaznak tűnik.

De Henry Biler a legjobb metaforával jellemezte, miért nem működik jól a protein emésztése. Minden proteint a tojás fehérjével hasonlitott össze, amely valójában a protein egyik formája. Amikor nyers és folyékony, a hosszú láncú albumin (tojásfehérje) proteinek normál, természetes formájukban vannak. Amikor megfőzzük a tojást, a tojásfehérje megkeményedik és összemegy. Mi történt a protein lánccal, mely kiszáradt és csomókkal kapcsolódik egymással? Ilyen esetben a hasnyálmirigy enzimek már nem illeszkednek, és képtelenek elkülöniteni az összes aminosavat. A megfőzött proteinek a savak jelenlétében forognak, forognak és forognak, de a hasnyál enzimek nem képesek teljesen megemészteni. Részben vizben oldódó, másrészt oldhatatlan formában maradnak.

Azonban a gyomorban levő emészthetetlen proteinek nem kivánatos formák. Számos baktérium él a meleg bélben levegő nélkül. Közülük több proteinnel táplálkozik. Az emésztetlen protein feldolgozása során igen mérgező anyagokat bocsátanak ki. Mérgeznek bennünket.

Ami igaz a tojásfehérjére, az igaz a húsételekre és tejtermékekre. A nyers húsok és nyers halak könnyen emészthető ételek, ha más ételekkel nem kombinálják rosszul, és a fogyasztó személynek erős a hasnyálmirgy működése. Természetesen a kulturális érzékenység miatt nem fogyasztunk nyers húst, halat. A másik ok, hogy a mai húsokban és halakban élő paraziták megtámadhatják, megbetegithetik és akár megölhetik az embert. Az egészséges gyomornak megfelelő mennyiségben kellene tartalmaznia savat, mely a kórokozók számára átjárhatatlan határvonal.
Talán. De közülünk hányan egészségesek?

A pasztőrizált tejben a proteinek struktúrája megváltozik. Nem olyan komoly mértékben, mint a tojásfehérje, mert a pasztőrizálás alacsonyabb hőmérsékleten megy végbe. De a változás a semminél több, ezáltal kevésbé emészthetővé válik. A tej pasztőrizálása a benne levő kálciumot is szinte felszivódásra alkalmatlanná változtatja. Irónikus, mert nagyon sok ember azért iszik tejet, hogy leendő gyermeke több kálciumhoz jusson, és erősebb fogai legyenek, illetve a csontritkulás elkerüléséhez. Valójában a pasztőrizált tejtől kálciumhiány alakul ki a gyermeknél, és a toxikus mérgek hatására gyakori megfázás, fülfertőzés, sinusitis, torok- és mandulagyulladás, tüdőfertőzés, illetve tejallergiát okoz a gyermeknél.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés